sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τι κάνουν τα… παιδιά μας στην Ευρώπη

Το ελληνικό μπάσκετ είναι σχεδόν παντού στην Ευρώπη, όπου εκτίνεται από την Ιβηρική και φτάνει μέχρι το Καζακστάν. Το sportfm.gr παρακολουθεί την πορεία των δέκα εκπροσώπων του και σας την παρουσιάζει

Από τη Βασκονία και τη Βαρκελώνη, στο κρύο του Καζάν και του Κάουνας, αλλά και στο Μπάμπεργκ, στις γειτονικές Κωνσταντινούπολη και Βενετία, μέχρι και τη μακρινή Αστάνα του Καζακστάν. Όχι, δεν πρόκειται για ταξιδιωτική οδηγία, ούτε θα μιλήσουμε για αξιοθέατα.

Αλλά, για τους εκπροσώπους του ελληνικού μπάσκετ που έχουν διασκορπιστεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και διαπρέπουν με τους συλλόγους τους. Άλλοι είναι ηγέτες, άλλοι είναι σημαντικά γρανάζια και άλλοι αποτελούν επένδυση για το μέλλον. Το σίγουρο είναι πως εμείς παρακολουθούμε την πρόοδό τους, η οποία είναι αλματώδης και αξιοπρόσεκτη.

inner

Γιάννης Μπουρούσης
Ύστερα από δύο χρόνια στη Ρεάλ και μία χρονιά που τα σήκωσε όλα (πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωλίγκα), ο Γιάννης Μπουρούσης μετακόμισε από τη Μαδρίτη στη Βασκονία και τη Λαμποράλ Κούτσα. Τα πράγματα όμως εκεί είναι διαφορετικά. Σε αντίθεση με το ρόλο που είχε στη «βασίλισσα», οι Βάσκοι έδωσαν τα… κλειδιά τους στον Έλληνα σέντερ, χρίζοντας τον ηγέτη και χτίζοντας ένα σύνολο γύρω από εκείνον. Μπορεί να είναι πρώιμο, καθώς η χρονιά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά μάλλον ο ιδιόρρυθμος ιδιοκτήτης της Λαμποράλ, Ζοσεάν Κερεχέτα, θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος και πάνω απ’ όλα δικαιωμένος με την επιλογή του, αφού η ομάδα του διανύει μία εξαιρετική σεζόν (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στην Ευρωλίγκα. Όσον αφορά στον «πυλώνα» της Εθνικής μας; Έχει σαρώσει τα βραβεία MVP και έχει ήδη μπει στο πάνθεον του ισπανικού πρωταθλήματος μαζί με άλλα «ιερά τέρατα». Αυτό άλλωστε, το αποδεικνύουν και οι αριθμοί του, όπου είναι πρώτος σκόρερ των Βάσκων στην Ευρωλίγκα με 14,5 πόντους και δεύτερος στο πρωτάθλημα με 13,1 πόντους αντίστοιχα, ενώ είναι πρώτος στην αξιολόγηση σε όλη την ACB, έχοντας 19,8 βαθμούς ανά παιχνίδι.

inner

Στράτος Περπέρογλου
Παίκτης-σταρ δεν ήταν ποτέ, αλλά ο Στράτος Περπέρογλου με την εμπειρία του και τις τρομερές ικανότητές του είναι από τους παίκτες που θα τον εμπιστευτείς με κλειστά μάτια και θα είναι εκείνος που θα πάρει την μπάλα όταν εκείνη… καίει, στην κρίσιμη επίθεση. Μετά, λοιπόν, την πρώτη του έξοδο στην Ευρώπη και την Αναντολού Εφές και αφού πρόλαβε νωρίτερα να αποδείξει για την αξία του αγωνιζόμενος σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ο «Πέρπε» συνέχισε να αγωνίζεται στο υψηλότατο επίπεδο, πηγαίνοντας στην Μπαρτσελόνα. Στο διάστημα που βρίσκεται εκεί, με τη δουλειά του και την προσφορά του έχει κερδίσει το σεβασμό όλων στην Καταλονία, οπαδών, προπονητών και συμπαικτών. Τρανή απόδειξε το γεγονός ότι, πριν από μερικούς μήνες, ο τοπικός Τύπος έγραφε «ύμνους» για τον Έλληνα φόργουορντ. Η σημαντική προσφορά του στην ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ φαίνεται και από τα στατιστικά του, όπου στο πρωτάθλημα δίνει 7,3 πόντους και 2,3 ριμπάουντ, ενώ στην Ευρωλίγκα αντίστοιχα 8,5 πόντους και 3 ριμπάουντ.

inner

Αλέξανδρος Βεζένκοφ
Αισθάνεται και τον αισθανόμαστε «δικό» μας παιδί. Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ έδειξε από… αμούστακος πως το κατέχει -και με το παραπάνω- το μπάσκετ, αγωνιζόμενος στον Άρη. Αλλά, ύστερα από τέσσερα χρόνια στην ομάδα της Θεσσαλονίκης και στα 20 του πλέον ο Σάσα αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Να πάει στο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, το ισπανικό και σε μία από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας, την Μπαρτσελόνα, κρυφοκοιτάζοντας φυσικά και το NBA, το οποίο προς στιγμήν μπορεί να περιμένει. Στην πρώτη του χρονιά στη Βαρκελώνη χαίρει της εμπιστοσύνης του Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος τον έχει χρησιμοποιήσει ήδη σε 23 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, με το διεθνή Βούλγαρο να έχει 4,6 πόντους και 2,5 ριμπάουντ, ενώ αντίστοιχα στην Ευρωλίγκα έχει 3,6 πόντους και 1,3 ριμπάουντ.

inner

Γιώργος Μπόγρης
Η περιπέτεια του Γιώργου Μπόγρη στην Ισπανία συνεχίζεται. Ο Έλληνας σέντερ μετά την επιτυχημένη πρώτη του χρονιά στο εξωτερικό και την Ανδόρρα μετακόμισε στη χώρα των Βάσκων –όπως ο Μπουρούσης- αλλά στην Μπιλμπάο, ανεβάζοντας κι άλλο το αγωνιστικό του επίπεδο, καθώς εκεί οι απαιτήσεις είναι σαφώς πιο υψηλές. Μάλιστα, ο 27χρονος σέντερ όχι μόνο έχει προσαρμοστεί αρκετά και γρήγορα, αλλά δείχνει να ανταποκρίνεται αρκετά καλά σ’ αυτά που του ζητά ο Σίτο Αλόνσο. Στο ισπανικό πρωτάθλημα έχει αγωνιστεί 24 φορές με τη μαύρη φανέλα, μετρώντας 7,5 πόντους και 5,3 ριμπάουντ, ενώ αντίστοιχα στο Eurocup και σε 16 ματς είχε 6,9 πόντους και 5,3 ριμπάουντ.

inner

Νίκος Ζήσης
Ο Νίκος Ζήσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Μετρά ήδη 11 συναπτά έτη στο υψηλό επίπεδο της… ξενιτιάς και τα έχει συνδυάσει με πολλές διακρίσεις. Τώρα, ο αρχηγός της Εθνικής μας είναι στη Γερμανία και την Μπάμπεργκ, η οποία φέτος έχει εντυπωσιάσει όλο το φίλαθλο κοινό της Ευρωλίγκας και ενδεχομένως τους περισσότερους φίλους του μπάσκετ της ηπείρου μας. Ο Αντρέα Τρινκιέρι τον εμπιστεύεται απόλυτα, αφού σχεδόν όλο το παιχνίδι των πρωταθλητών περνάει από το χέρι του, έχοντας έτσι μεγάλη συμβολή στη χρονιά των Γερμανών. Στο πρωτάθλημα, ο 32χρονος γκαρντ μετρά 8,3 πόντους και 3,4 ασίστ, ενώ αντίστοιχα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση έχει 10,3 πόντους και 3,3 ασίστ.

inner

Κώστας Σλούκας
Αναμφίβολα ήταν το σίριαλ του φετινού καλοκαιριού, με διαπραγματεύσεις, συζητήσεις, ακόμη και παραινέσεις για να μείνει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας… Ωστόσο, ο Κώστας Σλούκας έπειτα από μία επταετία στον Ολυμπιακό (μεσολάβησε μία χρονιά δανεικός στον Άρη στο διάστημα αυτό) αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα και να πάει στη Φενερμπαχτσέ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ψάχνοντας για ένα πιο αναβαθμισμένο ρόλο σε σχέση με αυτόν που είχε στην ομάδα του Πειραιά. Μπορεί μέχρι στιγμής τα πράγματα να μην έχουν εξελιχθεί όπως εκείνος ήθελε, καθώς στάθηκε άτυχος με διάφορους τραυματισμούς χάνοντας έτσι αρκετά παιχνίδια, όμως ήδη πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο, κατακτώντας το Κύπελλο Τουρκίας. Ο Ζοτς αφήνει τον διεθνή γκαρντ 19,4 λεπτά στο παρκέ και εκείνος μετρά 8,4 πόντους και 2,9 ασίστ στο πρωτάθλημα, ενώ στην Ευρωλίγκα και σε 17,4 λεπτά έχει αντίστοιχα 6,2 πόντους και 2,9 ασίστ.

inner

Κώστας Καϊμακόγλου
Λογικά θα πρέπει να έχει γίνει ήδη επίτιμος… δημότης του Καζάν, αλλά το σίγουρο είναι πως ο Κώστας Καϊμακόγλου στα τέσσερα χρόνια που μετρά αισίως εκεί, έχει υπηρετήσει και με το παραπάνω την Ούνιξ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο «Κάι-Κάι» είναι από τους «παλιούς» πλέον στη ρωσική ομάδα και έχει βασικό και αναντικατάστατο ρόλο. Αυτό φαίνεται και από τη φετινή σεζόν που κάνει, μετρώντας 8,3 πόντους και 5,7 ριμπάουντ στην απαιτητική VTB League, ενώ αντίστοιχα στο Eurocup είχε 7,9 πόντους και 5,1 ριμπάουντ.

inner

Ίαν Βουγιούκας
Η Λιθουανία αναμφίβολα συγκαταλέγεται στις πιο… μπασκετικές χώρες της Ευρώπης. Όπως είναι φυσικό, το εγχώριο προϊόν έχει… πλεόνασμα παικτών και έτσι οι ξένοι διαλέγονται από τις ομάδες με φειδώ, αφού και τα μπάτζετ δεν είναι και τόσο υψηλά. Όμως, ο Ίαν Βουγιούκας έχει βρει το ρόλο του στη Ζαλγκίρις, στον κορυφαίο σύλλογο –βάσει τίτλων και διακρίσεων- της χώρας και μάλιστα φαίνεται να είναι και στους βασικούς συντελεστές της ομάδας του Κάουνας. Ο Έλληνας διεθνής είναι ο πενταδάτος σέντερ του συνόλου του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, έχοντας κατά μέσο όρο 10,3 πόντους και 4,1 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα, ενώ είναι ο δεύτερος σκόρερ στην Ευρωλίγκα με 11,7 πόντους, μαζεύοντας παράλληλα και 4,8 ριμπάουντ.

inner

Μάικ Μπράμος
Η περσινή σεζόν δεν εξελίχθηκε καλά για τον Μάικ Μπράμο, καθώς ένας τραυματισμός στο Summer League του NBA με τους Χοκς τον άφησε εκτός για όλο το 2014/15. Όμως, ο διεθνής γκαρντ επέστρεψε δυναμικά αυτό το καλοκαίρι και αφού αρχικά υπέγραψε προσωρινό συμβόλαιο με τη Βενέτσια, μέσα από τις εμφανίσεις του έπεισε τον πολύπειρο Κάρλο Ρεκαλκάτι να τον κρατήσει μέχρι τέλους. Η ομάδα της Βενετίας μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς βρίσκεται στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας και παλεύει με αξιώσεις για τη συμμετοχή της στα playoffs. Ο 28χρονος διεθνής μετρά 24 παιχνίδια στο ιταλικό πρωτάθλημα με 9,2 πόντους και 4,2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο και μάλιστα με το εντυπωσιακό 45,7% στα τρίποντα (53/116), ενώ σε 16 αγώνες στο Eurocup είχε 9,9 πόντους και 4,2 ριμπάουντ.

inner

Πατ Καλάθης
Μέχρι το… Καζακστάν έχει φτάσει το όνομα της οικογένειας Καλάθη. Όχι φυσικά για κάποια επιχείρηση του Νικ που αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό, αλλά λόγω του μεγαλύτερου αδερφού του, Πατ, ο οποίος παίζει σε μία από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας, την Αστάνα. Εδώ και περίπου τρία χρόνια, αφού είναι από το 2013 εκεί, ο 30χρονος φόργουορντ βγάζει εκεί το… ψωμί του και μάλιστα είναι στους ηγέτες της ομάδας του, αφού οι αριθμοί του είναι κοντά στο νταμπλ-νταμπλ μετρώντας 11,9 πόντους και 8 ριμπάουντ στη VTB League, ενώ αντίστοιχα στο FIBA Europe Cup έχει 10,5 πόντους και 9,5 ριμπάουντ.

Παναγιώτης Κεφαλάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x