Να μη γίνουν τα πλέι οφ. Μέχρις εδώ καλά τα πήγαμε, δεν χρειάζεται να το ξεχειλώσουμε το πράμα. Το ότι ανακοινώσαμε τον θεσμό δεν αποτελεί δέσμευση. Μην κολλάτε σε τέτοιες τυπικούρες. Τόσα και τόσα έχουμε ανακοινώσει κατά καιρούς, αλλά δεν εφαρμόστηκαν. Και τι έγινε; Εκλαψε κανείς; Ούτε και στη Σούπερ Λίγκα βλέπω να καίγεται κανείς για την παρθενική εμφάνιση του θεσμού. Η ΑΕΚ το σκέφτεται σοβαρά αν θα κατεβάσει κανονική ενδεκάδα ή τα δεύτερα, που αν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν, ίσως ψήσουν τα τρίτα και στο τέλος να δείτε που και αυτά θα αρνηθούν, για να… κάνει η μάνα. Ο «Ρίμπο» δεν γουστάρει να παίξει, γιατί λέει ότι είναι πρωταθλητής, αλλά η αλήθεια είναι ότι στα πλέι οφ δεν έχει Ολυμπιακό, οπότε προσωπικά δεν τον ενδιαφέρει, ούτε τον αφορά το θέμα. Αμα δεν έχει κάποιον να τσιγκλάει και να του δείχνει ο τετραδάκτυλος το σήμα της προσωπικής του νίκης επί του Σωκράτη Κόκκαλη, μπάλα δεν παίζει.
Τα τέσσερα δάκτυλα του «Ρίμπο», κίνηση σύμβολο για όσους αντιστέκονται στα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου, κοντεύει να γίνει η αντιπροσωπευτικότερη κίνηση διαμαρτυρίας με δάχτυλα, έπειτα από αυτή των Ιταλίδων φεμινιστριών. Θα ήταν με πρόχειρους υπολογισμούς 30 χρόνια πριν, τότε που η ιταλική Βουλή σκόπευε να ψηφίσει σχετικό νόμο για να νομιμοποιήσει την έκτρωση. Το Βατικανό ούτε που ήθελε να ακούσει για σχετική ρύθμιση. Οι Χριστιανοδημοκράτες, τότε στην εξουσία, δέχονταν φοβερές πιέσεις από τον στενό κύκλο του Πάπα να αναβάλουν την ψήφιση. Μέχρις ενός σημείου τα είχαν καταφέρει. Ο νόμος καθυστερούσε. Το γεγονός ξεσήκωσε τις Ιταλίδες φεμινίστριες, που πραγματοποίησαν τεράστια συγκέντρωση στο κέντρο της Μπολόνια. Στο συλλαλητήριο αυτό οι Ιταλίδες σουφραζέτες σχημάτιζαν πάνω από τα κεφάλια τους, ενώνοντας τους αντίχειρες και τους δείκτες των χεριών τους, το σχήμα του αιδοίου, φωνάζοντας το περιβόητο σύνθημα που πέρασε στην ιστορία: «Con dito, con dito, orgasmo garantito». Που σημαίνει: «Με το δάκτυλο, με το δάκτυλο, οργασμός εγγυημένος». Η πρωτοτυπία του συνθήματος και ο συμβολισμός με τα δάχτυλα δημιούργησαν τεράστια εντύπωση στους φωτορεπόρτερ, που την απαθανάτισαν με αποτέλεσμα η είδηση να κάνει τον γύρο του κόσμου. Αυτό είχε συνέπεια να κινητοποιηθούν όλες οι φεμινιστικές οργανώσεις στον πλανήτη, να εκδηλώσουν με συλλαλητήρια τη συμπαράστασή τους στις Ιταλίδες συντρόφισσες, έχοντας πάντα ως κεντρικό τους σύνθημα τον συμβολισμό με τα δάχτυλα. Γρήγορα οι πιέσεις στο πρόσωπο της ιταλικής κυβέρνησης πύκνωσαν και το νομοσχέδιο δεν άργησε να ψηφιστεί.
Κάτι ανάλογο να γίνει και στα πλέι οφ, ώστε ο αγώνας να συνεχιστεί. Ας το ξεκινήσουν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στο πρώτο ματς, σε συνεννόηση με τους ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας. Ας αγωνιστούν και οι 22 με το δεξί χέρι σηκωμένο και τα τέσσερα δάχτυλα σε παράταξη. Να δείτε που η είδηση θα μαθευτεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Μόνο με νέες πρωτότυπες μορφές αγώνα και πάλης θα καταρρεύσει το ποδοσφαιρικό κατεστημένο της χώρας μας.
Πρόχειρο ΤΕΤΡΑΔΙΟ
Εξω η Ελλάδα από το Κιότο
Διεθνής διασυρμός για την Ελλάδα, μια και με απόφαση της Αρμόδιας Επιτροπής του ΟΗΕ είναι η μόνη, ανάμεσα σε 141 χώρες που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότου, η οποία δεν έπεισε για την εγκυρότητα του συστήματος μέτρησης και καταγραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο διεθνής οργανισμός έβγαλε κόκκινη κάρτα και έθεσε τη χώρα μας εκτός του συστήματος εμπορίας ρύπων, τουλάχιστον για τρεις μήνες, όταν θα επανεξεταστεί το θέμα.
Το θέμα που ανέκυψε έχει κυρίως ηθική βαρύτητα, αφού η ΔΕΗ και οι ενεργοβόρες μονάδες δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα λόγω αποκλεισμού. Νομικοί της Κομισιόν μελετούν την απόφαση για ενδεχόμενες επιπτώσεις σε ολόκληρο το σύστημα της Ε.Ε. Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει τις πρωτοβουλίες του Ελληνα επιτρόπου Περιβάλλοντος, Σταύρου Δήμα, ο οποίος πρωτοστατεί σε διεθνές επίπεδο στη λήψη προχωρημένων μέτρων για την κλιματική αλλαγή.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, η οποία από την αρχή του χρόνου εξαπολύει επιθέσεις σε όσους αποκάλυψαν το θέμα, χθες για πρώτη φορά παραδέχθηκε εμμέσως την αρνητική εξέλιξη.
Να βγει λαός στους δρόμους και να διαμαρτυρηθεί, όχι γιατί μας πνίγουν οι ρύποι και η πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα, αλλά για την άδικη αποβολή μας από το σύστημα εμπορίας ρύπων. Σαν άλλες εποχές κεντρικό σύνθημα του συλλαλητηρίου να είναι το «Εξω η Ελλάδα από το Κιότο», αντικαθιστώντας επάξια το παλιό και ιστορικό «Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ». Εξω από όλα, λοιπόν. Από το ΝΑΤΟ, από το Κιάτο, από το Κιότο!
ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΑΡΕΕΣ
Ζητούν πόλεμο κι εμείς ειρήνη!
Μπορεί να μην έχουμε καταφέρει να συμπληρώσουμε 50 χρόνια διαρκούς ειρήνης στον πλανήτη, μια και όλο και κάποιος πόλεμος κάπου ξεπροβάλλει, αλλά το σήμα της ειρήνης συμπλήρωσε 50 χρόνια ζωής. Αυτό το παράξενο γράφημα πολλοί λίγοι γνωρίζουν πώς προέκυψε. Το ιστορικότερο και πλέον αναγνωρίσιμο σύμβολο -μαζί με το σφυροδρέπανο και το σήμα της Μερτσέντες- που έγινε αυτοκόλλητο, σημαία, μπλουζάκι, κονκάρδα, μέχρι... και στρινγκ, έχει τη δική του ιστορία. Μας τη διηγείται στο «Κ» της «Κυριακάτικης Καθημερινής» η Χριστίνα Πορή:
«Σχεδιάστηκε τον Φεβρουάριο του 1958 από τον Βρετανό καλλιτέχνη και αντιρρησία συνείδησης Τζέραλντ Χόρτομ για λογαριασμό της Επιτροπής Δράσης κατά του Πυρηνικού Πολέμου. Τα μέλη της επιτροπής είχαν οργανώσει μια μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας κατά των πυρηνικών όπλων, που θα ξεκινούσε από την πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου και θα έφτανε σε απόσταση 50 μιλίων στο εργοστάσιο όπλων, που βρισκόταν στο Αλντερμάστον του Μπερκσάιρ. Ο Χόρτομ έπεισε τους διοργανωτές ότι ο σκοπός της πορείας αλλά και τα “πιστεύω” τους θα είχαν πολύ μεγαλύτερη απήχηση αν μπορούσαν να εκφραστούν μέσω ενός ορατού συμβόλου. Δημιούργησε, λοιπόν, το γνωστό σήμα χρησιμοποιώντας τα γράμματα Ν (για τη λέξη nuclear-πυρινικός) και D (για τον όρο disarmament-αφοπλισμός), σχηματοποιημένα σύμφωνα με το σύστημα οπτικής σηματοδοσίας που χρησιμοποιείται στο Ναυτικό. Πιο συγκεκριμένα, το σινιάλο για το Ν, που παραπέμπει σε κεφαλαίο Λ, και το αντίστοιχο για το D, που θυμίζει μια ευθεία κάθετη γραμμή, σχεδιάστηκαν το ένα πάνω στο άλλο και ύστερα τοποθετήθηκαν από τον Χόρτομ μέσα σε έναν κύκλο, ο οποίος συμβόλιζε τη Γη. Σε μία συνέντευξή του αναφέρει πόσο τον δυσκόλεψε η σύλληψη της ιδέας: “Ημουν σε απόγνωση. Σε βαθιά απόγνωση. Σκιτσάριζα τον εαυτό μου: την εικόνα ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε αμηχανία και έχει τα χέρια του τεντωμένα προς τα κάτω και τις παλάμες του ανοιχτές, έτσι όπως ένας χωρικός αντιμετωπίζει το εκτελεστικό απόσπασμα στον γνωστό πίνακα του Γκόγια”. Σχεδόν αμέσως μετά την παρθενική εμφάνισή του στους δρόμους της αγγλικής πρωτεύουσας, το σήμα της ειρήνης έγινε το επίσημο λογότυπο του Κινήματος Υπέρ του Πυρηνικού Αφοπλισμού, ηγέτης του οποίου υπήρξε ο φιλόσοφος μαθηματικός και νομπελίστας Μπέρναρντ Ράσελ».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.