sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Οι «ήρωες» της μιας βραδιάς των «αιώνιων» ντέρμπι (video)

Ο Σαραβάκος έχει βάλει 16, ο Σιδέρης 13, ο Αναστόπουλος 11. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που εμφανίστηκαν στα ντέρμπι «αιωνίων» ως διάττοντες αστέρες. Σκόραραν, δοξάστηκαν και πέρασαν στη λήθη.

Λένε πως τα ντέρμπι είναι για τους μεγάλους παίκτες και πως αυτοί είναι που κρίνουν τα σημαντικά παιχνίδια.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις στα ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό που κάποιοι ποδοσφαιρικά «ταπεινοί», αλλά τίμιοι ποδοσφαιριστές που έβγαζαν με αξιοπρέπεια το ψωμί τους, πήραν τα 15 λεπτά ποδοσφαιρικής δημοσιότητας – που θα έλεγε και ένας πιο ποδοσφαιρικός Άντι Γουύρχολ – αφού κατάφεραν να σκοράρουν κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο.

Του Γιώργου Σπανομανώλη

Όχι, εδώ δεν θα δοξάσουμε τον Δημήτρη Σαραβάκο που έχει πετύχει 16 γκολ σε ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, αλλά ούτε τους Σιδέρη και Αναστόπουλο, που έχουν σκοράρει 13 και 11 φορές αντίστοιχα.

Εδώ, θα... δοξάσουμε, όχι τα πρώτα βιολιά, αλλά εκείνους που βρίσκονται πίσω πίσω στην ορχήστρα. Αυτούς, που ήρθαν για λίγο μπροστά και έπαιξαν ένα μικρό σόλο σε μια σπουδαία παράσταση.

Το sportfm.gr θυμάται τους «ήρωες» της μιας βραδιάς στα ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.

Μίμης Μπερνάρδος (1961, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-0)

Είχε έρθει στον Παναθηναϊκό το 1959, τη χρονιά που τη φανέλα με το «τριφύλλι» φόρεσε ο σπουδαιότερος Μίμης της «πράσινης» ιστορίας. Και ενώ όλοι ξέρουν τον Μίμη Δομάζο, λίγοι είναι εκείνοι που θυμούνται τον Μίμη Μπερνάρδο που είχε σκοράρει το 1961 το πρώτο γκολ σε επίπεδο Α’ Εθνικής σε ντέρμπι αιωνίων.

Ήταν στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος, όταν οι «πράσινοι» υποδέχονταν στο γήπεδο της Λεωφόρου τον Ολυμπιακό. Το γκολ του Μπερνάρδου, σφράγισε με τον καλύτερο τρόπο το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς για τον Παναθηναϊκό. Μπορεί εκείνη τη χρονιά να είχε πετύχει 17 γκολ, αλλά δεν έκανε την καριέρα που θα περίμενε κανείς, αφού δύο χρόνια αργότερα έφυγε για τον Ολυμπιακό Χαλκίδας.



Σάκης Κουβάς (1971, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 3-2)

Ήρθε στον Παναθηναϊκό ως σούπερ ταλέντο από τον Βύζαντα Μεγάρων, αμέσως μετά το Γουέμπλεϊ, σκόραρε κόντρα στον Ολυμπιακό σε ντέρμπι και έφυγε και πάλι για τα Μέγαρα. Αυτή είναι σε τρεις γραμμές η ιστορία του Σάκη Κουβά στον Παναθηναϊκό.

Το γκολ που πέτυχε τον Σεπτέμβριου του 1971, χάρισε τη νίκη στο «τριφύλλι» με 3-2. Ο Κουβάς όμως δεν καθιερώθηκε, αφού ακόμα υπήρχε στους «πράσινους» ο Αντώνης Αντωνιάδης.



Ρομέν Αργυρούδης (1972, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-1)

Η ιστορία του Ρομέν Αργουρούδη, είναι μία από τις δεκάδες που συνέβησαν επί χούντας και δείχνουν την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα στο καθεστώς των συνταγματαρχών.

Ο Γάλλος, ελληνικής καταγωγής ποδοσφαιριστής που γεννήθηκε στη Μυλούζ, ήταν ένα από τα δυνατά χαρτιά της ομάδας του Γουλανδρή, αλλά αποχώρησε για πολιτικούς λόγους, αφού η χούντα των είχε στιγματίσει ως άτομο με «σοσιαλιστικάς ιδέας».

Ωστόσο, στο σύντομο πέρασμα του από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, πρόλαβε να σκοράρει ένα φοβερό γκολ και μάλιστα που έκρινε ντέρμπι. Ένα φοβερό τακουνάκι μετά από μπαλιά του Λοσάντα είναι εκείνο που μένει στην ιστορία, πριν φύγει για τη Λανς.

Βαθιά δημοκράτης πάντως ο Αργυρούδης, μετά την αποχώρηση του επί χούντας, δήλωνε ότι ήθελε να επιστρέψει ξανά σε μια... δημοκρατική Αθήνα.



Βασίλης Παπαχρήστου (1978, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-1)

Ο Γiαννιώτης επιθετικός δεν έκανε μεγάλη καριέρα στον Ολυμπιακό. Σίγουρα θα δείχνει στα εγγόνια του το βίντεο από το γκολ το οποίο είχε χαρίσει τη νίκη στον Ολυμπιακό στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό τον Φεβρουάριο του 1987.

Ο παίκτης και ενώ το ματς ήταν στο 1-1, πήρε εντολή από τον Αλκέτα Παναγούλια για να περάσει στο ματς, αντικαθιστώντας τον Ανδρέα Μπονόβα. Χρειάστηκε μόλις τρία λεπτά για να βρει δίχτυα.



Χρήστος Υφαντίδης (1980, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 2-0)

Ήταν το παιχνίδι στο οποίο όλοι θα θυμούνται ως τελευταίο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό του Μίμη Δομάζου, στην επιστροφή του στον Παναθηναϊκό, μετά από απόφαση του «καπετάνιου», Γιώργου Βαρδινογιάννη.

Το γκολ του Υφαντίδη, του παίκτη που ήρθε από τη Βέροια, αλλά δεν έπιασε αν και ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της εποχής και μάλιστα διεθνής, δεν το θυμάται κανείς.

Μάλιστα είχε μπει μετά από μπαλιά του «στρατηγού»



Γιώργος Βαΐτσης (1986, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-2)

Ένας 18χρονος Αρτινός, ήρθε και χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, λίγο πριν πέτρινα ερυθρόλευκα χρόνια.

Ο Γιώργος Βαΐτσης, είναι ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία των ντέρμπι «αιωνίων».

Πάντως, ο Βαΐτσης έφυγε για την Παναχαϊκή την επόμενη χρονιά, για να επιστρέψει ξανά την τριετία 1991-1994 και οι φίλοι του Ολυμπιακού τον θυμούνται περισσότερο για το γκολ που πέτυχε στο εκτός έδρας ματς με τη Μονακό τον Οκτώβριο του 1992 για το κύπελλο κυπελλούχων.



Πέρσι Ολιβάρες (1999, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 2-0)

Ήταν το τελευταίο ντέρμπι «αιωνίων» του αιώνα και πρωταγωνιστής για μία νύχτα, ήταν ο Πέρσι Ολιβάρες.

Άνοιξε το σκορ στο 58’ με κεφαλιά μετά από κόρνερ του Φλίπσεν και έκανε τη μπαλιά στον Βαζέχα, έξι λεπτά αργότερα, την οποία εξαργύρωσε ο Πολωνός για το 2-0.

Ο γυρολόγος από το Περού, έγινε «ήρωας» εκείνο το βράδυ και μοιραίος στο ματς κυπέλλου το 2001, όταν έκανε χέρι μέσα στην περιοχή επειδή όπως είχε πει... τον τύφλωσε ο ήλιος. Το γκολ του πάντως σε ντέρμπι, θα το θυμούνται όλοι, όπως και τον επίδεσμο που φορούσε στο χέρι, για δικούς του λόγους που κανείς δεν έμαθε ποτέ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x