sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Στιγμές υπερηφάνειας για τον Παναθηναϊκό

Δεκαεννιά χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο Παναθηναϊκός «πάγωσε» το Άμστερνταμ, επικρατώντας 1-0 του Άγιαξ, ενώ έξι χρόνια αργότερα οι «πράσινοι» υπέταξαν την Μπαρτσελόνα.

Ημέρα που ξυπνά πολύ ευχάριστες μνήμες στους φίλους του Παναθηναϊκού και τους κάνει να νιώθουν υπερήφανοι για την ομάδα τους είναι η 3η Απριλίου. Το «τριφύλλι» έχει να καυχιέται ότι σαν σήμερα πέτυχε με διαφορά έξι ετών δύο πολύ σημαντικές νίκες με το ίδιο σκορ (1-0) στο Champions League, οι οποίες στη συνέχεια πάντως δεν του έφθασαν για να τους δώσουν την πρόκριση.

Η πρώτη επί της ήρθε το 1996, όταν η ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα «κούφανε» την ποδοσφαιρική Ευρώπη φεύγοντας νικήτρια επί του κατόχου του τροπαίου από το «Ντε Μέερ» (στο τελευταίο παιχνίδι που έδωσε εκεί πριν μετακομίσει στο «Άμστερνταμ Αρίνα»), Άγιαξ, χάρη σε τέρμα του Βαζέχα (87’), μετά την κούρσα του Δώνη.

inner

Οι συνθέσεις των ομάδων

Άγιαξ (Φαν Χάαλ): Φαν ντερ Σαρ, Ράιζινγκερ, Μπλιντ, Φρανκ ντε Μπουρ, Μπογκάρντε, Ντάβιντς, Φίνιντι, Λίτμανεν (76' Μουσάμπα), Ρόναλντ ντε Μπουρ, Κανού, Κλάιφερτ

Παναθηναϊκός (Ρότσα): Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ. Σ. Γεωργιάδης, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Καπουράνης, Μπορέλι (84' Μάρκος), Μαραγκός (62' Γ. Χ. Γεωργιάδης), Δώνης, Βαζέχα (90' Νιόπλιας)

Δύο εβδομάδες αργότερα οι Ολλανδοί του νυν τεχνικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λουίς Φαν Χάαλ έδειξε την ανωτερότητα της και με το 3-0, χάρη σε δύο γκολ του Λιτμάνεν (4’, 7’) και ένα του μετέπειτα παίκτη των «πράσινων», Νορντίν Βόουτερ (86’).

Με αυτόν τον τρόπο ο Άγιαξ πέρασε στον τελικό της διοργάνωσης, όπου κοντραρίστηκε με τη Γιουβέντους από την οποία έχασε 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι, με το ματς να λήγει 1-1 στην κανονική διάρκεια, ενώ στην παράταση δεν μπήκε κανένα γκολ.

Το 2002 η ομάδα του νυν τεχνικού της Εθνικής, Σέρχιο Μαρκαριάν (στην αρχή της σεζόν ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας), νίκησε 1-0 την Μπαρτσελόνα για τα προημιτελικά του Champions League. Ο Άγγελος Μπασινάς ευστόχησε (79’) από την άσπρη βούλα, ύστερα από πέναλτι που κέρδισε ο Γιόνας Κόλκα από τον Αμπελάρδο.

inner

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

Παναθηναϊκός (Σέρχιο Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Σάριτς, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Φύσσας, Γκούμας, Μπασινάς, Κόλκα, Λυμπερόπουλος (60' Μπόατενγκ), Βλάοβιτς (73' Ολιζαντέμπε), Κωνσταντίνου (90' Βόκολος)

Μπαρτσελόνα (Κάρλες Ρεσάκ): Μπονάνο, Γκάμπρι, Πουγιόλ, Αμπελάρδο, Φρανκ ντε Μπουρ, Κόκο (66' Ράισιγκερ), Ρόσεμπακ (72' Ριβάλντο), Κοκού (53' Τσάβι), Μότα, Όφερμαρς, Κλάιφερτ

Έξι ημέρες μετά ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε ιδανικά τη βραδιά ανοίγοντας μόλις στο 8’ το σκορ στο «Καμπ Νου», αλλά οι Καταλανοί σημείωσαν τρία τέρματα και προκρίθηκαν, ενώ χαραγμένη στη μνήμη έχει μείνει η ευκαιρία του Βλάοβιτς λίγο πριν το φινάλε.


Επιμέλεια: Αποστόλης Λιβάνιος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x