Αναλυτικά, όσα είπε στους Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου και Βαλεντίνα Νικολακοπούλου στον ΣΠΟΡ FM 94,6:
Για την πρόκριση της Εθνικής ανδρών στο Ευρωπαϊκό: «Έχει επιστρέψει η υγεία. Βοηθάει στο κλίμα ότι πορεία της ήταν πολύ καλή και κέρδισε όλα τα μέχρι τώρα παιχνίδια. Η εικόνα που έδειξε στο χθεσινό ματς ήταν πάρα πολύ καλή, σε ένα γεμάτο γήπεδο με οικογένειες και παιδιά. Οι διεθνείς έδειξαν να το χαίρονται πάρα πολύ. Είχαμε πολύ καιρό να δούμε αυτή την εικόνα. Το αξίζουν οι Έλληνες διεθνείς».
Για τη δυσκολία που είχε η υπόθεση πρόκριση: «Το να δείχνεις την ανωτερότητα του απέναντι σε τέτοιες ομάδες είναι σημαντικό για να δεις πόσο ψηλά μπορείς να φτάσεις. Το να μην μπορείς να κερδίσεις τις υπερδυνάμεις του αθλήματος είναι φυσιολογικό. Τα τελευταία χρόνια, όμως είχαμε αρχίσεινα μπαίνουμε κάτω από χώρες που παραδοσιακά όπου τις πετυχαίναμε τις κερδίζαμε. Είναι πολλά τα χρόνια για το ελληνικό βόλεϊ μακριά από ένα ευρωπαϊκό. Μακάρι να μην ξαναδούμε κάτι τέτοιο».
Για το πού μπορεί να φτάσει η Εθνική στο Ευρωπαϊκό: «Θα το δούμε στην κλήρωση που γίνεται την επόμενη εβδομάδα. Δεν ξέρω αν βοηθάει το ότι είμαστε πρώτοι στον όμιλο. Το σημαντικό είναι ότι είμαστε εκεί. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα. Θα εξαρτηθεί από την κλήρωση η πρόκριση στην επόμενη φάση. Ελπίζω να πάμε πλήρεις, γιατί πρέπει όλοι οι παίκτες να έχουν την ευκαιρία να το ζήσουν».
Για τη διεκδίκηση των φετινών τίτλων από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ: «Όπως φαίνεται μέχρι τώρα πάλι αυτοί οι δύο θα κονταροχτυπηθούν για τους τίτλους. Και ο Παναθηναϊκός δείχνει ανεβασμένος, μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω σε μια σειρά ημιτελικών στο πρωτάθλημα ή το Κύπελλο. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ λόγω μπάτζετ και μεγάλου ρόστερ θα το πάνε μέχρι τέλους».
Για την εικόνα που έχει δείξει ο ΠΑΟΚ: «Έδειξε προβληματική εικόνα μέχρι τώρα. Φαίνεται πως δεν πήγαν καλά τα πράγματα στον προγραμματισμό. Βλέπουμε τους δύο ξένους να μη συμμετέχουν στην 6άδα, ενώ τα τελευταία χρόνια οι ξένοι που έρχονται κάνουν τη διαφορά. Νομίζω ότι έπαιξε τον ρόλο του σε αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα. Επίσης, και το ότι ο Τζούριτς δεν είναι ακόμα στη γνώριμή του κατάσταση. Μετά από έναν χρόνο αποχής ήταν αναμενόμενο, το ήξερε ότι δεν θα είναι έτοιμος στο πρώτο μισό της περιόδου. Επειδή ο χρόνος κυλάει και η διοίκηση θέλει να είναι εξασφαλισμένη, οδηγήθηκε σε αλλαγές. Τα προηγούμενα χρόνια οι αλλαγές βγήκαν στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν μπορείς να ξέρεις αν θα βγαίνει πάντα. Οι διορθωτικές κινήσεις πάντα βοηθάνε, αλλά το να αλλάζεις κάθε χρόνο την ομάδα δεν νομίζω ότι είναι το σωστό. Ήταν αναγκαστικές αυτές οι αλλαγές. Φαινόταν ότι το πράγμα και αγωνιστικά αλλά και σαν κλίμα ήθελε ένα ταρακούνημα. Θα το δούμε στην πορεία πώς θα λειτουργήσει».
Για τον Σάκη Ψάρρα: «Σαν αθλητής ήταν πολύ φιλόδοξος, προσπαθούσε να δίνει πάντα το 100%. Κάτι αντίστοιχο θα προσπαθήσει και τώρα. Τον φαντάζομαι να ζει και να αναπνέει για την επόμενη προπόνηση. Όλες οι εμπειρίες που έχει αποκομίσει δίπλα σε μεγάλους προπονητές θα τον βοηθήσουν. Έχει γνώση του υψηλού επιπέδου βόλεϊ και αυτές οι γνώσεις θα είναι στο μυαλό του για να πάρει το καλύτερο από τους παίκτες. Δεν θα είναι εύκολη η διαχείριση, αλλά και στην Ιταλία δεν περιμένουν έναν προπονητή για να φτάσει στα 50 για να του δώσουν ένα μεγάλο μπάτζετ. Δίνουν τις ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, με τη βοήθεια τεχνικών διευθυντών και διοικήσεων. Έχουμε ανάγκη από νέα πρόσωπα στην προπονητική. Υπάρχει έλλειψη σε νέους προπονητές, οι περισσότεροι το κάνουν σαν συμπλήρωμα στις δουλειές τους».
Για τα αρνητικά αποτελέσματα: «Όταν είχα πάει στον ΠΑΟΚ και πριν αρχίσει η ομάδα να ρολάρει έλεγα μεταξύ σοβαρού και αστείου στον πρόεδρο ότι δεν ήθελαν απλά το πρωτάθλημα, αλλά το ήθελαν από τον Νοέμβριο. Όταν γίνεται μια επένδυση με καλό ρόστερ, πρέπει να υπάρχει υπομονή και εμπιστοσύνη, ώστε η ομάδα να φτάσει στο πικ την κατάλληλη στιγμή και να διεκδικήσει τους τίτλους. Υπάρχει νοοτροπία για νίκη εδώ και τώρα. Ίσως χρειάζονται σεμινάρια οι παράγοντες, γιατί σπασμωδικές κινήσεις μεσούσης της σεζόν δεν χρειάζονται. Δεν πρέπει να μηδενίζουμε όποια προσπάθεια έχει γίνει».
Για το ότι αγαπήθηκε από τον κόσμο του ΠΑΟΚ ενώ είχε συνδεθεί με τον Ολυμπιακό: «Σαφώς υπήρχε δέσιμο με τον Ολυμπιακό και τον κόσμο του. Δεν είχα κρύψει ποτέ ότι τον υποστηρίζω. Πάντα όμως είχα μπροστά την ιδιότητά μου ως επαγγελματία αθλητή. Δεν άφησα ποτέ να συνδεθούν αυτά. Ήθελα να κρίνομαι μόνο για την πορεία μου στο βόλεϊ και τίποτα να μην επηρεάζει την κρίση κανενός. Ο κόσμος του Ολυμπιακού αντιλαμβάνεται πώς έφυγα. Όταν μετά από το νταμπλ ξεκαθάρισα στη διοίκηση πως ήθελα να κλείσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό, έστω και ως δεύτερος, μου είπαν ότι θα ακολουθήσουν το πλάνο του προπονητή και δεν ήμουν μέσα σε αυτό. Αποχαιρετιστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν ήθελα να κλείσω την καριέρα μου έτσι, ήθελα να συνεχίσω. Μου ήρθε μια σοβαρή πρόταση από τον ΠΑΟΚ και κυρίως από τον Γιάννη Καλμαζίδη –αν δεν ήταν αυτός ενδεχομένως να μην είχα πάει στον ΠΑΟΚ. Η παρουσία του ήταν εγγύηση. Κάτι μου έλεγε πως μαζί του έπρεπε να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό».
Για το πώς τον υποδέχτηκε ο κόσμος: «Δεν σας κρύβω πως στην αρχή στον ΠΑΟΚ υπήρχε μια παγωμάρα. Ο Γιάννης Καλμαζίδης μου έδωσε το περιβραχιόνιο και είχα παγώσει λίγο. Ο κόσμος είδε τα αποτελέσματα και τη στάση μου, που δεν άλλαξε, κοιτούσα να κάνω όσο καλύτερα γίνεται τη δουλειά και να βοηθήσω την ομάδα. Εκεί κατάλαβαν ότι θα πρέπει να τιμούμε τους επαγγελματίες αθλητές. Ότι πολλές φορές θα υπάρξουν ανταλλαγές παικτών, ο χώρος του βόλεϊ είναι πολύ μικρός. Είναι δύσκολο να μείνεις πολλά χρόνια σε μια ομάδα χωρίς αλλαγή. Οι οπαδοί θα πρέπει να εξοικειώνονται με αυτό. Ο ΠΑΟΚ και ο κόσμος του κατάλαβε πως δεν χρειάζεται κάποιος να υποστηρίζει την ομάδα από μικρός για να τη βοηθήσει. Αυτό γίνεται και με τους ξένους, το είδαμε με τον Γκόμες. Ο επαγγελματίες κρίνεται για την παρουσία του μέσα στο γήπεδο».
Για το πώς πρέπει να το αντιμετωπίσει ένας αθλητής: «Το οπαδικό κομμάτι στην Ελλάδα δεν είναι πολύ φυσιολογικό. Και ο παίκτης έχει υποχρέωση να βάζει τα όριά του στη σχέση του με τον κόσμο. Σίγουρα πρέπει να είσαι κοντά στον κόσμο, είναι κινητήρια δύναμη για κάθε συλλόγου, αλλά υπάρχει όριο».
Για τις προσθήκες του Ολυμπιακού: «Είναι αήττητος και στην Ευρώπη πάει μια χαρά. Δεν νομίζω ότι υπό άλλες συνθήκες θα βλέπαμε αλλαγές. Ενδεχομένως περιμένει και την ενίσχυση του ΠΑΟΚ, αλλά και να εντόπισε αδυναμίες. Η μη αποτελεσματικότητα των ακραίων οδήγησε να θέλουν να ενισχυθούν με έναν παλιό γνώριμο, τον Αλεξίεφ, που επιθετικά μπορεί να πάρει την ομάδα πάνω του σε μια καλή μέρα. Ίσως υπάρχει θέμα στους κεντρικούς, γιατί ο Ολυμπιακός αναγκάζεται να έχει τον Μπέμε μόνο για Ευρώπη. Ο Σμαραγδής με την εμπειρία του και την καλή κατάσταση που βρίσκεται θα συμπληρώσει το κενό. Ήταν ασφαλείς οι κινήσεις του Ολυμπιακού, με παίκτες που δεν χρειάζονται πολύ χρόνο προσαρμογής».
Για το αν μπορεί να καλυφθεί η διαφορά που έχει εξασφαλίσει ο Ολυμπιακός: «Θα πρέπει να δούμε πρώτα τους παίκτες που αποκτήθηκαν, για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Θα είναι δύσκολο, γιατί ο Ολυμπιακός ανεβαίνει. Όλα θα κριθούν στα πλέι οφ, βέβαια. Θα δούμε διαφορετικό ΠΑΟΚ, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα ακόμα».
Για τη νέα αρχή που έκανε μέσω της προπονητικής: «Δεν είναι τυχαίο ότι οι πασαδόροι γίνονται καλοί προπονητές. Εγώ προτίμησα να ξεκινήσω με ακαδημίες, στον αθλητικό σύλλογο Πέρα. Καλούμαστε σε μικρά παιδιά να μάθουμε βόλεϊ από την αρχή. Δεν είναι εύκολο γιατί πρέπει να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω και να μεταφέρουμε στα παιδιά τις γνώσεις που μας είχαν δώσει οι προπονητές μας. Έχουμε ηθική υποχρέωση να το κάνουμε. Μας δίνει μεγάλη ενέργεια να είμαστε στους αθλητικούς χώρους και να δείχνουμε αυτό που έχουμε μάθει τόσα χρόνια να κάνουμε».
Για το ότι είχε ευκαιρίες να ξεκινήσει από ψηλότερα: «Δεν είχα πρόθεση να ασχοληθώ με πρωταθλητισμό. Νιώθω ότι σαν αθλητής το τερμάτισα. Έκανα πρωταθλητισμό μέχρι 40 ετών. Σίγουρα οι συγκινήσεις είναι έντονες, αλλά ένιωθα ότι ήθελα να ηρεμήσω από αυτή την ένταση, γιατί το έζησα μέχρι τέλους. Ήθελα να προσφέρω διαφορετικά, να βλέπω την εξέλιξη νέων παιδιών. Τα συναισθήματα είναι έντονα και σε αυτό το κομμάτι».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.