sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τρεις στροφές «φωτιά»

Η πρώτη φάση της Ευρωλίγκας μπαίνει στη τελική ευθεία και το www.sportfm.gr αναλύει τα σενάρια πρόκρισης και τις εκπλήξεις που μπορεί να επιφυλάσσουν οι τρεις τελευταίες αγωνιστικές στην κατάταξη.

Μπορεί οι δύο εκπρόσωποί μας στην Ευρωλίγκα να έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο Top 16, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με άλλες μεγάλες οντότητες του ευρωπαϊκού στερεώματος. Όσοι πιστεύουν πως οι εναπομείνασες τρεις αγωνιστικές της πρώτης φάσης είναι διαδικαστική υπόθεση, λαθεύουν σημαντικά, αφού μαθηματικά, το εισιτήριο έχουν εξασφαλίσει πλην Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, μόνο οι ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα και Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ. Έντεκα εισιτήρια αναζητούν ακόμα κάτοχο, με την προσεχή 8η αγωνιστική να είναι από τις πιο κρίσιμες όχι μόνο για την πρόκριση, αλλά και για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στον σχηματισμό των δύο ομίλων του Top 16.

Του Νίκου Ζέρβα

Το www.sportfm.gr αναλύει πως έχει η κατάσταση ξεχωριστά σε κάθε όμιλο, με βάση το πρόγραμμα και το του τι επιδιώκουν οι ομάδες για να εξασφαλίσουν το εισιτήριο, αλλά και να έχουν ένα όσο το δυνατόν καλύτερο (θεωρητικά) πλασάρισμα ενόψει της επόμενη φάσης.

Α΄ όμιλος

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε την ευκαιρία να εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκριση από την 7η αγωνιστική, λόγω της εντός έδρας ήττας από την Ούνιξ Καζάν τη προηγούμενη εβδομάδα. Την Πέμπτη (4/12) αγωνίζεται στο Νόβγκοροντ με τη Νίζνι και με «διπλό» παίρνει το εισιτήριο. Οι Ρώσοι θα επιδιώξουν την μεγάλη έκπληξη για να βάλουν στέρεες βάσεις για να είναι στους «16», έχοντας «μαξιλαράκι» την αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής, όπου υποδέχονται την παρέα των Ζήση-Καϊμακόγλου. Η Ούνιξ, επισκέπτεται την έδρα της Ντινάμο Σάσσαρι που παίζει το τελευταίο της «χαρτί», ενώ πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι αναμένεται να γίνει στο Κάουνας, όπου η Ζαλγκίρις υποδέχεται την Αναντολού Εφές.

Καμία από τις δύο ομάδες δεν έχουν προκριθεί, με τους λιθουανούς να θέλουν περισσότερο το ροζ φύλλο. Ενδιαφέρον πάντως έχει πως θα εξελιχθεί γενικότερα ο όμιλος σε ότι αφορά την ομάδα που θα τερματίσει πρώτη, αφού η δεύτερη και η τέταρτη θα πάνε στον όμιλο του –λογικά πρώτου στον 4ο όμιλο- Ολυμπιακού και της σίγουρα πρώτης στον 2ο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το σενάριο να είναι π.χ. δεύτερη η Ρεάλ Μαδρίτης (ή η Εφές) και τέταρτη η Ούνιξ, μετατρέπει χωρίς να ξέρουμε καν τις άλλες τέσσερις ομάδες την κατάσταση σε «βουνό».

Συμπερασματικά, ο 1ος όμιλος είναι ίσως ο πιο «ανοικτός» από τους υπόλοιπους στην παρούσα φάση, αφού θα χρειαστεί και η 8η αγωνιστική για να έχουμε τις πρώτες ομάδες που θα προκριθούν και θα αποκλειστούν οριστικά.

Η βαθμολογία

Ρεάλ Μαδρίτης 5-2
Αναντολού Εφές 5-2
Ζαλγκίρις Κάουνας 4-3
Ούνιξ Καζάν 3-4
Νίζνι Νόβγκοροντ 3-4
Σάσσαρι 1-6

Δείτε το υπόλοιπο πρόγραμμα εδώ:

Β΄ όμιλος

Με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να είναι ήδη στους «16» και να χρειάζεται μία νίκη για να είναι και μαθηματικά πρώτη –θα γίνει λογικά κόντρα στην Τσεντεβίτα τη Παρασκευή στη Μόσχα- το ενδιαφέρον στρέφεται στις υπόλοιπες θέσεις. Σε περίπτωση που συμβεί το παραπάνω σενάριο, η Μάλαγα είναι αυτόματα στο Top 16 ακόμα και αν δεν νικήσει κανένα άλλο από τα τρία παιχνίδια της, ενώ η Μακάμπι αν επικρατήσει επί της Άλμπα στο Τελ Αβίβ, γίνεται αυτόματα η τρίτη ομάδα που θα εξασφαλίσει το εισιτήριο από τον 2ο όμιλο, δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Έτσι, θα απομένει μόνο η τέταρτη θέση, που θα κριθεί ανάμεσα σε Άλμπα, Τσεντεβίτα και με λίγες πιθανότητες την Λιμόζ, που από τις τρεις είναι η μοναδική που «καίγεται» για νίκη αυτή την εβδομάδα, υποδεχόμενη την Ουνικάχα. Σε ότι αφορά την τρίτη θέση που θα στείλει έναν ακόμα αντίπαλο στον (εκτός απροόπτου πρώτο στον όμιλό του) Ολυμπιακό, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό τη τελευταία αγωνιστική όπου κοντράρονται Μακάμπι και Μάλαγα στο Ισραήλ.

Η βαθμολογία

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 7-0 *
Μάλαγα 4-3
Μακάμπι Τελ Αβίβ 4-3
Άλμπα Βερολίνου 3-4
Τσεντεβίτα 2-5
Λιμόζ 1-6

Δείτε το υπόλοιπο πρόγραμμα εδώ:

Γ΄ όμιλος

Η νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στη Μπάγερν την προηγούμενη Παρασκευή, απλοποίησε τα πράγματα. Πλέον οι τρεις πρώτοι έχουν ξεκαθαρίσει, με τη Μπαρτσελόνα να είναι μεγάλο φαβορί για τη πρωτιά και Παναθηναϊκό-Φενέρ να είναι στους «16», αλλά να εκκρεμεί σε ποια θέση θα τερματίσουν. Οι «μπλαουγκράνα», με νίκη στην Πολωνία επί της Τουρόφ που θέλει μόνο νίκη για να έχει ελπίδες και παράλληλα νίκη των «πράσινων» στην Τουρκία, είναι πρώτοι από σήμερα. Αλλιώς, θα χρειαστεί να νικήσουν τη Φενέρ την επόμενη εβδομάδα στη Βαρκελώνη ή να ηττηθούν σε αυτό το ματς με ένα πόντο, για να υπερτερούν στην ισοβαθμία της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς την οποία νίκησαν με +2 στην Κωνσταντινούπολη.

Από εκεί και έπειτα, αν ο Παναθηναϊκός νικήσει στην Τουρκία, με δεδομένο πως έχει κάνει το ίδιο και στο ΟΑΚΑ κόντρα στη Φενέρ, θα θέλει –υπό προϋποθέσεις- μία νίκη κόντρα σε Αρμάνι στο Μιλάνο ή Μπαρτσελόνα στην Αθήνα για να είναι δεύτερος και να συναντήσει ξανά στο Top 16 τον αιώνιο αντίπαλο, Ολυμπιακό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι λογικά τρίτος. Σε ότι αφορά το τέταρτο εισιτήριο από τον όμιλο, η Αρμάνι κρατάει τη τύχη στα χέρια της, αφού αν νικήσει τη Μπάγερν στο Μιλάνο αύριο Τετάρτη (3/12) και η Τουρόφ χάσει από τη Μπαρτσελόνα, θα προκριθεί ακόμα και αν ηττηθεί και στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια, αρκεί στο ματς με τους πολωνούς να υπερασπιστεί το υπέρ της +19 του πρώτου αγώνα στην Ιταλία.

Η βαθμολογία:

Μπαρτσελόνα 7-0 *
Παναθηναϊκός 5-2 *
Φενέρμπαχτσε 5-2 *
Αρμάνι Μιλάνο 2-5
Μπάγερν Μονάχου 1-6
Τουρόφ 1-6

Δείτε το υπόλοιπο πρόγραμμα εδώ:

Δ΄ όμιλος

Στον όμιλο του Ολυμπιακού η πρώτη θέση θα ξεκαθαρίσει οριστικά από αυτή την εβδομάδα, αν οι «ερυθρόλευκοι» νικήσουν τη Νεπτούνας στο ΣΕΦ τη Παρασκευή και ο Ερυθρός Αστέρας ηττηθεί από τη Βαλένθια στην Ισπανία. Για τις «νυχτερίδες» δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα κόντρα στους Σέρβους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα χρειάζεται μόνο δύο νίκες, αλλά και συνδυασμό αποτελεσμάτων για να προκριθεί. Σε ότι αφορά τον Ερυθρό Αστέρα, αν νικήσει στην Ισπανία και παράλληλα ο Ολυμπιακός κάνει το καθήκον του κόντρα στη Νεπτούνας, γίνεται η δεύτερη ομάδα που προκρίνεται από τον όμιλο.

Σε αυτό το ενδεχόμενο η τρίτη και η τέταρτη θέση θα ξεκαθαρίσει οριστικά στις δύο τελευταίες αγωνιστικές, σε έναν όμιλο που δεν αποκλείεται στο τέλος να βγουν κομπιουτεράκια, αφού είναι ανοικτό όσο σε κανέναν άλλον το ενδεχόμενο τριπλής ισοβαθμίας. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια και από το αποτέλεσμα του Γαλατάσαραϊ-Λαμποράλ Κούτσα, όπου ο νικητής θα είναι πλέον με το ένα… πόδι στην επόμενη φάση.

Η βαθμολογία

Ολυμπιακός 6-1 *
Ερυθρός Αστέρας 4-3
Λαμποράλ Κούτσα 3-4
Γαλατάσαταϊ 3-4
Νεπτούνας 3-4
Βαλένθια 2-5

Δείτε το υπόλοιπο πρόγραμμα εδώ:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x