sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το σύνθημα ακούγεται ξανά: «Ζιλμπέρτο Σίλβα οέ, οέ, οέ» (vids+pics)

Ο σπουδαίος Βραζιλιάνος ήρθε σήμερα στην Ελλάδα για δεύτερη φορά, για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και το sportfm.gr σας θυμίζει τα κατορθώματά του από την ποδοσφαιρική του καριέρα στο «τριφύλλι».

Του Διονύση Δεσύλλα

Αν υπήρχε ένα κάδρο με τις 10 μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες που ήρθαν για να παίξουν ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, αναμφισβήτητα, μέσα σ’ αυτό έχει θέση ο Ζιλμπέρτο Σίλβα! Ενας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές του πλανήτη που πέρασε από τα γήπεδά μας, φορώντας την πράσινη φανέλα ήρθε στη χώρα μας το Σάββατο για να αναλάβει χρέη τεχνικού διευθυντή στον Παναθηναϊκό,

Οντας αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας και έπειτα από μια μεγάλη καριέρα με την Αρσεναλ (2002-2008), ο Ζιλμπέρτο αποφάσισε στα 32 του να πει το μεγάλο «ναι» στην πρόταση του Νικόλα Πατέρα και να αποτελέσει το πρώτο «μπαμ» του πολυμετοχικού. Ο Ζιλμπέρτο ήρθε στην Ελλάδα, έχοντας πάρει σχεδόν τα πάντα! Μουντιάλ το 2002, Κόπα Αμέρικα το 2007, πρωταθλήματα στην πατρίδα του, αλλά και την Αγγλία, Κόπα Λιμπερταδόρες, αλλά και τελικό Τσάμπιονς Λιγκ με την Αρσεναλ, κόντρα στην Μπαρτσελόνα! Κι’ όμως, όπως αποδείχθηκε, αυτά δεν του ήταν αρκετά…

Η αποθέωση στο «Ελ. Βενιζέλος»

Ηταν 16 Ιουλίου του 2008. Με τον ήλιο να «καίει», στην καρδιά του καλοκαιριού, οι φίλοι του Παναθηναϊκού δεν πτοήθηκαν. Πάνω από 3.000 κόσμου συγκεντρώθηκαν στο «Ελ. Βενιζέλος» και την Πύλη 7 για να δουν από κοντά και να αποθεώσουν ένα από τα μεγαλύτερα «αστέρια» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Έναν από τους μεγαλύτερους μέσους που έβγαλε η Βραζιλία την τελευταία 30ετία. Κι όταν ο Ζιλμπέρτο έκανε την εμφάνισή του με τα… πολυμετοχικά αυτοκίνητα, οι οπαδοί ξέσπασαν και το σύνθημα «Ζιλμπέρτο Σίλβα οέ, οέ, οέ» έκανε τον χώρο του αεροδρομίου να μοιάζει με γήπεδο.

inner



Η αρχική αμφισβήτηση

Η… άγνοια του περισσότερου κόσμου, για το ποιο είναι το στυλ παιχνιδιού του Ζιλμπέρτο και η βιασύνη, έκαναν τους περισσότερους, αρχικά, να αμφισβητήσουν τον Βραζιλιάνο και την αξία του. Η μουρμούρα, στις αρχές, δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή της, με πολλούς να περιμένουν τακουνάκι και φαντεζί ενέργειες από τον Σίλβα.

inner

Μόνο που ο συγκεκριμένος δεν ήταν τέτοιος ποδοσφαιριστής. Εξ’ ού και το παρατσούκλι του «αόρατο τοίχος», για όλα όσα έκανε στη μεσαία γραμμή. Μετά το μεγάλο «διπλό» στο «Μεάτσα» επί της Ιντερ και τη μαγική - αρχηγική εμφάνιση του Ζιλμπέρτο, άρχισαν σιγά – σιγά να καταλαβαίνουν όλοι τι εστί Ζιλμπέρτο.

Το νταμπλ

Την επόμενη σεζόν και με τον Παναθηναϊκό να παίρνει κι άλλους αστέρες, όπως ο Σισέ, ο Λέτο και ο Κατσουράνης, ο Ζιλμπέρτο είναι συγκλονιστικός! Μαζί με τον «Κατσούρ» και τον Καραγκούνη, κάνει μια φανταστική τριάδα στη μεσαία γραμμή (σ.σ. υπήρχε, φυσικά, και ο Σιμάο) και δείχνει πόσο απαραίτητος είναι για την ομάδα.

inner

Απλά και αθόρυβα, ο Βραζιλιάνος γίνεται από τους πολυτιμότερους ποδοσφαιριστές της ομάδας και συμβάλλει τα μέγιστα στην κατάκτηση του νταμπλ, αλλά και στην πορεία στο Europa League και την σπουδαία πρόκριση επί της Ρόμα.



Το φινάλε

Τη χρονιά 2010-11 και με τον Παναθηναϊκό να ταλανίζεται από διοικητικά και οικονομικά προβλήματα, οι φήμες για αποχώρηση του Ζιλμπέρτο Σίλβα δίνουν και παίρνουν. Ο Βραζιλιάνος είναι απόλυτος επαγγελματίας σε όλα του και τα δίνει όλα στο γήπεδο. Σημειώνει ένα καταπληκτικό γκολ στο ματς Κυπέλλου με την ΑΕΚ, ανεβάζει την απόδοσή του στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να δώσει τον τίτλο στην ομάδα. Είναι, επίσης, αυτός που συμμετέχει στην περίφημη φάση του Κατσουράνη στο Καραϊσκάκη, με τον διαιτητή Καλόπουλο, καθώς από δικό του σουτ αρχίζουν όλα!



Το χειροκρότημα

Τελικά, λίγο πριν από το τέλος της σεζόν, ο Ζιλμπέρτο κάνει γνωστό ότι θα φύγει από τον Παναθηναϊκό και την Ελλάδα για να επιστρέψει στην πατρίδα του και την Γκρέμιο. Αποχωρεί με γκολ στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και κάνει όλο το ΟΑΚΑ να σηκωθεί όρθιο και με δάκρυα στα μάτια να τον χειροκροτήσει, λέγοντάς του μ’ αυτό τον τρόπο το «αντίο»…

inner

«Ποιος ξέρει, ίσως επιστρέψω»

Ως γνήσιος επαγγελματίας σε όλα του, ο Ζιλμπέρτο δίνει μια αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου. Για την ακρίβεια, πίνει… καφέ με τους δημοσιογράφους και μέσω μιας ανάλαφρης κουβέντας, στο εστιατόριο που διατηρούσε στα Νότια Προάστια ο φίλος του, Κλέιτον, κάνει τον απολογισμό του και ευχαριστεί πάνω από 10 φορές τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του, για όλα όσα έζησε αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα. Κι όταν στο τέλος του γίνεται η ερώτηση για πιθανή επιστροφή στο μέλλον, ο ίδιος χαμογελάει και λέει: «Ποιος ξέρει, ίσως επιστρέψω. Κάποια μέρα…».

inner

Αυτή, λοιπόν, η μέρα έφτασε. Ο Ζιλμπέρτο έρχεται στη χώρα μας ξανά, με τον ίδιο στόχο που είχε και το 2008. Να οδηγήσει ξανά τον Παναθηναϊκό στις επιτυχίες. Αυτή τη φορά όχι με το να καθοδηγεί τη μεσαία γραμμή, αλλά με κάτι πιο δύσκολο και καινούριο για τον ίδιο. Να χτίσει, μέσω της θέσης του τεχνικού διευθυντή, τη νέα ομάδα που θα διορθώσει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και θα μεγαλώσει, ποδοσφαιρικά, και πάλι.

inner

Τον καλωσορίζουμε ξανά και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα σελίδα που γυρίζει στη ζωή του. Και να θυμάται πως την Κυριακή, το «Ζιλμπέρτο Σίλβα οέ, οέ, οέ» θα ακουστεί ξανά από τους φίλους του στην κερκίδα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x