Δελτία Τύπου

Ο «Μαραντόνα» στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

O διάσημος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα φτάνει στην Αθήνα για να παραστεί στην προβολή της ταινίας του, «Μαραντόνα», ένας απολαυστικός φόρος τιμής σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

O διάσημος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα φτάνει στην Αθήνα για να παραστεί στην προβολή της ταινίας του, «Μαραντόνα», έναν απολαυστικό φόρο τιμής σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Σε πρώτη προβολή στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009, ο Κουστουρίτσα, ορκισμένος fan του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, παρουσιάζει ένα εμπεριστατωμένο, έντονων πολιτικών αποχρώσεων, πορτρέτο του ανθρώπου που τα έζησε όλα, τα κατέκτησε όλα και τα… δοκίμασε όλα, παραμένοντας μία από τις πιο αμφιλεγόμενες περσόνες που γνώρισε ποτέ αυτός ο πλανήτης.

Βρισκόμαστε στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 1986, όπου η Αργεντινή αντιμετωπίζει την Αγγλία. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα με την μπάλα στα πόδια, ξεχύνεται σαν αφηνιασμένος στην επίθεση, ντριμπλάροντας όποιον συναντά στο διάβα του. Ξαφνικά, οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές «εξαφανίζονται», και στη θέση τους εμφανίζονται γνώριμες φιγούρες της διεθνούς πολιτικής σκηνής: η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Πρίγκιπας Κάρολος, ο Τόνι Μπλερ, η Βασίλισσα της Αγγλίας, ο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος... Μια – εμπνευσμένα animated – σεκάνς, στην οποία ο Κουστουρίτσα «επανέρχεται» κάμποσες φορές κατά τη διάρκεια του «Maradona by Kusturica», αρκεί για να αντιληφθεί και ο πλέον… «αδαής» το δηκτικό ύφος, με το οποίο ο δαιμόνιος σκηνοθέτης προσεγγίζει το υλικό του.

Μέσα σε 90 λεπτά, όσο, δηλαδή, διαρκεί μια… ποδοσφαιρική αναμέτρηση, και με μουσική υπόκρουση Sex Pistols, Manu Chao και No Smoking Orchestra (η προσωπική του rock band!), ο Κουστουρίτσα επιχειρεί να εξερευνήσει όλες τις πτυχές του φαινομένου Μαραντόνα, προσδίδοντας, συν τοις άλλοις, μια ολότελα νέα διάσταση στο περίφημο… «χέρι του Θεού». Από την στιγμή που γεννήθηκε μέχρι και τις μέρες μας, όπου τελεί ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της πατρίδας του, ο «Ντιεγκίτο» αποτέλεσε – και εξακολουθεί να αποτελεί – αντικείμενο λατρείας, αποδοκιμασίας, έντονων αντιπαραθέσεων, αλλά και ατέρμονου κουτσομπολιού.

Με το χαρακτηριστικό… «φασαριόζικο» ύφος του, ο ενθουσιώδης Σέρβος δημιουργός και ένθερμος οπαδός του «κορυφαίου μπαλαδόρου όλων των εποχών», ανιχνεύει την ιστορία της ζωής, τα πιστεύω, αλλά και τον αντίκτυπο της περσόνας του Αργεντινού superstar στη κοινωνία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές τους παραμέτρους. Και ο Μαραντόνα τον «αποζημιώνει» για την επιμονή του, όταν, βρισκόμενος σε ένα karaoke bar της πατρίδας του, αρπάζει το μικρόφωνο και επιδίδεται σε μια αξιομνημόνευτη performance-εξομολόγηση μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του, αλλά και απάντων των παρευρισκομένων.

Ένα μακρύ ταξίδι από την Αργεντινή στη Νάπολη και από την Κούβα (όπου κι αυτός ακόμη ο Φιντέλ Κάστρο «υποκλίνεται» στο μεγαλείο του) στην Βαρκελώνη, το μεγαλείο και η πτώση. Ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο καταχειροκροτήθηκε στο τελευταίο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κανών και αναμένεται να ενθουσιάσει (και) τους φίλους των σπορ.

Το «Μαραντόνα» θα προβληθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος Η Διεθνής Εικόνα σε Πρώτη Προβολή, παρουσία του σκηνοθέτη του, Εμίρ Κουστουρίτσα, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, στον κινηματογράφο Ιντεάλ.


Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009

Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων

www.panoramafest.com

22 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου

στους κινηματογράφους Ιντεάλ και Τριανόν Filmcenter
και στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x