Το «άκοπο διαμάντι» του ΝΒΑ που μέχρι τώρα κρατούσε χαμηλό προφίλ μόνο με τις επιδόσεις του και τις συγκρίσεις του με άλλους μεγάλους παίκτες του πρωταθλήματος ο Τζόναθαν Άιζακ αποφάσισε να «προκαλέσει» για προσωπικούς του λόγους μια ολόκληρη κοινότητα στο twitter.
Η διαδικασία πια οι παίκτες να «γονατίζουν» στο άκουσμα του εθνικού ύμνου της Αμερικής ώστε να αποδώσουν φόρο τιμής στο κίνημα Black Lives Matter σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες μπλούζες έφεραν την αντίδραση του παίκτη στην επιστροφή του πρωταθλήματος και αυτό δίχασε το κοινό με άλλους να τάσσονται υπέρ του και άλλους να απαντούν με κάθε λογής σχόλια, τα περισσότερα από αυτά κακεντρεχή για τον ίδιο.
Όμως, ο Τζόναθαν Άιζακ είναι γνωστός ήδη από το 2017 στην κοινότητα του μπάσκετ και πια κατάφερε να μιλούν όλοι γι αυτόν.
Η απόφαση για το ΝΒΑ
Γεννημένος στις 3 Οκτωβρίου του 1997 στην πόλη Νάπλς της Φλόριντα ο Άιζακ ήταν ένα από τα πέντε παιδιά της οικογένειας που από μικρός φαινόταν η κλίση του στο μπάσκετ. Με ρίζες από το Πουέρτο Ρίκο έχει ακόμη τη δυνατότητα να επιλέξει με ποιο εθνόσημο θα αγωνίζεται στις πανεθνικές διοργανώσεις.
Ξεκίνησε την πορεία του συμμετέχοντας σε πρωταθλήματα του λυκείου και μάλιστα, έγινε ο πρώτος Αμερικάνος που από το λύκειο που θα περνούσε κατευθείαν στη μεγάλη κοινότητα του ΝΒΑ στο μεσοδιάστημα 2005-2016.
Το 2016, συγκεκριμένα και όντας 19 ετών, εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στη διαδικασία των drafts για τους μεγάλους συλλόγους του πρωταθλήματος. Παρόλα αυτά, και την έκπληξη που προκάλεσε με αυτή την απόφαση, τέσσερις μέρες μετά την ανακάλεσε δηλώνοντας πως τελικά τη χρονιά 2016/17 θα αγωνιζόταν με τη φανέλα της Φλόριντα Στέιτ στο κολλεγιακό πρωτάθλημα.
Η παρθενική του εμφάνιση άφησε τους πάντες άφωνους αφού πέτυχε 20 πόντους στη νίκη της ομάδας με 99-78 κόντρα στους Ιόνα Γκέιλς. Μέχρι τότε, όμως, δεν ακουγόταν και ως παιδί-θαύμα. Απλά με τις επιδόσεις του είχε καταφέρει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους συμπαίκτες του στο NCAA.
Τα πράγματα κύλησαν αρκετά θετικά για τον Άιζακ που αναδείχθηκε και από την περιφέρεια της Ακτής του Ατλαντικού ο πρωτοετής παίκτης ομάδας για το 2017. Τότε, αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να ρίξει τα δίχτυα του στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου. Εκεί που θα μπορούσε να δείξει τις δυνάμεις του.
ΝΒΑ ..σου ήρθε
Δεν άφησε να περάσει και πολύς καιρός, άλλωστε, ήταν σε εγρήγορση και το περίμενε καιρό τώρα, οπότε, το 2017 έκανε την επιθυμία του πράξη.
Στις 22 Ιουνίου του 2017 έγινε η 6η επιλογή των draft για την ομάδα του Ορλάντο Μάτζικ. Η θέση στην οποία έμελλε να γίνει γνωστός στους φίλους του μπάσκετ ήταν ως πάουερ φόργουορντ.
Οι πόντοι του σε κάθε παιχνίδι όλο και έβλεπαν την ανιούσα, όμως, το 2018 ήρθε ο πρώτος τραυματισμός. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει εκτός για κάποιο διάστημα και η αποθεραπεία του έγινε συμμετέχοντας στους Λέικλαντ Μάτζικ, ομάδα, της μικρότερης κατηγορίας του ΝΒΑ.
Επέστρεψε, όμως, δριμύτερος με ένα μέσο όρο πόντων να είναι πάντα γύρω στους 20 και όλοι οι συντάκτες του ΝΒΑ να κάνουν λόγο για το «άκοπο διαμάντι» του θεσμού που έχει μεγάλες προοπτικές.
Η σύγκριση αναπόφευκτη με άλλους μεγάλους παίκτες του πρωταθλήματος, ακόμη και με το Γιάννη Αντετοκούμπο έγιναν κατά καιρούς σχόλια περί άτυπης σύγκρισης, ως προς την άποψη ότι μελλοντικά ο 22χρονος πια Άιζακ ίσως κατάφερνε να ξεπεράσει ακόμη και τους ζωντανούς θρύλους μπαίνοντας στο Τop της κατηγορίας.
Μια στιγμή, μια απόφαση
Το pregame της αναμέτρησης των Μάτζικ με τους Νετς έκρυβε πριν λίγες μέρες έκπληξη για όλους και κυρίως δημιούργησε μια ολόκληρη κίνηση εναντίον του Άιζακ.
Η διαδικασία πια που είναι αποδεκτή από τους κανονισμούς του ΝΒΑ είναι οι παίκτες, το προπονητικό τιμ ακόμη και οι διαιτητές, όσοι επιθυμούν, να γονατίζουν κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου ως ένδειξης αντίθεσης στα φαινόμενα του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας που στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί ραγδαία. Φυσικά, αυτό γίνεται σε συνδυασμό με τη μπλούζα πυο φορούν όσοι θέλουν η οποία υποστηρίζει αυτή τη δράση αναγράφοντας «Black Lives Matter».
Ο Τζόναθαν Άιζακ ήταν ο μόνος που επέλεξε να μην κάνει τίποτα από τα δύο και αυτό ήταν η αρχή του τέλους ίσως για τη δημοτικότητα του NBAer.
Πολύ απλά, όπως ο ίδιος εξήγησε αυτή του η κίνηση δε σημαίνει αν τίθεται υπέρ ή κατά του κινήματος. Αντίθετα, η απόφαση που κλήθηκε να πάρει ήταν ό,τι αισθανόταν εκείνη τη στιγμή. Μάλιστα, για τον ίδιο η απάντηση σε όλα τα προβλήματα είναι ο Ιησούς Χριστός.
Φυσικά, αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από το Τwitter.
Ο Άιζακ κατάφερε, χωρίς να αποσκοπεί σε αυτό, να δημιουργήσει δύο είδη χρηστών. Αυτοί που υποστηρίζουν πως ο καθένας δεν είναι υποχείριο των μαζικών εκδηλώσεων και ως κύριος του εαυτού του μπορεί να αποφασίζει αν θα κάνει μια τέτοια κίνηση ή όχι και εκείνοι που θεώρησαν πως δεν δείχνει ουδεμία συμπαράσταση στο όλο σοβαρό ζήτημα.
Φυσικά, ο Άιζακ δεν θεώρησε ότι η συγγνώμη ή η μετάνοια είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος. Άλλωστε, ο ίδιος έπραξε όπως πίστευε στην προκειμένη φάση. Ο τραυματισμός του, όμως, που ήρθε λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης την ίδια βραδιά, πυροδότησε ακόμη περισσότερο το τεταμένο προς εκείνο κλίμα.
Η φράση «κάρμα» ήταν εκείνη που κυριαρχούσε στα σχόλια, όμως, αυτό που η πλειονότητα τόνιζε ήταν πως κανείς δεν πρέπει να κρίνεται για τις προσωπικές του αποφάσεις.
Η συμπεριφορά αυτή άφησε διχόνοια και το μέλλον του ανήκει. Παρά τις αντιδράσεις, ο Άιζακ ίσως παραμείνει στο ΝΒΑ για τους μέσους όρους του και όχι για τα εξωαγωνιστικά. Άλλωστε, όπως και ο Μάικλ Τζόρνταν συνηθίζει να δηλώνει η συνταγή της επιτυχίας είναι μια.
Ίσως ο Άιζακ να εκμεταλλευτεί το μότο του θρυλικού MJ «έχω αποτύχει ξανά και ξανά, γι’αυτό και πέτυχα» και να στρέψει υπέρ του όλα τα σχόλια ώστε να γίνει ένας από τους κορυφαίους όλων.
Επιμέλεια: Φαίη Λέντα
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.