Euro 2024

Το προφίλ της Ιαπωνίας

Σταθερά παρούσα στις τελευταίες πέντε διοργανώσεις είναι η Ιαπωνία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτήν τη φορά θα βρεθεί στο δρόμο της Ελλάδας στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Ήταν να μην κάνει την αρχή η εθνική ομάδα της Ιαπωνίας που μέχρι το 1998 δεν είχε πάρει ποτέ μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά από τότε δεν έχει λείψει ποτέ από Μουντιάλ.

Δύο φορές, το 2002 όταν και φιλοξένησε τη διοργάνωση αλλά και το 2010 κατόρθωσε να προκριθεί στην επόμενη φάση, αλλά… μέχρι εκεί.

Πώς προκρίθηκε

Δυσκολεύτηκαν αλλά τα κατάφεραν οι «μπλε σαμουράι» προκειμένου να προκριθούν στο Μουντιάλ. Αρχικά κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στον τρίτο προκριματικό όμιλο της ασιατικής ζώνης. Συγκέντρωσε 10 βαθμούς, τρεις λιγότερους από το Ουζμπεκιστάν, αφήνοντας εκτός συνέχειας Βόρεια Κορέα και Τατζικιστάν. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε πολύ βελτιωμένη και στο δεύτερο γκρουπ της επόμενης φάσης βγήκε εύκολα πρώτη με πέντε νίκες, δύο ισοπαλίες και μόλις μία ήττα.

Ο προπονητής

Μετά από μια σπουδαία καριέρα στους πάγκους ιταλικών ομάδων, το 2010 ο Αλμπέρτο Τζακερόνι αποφάσισε να πει το «ναι» στην πρόταση της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Ιαπωνίας. Υπό την καθοδήγησή του οι «μπλε σαμουράι» κατέκτησαν το Κύπελλο Ασίας το 2011 και το Κύπελλο Ανατολικής Ασίας την επόμενη χρονιά, ενώ τώρα οδήγησε την ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχοντας στόχο να την φτάσει μακριά.

Το αστέρι

Ένα μίγμα ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται κατά βάση στο εγχώριο πρωτάθλημα αλλά και σε εκείνο της Γερμανίας αποτελεί το ρόστερ της εθνικής Ιαπωνίας. Το μεγάλο αστέρι όμως, δεν παίζει ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο. Ο Κεϊσούκε Χόντα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα 27 του είναι ο ηγέτης του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος με τις φήμες για μετακόμισή του σύντομα στην Ιταλία (ακούγεται έντονα η Μίλαν) να έχουν φουντώσει.

Το ρόστερ της Ιαπωνίας

Τερματοφύλακες: Εΐτζι Καβασίμα (Σταντάρ Λιέγης), Σουσάκου Νισικάουα (Χιροσίμα), Σουίτσι Γκόντα (Τόκιο).

Αμυντικοί: Ατσούτο Ουτσίντα (Σάλκε), Γκοτόκου Σακάι (Στουτγκάρδη), Γιούτο Ναγκατόμο (Ίντερ), Μασάτο Μορισίγκε (Τόκιο), Γιασουγιούκι Κόνο (Γκάμπα Οσάκα), Μασαΐκο Ινόα (Τζούμπιλο Ιβάτα), Χιρόκι Σακάι (Ανόβερο), Μάγια Γιοσίντα (Σαουθάμπτον).

Μέσοι: Κεϊσούκε Χόντα (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Γιασουχίτο Εντό (Γκάμπα Οσάκα), Σίντζι Καγκάουα (Μαν. Γιουνάιτεντ), Χατζίμε Χοσογκάι (Χέρτα Βερολίνου), Χιντέτο Τακαχάσι (Τόκιο), Χοτάρου Γιαμαγκούτσι (Σερέζο Οσάκα), Μακότο Χασέμπε (Νυρεμβέργη).

Επιθετικοί: Χιρόσι Κιγιοτάκε (Νυρεμβέργη), Σίντζι Οκαζάκι (Μάιντς), Γιοϊτσίρο Κακιτάνι (Σερέζο Οσάκα), Γιούγια Οσάκο (Κασίμα Άντλερς), Τακάσι Ινούι (Άιντραχτ Φρανκφούρτης).

Παγκόσμια Κατάταξη: Βρίσκεται στην 48η θέση για το μήνα Νοέμβριο. Καλύτερη θέση η 9η (Φεβρουάριος 1998) και χειρότερη η 66η τον Δεκέμβριο 1992.

Προϊστορία με την Ελλάδα: Ελλάδα και Ιαπωνία έχουν συναντηθεί μόλις μια φορά στο παρελθόν στο πλαίσιο του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών στις 19/6/2005, με τους Ασιάτες να επικρατούν 1-0.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x