Μιχάλης Λεάνης

Κασσάνδρα... ο Σάββας! (SportDay / Μιχάλης Λεάνης)

Τελειώνει η περσινή χρονιά και εσύ, για να κάνεις τον σοφό και τον ξερόλα, λες σε κάτι φίλους σου ότι του χρόνου ο Ηρακλής, τέσσερις αγωνιστικές πριν από τη λήξη της περιόδου, θα βρίσκεται νεκροζώντανος με το ένα πόδι στη Β' Κατηγορία. Μη μου πείτε ότι δεν θα σε πλάκωναν στα τσικιτρόνια και στα γκαγκαλίδια, όπως λένε τα αλάνια στη γενέτειρά μου; Και με το δίκιο τους, αφού ο «Γηραιός» έκλεινε τη χρονιά με έξοδο στην Ευρώπη, έχοντας κερδίσει μάλιστα στο Καυταντζόγλειο καθαρά και τους τρεις μεγάλους της Αθήνας.

Στην αρχή της φετινής αγωνιστικής περιόδου, τότε που ο Ηρακλής τρίκλιζε προσπαθώντας να συνέλθει και να βρει τον καλό του εαυτό, τον οποίο τελικά δεν συνάντησε ποτέ, ο μέχρι τότε προπονητής του, ο Σάββας Κωφίδης, ο πάντα μαλωμένος με το ψέμα, δήλωσε έπειτα από μια ακόμα άσχημη εμφάνιση (αυτή με τον ΠΑΟ, αν δεν με απατά η μνήμη μου) ότι πολλοί βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν τον Ηρακλή ομάδα-έκπληξη, με βάση την εικόνα που είχαν την περασμένη χρονιά. Το απέδωσε μάλιστα στην ευκολία με την οποία κάποιοι στην Ελλάδα φτιάχνουν ομάδες-θαύματα, αλλά και στη λαχτάρα που διακατέχει ορισμένους να αντικρίσουν νέες δυνάμεις στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα γεγονότα τον δικαίωσαν. Τα λόγια του Σάββα αποδείχθηκαν ρεαλιστικά και όχι πεσιμιστικά. Ηξερε, φαίνεται, καλύτερα από τον οποιονδήποτε τις πραγματικές δυνατότητες της ομάδας του. Οτι δηλαδή οι περσινές επιτυχίες του «Γηραιού» οφείλονταν σε ένα μεγάλο βαθμό στις αγωνιστικές συγκυρίες, τις οποίες εκμεταλλεύτηκε άριστα ο Ηρακλής, αλλά και στον παράγοντα τύχη, πολύ σημαντικός για να ανακάμψει μια ομάδα. Ομάδα όμως με την έννοια του συνόλου ο Ηρακλής δεν είχε κατορθώσει να γίνει. Και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα φέτος. Στερήθηκε βέβαια την παρουσία βασικών παικτών που αποχώρησαν, όπως ο Λαγός, ο Επαλέ και ο Γεωργιάδης, αλλά και οι υπόλοιποι τι έκαναν για να αναπληρώσουν αυτά τα κενά; Αν η ομάδα είχε αποκτήσει όντως τη συνοχή ενός καλοδουλεμένου συνόλου, δεν θα παρουσιαζόταν έτσι χάρτινη με την αποχώρηση τριών παικτών. Και δεν μιλάμε για το μείζον, δηλαδή την επανάληψη της περσινής επιτυχημένης χρονιάς, αλλά για το έλασσον, το οποίο μεταφράζεται σε στοιχειώδη αξιοπρεπή παρουσία. Ο δόκτωρ Σάββας Κωφίδης προφανώς γνώριζε ότι ένας οργανισμός δεν είναι δυνατός όταν δείχνει υγιής, αλλά όταν μπορεί να αναπτύσσει αντισώματα στο πρώτο μικρόβιο που θα τον προσβάλει. Και ο Ηρακλής δυστυχώς κατέρρευσε με τα πρώτα συμπτώματα του ιού.
Τραγικές και οι εκτιμήσεις της διοίκησης, η οποία δεν εκτίμησε, όπως όλα δείχνουν, τις επισημάνσεις του κόουτς Κωφίδη. Οταν ο Σάββας μιλούσε έτσι ανοικτά στους δημοσιογράφους για τις δυνατότητες της ομάδας, προσπαθώντας να προσγειώσει τους αιθεροβάμονες, καταλαβαίνετε τι θα έλεγε όταν μιλούσε κατ' ιδίαν με τους διοικούντες. Αυτοί όμως στον κόσμο τους. Φρόντισαν να μην αντικαταστήσουν με ισάξιους τους παίκτες που αποχώρησαν, ούτε να επιβάλλουν την ηρεμία στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Κάθε που άλλαζαν τα έργα στους κινηματογράφους, αυτοί φρόντιζαν να αλλάζουν προπονητή. Ο «Γηραιός» μοιάζει καταδικασμένος. Περιμένει στην γκιλοτίνα με το κεφάλι στη διχάλα. Αυτό όμως που με ανησυχεί περισσότερο είναι μήπως για τον «Γηραιό» δεν έχουν έρθει ακόμα τα χειρότερα, που σημαίνει... περιπέτειες στη Β' Εθνική!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x