sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τα 10 μεγαλύτερα ντέρμπι της Μεγάλης Βρετανίας

Ντέρμπι υπάρχουν πολλά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Πόσω μάλλον στην πατρίδα του ποδοσφαίρου, τη Μεγάλη Βρετανία. Πάμε να δούμε τα δέκα μεγαλύτερα ντέρμπι του Νησιού.

Με αφορμή το Σαββατιάτικο ντέρμπι (10/09, 14:30) μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι πάμε να θυμηθούμε και να ανατρέξουμε στα δέκα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά παιχνίδια του Νησιού έτσι όπως τα επέλεξε η Βρετανική εφημερίδα «Telegraph». Αναμετρήσεις στις οποίες η αντιπαλότητα χάνεται στα βάθη των αιώνων.

10) Manchester United - Manchester City:
inner


Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στην Αγγλία. Η μάχη μεταξύ των δύο μονομάχων της πόλης του Μάντσεστερ ήταν μονόπλευρη για πάνω από 25 χρόνια σε ό,τι αφορά τον νικητή. Μονόπλευρη από την μεριά της Γιουνάιτεντ. Αν και τα τελευταία χρόνια η εισχώρηση των Αράβων στην Premier League και συγκεκριμένα στην Σίτι έχει αλλάξει τις ισορροπίες. Ότι και να γίνει όμως όσο και αν αλλάξουν οι εποχές το ντέρμπι του Μάντσεστερ θα έχει την δικιά του ξεχωριστή αίγλη.

9) West Bromwich Albion – Wolverhampton:

inner
Τα δύο αυτά κλαμπ τρέφουν μίσος το ένα για το άλλο εδώ και πολλά χρόνια. Ίσως λόγω της παρόμοιας βαθμολογικής τους κατάστασης και τις περίπου ίδιας ιστορίας τους. Όλα τα παιχνίδια μεταξύ των δύο αντιπάλων τείνουν να γίνονται όμορφα και συνήθως σκληρά. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το παιχνίδι του 2012 στο οποίο η West Brom πήρε την νίκη με το εμφατικό 5-1 στο Molineux, παιχνίδι το οποίο στοίχισε την θέση στο τότε προπονητή της Wolverhampton Mick MacCarthy.

8) Blackburn Rovers – Burnley
inner

Καταλαβαίνεις το πόσο μεγάλο είναι ένα ντέρμπι όταν και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές το αισθάνονται, το νοιώθουν και το λένε. Ο αγώνας μεταξύ Μπλάκμπερν και Μπέρνλι είναι ακριβώς αυτό. Ένα πραγματικό ντέρμπι. Γνωστό και ως "Cotton Mills Derby". Με 18 μόλις χλμ απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων του Lancashire, είναι προφανής ο λόγος της αντιπαλότητας.

7) Bristol City – Bristol Rovers
inner

Για μία πόλη όπως είναι το Μπρίστολ που οι κάτοικοι δεν ασχολούνται τόσο πολύ με το ποδόσφαιρο, το να έχεις δύο ομάδες δεν είναι λίγο. Επομένως η αντιπαλότητα είναι λογική και αναμενόμενη. Δεν έχει σημασία σε ποια κατηγορία αγωνίζονται οι δύο ομάδες αυτό που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα για τους κατοίκους του Μπρίστολ.


6) Derby County – Nottingham Forest
inner

Οι δύο ομάδες έχουν μοιραστεί πολλά στην πολύχρονη ιστορία τους. Από παίκτες μέχρι και προπονητές , με αποκορύφωμα τον κορυφαίο Brian Clough. Αυτό όμως που μένει ίδιο είναι η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο κλαμπ, γνωστό και ως ντέρμπι των ανατολικών Midlands. Μέχρι και το 2007 ο νικητής του αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων έπαιρνε και το βραβείο Brian Clough, αφιερωμένο στον μεγάλο προπονητή των δύο συλλόγων.

5) Arsenal – Tottenham
inner

Μέχρι και τις μέρες μας οι οπαδοί της Άρσεναλ και της Τότεναμ είναι οι ίδιοι, δηλαδή οι κάτοικοι του Λονδίνου οι οποίοι ανήκουν στη μεσαία τάξη και έχουν λίγο πολύ το ίδιο εισόδημα. Πολλά κοινά στοιχεία για τους δύο οπαδούς των ομάδων με έναν αιώνιο προδότη, των Σολ Κάμπελ. Ο Κάμπελ μπήκε στη λίστα των πιο μισητών ποδοσφαιριστών της Τότεναμ μετά την μετακόμισή του στην Άρσεναλ το 2001.

4) Ipswich Town – Norwich City
inner

Τους χωρίζουν περίπου 80 χλμ απόστασης. Το «East Anglian» ντέρμπι είναι αυτό μεταξύ της Ίπσουιτς και της Νόργουιτς και στην συνέχεια μετονομάστηκε σε Old Farm ντέρμπι θέλοντας να κλέψει λίγο από την αίγλη του Old Firm (ανάμεσα σε Σέλτικ και Ρέιντζερς). Η ατμόσφαιρα είναι πάντα εκρηκτική και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα υπόλοιπα μεγάλα ντέρμπι της Αγγλίας.

3) Sheffield United – Sheffield Wednesday
inner

Ίσως το αρχαιότερο ντέρμπι της Αγγλίας με την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων να χρονολογείται πίσω στο 1890 στο γήπεδο της Wednesday, Old Olive Grove. Για την ιστορία νικήτρια είχε βγει η Wednesday με 2-1. Το κλίμα είναι πάντα τεταμένο μεταξύ των ομάδων και αρκετές είναι οι περιπτώσεις χουλιγκανισμού που ευτυχώς έχουν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια.

2)Newcastle United - Sunderland
inner

Γνωστό και ως Tyne-Wear ντέρμπι είναι το δεύτερο πιο μισητό ντέρμπι στην Αγγλία. Η έχθρα μεταξύ της Νιούκαστλ και της Σάντερλαντ πάει πολλά χρόνια πίσω, στον Αγγλικό εμφύλιο. Από τότε αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει, όχι όμως και η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων.

1)Cardiff City – Swansea City
inner

Αυτό είναι κατά την «Telegraph» το κορυφαίο ντέρμπι στην Βρετανία . Αξίζει να αναφέρουμε ότι για αρκετά χρόνια η μετακίνηση οπαδών μεταξύ των δύο ομάδων απαγορευόταν. Όταν μιλάμε για τη Βρετανία αυτό από μόνο του λέει πολλά. Οι δύο ομάδες παρόλο που ανήκουν στην Ουαλία αγωνίζονται στο Αγγλικό πρωτάθλημα με το πρώτο καταγεγραμμένο αγώνα μεταξύ τους να διεξάγεται στις 7 Σεπτεμβρίου του 1912 στο γήπεδο της Σουόνσι, Vetch Field και το αποτέλεσμα να έρχεται ισόπαλο 1-1.

Επιμέλεια: Γιώργος Γιαννούλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x