sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τζούλιαν Νάγκελσμαν: Το success story του «Baby Μουρίνιο» (pics/video)

Είναι πιο μικρός ακόμα και από τους παίκτες του. Είναι ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της Bundesliga. Το sportfm.gr παρουσιάζει την ιστορία του 28χρονου Νάγκελσμαν, που αποκαλείται «Baby Μουρίνιο»

Όταν ο Χουμπ Στέφενς ξεκινούσε την προπονητική του καριέρα το 1986 στους νέους της Αϊντχόφεν, ο Τζούλιαν Νάιγκελσμαν δεν είχε καν γεννηθεί.

Η μοίρα όμως, η τύχη και το πεπρωμένο – που όλοι έχουμε γραμμένο και κανένας δεν μπορεί να τ’ αποφύγει – έμελλε να αποφασίσουν διαφορετικά για τον νέο – κυριολεκτικά νέο – προπονητή της Χόφενχαϊμ, που βλέπει τη ζωή του να κυλά ως ένα άκρως επιτυχημένο... success story.

Γράφει ο Γιώργος Σπανομανώλης

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε πει πως «η ικανότητα είναι άχρηστη χωρίς την ευκαιρία» και για τον 28χρονο, αμούστακο ακόμα προπονητικά, Τζούλιαν Νάγκελσμαν, η 11η Φεβρουαρίου του 2016, ήταν η μέρα που θα έπαιρνε το μερίδιο της ευκαιρίας που του αναλογούσε, για να κάνει χρήσιμη την ικανότητα του.

Η τύχη λοιπόν, γυρνάει την πλάτη στο Χουμπ Στέφενς, και κλείνει πονηρά τον μάτι στον Νάγκελσμαν.

Ένα πρόβλημα υγείας του Ολλανδού τεχνικού, τον αναγκάζει να αφήσει τους πάγκους, με τη διοίκηση της Χοφενχαϊμ να αποφασίζει πως ο «παλιός είναι αλλιώς, αλλά ο νέος είναι ωραίος», παίρνοντας το ρίσκο και δίνοντας τα κλειδιά του «μαγαζιού» στον Τζούλιαν Νάγκελσμαν, που μέχρι τότε ήταν προπονητής στην Κ 19 της γερμανικής ομάδας.

inner

Μπορεί κάποιοι να έπεσαν από τα σύννεφα, όμως η διοίκηση της «Hoffe» δεν έκανε τίποτε άλλο, από το να επισπεύσει λίγους μήνες νωρίτερα, αυτό που είχε ήδη αποφασίσει, μιας και σχεδίαζε να δώσει τα ηνία του συλλόγου στο νεαρό τεχνικό το καλοκαίρι του 2016.

Η είδηση στα μέσα του περασμένου Φλεβάρη, ότι ο Τζούλιαν θα διαδεχόταν τον Στέφενς στον πάγκο της Χόφενχαϊμ, έκανε πολλούς να αναρωτηθούν – και δικαίως – για το ποιος είναι τέλος πάντων εκείνος ο προπονητικά αμούστακος νέος που έμελλε να γίνει ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα.



Ο «θάνατος» του παίκτη, η «γέννηση» του προπονητή

Ο Νάγκελσμαν αποτελεί τρανή απόδειξη εκείνου του ρητού που λέει πως «κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή».

Διότι για τον προπονητή της Χόφενχαϊμ, ένας σοβαρός τραυματισμός σε ένα παιχνίδι της Μόναχο 1860 απέναντι στην Άιντραχτ σε ηλικία μόλις 18 ετών, στον οποίο έσπασε πέφτοντας άτσαλα και τους δύο μηνίσκους του, αποτέλεσε το «θάνατο» ενός συμπαθητικού κεντρικού αμυντικού και συνάμα τη «γέννηση» ενός φερέλπιδος προπονητή.

Ο Τζούλιαν Νάγκελσμαν γεννήθηκε στη βαυαρική πόλη Λάτσεμπεργκ τον Ιούλιο το 1987 και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Άουγκσμπουργκ, πριν πάει στις μικρές ομάδες της Μόναχο 1860, στις οποίες παρέμενε πριν την προώθηση του στην πρώτη ομάδα το 2006, με την οποία δεν είχε όμως καμία επίσημη συμμετοχή.

inner

Το πρόωρο τέλος στην καριέρα του, οδηγεί τον 19χρονο πλέον «παλαίμαχο» Τζούλιαν, στο κατώφλι του Πανεπιστημίου, για να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων. Τέσσερα εξάμηνα, έφταναν και περίσσευαν για τον πιτσιρικά Τζούλιαν, για να καταλάβει που πραγματικά ανήκει και τι είναι αυτό που θέλει να κάνει.

Άφησε λοιπόν για... άλλους τις διοικήσεις και τις επιχειρήσεις, με τη μεταπήδηση του στο τμήμα του Sports Science του Πανεπιστημίου, να αποτελεί το άναμμα τις προπονητική σπίθας που έμελλε να του ζεστάνει την καρδιά. Γιατί; Γιατί για εκείνον το ποδόσφαιρο δεν είχε τελειώσει πρόωρα, αλλά είχε αρχίσει... πολύ νωρίς!

Μετά την απόκτηση του πτυχίου του στην Επιστήμη του Αθλητισμού, ο Νάγκελσμαν θα ενταχθεί στο επιτελείο του τότε προπονητή της Άουγκσμπουργκ, Τόμας Τούχελ, αναλαμβάνοντας το πόστο του αναλυτή αγώνων.

Ο Τούχελ θα αποτελέσει μέντορα του, με το νεαρό τεχνικό να τονίζει πως έμαθε πολλά από τον νυν προπονητή της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

inner

Το «know – how» της Μπουντεσλίγκα και το success story της Κ-19

Ο «Baby Μουρίνιο», παρατσούκλι που του έχει δώσει ο Τιμ Βίσε, θα ξεκινήσει να γνωρίζει για τα καλά τη Μπουντεσλίγκα το 2012, όταν σε ηλικία 25 ετών έγινε ο νεότερος βοηθός προπονητή στο γερμανικό πρωτάθλημα, αποδεχόμενος την πρόταση που του είχε κάνει η Χόφενχαϊμ και ο Φρανκ Κράμερ.

«Όταν με κάλεσε ο Φρανκ μου ήρθε να γελάσω. Νόμιζα ότι μου έκανε πλάκα» έχει δηλώσει σε συνέντευξη του ο Γερμανός τεχνικός, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πόσο αστραπιαία ξεκίνησε το ταξίδι του στους πάγκους.

inner

inner

Μετά το σώσιμο της παρτίδας τη σεζόν 2012-2013, με τη Χόφενχαϊμ να διατηρεί την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία, ο «Μικρός Μουρίνιο» το καλοκαίρι του 2013 θα αναλάβει την Κ-19 της «Hoffe» και θα αποτελέσει τον... μάγο του παραμυθιού.

Σε ηλικία μόλις 26 ετών, αναδείχθηκε πρωταθλητής με την Κ-19 της Χόφενχαϊμ το 2014 και έγινε ο νεότερος προπονητής που καταφέρνει κάτι τέτοιο, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά, οδήγησε την ομάδα του στον τελικό του Κυπέλλου.

Μέχρι να διαδεχθεί τον Χουμπ Στέφενς στο τιμόνι της πρώτης ομάδας, μετρούσε 52 νίκες σε 73 ματς, με την Κ-19 της «Hoffe» στην οποία έφτιαξε το όνομα του.



inner

Ο ίδιος δεν θα ξεχάσει την πρώτη φορά που κλήθηκε να μιλήσει στους παίκτες της πρώτης ομάδας, όταν του το επέτρεψε ο Μάρκους Γκίντζολ: «Προφανώς είχα άγχος. Είκοσι πετυχημένοι παίκτες να σε κοιτάζουν λιγάκι περίεργα. Προσπαθούσαν κι εκείνοι να καταλάβουν ποιος είμαι, αν δηλαδή ήμουν απλώς το παιδί που τοποθετούσε τους κώνους στην προπόνηση ή αν είχα κάτι καινούργιο να τους πω. Όταν συνειδητοποίησαν ότι μπορώ να τους βοηθήσω, αναπτύχθηκε μεταξύ μας ένας αλληλοσεβασμός. Ο τερματοφύλακας Τιμ Βίζε μεταξύ σοβαρού και αστείου με απεκάλεσε μάλιστα «μικρό Μουρίνιο».

Η φιλοσοφία του και η λατρεία του για τον Πεπ

Μπορεί ο Τίμ Βίσε να τον «βάφτισε»... «Μικρό Μουρίνιο», όμως ο Τζούλιαν Νάγκελσμαν είναι της σχολής του... Πεπ.

Ο 28χρονος τεχνικός λατρεύει τον Πεπ Γκουαρντιόλα, τον θεωρεί κορυφαίο προπονητή, ενώ είναι «υπηρέτης» της νέας ισπανικής σχολής και όχι της γερμανικής.

Του αρέσει το γρήγορο ποδόσφαιρο, είναι «εραστής» του πρέσινγκ ψηλά, ενώ το πέρασμα του από τις ακαδημίες, τον οδηγεί στο να δείχνει εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά, κάτι που έχει αποδείξει από τις πρώτες κιόλας μέρες του στην Χόφενχαϊμ. Άλλωστε στο ρόστερ της ομάδας του, μόλις τέσσερις παίκτες του ξεπερνούν ηλικιακά.

Βέβαια, μπορεί να έχει πάρει άδεια από την γερμανική ομοσπονδία να ασκεί να καθήκοντα του με χρήση της προ – πιστοποίησης, όμως άμεσα θα πρέπει να πάρει και τα απαραίτητα διπλώματα, ώστε να είναι προπονητής στο ανώτερο επίπεδο και με τη... βούλα.

inner

Έργα και ημέρες

Μπορεί να αποτελεί το «next big thing» της γερμανικής σχολής, όμως και εκείνος κρίνεται από το αποτέλεσμα και φυσικά το αν θα καταφέρει να σώσει μια σχεδόν χαμένη παρτίδα, παίζοντας τα φύλα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πριν αναλάβει ο Νάγκελσμαν, η Χόφενχαϊμ μετρούσε 2 νίκες, 8 ισοπαλίες και 10 ήττες και είχε πάρει ήδη το δρόμο για τη δεύτερη κατηγορία.

Φαίνεται πως με τον ερχομό του η ψυχολογία άλλαξε. Με ένα απίστευτο ντεμαράζ, κατάφερε να βάλει την ομάδα του ξανά στο παιχνίδι για παραμονή στην κατηγορία.

Με 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες, αυτές από Ντόρτμουντ και Στουτγκάρδη που είναι εντός προγράμματος, έχει καταφέρει να φτάσει στους 27 βαθμούς, ισοβαθμώντας με την Άουγκσμπουργκ στο χείλος της επικίνδυνης ζώνης και έχοντας μόλις ένα βαθμό λιγότερο από τη Βέρντερ Βρέμης που βρίσκεται στην 14η θέση με 28 βαθμούς.

Αν τελικά τα καταφέρει και σώσει την παρτίδα, θα πρόκειται για έναν πραγματικό άθλο, αφού καμία ομάδα, πλην της Άουγκσμπουργκ το 2013 δεν είχε καταφέρει να σωθεί, με συγκομιδή βαθμών όπως αυτή της Χόφενχαϊμ, όταν ανέλαβε ο Νάγκελσμαν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x