sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το Ισραήλ «χτυπάει» τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο

Οι Ισραηλινοί σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στα φασιστικά στοιχεία που συναντώνται στα γήπεδα τους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία οπαδοί της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ.

Την ώρα που η διεξαγωγή του ελληνικού πρωταθλήματος βρίσκεται για άλλη μια φορά «στο κενό», η υπόλοιπη ποδοσφαιρκή Ευρώπη συνεχίζει τη ζωή της. Ακόμα και κάποια μέρη της, τα οποία λογίζονται ως «ευρωπαϊκά» μέσω «wild card».

Το Ισραήλ συμμετέχει στις διοργανώσεις της Γηραιάς Ηπείρου, για τον απλούστατο λόγο ότι οι περισσότερες ομοσπονδίες της Μέσης Ανατολής αρνούνται να το συμπεριλάβουν στις δικές τους. Πολλά αραβικά κράτη αποφεύγουν όπως ο Σούπερμαν τον κρυπτονίτη την αγωνιστική συνάντηση με τους Ισραηλινούς, στα πλαίσια ενός άτυπου εμπάργκο που διαρκεί για πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Ο κοινωνικο-πολιτικός αναβρασμός έχει ευνοήσει την ανάπτυξη φασιστικών πυρήνων στο εσωτερικό της χώρας, με τους πιο σκληροπυρηνικούς να χρησιμοποιούν τα γήπεδα για την προώθηση της ιδεολογίας τους. Πριν μερικές μέρες η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 50 χούλιγκανς, μέλη της «Λα Φαμίλια», της ακροδεξιάς σέχτας των οργανωμένων οπαδών της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ.

Πάνω τους βρέθηκαν 1 κιλό εκρηκτικών, 29 φωτοβολίδες, 12 χειροβομβίδες, μαχαίρια, πιστόλια και τσεκούρια. Τα τελευταία είχαν χρησιμοποιηθεί σε επίθεση κατά των οργανωμένων της «αιώνιας αντιπάλου» Χάποελ Τελ Αβίβ τον περασμένο Οκτώβρη, ενώ τα εκρηκτικά και οι χειροβομβίδες είχαν κλαπεί από στρατιωτικές βάσεις στις οποίες υπηρετούσαν μέλη της «Λα Φαμίλια».

inner

Για περισσότερα από 10 χρόνια, οι οργανωμένοι της Μπεϊτάρ λυμαίνονταν τα ισραηλινά γήπεδα, κηρύσσοντας τον «θάνατο κάθε Άραβα» και την «υπεροχή του Ισραήλ» έναντι των υπόλοιπων λαών της περιοχής. Η βία ακολουθούσε την κάθε τους κίνηση και η επιρροή τους όριζε το προφίλ του συλλόγου. Κανένας Άραβας δεν έχει αγωνιστεί με τα χρώματα της Μπεϊτάρ, ενώ έχουν δεχθεί επιθέσεις παίκτες της Μακάμπι Χάιφα και της Χάποελ Τελ Αβίβ, ομάδες που διαχρονικά θεωρούνται αριστερών φρονημάτων στη χώρα.

Η δράση της «Λα Φαμίλια», πέραν των συνηθισμένων καταδικαστικών ανακοινώσεων, παρέμενε ανενόχλητη. Υψηλόβαθμα στελέχη της έχουν φωτογραφηθεί με τhν Μίρι Ρεγκέβ, συνεργάτιδα του πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου και εκ των μεγάλων «κεφαλιών» του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, συντηρητικής ιδεολογίας.

inner

Η παλαιστινιακή ομοσπονδία είχε απαιτήσει την διαγραφή της αντίστοιχης ισραηλινής από τους πίνακες της FIFA, ενώ ομάδες της ισραηλινής Λίγκας έχουν ζητήσει επανειλημμένως την αποβολή της Μπεϊτάρ από το πρωτάθλημα. Καμία περαιτέρω δράση, όμως, πέραν των τυπικών «καταδικάζουμε την τάδε επίθεση» και «πρέπει να παρθούν μέτρα για το δείνα πρόβλημα». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καταθέσει πρόταση στη βουλή, προκειμένου να χαρακτηριστεί ως «εγκληματική οργάνωση» η «Λα Φαμίλια», αλλά αναμενόμενα πέρασε «στα ψιλά».

Οι τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, δείχνουν πως πνέει ένας αέρας αλλαγής στα κοινωνικά δρώμενα του Ισραήλ. Ίσως να πρόκειται για πολιτικό ελιγμό για τόνωση του φιλολαϊκού προφίλ της κυβέρνησης Νετανιάχου. Μπορεί να μιλάμε απλά για ένα «πυροτέχνημα», με τους συλληφθέντες να τη γλυτώνουν στο τέλος με ποινές - χάδια. Ο χρόνος θα δείξει. Με τα τωρινά δεδομένα, πάντως, έχουμε ένα καίριο πλήγμα σε έναν από τους πιο σκληροπυρηνικούς θύλακες φασισμού των -έστω, κατ'όνομα- ευρωπαϊκών γηπέδων.

Eπιμέλεια: Χρήστος Ντότσικας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x