sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το έχει… ξανακάνει στον Μπάνκι ο Ράις

Πέντε χρόνια πριν, ο Λούκα Μπάνκι -ως προπονητής της Αρμάνι Μιλάνο- έπεσε θύμα του Ταϊρίς Ράις στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας.

Η Μπάμπεργκ απέκλεισε την ΑΕΚ στους «8» του Basketball Champions League και πήρε το εισιτήριο για το Final Four, με πρωταγωνιστή τον Τάιρις Ράις. Επειδή η ζωή κάνει κύκλους και η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα, θα γυρίσουμε το χρόνο πίσω στο 2014 για να θυμηθούμε μια αντίστοιχα επώδυνη κατάσταση, που βίωσε η Αρμάνι Μιλάνο. Η ιταλική ομάδα υπό τις οδηγίες του -νυν προπονητή της «Ένωσης»- Λούκα Μπάνκι διέθετε ένα ποιοτικότατο ρόστερ, με παίκτες όπως (ο γκαρντ του Παναθηναϊκού) Κιθ Λάνγκφορντ, ο (πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού) Ντάνιελ Χάκετ, ο Κέρτις Τζέρελς, ο Ντέιβιντ Μος, ο Σαμάρντο Σάμουελς και ο Νικολό Μέλι.

Οι φιλοδοξίες των Ιταλών ήταν μεγάλες και ήλπιζαν πως θα βρεθούν τουλάχιστον στο Final Four που διοργανωνόταν στην πόλη τους. Μάλιστα, μπήκαν στους «8» έχοντας το πλεονέκτημα έδρας, αφού τερμάτισαν δεύτεροι του 5ου ομίλου (με ρεκόρ 10-4) αφήνοντας πίσω τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Μάλαγα, Φενέρμπαχτσε, Λαμποράλ Κούτσα και Εφές.

Μόνο που είχαν την ατυχία να πέσουν στα προημιτελικά πάνω στη Μακάμπι Τελ Αβίβ του (νυν τεχνικού του Ολυμπιακού) Ντέιβιντ Μπλατ, στην οποία αγωνιζόταν ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ο -άλλοτε σέντερ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού- Άντριγια Ζίζιτς, αλλά και δύο πρόσωπα που αποτελούν το συνδετικό κρίκο με το «σήμερα» και την ιστορία μας. Ο λόγος για τον Ταϊρίς Ράις, που τότε «έφτιαχνε» το όνομά του, αλλά και τον Ρίκι Χίκμαν, ο οποίος θεωρούνταν από τα αστέρια της «ομάδας του λαού». Αμφότεροι ανήκουν πλέον στο δυναμικό της Μπάμπεργκ...

Στις 16 Απριλίου του 2014 διεξήχθη η πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων στο «Mediolanum Forum» του Μιλάνου, με την τότε ομάδα του Μπάνκι να ελέγχει απόλυτα το ρυθμό για 37’ και να φτάνει μέχρι και το +13 (60-47 στο 25’). Μάλιστα, με 2 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη του αγώνα, η Μιλάνο προηγείτο 84-72 (!), όπως δηλαδή συνέβη και στο δεύτερο παιχνίδι της ΑΕΚ κόντρα στην Μπάμπεργκ για τους «8» του Basketball Champions League, με 6 λεπτά για το τέλος του αγώνα. Επιστρέφοντας σε εκείνη την ιστορική αναμέτρηση, να αναφέρουμε ότι ένα απίστευτο ξέσπασμα και κρεσέντο του Ράις (σ.σ. έβαλε 9 πόντους στα τελευταία 2,5 λεπτά), έφερε τη Μακάμπι στο +1: με γκολ-φάουλ του κοντοπίθαρου γκαρντ μάλιστα, η ισραηλινή ομάδα πέρασε μπροστά (86-87) με 11 δευτερόλεπτα για τη λήξη του ματς!

Στην επόμενη φάση, ο Λάνγκφορντ κέρδισε φάουλ, με 7 δέκατα να απομένουν για το φινάλε, όμως με… τρεμάμενα χέρια ευστόχησε μόνο σε μία από τις δύο ελεύθερες βολές και ως εκ τούτου το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση (87-87), εκεί όπου οι φιλοξενούμενοι ήταν πιο ψύχραιμοι και έφτασαν στο διπλό (99-101) για να «σπάσουν» την έδρα των Ιταλών. Για την ιστορία, ο Ράις σημείωσε 17 πόντους (τους 15 εξ αυτών στο δεύτερο ημίχρονο και την παράταση), ενώ ο Χίκμαν σταμάτησε στους 26 (με 7/10 εντός παιδιάς) πραγματοποιώντας μία από τις σπουδαιότερες εμφανίσεις της καριέρας του.

Από ‘κει και πέρα, η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Η Μιλάνο πήρε το δεύτερο παιχνίδι της σειράς (91-77 εντός), ωστόσο το «κακό» είχε ήδη γίνει. Στο Τελ Αβίβ, η Μακάμπι επικράτησε στο 3ο και στο 4ο ματς, 75-63 και 86-66 αντίστοιχα, και πήρε το εισιτήριο για το Final Four. Εκεί ξεδιπλώθηκαν οι αρετές και η κλάση του Ράις, ο οποίος αναδείχθηκε MVP κάνοντας μυθικές εμφανίσεις, κυρίως στον τελικό, για να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου.

Το τρομερό της υπόθεσης είναι πως την αμέσως προηγούμενη σεζόν (2012-13), ο Λούκα Μπάνκι -ως τεχνικός της Σιένα- είδε τον Χίκμαν να γίνεται «δήμιός» του, δίχως όμως μεγάλες συνέπειες. Συγκεκριμένα, στο ματς της 2ης αγωνιστικής, που διεξήχθη στο Τελ Αβίβ, η Μακάμπι επικράτησε 70-68 της ιταλικής ομάδας, με τον Χίκμαν να πετυχαίνει το νικητήριο λέι-απ στα 5 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε και να φαντάζει ως ο κακός δαίμονας του 53χρονου προπονητή…

Γιώργος Πετρίδης

Δείτε εδώ τα στατιστικά από τη νίκη της Μακάμπ Τελ Αβίβ του Ράις στην έδρα της Μιλάνο του Μπάνκι.

Τα highlights από εκείνο το παιχνίδι:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x