Δελτία Τύπου

Ο εφιάλτης συνεχίζεται!

Σε πύρινο κλοιό παραμένει η χώρα! Ο αριθμός των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας έχει φτάσει τους 63 και ο κίνδυνος να αυξηθεί δραματικά είναι μεγάλος. Τα πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια είναι πάρα πολλά. Κινδύνεψε η Αρχαία Ολυμπία, αφού οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση 200 μέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο. Είκοσι αεροσκάφη και δεκαεννέα ελικόπτερα ρίχτηκαν από το πρωί στη μάχη με τις φλόγες. Σε Λακωνία, Μεσσηνία, Ηλεία, Αρκαδία και Εύβοια τα σοβαρότερα μέτωπα. Για «ασύμμετρη απειλή» και οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού κατά της Ελλάδας έκανε λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας. Χρηματική αμοιβή από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ για οποιονδήποτε δώσει στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη εμπρηστών επικήρυξαν τα υπουργεία Οικονομίας και Δημόσιας Τάξης.

Σε πύρινο κλοιό παραμένει η χώρα! Ο αριθμός των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας έχει φτάσει τους 63 και ο κίνδυνος να αυξηθεί δραματικά είναι μεγάλος. Τα πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια είναι πάρα πολλά. Κινδύνεψε η Αρχαία Ολυμπία, αφού οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση 200 μέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο. Είκοσι αεροσκάφη και δεκαεννέα ελικόπτερα ρίχτηκαν από το πρωί στη μάχη με τις φλόγες. Σε Λακωνία, Μεσσηνία, Ηλεία, Αρκαδία και Εύβοια τα σοβαρότερα μέτωπα. Για «ασύμμετρη απειλή» και οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού κατά της Ελλάδας έκανε λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας. Χρηματική αμοιβή από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ για οποιονδήποτε δώσει στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη εμπρηστών επικήρυξαν τα υπουργεία Οικονομίας και Δημόσιας Τάξης.

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται πάρα πολλοί νομοί της Ελλάδας. Ο απολογισμός των νεκρών είναι θλιβερός. Από την Παρασκευή, δεκάδες χωριά έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί. 63 νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες άστεγοι και περικυκλωμένα από τη φωτιά χωριά συνθέτουν την εικόνα της εθνικής καταστροφής.

Η πύρινη λαίλαπα έκανε την εμφάνισή της τις απογευματινές ώρες της Κυριακής και στην Αρχαία Ολυμπία, με τις φλόγες να φτάνουν σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ κάηκε ο περιβάλλων χώρος του Μουσείου.Η πυροσβεστική στέλνει συνεχώς δυνάμεις για να προστατέψει το μνημείο του αθλητισμού, το οποίο παρότι έχει έχει δικό του σύστημα πυρόσβεσης δεν απέφυγε τις συνέπειες της πυρκαγιάς. Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι, οι οποίοι καθιστούν δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης.

Για «ασύμμετρη απειλή» και οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού έκανε λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας. «Έχουμε ευρήματα, έχουμε συλλήψεις, έχουμε προσαγωγές, έχουμε κατηγορηματικές καταθέσεις μαρτύρων, που θα αποτελέσουν στοιχεία του προανακριτικού υλικού. Μπορούμε να πούμε ότι,πράγματι, έχουμε ασύμμετρη απειλή», τόνισε.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για «ακυβέρνητη πολιτεία» και για ασυντόνιστο κρατικό μηχανισμό. Απαντώντας στις δηλώσεις του Βύρωνα Πολύδωρα, το ΚΚΕ ανακοίνωσε: «Η ύπαρξη στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης οργανωμένου σχεδίου, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, δεν κρύβει τις κυβερνητικές πολιτικές ευθύνες για τους εμπρησμούς, ούτε επιτρέπει στην κυβέρνηση να μιλάει για «ασύμμετρες απειλές», με σκοπό να τρομοκρατήσει το λαό. Η μόνη προφανής ασυμμετρία αυτή τη στιγμή είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη από τη μια και οι εξαιρετικές της επιδόσεις σε επικοινωνιακά ευρήματα από την άλλη».

Ανακοίνωση και από το ΣΥΡΙΖΑ: «Την ώρα που εκατοντάδες συμπολίτες μας δίνουν μάχη για τη ζωή τους αβοήθητοι, καλό θα ήταν οι κυβερνητικοί παράγοντες αντί να σχεδιάζουν την επικοινωνιακή άμυνα της κυβέρνησης, ανακαλύπτοντας «ασύμμετρες απειλές» και αόρατους εχθρούς, να ασχολούνται με την αντιμετώπιση της καταστροφής».

Επικήρυξαν τους εμπρηστές

Τα υπουργεία Οικονομίας και Δημόσιας Τάξης όρισαν χρηματική αμοιβή από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ για οποιονδήποτε δώσει στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη εμπρηστών, για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 1η Ιουλίου μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31 Οκτωβρίου.

Η απόφαση έχει στόχο τη «σύλληψη μελών εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει τη διάπραξη εμπρησμών σε δάση, ή δραστών εμπρησμών εκ προθέσεως σε δάση, χορτολιβαδικές ή γεωργοδενδροκομικές εκτάσεις», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Το ύψος της αμοιβής σε κάθε περίπτωση θα καθορίζεται ανάλογα με την επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, τις ζημιές και τα τυχόν θύματα.

«Η συνδρομή των προϋποθέσεων καταβολής της Επικήρυξης θα προκύψει από Ένορκη Διοικητική Εξέταση, που θα διενεργείται για κάθε περίπτωση, από την αρμόδια υπηρεσία που ενεργεί τη σχετική ποινική προανάκριση. Για τα πρόσωπα που θα δώσουν πληροφορίες και στοιχεία θα εξασφαλισθεί ανωνυμία έναντι κάθε αρχής και οποιουδήποτε τρίτου».

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης καλεί όποιον έχει πληροφορίες να επικοινωνεί:

-Με τη Δ/νση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λάρνακος 18-Περιστέρι, στο 210 5790130
-Με το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο 199
-Με τη Δ/νση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ), Λ. Αλεξάνδρας 173-Αθήνα, στα τηλέφωνα 170 και 1014.

Ήδη τρεις ύποπτοι για εμπρησμούς συνελήφθησαν στη Φθιώτιδα, ενώ τουλάχιστον ένας ακόμα καταζητείται. Στο δάσος εντοπίστηκε το βράδυ και εμπρηστικός μηχανισμός. Η ΝΕΤ μετέδωσε ερασιτεχνικό βίντεο στο οποίο εμφανίζονται δύο άτομα στον Υμηττό και λίγο μετά την αναχώρησή τους να ξεσπάει φωτιά.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Σύντομες οδηγίες προς τους πολίτες για την ελάττωση του κινδύνου από την έκθεση στο νέφος που έχει δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Ζητά από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις, να μην ανοίγουν τα παράθυρα και να πίνουν πολλά υγρά.

Συγκεκριμένα οι οδηγίες προς τους πολίτες είναι οι εξής:

1. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις εντελώς απαραίτητες. Αν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε χρησιμοποιείστε απλή μάσκα ή ένα μαντήλι στη μύτη σας.
2. Να αναπνέετε μόνο από τη μύτη και όχι από το στόμα, όσο μπορείτε περισσότερο.
3. Να αποφεύγετε την κόπωση και να πίνετε πολλά υγρά.
4. Να μην κυκλοφορούν τα μικρά παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών χωρίς συνοδεία, παρά μόνο σε απόλυτη ανάγκη.
5. Να βρίσκεστε σε κλιματιζόμενους χώρους, εάν αυτό είναι εφικτό.
6. Μην ανοίγετε τα παράθυρα ακόμα και αν δεν έχετε κλιματισμό και παραμείνετε στο σπίτι σας.
7. Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (ιδίως με αναπνευστικά προβλήματα π.χ. άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), αν εμφανίσουν συμπτώματα να απευθύνονται στο γιατρό τους ή στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή εφημερεύον νοσοκομείο.

Αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομίας:

* Πενταπλασιασμό του προνοιακού βοηθήματος για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων από 600 ευρώ σε 3.000 ευρώ.
* Αύξηση της αποζημίωσης για οικοσκευή κατά 4.000 ευρώ, από 6.000 σε 10.000 ευρώ.
* Ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους, οι οποίες θα έχουν τα ίδια προνόμια με τις οικογένειες που έχασαν ανθρώπους εν υπηρεσία.

Η αποζημίωση στον πλησιέστερο συγγενή θανόντα αυξάνεται από 6.000 σε 10.000 ευρώ και στον τραυματία με μόνιμη και μη ανατάξιμη βλάβη από 4.500 σε 8.000 ευρώ.

* Χορήγηση εκτάκτου επιδόματος παραγωγικότητας ύψους 2.500 ευρώ στους πυροσβέστες, τους εποχικούς πυροσβέστες, τα πληρώματα των εναέριων μέσων και το προσωπικό της τεχνικής βάσης.
* Δημιουργία Ειδικού Ταμείου για τη στήριξη των πληγέντων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών. Στο Ταμείο αυτό μπορούν να συνεισφέρουν και ιδιώτες.
* Αναστολή πληρωμών των ληξιπρόσθεσμων υποχρεώσεων των πληγέντων στις εφορίες για έξι μήνες.

Λογαριασμός στήριξης των πληγέντων

**Ειδικό λογαριασμό αρωγής πυροπαθών, στον οποίο μπορούν να καταθέτουν ποσά και ιδιώτες, από αύριο σε οποιαδήποτε τράπεζα, άνοιξε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ο αριθμός του λογαριασμού είναι 2341103053. Στο λογαριασμό αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος, με απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου, θα καταθέσει αύριο το ποσό των 5.000.000 ευρώ

Μέτρα Υπουργείου Κοινωνικής Απασχόλησης:

* Την αναστολή για 6 μήνες της καταβολής τρεχουσών εισφορών, καθώς και τη ρύθμιση όλων των καθυστερουμένων ασφαλιστικών εισφορών, όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΟΓΑ.
* Την άμεση χορήγηση μιας επιπλέον σύνταξης, ως έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σε όλους τους συνταξιούχους, όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΟΓΑ.
* Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ίση με 3 μηνιαία επιδόματα από τον ΟΑΕΔ στους εγγεγραμμένους ανέργους των πληγεισών περιοχών.
* Καταρτίζεται ήδη Ειδικό Πρόγραμμα Επιχορήγησης για 1 χρόνο για την απασχόληση 6.000 ανέργων, προκειμένου να επιταχυνθεί η προσπάθεια άμεσης αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
* Θα χορηγηθεί πλήρης σύνταξη σε ένα μέλος της οικογένειας των θυμάτων, θανόντων από τις πυρκαγιές, κατ΄ αναλογίαν των διατάξεων χορήγησης σύνταξης στα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών.

Μέτρα Υπoυργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

* Επισπεύδεται με ενίσχυση κλιμακίων του ΕΛΓΑ, η προβλεπόμενη διαδικασία υποβολής δηλώσεων των πληγέντων αγροτών καθώς και προεκτιμήσεων για ζημιές στον αγροτικό τομέα.
* Δίνεται η δυνατότητα ανακούφισης των πληγέντων, λόγω των εξαιρετικών συνθηκών και για κοινωνικούς λόγους, σύμφωνα με τα όσα θα προβλέπονται σε Ειδική Εγκύκλιο, που θα καλύπτει τις εκκρεμείς περιπτώσεις ζημιών από πυρκαγιές.

Αποφάσεις Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων:

- Να δοθούν εντολές μέσω εγκυκλίων προς τους Περιφερειακού Διευθυντές Eκπαίδευσης και τους Διευθυντές και Προϊσταμένους Γραφείων Εκπαίδευσης όλων των νομών για τα θέματα της ετοιμότητας των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα.

- Να μεταβούν η ηγεσία και η διοίκηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), στις πυρόπληκτες περιοχές προκειμένου να καταγράψουν επιτόπου τις ανάγκες σχολικής στέγης που διαμορφώνονται, σε συνεργασία με τα στελέχη της Διοίκησης της Εκπαίδευσης και να αντιμετωπίσουν άμεσα όλα τα προβλήματα.

- Να συνταχθεί άμεσα νέο μνημόνιο ενεργειών για τις κατασκηνώσεις εποπτείας του ΥΠΕΠΘ.

- Να σταλεί εγκύκλιος προς όλα τα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ , ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους.

- Να τεθούν οι φοιτητικές εστίες αρμοδιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) στη διάθεση των τοπικών αρχών για την αντιμετώπιση των στεγαστικών και σιτιστικών αναγκών των πληγέντων.

- Να σταλούν οδηγίες στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης όλης της χώρας ώστε να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας και να συμβάλουν στην αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού.

Βοήθεια από Κύπρο, Ιταλία και Γαλλία

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, βοήθεια στην προσπάθεια της αντιμετώπισης των πυρκαγιών θα έχουμε από 5 πυροσβεστικά οχήματα και 50 πυροσβέστες της Κύπρου, τέσσερα καναντέρ και 60 δασοκομάντος στέλνει η Γαλλία, 2 καναντέρ η Ιταλία, ενώ ο στρατός έστειλε στην Πελοπόννησο 750 σκηνές, 11.000 κουβέρτες, ξηρά τροφή, κινητά μαγειρεία και γιατρούς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x