Κατά πολλούς οι μέρες που βιώνουμε ως ανθρωπότητα είναι ιστορικές.
Όλα έχουν παραλύσει, επιχειρήσεις κλείνουν, άνθρωποι απολύονται και ως διά μαγείας οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις από άκρη σε άκρη δείχνουν κι αυτές ανήμπορες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, χάνοντας μεγάλες μάχες εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού, με την κρίση να τις βρίσκει εντελώς απροετοίμαστες.
Φυσικά, ανεπηρέαστος δεν θα μπορούσε να μείνει ο αθλητισμός και πολύ περισσότερο, το δημοφιλέστερο των αθλημάτων, το ποδόσφαιρο, που πλέον έχει γίνει κι αυτό μια «πολυτέλεια» που τείνει προς εξαφάνιση.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μία χώρα στην Ευρώπη, που όχι μόνο συνεχίζει κανονικά και με τον νόμο την καθημερινότητά της μπροστά σε όλα αυτά σαν άλλο… γαλατικό χωριό, αλλά δεν έχει ούτε ένα θύμα από τον κορωνοϊό ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει επίσημα! Σωστά διαβάσατε.
Ιταλία: 10.000 και πλέον οι νεκροί από την πανδημία, Νέα Υόρκη: 728 μόνο σε μία πόλη στις ΗΠΑ, Ελβετία: 235 οι νεκροί σε μια χώρα που διαθέτει από τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας, Ισπανία: Τα θύματα πλησιάζουν τις 6.000.
Την ίδια ώρα στη Λευκορωσία, αυτή είναι η τελευταία επίσημη καταγραφή: 94 κρούσματα, κανένας νεκρός. Κι όλα αυτά, χωρίς να έχει επιβληθεί καμία είδους καραντίνα και σε ό,τι αφορά τα δικά μας… χωράφια, χωρίς να έχει ανασταλεί το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της χώρας, που έκανε έναρξη της δικής του σεζόν πριν από λίγες εβδομάδες.
«Πρόκειται απλά για μία ψύχωση. Δεν υπάρχει κανένας λόγο πανικού. Αυτός θα μας στοιχίσει περισσότερο από τον ίδιο τον κορωνοϊό. Κάποιοι θα πληγωθούν, κάποιοι θα ευνοηθούν», είπε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο 66χρονος πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, που εναντιώνεται σε κάθε μορφή καραντίνας ή lockdown.
«Εδώ, τα τρακτέρ κάνουν τους πάντες υγιείς. Τα χωράφια τους θεραπεύουν όλους», σημείωσε ο από το 1994 πρόεδρος της χώρας, που πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν μεγαλοαγρότης και πρόσθεσε: «Είναι καλύτερο να έχεις έναν αξιοπρεπή θάνατο, παρά να ζεις στα γόνατα».
Ναι, ίσως σωστά υποπτευθήκατε, για το ότι ο Λουκασένκο δεν φημίζεται για τα δημοκρατικά του ιδεώδη και μάλιστα πολύ χαρακτηρίζουν τη χώρα του, ως την τελευταία που έχει ακόμα «δικτατορία» στην Ευρώπη, με τον πρόεδρο να είναι ο πρώτος και ο τελευταίος μέχρι σήμερα που έχει αυτό το αξίωμα, αφού δεν το έχει χάσει ποτέ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ποδόσφαιρο, βότκα και σάουνα
Στην Ευρώπη, λοιπόν, μόνο στη Λευκορωσία παίζεται μπάλα και από τη στιγμή που έτσι έχει διαμορφωθεί ένα είδους μονοπώλιο, μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας προχώρησε σε πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος σε Ισραήλ, Ρωσία και Ουκρανία.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι οι αγώνες όχι μόνο διεξάγονται κανονικά, αλλά πραγματοποιούνται με κόσμο και χωρίς υπόνοια περιορισμού στην προσέλευση των θεατών, που συγκριτικά με πέρυσι εντοπίζεται μείωση της τάξεως του 50%. Στα μέτρα πρόληψης που έχουν αποφασιστεί συμπεριλαμβάνονται χρήση θερμικών καμερών σε όλους τους χώρους των γηπέδων και στις εισόδους και παράλληλα δύο φορές την ημέρα απολύμανση σε όλα τα στάδια.
«Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα που έχει συστήσει το υπουργείο Αθλητισμού. Όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με τους οπαδούς, τους παρέχονται γάντια. Μάλιστα, οι ίδιοι οι οπαδοί από μόνοι τους διατηρούν ανάμεσά τους αποστάσεις ασφαλείας», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας, Αλεξάντρ Αλέινικ, ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις που πραγματοποίησε ο επικεφαλής του αθλητικού σάιτ, «Pressball», Γιούρι Ντόβναρ, στο ESPN.
«Πρέπει να καταλάβετε πόσο αυστηρά είναι τα πράγματα στη Λευκορωσία. Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας συνάδελφός δέχθηκε ένα τηλεφώνημα στο γραφείο. Ήταν από την Αστυνομία. Ένας συμμαθητής του γιου του είχε μόλις γυρίσει από το εξωτερικό και έπρεπε να μπει σε καραντίνα, έτσι κάθε ένας που είχε έρθει σε επαφή μαζί του στο σχολείο, έπρεπε να εξεταστεί. Ο συνάδελφός μου απάντησε: “Δεν μπορώ τώρα, πηγαίνω στο γήπεδο”. Η απάντηση που πήρε ήταν: “Είτε έρχεσαι τώρα μόνος σου ή θα έρθεις με χειροπέδες. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση είναι καλή για αυτή την περίπτωση. Το σύστημα υγείας που έχουμε είναι από τα καλύτερα. Έχουμε τις περισσότερες κλίνες αναλογικά στην Ευρώπη και η ποιότητα είναι πραγματικά υψηλή. Οπότε, ελπίζουμε να συνεχίσουμε κανονικά τις ζωές μας».
Όσο για τις περαιτέρω συμβουλές του Λουκασένκο ήταν πάρα πολύ απλές: «Αντί να πανικοβάλλεστε, όπως κάνουν στη Δυτική Ευρώπη, μπορείτε να πίνετε βότκα καθημερινά, πηγαίνετε για σάουνα δύο-τρεις φορές την εβδομάδα και συνεχίστε να δουλεύετε στις φάρμες και στα χωράφια σας».
Η καθημερινότητα
Πριν από λίγες μέρες, ο πολιτικός ηγέτης της χώρας, είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Κίνας και τον διαβεβαίωσε ότι η Λευκορωσία έχει πάρει πολύ αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, αν και όπως μεταφέρουν τα ΜΜΕ, ο κόσμος έχει επηρεαστεί από τα όσα βλέπουν στον υπόλοιπο κόσμο.
Η πρωτεύουσα, το Μινσκ, είναι σαφώς πιο... ήσυχη, οι άνω των 65 έχουν λάβει τη… συμβουλή να παραμένουν στο σπίτι τους, τα μαθήματα δεν γίνονται στο σχολείο και τα ΜΜΜ είναι πιο άνετα, αφού δεν υπάρχει πολυκοσμία λόγω του ότι πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι.
Το παράδοξο είναι ότι τόσο τα μπαρ, όσο και τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, χωρίς να υπάρχουν ειδικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν. Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η υπουργός Υγείας, Έλενα Μπόγκνταν, διαβεβαίωσε ότι όλοι οι φορείς του κορωνοϊού (ανεξαιρέτως) έχουν απομονωθεί στα νοσοκομεία, ενώ οι άνθρωποι γύρω τους είναι σε καθεστώς καραντίνας.
Βέβαια, πεδίο δράσης σε όλη αυτή τη λογική που έχει εφαρμόσει η νυν πολιτική ηγεσία, έχει βρει η αντιπολίτευση, με τα ρεπορτάζ να κάνουν λόγο για επιλογές που έπρεπε να κάνει ο Λουκασένκο αυτή την περίοδο. «Προφανώς, επέλεξε ότι το να σταματήσει την οικονομία σε αυτή την περίοδο θα ήταν κάτι το αυτοκτονικό», σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, προσθέτοντας πως δεν ήθελε αυτή την περίοδο εντάσεις με τη Ρωσία, που είναι και από τους κυριότερους συμμάχους.
«Το πρωτάθλημα ανεβαίνει, οι μπουκ είναι χαρούμενοι, όλα είναι καλά»
Στις υπόλοιπες χώρες διαπιστώνεται η τάση, τις αποφάσεις για το μέλλον των πρωταθλημάτων να τις παίρνουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Για προφανείς λόγους, αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί στη Λευκορωσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και άποψη.
«Δεν υπάρχει πανικός μέσα στην ομάδα, αλλά σίγουρα όλοι μας ακούμε και βλέπουμε τι συμβαίνει στον κόσμο και πράγματι αυτό μπαίνει στο κεφάλι μας. Δεν έχουν αλλάξει πολλά στον αγωνιστικό χώρο, αλλά πλέον δεν δίνουμε τα χέρια και απλά δίνουμε τις γροθιές μας. Και μην ξεχάσω… Στα αποδυτήρια βήχουμε και φτερνιζόμαστε μόνο για πλάκα», εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο μέσος της Ίσλοχ, Σάντρο Τσβέιμπα.
Πάντως, μια εντελώς διαφορετική διάσταση έδωσε ο προπονητής της Ρουχ, Αντρέι Φεραπόντοφ, τονίζοντας ότι πλέον η Λευκορωσία είναι στη μέση μιας μάχης. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν έχει διακοπεί το πρωτάθλημα και ο κυριότερος είναι η πολιτική βούληση της ηγεσίας. Το πρωτάθλημά μας άρχισε να μεταδίδεται σε πολλά διάσημα αθλητικά κανάλια σε γείτονες χώρες και αυτό τους δίνει τη δικαιολογία να πραγματοποιούνται κανονικά τα παιχνίδια. Το πρωτάθλημα ξαφνικά αποκτά ενδιαφέρον, οι μπουκ είναι χαρούμενοι και γενικότερα υπάρχει ανάπτυξη. Ωστόσο, πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα να διακοπεί. Ομοσπονδία και υπουργείο Αθλητισμού δέχονται πολλές πιέσεις από την UEFA και άλλες ομοσπονδίες κι αυτό είναι καθοριστικό».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.