sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τι μαυρόγατα είσαι ρε παιδάκι μου…

Μπορείς να τον πεις γκαντέμη! Το «μαυρόγατα», βέβαια, του ταιριάζει περισσότερο. Άσε που δίνει και… έμφαση. Πως αλλιώς να αποκαλέσεις αυτόν που έχει βιώσει έξι υποβιβασμούς σε έντεκα χρόνια καριέρας;

Την μέρα που η Σάντερλαντ ολοκλήρωνε το μικρό θαύμα υπό τις οδηγίες του… μετρ των παραμονών, Σαμ Αλαρντάις και εξασφάλιζε θέση στην Premier League και της επόμενης περιόδου, υπήρχε… κλάμα για άλλες δύο ομάδες. Η μια ήταν η μισητή Νιουκάστλ, ενώ το ίδιο συνέβαινε και λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα για τη Νόριτς, αφού αμφότερες αποχαιρέτησαν την μεγάλη κατηγορία.

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Στο έμψυχο δυναμικό της Νόριτς υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής ονόματι Σεμπαστιάν Μπασόνγκ. Βασικός και αναντικατάστατος φέτος στο κέντρο άμυνας των «καναρινιών», έχοντας 31 συμμετοχές σε συνολικά 38 αγωνιστικές. Μέχρι εδώ καλά, αλλά υπάρχει και… λάκκος!

Ποιος είναι αυτός; Ο γεννημένος στη Γαλλία, αλλά διεθνής με την εθνική Καμερούν «κουβαλάει» πάνω του πολλή γκαντεμιά. Το παρατσούκλι που θα του ταίριαζε θα ήταν το «μαύρη γάτα». Αλλά, έτσι θα μπορούσε να προκαλέσει την… οργή των οπαδών της Σάντερλαντ, αφού «μαύρες γάτες» είναι το παρατσούκλι της ομάδας τους! Για άλλους λόγους, όμως… Και πως προκύπτει αυτό; Από την καριέρα του, καθώς από τότε που ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο και έχοντας αγωνιστεί σε έξι ομάδες, έχει βιώσει ισάριθμους υποβιβασμούς! Τουλάχιστον δεν το κατάφερε με όλες, αλλά με τις τέσσερις από αυτές!

Με το… καλημέρα, όταν υπέγραψε στη Μετς το πρώτο του συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2005, είδε την ομάδα του να υποβιβάζεται στο τέλος της σεζόν, τερματίζοντας στην τελευταία θέση. Το 2006-07, η ομάδα της Λωρραίνης αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στη Ligue 2 και επέστρεψε στο Championnat, αλλά για μια ακόμη χρονιά δεν μπόρεσε να σταθεί αξιοπρεπώς στα μεγάλα σαλόνια, καθώς στο τέλος της περιόδου 2007-08, ήρθε ο δεύτερος υποβιβασμός.

Το καλοκαίρι του 2008 δοκιμάστηκε για μια εβδομάδα στη Νιουκάστλ και ικανοποίησε τους ιθύνοντες της αγγλικής ομάδας, που τον απέκτησαν έναντι 500 χιλιάδων λιρών. Η σεζόν εξελίχθηκε σε εφιάλτη για τους «ανθρακωρύχους», που υποβιβάστηκαν στην Championship, αλλά ο ίδιος, έχοντας αναδειχθεί παίκτης της χρονιάς, ζήτησε να αποχωρήσει. Η Τότεναμ πλήρωσε 8 εκατ. λίρες για να τον κάνει δικό της και του έδωσε πενταετές συμβόλαιο.

Στα μισά του τρίτου χρόνου και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2012, μετακόμισε με τη μορφή δανεισμού στη Γουλβς, που επίσης αγωνιζόταν στην Premier League. Δεν πρόλαβε να παίξει πολύ, αλλά στο τέλος της σεζόν, οι «λύκοι» υποβιβάστηκαν και ο ίδιος ήπιε το πικρό ποτήρι για τέταρτη φορά. Επέστρεψε στην Τότεναμ, αλλά η διοίκηση των «σπυρουνιών» αποφάσισε να προχωρήσει σε λύση της συνεργασίας τους. Η ομάδα του Βόρειου Λονδίνου είναι επί της ουσίας η μοναδική που «γλίτωσε» από τη γκαντεμιά του Σεμπαστιάν Μπασόνγκ. Δεν κέρδισε, βέβαια, κάποιον τίτλο, αλλά τουλάχιστον δεν έπαθε τα… χειρότερα!

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν και παραμένει η Νόριτς, στην οποία μετακόμισε το καλοκαίρι του 2012. Την πρώτη χρονιά ο Μπασόνγκ είχε καταλυτική παρουσία και ψηφίστηκε πολυτιμότερος παίκτης. Μάλιστα, σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά στη Νιουκάστλ που υποβιβάστηκε, αυτή τη φορά, η ομάδα του τερμάτισε στην ενδέκατη θέση.

Στο ξεκίνημα της σεζόν 2013-14 πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, αλλά η κίνηση αυτή δεν αποδείχθηκε και πολύ γούρικη. Τα «καναρίνια» υποβιβάστηκαν στην Championship, από την οποία επέστρεψαν αμέσως. Εκείνος αγωνίστηκε στο δεύτερο μισό της σεζόν, αφού στο πρώτο μισό είχε παραχωρηθεί ως δανεικός στη Γουότφορντ. Εκεί έμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, γι’ αυτό και οι «σφήκες» αποτελούν τη δεύτερη ομάδα, που ξέφυγε από την «κατάρα» του.

Πικρή γεύση άφησε και η φετινή χρονιά στον Σεμπαστιάν Μπασόνγκ, αφού η Νόριτς αποχαιρέτησε τα σαλόνια της Premier League και ο ίδιος γνώρισε τον έκτο υποβιβασμό σε μια καριέρα μόλις έντεκα χρόνων! Πόση γκαντεμιά ν’ αντέξει; Το σίγουρο είναι ότι οι ομάδες που θα ενδιαφερθούν στο μέλλον για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, θα πρέπει να το σκεφτούν διπλά και τριπλά, πριν αποφασίσουν να του δώσουν συμβόλαιο συνεργασίας…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x