sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Θετικά και αρνητικά από το φιλικό της ΑΕΚ

Ο Κώστας Μιαούλης κάνει μια αποτίμηση για τα θετικά και τα αρνητικά της ΑΕΚ από το δεύτερο φιλικό επί πολωνικού εδάφους απέναντι στην Κορόνα Κιέλτσε.

Πολλές οι θετικές εντυπώσεις που άφησε η Ενωση στον αγώνα απέναντι στην Κορόνα Κιέλτσε, αλλά σίγουρα υπάρχουν και τομείς που χρειάζεται βελτίωση, μαζί με τις ενισχύσεις που χρειάζονται ακόμα για να μπορέσει η ΑΕΚ να χαρακτηριστεί πλήρης ως προς την ενδεκάδα της. Τα σημάδια βελτίωσης πάντως από το πρώτο παιχνίδι στο χθεσινό φιλικό ήταν αρκετά, αλλά επιβάλλεται περισσότερη πρόοδος μέχρι ν’ αρχίσουν οι επίσημες υποχρεώσεις.

Τι μας άρεσε


• Με δεδομένο πως τα νέα πρόσωπα δεν ήταν πολλά και πως με εξαίρεση τον Μπακασέτα και τον Τσιγκρίνσκι δεν υπήρχαν άλλα νέα πρόσωπα στη βασική ενδεκάδα, η ομοιογένεια είναι φανερή. Ωστόσο ο Κετσπάγια φαίνεται να βάζει νέα στοιχεία στο παιχνίδι της ΑΕΚ, με περισσότερη έμφαση στο παιχνίδι από τα άκρα και συνδυασμούς που γίνονται κοντά στην γωνία της αντίπαλης περιοχής με κοντινές πάσες. Ο Μπακασέτας επειδή έχει τη γνώση και της θέσης του φορ, έπαιξε σε αρκετές περιπτώσεις σωστά το ένα-δύο με τους συμπαίκτες του στην κορυφή της περιοχής.

• Η ΑΕΚ είχε κατοχή μπάλας και είναι φανερή η πρόθεση του Γεωργιανού τεχνικού, ειδικά με ομάδες που θα οχυρώνονται πίσω, πως αναζητούνται ιδανικότερες τακτικές για να μπορεί η ΑΕΚ να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα. Η δομή των επιθέσεων θέλουν τους «κιτρινόμαυρους» να περιορίζουν τις μπαλιές προς τα πίσω, φαινόμενο που ήταν άκρως συνηθισμένο πέρσι, όταν η Κυπελλούχος συναντούσε πολυσύνθετες και καλά οργανωμένες ομάδες.

• Ο Πέτρος Μάνταλος πέρσι δεν είχε κατορθώσει να βγάλει το βασικό στάδιο προετοιμασίας εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού του, στον δεύτερο προημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Με την ψυχολογία στα ύψη και με την μεγάλη κληρονομιά των ηγετικών εμφανίσεων στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν, ο αρχηγός της ΑΕΚ δείχνει πως φέτος θα έχει από την αρχή την... μπαγκέτα του μαέστρου στο παιχνίδι της Ενωσης.

• Ο Ρόναλντ Βάργκας τουλάχιστον στα πρώτα φιλικά παιχνίδια και παρότι έχασε κομμάτι της προετοιμασίας λόγω του γάμου του, δείχνει να έχει μεγαλύτερη διάρκεια στο παιχνίδι του κι αυτό είναι ένα ζητούμενο. Ο Βάργκας παρά το γεγονός πως με την παρουσία του, καθόρισε σημαντικά αποτελέσματα στην περασμένη σεζόν, είχε μεγάλα κομμάτια αγώνων που έμοιαζε να λείπει από το παιχνίδι. Στα δύο πρώτα φιλικά τα σημάδια ως προς αυτό το κομμάτι, είναι άκρως ενθαρρυντικά.

• Στα συν είναι η σημαντικά βελτιωμένη εικόνα που δείχνει ο Δημήτρης Κολοβέτσιος σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια και η συνεργασία του με τον Τσιγκρίνσκι. Δίπλα σε έναν αμυντικό με πολλές ώρες παιχνιδιού σε υψηλό επίπεδο, ο Έλληνας στόπερ μοιάζει πολύ πιο καίριος και ουσιαστικός στις επεμβάσεις του. Σαφώς κι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά ο Ουκρανός επιμένει πολύ στο να προσπαθεί να τον διδάξει πώς θα υπάρχει συγχρονισμός όταν βγαίνουν κι οι δύο ψηλά. Ένα σημείο στο οποίο ο Κολοβέτσιος υστέρησε πέρσι και είχε κάνει σημαντικά λάθη, όπως εκείνο που κάλυπτε τον παίκτη στο Περιστέρι, στη φάση από την οποία ξεκίνησε το λάθος που κόστισε μία ήττα στην ΑΕΚ.

Τι δεν μας άρεσε

• Παρά την έλλειψη σέντερ-φορ, υπάρχουν φάσεις που πρέπει να τελειώνουν ακόμα και τώρα στα φιλικά. Τέτοιες ήταν το τετ-α-τετ του Μπακασέτα μετά την εξαιρετική μεταβίβαση του Μάνταλου, αλλά και το τετ-α-τετ του τελευταίου που σούταρε πολύ άστοχα από καλή θέση. Η ΑΕΚ δεν έχει περιθώριο να σπαταλά ευκαιρίες. Ακόμα και τα γκολ σε φιλικά έχουν τη σημασία τους για την απόκτηση καλύτερης ψυχολογίας στο τελείωμα των φάσεων.

• Παρά το γεγονός πως συγκριτικά με το πρώτο παιχνίδι η «Ένωση» είχε αρκετά καλύτερη μεταφορά της μπάλας συγκριτικά με το πρώτο φιλικό, η ΑΕΚ οφείλει να γίνει ακόμα πιο άμεση σε αυτό το κομμάτι. Και απέναντι στην Κιέλτσε υπήρξαν στιγμές που θα μπορούσε η Ενωση να φύγει πιο σύντομα μπροστά, αλλά αυτό δεν συνέβη. Επίσης υπάρχουν στιγμές που υπάρχουν εύκολες πάσες σε συμπαίκτες, αλλά υπάρχει προσπάθεια να κουβαλήσουν οι ίδιοι οι μεσοεπιθετικοί την μπάλα, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος στην εκδήλωση της επίθεσης. Ωστόσο υπάρχει μια πρόοδος από παιχνίδι σε παιχνίδι και ο Κετσπάγια φαίνεται να δίνει πολύ έμφαση σε αυτό το κομμάτι.

• Σίγουρα το παρακάτω σημείο θα βελτιωθεί με την πάροδο των αγώνων, αλλά χρειάζεται την δέουσα προσοχή. Επειδή στον Τσιγκρίνσκι αρέσει να βγαίνει μέχρι και την σέντρα ακόμα για να βγει πρώτος στη μπάλα και να κλέψει ή για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού δίνοντας στήριγμα στους δύο μέσους, θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη κάλυψη. Ειδικά στις φάσεις που ο Ουκρανός θα βγαίνει να μαρκάρει ψηλά η κάλυψη που θα πρέπει να υπάρχει για να μην βρίσκεται εκτεθειμένη η άμυνα, όταν εκείνος βγαίνει ψηλά αλλά και για μην απομονώνεται σε ένας εναντίον ενός, μακριά από την περιοχή είναι απαραίτητη η δημιουργία δικλείδων ασφαλείας.

• Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αλλά ο Έλντερ Μπαρμπόσα σε όλες τις προετοιμασίες μέχρι τώρα, δεν φαίνεται να βρίσκεται πάντα στο καλύτερο του επίπεδο. Ασφαλώς και μιλάμε για έναν από τους τρεις τέσσερις πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της ΑΕΚ, αλλά θα ήταν πολύ προτιμότερο ο Πορτογάλος να είναι από την αρχή της σεζόν αυτός που χρειάζεται η ΑΕΚ ώστε να προσφέρει τα αναμενόμενα και να μην υπάρξει ξανά ένα διάστημα μεγάλο, ώστε να βρει ρυθμό.

• Ένα στοιχείο στο οποίο η Ενωση η ΑΕΚ είχε θέματα στην περσινή σεζόν είναι κάποια σουτ που δέχεται από την περίμετρο, δίχως οι αντίπαλοι εκτελεστές να δέχονται ή να νιώθουν την δέουσα πίεση. Οι μέσοι αλλά και οι κεντρικοί αμυντικοί της Ένωσης αργούν να πέσουν πάνω στα αντίπαλα σουτ και είναι επίσης ένα σημείο που θα πρέπει να προσεχθεί πολύ. Πρόχειρα μου έρχονται στο μυαλό γκολ από τον ΠΑΣ στο ΟΑΚΑ, το γκολ του Μπουμάλ στη Νέα Σμύρνη ή το γκολ του Ροντρίγκες στα πλέι-οφ, όπου η εκτέλεση από την περίμετρο έγινε με ιδανικές συνθήκες για τον αντίπαλο. Η Ενωση οφείλει να βελτιωθεί σε αυτό το κομμάτι, αλλά και χθες δέχτηκε ένα-δύο απειλητικά σουτ, χωρίς να έχει πέσει αμυνόμενος πάνω στον αντίπαλο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x