Τον απίθανο αυτόν από κάθε άποψη παίκτη, τον διεθνή με τη φανέλα της εθνικής Σουηδίας, το ξανθό λεβεντόπαιδο με το καλλιτεχνικό όνομα Κρίστιαν Βίλχελμσον, λόγω της τρέλας μου για τη Ρόμα, τον έχω δει σίγουρα περισσότερες φορές και από την κοπέλα του, τη Σουηδέζα μοντέλα και τραγουδίστρια Οκσάνα Αντερσον. Διευκρινίζω πάντως πως αν η Οκσάνα έπαιζε μπάλα ακόμη και στη Γη του Πυρός, στην Παμπυροσβεστική για πάρτη της θα πήγαινα και στα εκτός έδρας. Για τον Βίλχελμσον ούτε πλευρό δεν θα άλλαζα, ακόμη και αν εκτελούσε πέναλτι στο 90ό λεπτό σε ματς «κολλημένο» στο 0-0 με αντίπαλο τη Λάτσιο. Τι να γυρίσω να δω; Πώς θα το χάσει;
Τον ποδοσφαιριστή αυτόν είχα την τύχη (;) να τον δω ζωντανά από τις κερκίδες του «Ολίμπικο» πέρυσι, στο ματς της Ρόμα με αντίπαλο τη Μάντσεστερ. Το αναφέρω γιατί κάποιοι, καθόλου άδικα, υποστηρίζουν ότι βλέπεις διαφορετικά τη δουλειά που προσφέρει μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και τις ικανότητες ενός ποδοσφαιριστή όταν βρίσκεσαι στις κερκίδες, απ’ ό,τι καθισμένος μπροστά στην τηλεόραση με το κάδρο να σου περιορίζει την οπτική εμβέλεια.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το ίδιο που διαπίστωνα κάθε φορά που παρακολουθούσα την ομάδα της Ρόμα από τη μικρή οθόνη. Η ικανότητα, δηλαδή, αυτού του ποδοσφαιριστή να είναι αόρατος. Δεν μιλάμε για μέτριο παίκτη που προσπαθεί αλλά δεν του βγαίνει, ή που απόδοσή του παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα, αλλά για ποδοσφαιρική εκδοχή του Δαβίδ Κόπερφιλντ. Εχει την ικανότητα να εξαφανίσει από το οπτικό σου πεδίο το κομμάτι του γηπέδου στο οποίο οφείλει να κινείται. Ενα πράγμα μαγικό!
Στο ματς με τη Μάντσεστερ ζήτημα ήταν αν οι φορές που ήρθε σε επαφή με την μπάλα να δίνουν διψήφιο νούμερο. Σε ένα παιχνίδι που έπεφταν κορμιά και όλοι οι ποδοσφαιριστές, ο καθένας για δικούς του λόγους, επιζητούσαν τη διάκριση. Δεν θυμάμαι άλλον παίκτη σε ματς Τσάμπιονς Λιγκ, και μάλιστα στην κρίσιμη φάση των νοκ άουτ παιχνιδιών, να περνάει με τόση μαεστρία απαρατήρητος.
Το καλύτερο το είχε πει ένας τιφόζι της Ρόμα. Οταν ο διαιτητής απέβαλε τον Σκόουλς, δεν κρατήθηκε και εκδήλωσε φωναχτά τη σκέψη του: «Τώρα μάλιστα, το παιχνίδι ήρθε στα ίσα. Δέκα αυτοί, δέκα και εμείς. Δεν πιστεύω κάποιος να μέτρησε τον Βίλχελμσον;». Αδικο είχε ο άνθρωπος;
Η περίπτωση του Σουηδού δεν είναι η μοναδική. Μικροί ή μεγαλύτεροι Βίλχελμσον υπάρχουν σε πολλές σημαντικές ομάδες. Γεγονός που καταδεικνύει πλέον τη δύναμη των μάνατζερ στην ποδοσφαιρική αγορά και την ανικανότητα των ομάδων να ελέγξουν το ποδοσφαιρικό τους δυναμικό. Ψάχνοντας να βρουν απελπισμένα λύσεις που θα τους λύσουν τα χέρια βγάζοντάς τους με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα από το αδιέξοδο, αναγκάζονται να ποντάρουν όλο και συχνότερα σε καθαρόαιμα άλογα που αποδεικνύονται φοράδες. Δεν την πάτησε μόνο η Ρόμα. Πριν από αυτή ο Σουηδός είχε περάσει από αξιόλογες ομάδες όπως η Αντερλεχτ, η Ναντ. Μετά τη Ρόμα πήγε στην Μπόλτον και τώρα ταξιδεύει στην Ισπανία για να φορέσει τη φανέλα της Λα Κορούνια. Δεν ξέρω, σε περίπτωση που συμβεί το μοιραίο και η Κορούνια υποβιβαστεί, αν οι οπαδοί της καταλάβουν πώς έγινε το κακό. Αυτό που θεωρώ απίθανο να καταλάβουν είναι αν ο Σουηδός έπαιζε ή βρισκόταν αλλού.
Πρόχειρο ΤΕΤΡΑΔΙΟ
ΕΥΤΥΧΩΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ RADIOHEAD
«"Ο,τι προαιρείσθε" ήταν το μήνυμά τους, όταν το περασμένο Οκτώβριο κυκλοφόρησαν τον καινούργιο τους δίσκο μέσα από την ιστοσελίδα τους στο Διαδίκτυο. Την πρώτη μόνο εβδομάδα της κυκλοφορίας του "In Rainbows" πάνω από 1,2 εκατ. φίλοι τους έσπευσαν να δικαιώσουν την κίνησή τους. Σε λίγες μόνο μέρες οι Ρέντιοχεντ πούλησαν όσα αντίτυπα δεν είχαν πουλήσει στο ίδιο διάστημα και με τους τρεις προηγούμενους δίσκους τους, φέρνοντας στο ταμείο τους πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια. Κι αυτό χωρίς μεσολαβητές, δισκογραφικές ή εταιρείες προώθησης. Αλλωστε το συμβόλαιό τους με την EMI είχε λήξει -και όχι με τον καλύτερο τρόπο- με την κυκλοφορία του προηγούμενου, πριν από τέσσερα, χρόνια δίσκου τους και το συγκρότημα δεν άφησε να πάει χαμένη η ευκαιρία να σηκώσει ψηλά τη σημαία της επανάστασης απέναντι σ’ ένα σύστημα που κατέρρεε.
Πολλοί μίλησαν για ένα ακόμα εμπορικό τρικ: το μόνο σίγουρο, όμως, είναι πως ένα συγκρότημα με τη δυναμική των Ρέντιοχεντ δεν χρειάζεται να καταφύγει σε τέτοια κόλπα, ιδιαίτερα μάλιστα τη στιγμή που ο νέος δίσκος τους είναι κάτι παραπάνω από απλώς αξιοπρεπής –επαναφέροντας στη συζήτηση των ημερών μια με τον καιρό ξεχασμένη ιστορία: το πώς στην εποχή μας μπορούμε να αντιληφθούμε ένα δίσκο όχι ως προϊόν που κρίνεται επιτυχημένο, όταν (για να υπερκαλύψει τον προϋπολογισμό του) χρειάζεται να σπάσει σε επιμέρους κερδοφόρες συνταγές που προσφέρουν σινγκλ, βιντεοκλίπ ή ringtones, αλλά ως ολοκληρωμένο κόνσεπτ».
Για τη μαγκιά των Ρέντιοχεντ να σπάσουν τους κανόνες των δισκογραφικών εταιρειών γράφει ο Γιώργος Χριστοδουλόπουλος στο «Εψιλον» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας».
ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΑΡΕΕΣ
Με αφορμή την επίσκεψη του Bill Gates, αφεντικού της Microsoft, στην Ελλάδα θιασώτες του ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού τού στέλνουν ανοιχτή επιστολή. Στο «Εψιλον» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» ο Γιάννης Μπογιόπουλος δημοσίευσε έξι από αυτές. Σήμερα στη στήλη μου αναδημοσιεύω τις τρεις που μου άρεσαν περισσότερο:
Κωνσταντίνος Μαργαρίτης: Μέλος της ομάδας ανάπτυξης του λειτουργικού συστήματος Debian
«Θα ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια για την πρόσφατη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο να βλέπει κάποιος ότι στη χώρα που γεννήθηκε η ελεύθερη σκέψη κλείνονται συμφωνίες εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο κλειστός τρόπος σκέψης. Πραγματικά, σας συγχαίρω γιατί ως επιχειρηματίας καταφέρατε κάτι πολύ δύσκολο: τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ανοίξει τόσα μέτωπα εναντίον της εταιρείας σας, τη στιγμή που τόσες χώρες στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, υιοθετούν λύσεις βασισμένες σε ανοιχτά πρότυπα και ανοιχτό λογισμικό, εσείς πείσατε την ελληνική κυβέρνηση ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι ηλίθιοι. Τους καταφέρατε να ξοδέψουν διόλου ευκαταφρόνητα κονδύλια για να αναπτύξετε εσείς και η εταιρεία σας ακόμη περισσότερο την κυριαρχία σας στη χώρα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Καταφέρατε να πείσετε την κυβέρνηση ότι είναι προτιμότερο τα παιδιά να μαθαίνουν τους υπολογιστές στα σχολεία ως μικρά μαύρα κουτιά, χωρίς να εμβαθύνουν στη λειτουργία τους, καταφέρατε τους ίδιους τους επιστήμονες που διδάσκουν Πληροφορική να μη γνωρίζουν τι εστί λειτουργικό σύστημα, πέρα από windows. Καταφέρατε ολόκληρες χώρες να στηρίζουν τις υποδομές τους σε κλειστά συστήματα. Και με το αζημίωτο, φυσικά, κύριε Gates, συγχαρητήρια, πραγματικά σας θαυμάζω. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω το ίδιο για την κυβέρνησή μου».
Θόδωρος Καρούνος: Ερευνητής,
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
«Κύριε Gates, αρχικά θα ήθελα να σας δώσω τα συγχαρητήριά μου γιατί τα στελέχη της εταιρείας σας, την περίοδο που στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Microsoft διώκεται για μονοπωλιακές πρακτικές, κατάφεραν να κυρωθεί με νόμο μια μονοπωλιακή συμφωνία που ενισχύει τη θέση της Microsoft… Επιπλέον, θα ήθελα να σας ζητήσω, στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού που και ο ίδιος πρεσβεύετε, να ενημερώσετε τους συνομιλητές σας εκπροσώπους της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις εξίσου ανταγωνιστικές με τα προϊόντα της Microsoft, όπως το ελεύθερο λογισμικό UBUNTU (www.ubuntu.gr) , που καλύπτει κατά 97% τις απαιτήσεις του δημόσιου τομέα και συνδέεται με περισσότερες από 6.500 ελεύθερα διαθέσιμες εφαρμογές».
Παναγιώτης Κρανιδιώτης: Σύμβουλος Πληροφορικής, αντιπρόεδρος HELLUG (Ενωση Ελλήνων Χρηστών Linux)
Aγαπητέ Βασίλη, ως συνάδελφος αλλά και ως σύζυγος, νομίζω ότι θα με καταλάβεις. Οταν παντρεύτηκα, η γυναίκα μου μαζί με εμένα ερωτεύτηκε και το Linux. Στην αρχή ήταν όλα καλά, ώσπου μια μέρα είδα το πρόσωπό της σκυθρωπό. Προσπαθούσε να ανοίξει, χωρίς επιτυχία, μια σελίδα στο Internet που ήθελε Windows Media Player. Στράφηκε προς εμένα, με κοίταξε με απογοήτευση, μια και εγώ δεν είχα να της πω κάτι. Επειτα από κάποιες μέρες μού είπε με χαρά ότι της έστειλαν ένα κείμενο με τις τιμές ενός εμπορικού καταλόγου που περίμενε μέρες. Εκείνη η μέρα ήταν η αποφράδα. Το αρχείο που της είχαν στείλει ήθελε μία και συγκεκριμένη έκδοση του Microsoft Office για να λειτουργήσει. Ενιωσα το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια μου. Εχουν περάσει 3 εβδομάδες από εκέινη την ημέρα και νιώθω πως κάτι έχει αλλάξει μεταξύ μας. Φίλε Βασίλη, είσαι ο μόνος που μπορεί να με βοηθήσει. Εχεις τη δύναμη και τα μέσα να κάνεις τις εφαρμογές σου συμβατές με άλλες πλατφόρμες, αλλά αν δεν μπορείς, ξέρω αρκετές χιλιάδες εθελοντές προγραμματιστές που θα ήθελαν να βοηθήσουν. Βασίλη, σε παρακαλώ, βοήθησέ με, σώσε μια οικογένεια».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.