sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ζήλεψαν το Κύπελλο Ελλάδας οι Άγγλοι!

Θεσμός των εκπλήξεων, λέει… Μπορεί Σάτον και Λίνκολν να κέρδισαν τις εντυπώσεις, αλλά η τετράδα του Κυπέλλου Αγγλίας έχει μόνο «μεγάλους» φέτος, κάτι που δεν έχει γίνει ΠΟΤΕ, ουσιαστικά, μεταπολεμικά!

Big 4, δεν τους λες.

Η αλήθεια είναι, άλλωστε, πως σε μια κουβέντα για τις τέσσερις μεγαλύτερες ομάδες της Αγγλίας το αποτέλεσμα θα είναι… ξύλο.

Άντε να βρεις άκρη!

Του Νίκου Ράλλη

Βάσει τίτλων, θα σου πει κάποιος, το «καρέ» συμπληρώνουν Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Άρσεναλ και Έβερτον! Ναι -εσείς οι πιτσιρικάδες- τα «ζαχαρωτά» έχουν εννέα πρωταθλήματα, τέσσερα παραπάνω, δηλαδή, από την Τσέλσι, πέντε παραπάνω από τη Σίτι και επτά παραπάνω από την Τότεναμ!

Ναι, όμως, θα σου πει ο οπαδός της… Νότιγχαμ, «αλλά εγώ έχω και δύο πρωταθλητριών».

Και μετά θα έρθει και ο φίλος της Νιούκαστλ ή της Λιντς, που έχουν από τέσσερις και τρεις τίτλους αντίστοιχα στο Νησί και αρχίζει το… μαλλιοτράβηγμα.

Είναι, λοιπόν, μια συζήτηση, πραγματικά, ατελείωτη, οπότε ας συμφωνήσουμε πως όλους τους παραπάνω θα τους λέμε «μεγάλους». Απλά, το ότι, φέτος, στους «4» του FA Cup θα είναι «μεγάλοι», που, παράλληλα, είναι ΟΛΟΙ δυνατοί, όντας στα καλύτερά τους, συμβαίνει για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες ολόκληρες!

Μετά και την άνετη πρόκριση της Τότεναμ, λοιπόν, στα ημιτελικά του φετινού Κυπέλλου στην Αγγλία και έχοντας ως δεδομένα, αφενός το γεγονός ότι έχουν περάσει, ήδη, από το Σάββατο (12/3), Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι και αφετέρου, πως ο τελευταίος προημιτελικός είναι Τσέλσι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (τη Δευτέρα, στις 21:45), καταλαβαίνει κανείς πως θα έχουμε ματς-φωτιά στο «Γουέμπλεϊ»! Τι φωτιά… Ντερμπάρες! Σίγουρα τρεις, μαζί με τον μεγάλο τελικό της 27ης Μαΐου!

Σαν να ζήλεψαν, δηλαδή, το… ελληνικό Κύπελλο, όπου σε αυτό, πράγματι, θα δούμε για πρώτη φορά φέτος το αδιαμφισβήτητο Big 4 του ποδοσφαίρου μας, οι Άγγλοι θα έχουν -σίγουρα- τέσσερις «γίγαντες» στα ημιτελικά του FA Cup, κάτι που δεν έχει συμβεί ΠΟΤΕ μεταπολεμικά! Και ενώ, μάλιστα, στη φετινή διοργάνωση είχαμε τις τεράστιες εκπλήξεις των Σάτον και Λίνκολν, που έφτασαν ως τους «16» και τους «8», αντίστοιχα.

Θα πρέπει να… ξηγηθούμε, πάντως -για να μην παρεξηγηθούμε- με βάση τον πρόλογο περί Βig 4 και «μεγάλων». Το 2012, στους «4» του θεσμού βρίσκονταν Λίβερπουλ, Έβερτον, Τότεναμ και Τσέλσι. Μάλιστα, οι συμπολίτες έπαιξαν αναμεταξύ τους, αλλά, κακά τα ψέματα, τα «ζαχαρωτά» δεν έχουν (χρόνια τώρα) την αίγλη που είχε η τρομερή ομάδα της δεκαετίας του '80, που κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων. Παρομοίως, και το 2009, όπου στα ημιτελικά ήταν Άρσεναλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πάλι η Έβερτον.

Από εκεί και… πίσω, το χάος, με τη συζήτηση για τους «μεγάλους» του αγγλικού ποδοσφαίρου να αλλάζει πάρα πολύ, καθώς δεν έχει καμία απολύτως σχέση το «τότε» με το «τώρα». Γιατί, για παράδειγμα, το 1977, όπου είναι η τελευταία φορά, μέχρι το 2009, όπου είχαμε τέσσερις ομάδες με «δυνατό» όνομα στα ημιτελικά, συμμετείχαν Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έβερτον και Λιντς. Και αλίμονο αν δεν θεωρείται εκείνη η ομάδα της Λιντς «μεγάλη»…

To ίδιο ισχύει, φυσικά και για τη Νότιγχαμ Φόρεστ, όπου, δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1967, συνέθετε μαζί με Τότεναμ, Τσέλσι και Λιντς την τετράδα του FA Cup. Μπορείς, όμως, να πεις ότι η Τσέλσι της δεκαετίας του '60 είχε προλάβει να γίνει μια παραδοσιακή «μεγάλη»; H σπουδαιότερη επιτυχία ως τότε ήταν το πρώτο της πρωτάθλημα, το μακρινό 1955! Εν ολίγοις, έμοιαζε στην περσινή Λέστερ. Δύο χρόνια νωρίτερα, δε, το 1965, στους «4» ήταν Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λιντς και Τσέλσι. Όσο για την πρώτη φορά, μεταπολεμικά, όπου είχαμε στα ημιτελικά του Κυπέλλου στο Νησί τέσσερις «μεγάλους», πρέπει να πάμε στο 1950, για να βρούμε εκεί τις Λίβερπουλ, Έβερτον, Άρσεναλ και Τσέλσι. Αλλά, σκεφτείτε ότι το πρωτάθλημα το κατέκτησε η… Πόρτσμουθ!

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν -με γνώμονα το γεγονός ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Αγγλία έχουν αλλάξει άρδην- πως είναι η πρώτη φορά, ουσιαστικά, που θα έχουμε «τιτανομαχίες» στα ημιτελικά του Κυπέλλου, με τη συμμετοχή ομάδων με ιστορία, κόσμο και τίτλους, που βρίσκονται, ταυτόχρονα, στην «αφρόκρεμα» του αγγλικού ποδοσφαίρου την ίδια χρονική περίοδο, εδώ και πολύ καιρό…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x