Εχει περάσει μία εβδομάδα έντονων αντιπαραθέσεων από την αποκάλυψη ότι η Διεθνής Ομοσπονδία του Στίβου (IAAF) γνωρίζει για εκατοντάδες (άνω των 800 συνολικά) δείγματα με μη φυσιολογικές ενδείξεις στο αίμα κορυφαίων αθλητών από το 2001 έως το 2012, που παρότι δεν συνιστούν ασφαλή απόδειξη ντοπαρίσματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενδείξεις για στοχευμένους ελέγχους.
Τα ρεπορτάζ στους βρετανικούς «Σάντεϊ Τάιμς» και στο γερμανικό κρατικό κανάλι ARD βασίζονται στην αποκάλυψη στοιχείων από «αηδιασμένο» στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας από την έκταση της χρήσης αναβολικών από τους αθλητές και την αδράνεια της IAAF.
Αποτελούν, δε, συνέχεια των αποκαλύψεων του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν γινόταν λόγος και πάλι για εκατοντάδες ύποπτα δείγματα αίματος αθλητών από την προηγούμενη δεκαετία, περιλαμβανομένων και μερικών Ελλήνων, χωρίς όμως να διαρρεύσουν ονόματα.
Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες κρίση στις σχέσεις της IAAF με τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA), καθώς ο πρόεδρος του τελευταίου, ο σερ Κρεγκ Ρίντι, έκανε λόγο για «βαθιά ενόχληση» και υποσχέθηκε ενδελεχή έρευνα, ενώ η IAAF με ανακοίνωσή της (που κατακεραυνώνει και τα μέσα ενημέρωσης που ανέδειξαν το σκάνδαλο) δήλωσε ότι δεν κατανοεί τη στάση του WADA. Ενόχληση έδειξε και ο Γερμανός πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στον WADA – και όχι πάντως στην IAAF.
Φυσικά, δεν είναι τυχαίο ούτε ότι τα ρεπορτάζ αυτά δημοσιεύθηκαν λίγο πριν από την εκλογή του νέου προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας, όπου ένας εκ των υποψηφίων, ο Σεργκέι Μπούμπκα, προέρχεται από το αθλητικό σύστημα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που κατηγορείται για εκατοντάδες ύποπτα δείγματα αίματος από Ρώσους και Ουκρανούς αθλητές (ο άλλος υποψήφιος, ο Σεμπάστιαν Κόου, κατάγεται από... την πατρίδα των «Σάντεϊ Τάιμς»), ούτε ότι ήρθαν λίγες εβδομάδες πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που αρχίζει στις 22 του μηνός στο Πεκίνο.
Σημειώνεται ότι ο γιος του απερχόμενου προέδρου της ομοσπονδίας Λαμίν Ντιακ, ο Πάπα Μασάτα Ντιακ, υποχρεώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε παραίτηση από τη θέση του συμβούλου στην IAAF, όταν αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις του με το ρωσικό αθλητικό σύστημα και την πιθανή συγκάλυψη θετικών ελέγχων ντόπινγκ, για την οποία ακόμη δεν έχει αποφανθεί ο WADA. Ο τελευταίος, μάλιστα, δηλώνει ότι οι νέες αποκαλύψεις απαιτούν επιπλέον έρευνα, που θα καθυστερήσει και την έκδοση του αρχικού πορίσματος.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.