Γράφει ο Νίκος Ζέρβας
Οι εκλογές του ΕΣΑΚΕ ολοκληρώθηκαν με απόλυτο θρίαμβο για τον Βασίλη Οικονομίδη, που διατήρησε την θέση του στον προεδρικό θώκο. Μόνο με την λέξη «θρίαμβος» μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα της διαδικασίας, αφού οι δεκατέσσερις από τους δεκαπέντε συμμετέχοντες επιδοκίμασαν την πολιτική και το έργο του. Αυτό σημαίνει, πως ο πρόεδρος, έχει την -παρά μία ψήφο- καθολική αποδοχή των ομάδων, οι οποίες -συγχωρήστε μου την υπόδειξη- δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τον αμφισβητήσουν στο μέλλον, αφού οι ίδιες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, μετά βαΐων και κλάδων. Ακούγοντας όμως τα τελευταία χρόνια από τις διοικήσεις για λάθη επί λαθών, παραλείψεις σε οργανωτικά και όχι μόνο ζητήματα και απουσία εύρεσης λύσεων από την διοργανώτρια αρχή σε καίρια θέματα που ταλανίζουν το σπορ στην Ελλάδα, αναρωτιέμαι.
Γιατί κοινοποιούν τα παράπονά τους και εκδίδουν βαρύγδουπες ανακοινώσεις με «κραυγές» και παρατηρήσεις; Γιατί κατηγορούν τον κ. Οικονομίδη για έλλειψη ιδεών για την βελτίωση του προϊόντος και την ανάπτυξή του σε αγωνιστικό και εμπορικό επίπεδο; Αν όλα αυτά που καταλογίζουν κατά καιρούς στο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ ευσταθούν, γιατί δεν αντιδρούν; Γιατί δεν προτείνουν εποικοδομητικές λύσεις και τομές, που θα βοηθήσουν το άθλημα; Από την στιγμή που όπως έδειξαν είναι ευχαριστημένοι με το έργο της παρούσας διοίκησης, γιατί δεν σιωπούν, όταν αισθάνονται αδικημένοι από μία εξέλιξη ή απόφαση; Πρόσφατο παράδειγμα «φωνακλά» είναι ο Ολυμπιακός, που απείλησε με αποχώρηση από το πρωτάθλημα, αποχή από τις εκλογές για τα όσα έγιναν στον τρίτο τελικό με τον Παναθηναϊκό. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι «ερυθρόλευκοι» ψήφισαν Οικονομίδη!
Μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφηθεί ο τρόπος σκέψης των διοικούντων των Πειραιωτών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν παράπονα από τον ΕΣΑΚΕ, αλλά μόνο από την ΚΕΔ και την ΕΟΚ. Δεκτό. Για να δούμε όμως, θα έχουν κάποιες προτάσεις για να βελτιωθεί προς το καλύτερο η υπάρχουσα κατάσταση σε επιτροπή και ομοσπονδία αντίστοιχα, ή θα μείνουν και πάλι μόνο στις ανακοινώσεις, που δικαίως παραπέμπουν στις λέξεις «λαϊκή κατανάλωση»; Μήπως οι Αγγελόπουλοι έχασαν μία τεράστια ευκαιρία να στηρίξουν έναν νέο άνθρωπο της δικής τους εμπιστοσύνης ο οποίος θα έδινε την μάχη για αλλαγή; Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός που παραδόξως δεν αντέδρασε στις εκλογές. Και οι άλλες ομάδες δεν έλυσαν επ’ ουδενί τα προβλήματά τους σε πολλά επίπεδα.
Αλλά συντηρούν την ιστορία ενός πρωταθλήματος, που χρόνο με τον χρόνο γίνεται ολοένα και πιο απρόσιτο, λιγότερο ανταγωνιστικό, κερδοφόρο και ενδιαφέρον. Και μην βιαστεί κανείς να πει πως ο Οικονομίδης επανεξελέγει λόγω του ότι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Φυσικά και είναι λυπηρό που κανείς άλλος –πλην του Παπακαλιάτη που άργησε- δεν ενδιαφέρθηκε για την προεδρία, αλλά είναι διαφορετικό να εκλέξεις πρόεδρο με ψήφους π.χ. 9-6 και άλλο με 14-1. Στην πρώτη περίπτωση, ο «νικητής» της διαδικασίας θα θορυβηθεί. Θα ψάξει να βρει τι φταίει και κάποιοι δεν τον προτίμησαν. Θα γίνει πιο διαλλακτικός στη πολιτική του και θα κάνει τα πάντα για να την βελτιώσει για το κοινό συμφέρον. Στην δεύτερη, πιθανότατα να συνεχιστεί αυτή η μη προοδευτική κατάσταση, που από πολλούς χαρακτηρίζεται και ως «λήθαργος».
Τώρα που το σκέφτομαι όμως, έτσι δεν συμπεριφερόμαστε ως λαός και στις πολιτικές εκλογές; Για ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά την ποιότητα ζωής όλων μας και φυσικά είναι σπουδαιότερο από το μπάσκετ, γκρινιάζουμε καθ’ όλη την διάρκεια της τετραετίας, απειλούμε, διαδηλώνουμε, αναθεματίζουμε και τελικά, επιλέγουμε τους ίδιους! Και πάλι από την αρχή, με βήμα ταχύ προς τα πίσω…Μπράβο μας και εις ανώτερα!
Υ.Γ. Είκοσι τρία χρόνια πέρασαν από τότε που η Εθνική ομάδα κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης, βγάζοντας στους δρόμους όλη την Ελλάδα, αλλάζοντας παράλληλα τον ρου της ιστορίας του μπάσκετ στην χώρα μας. Μάγκες ποτέ δεν σας ξεχνάμε! Το ευχαριστώ είναι λίγο!
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.