Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο η αναβίωση του Διεθνούς Κυπέλλου Πυγμαχίας Ακρόπολις. Μια κορυφαία και σημαντική διοργάνωση που ξεκίνησε στις 16 του μήνα και ολοκληρώθηκε την Κυριακή στις 19 Ιουνίου, με πλήθος κόσμου να δίνει το παρών.
Στο Καλλιμάρμαρο, στις τέσσερις μέρες που διεξήχθη ο ιστορικός αυτός θεσμός, εκτυλίχθηκαν συγκλονιστικές στιγμές και οι αθλητές και θεατές θα τις θυμούνται για χρόνια. Το Διεθνές Κύπελλο Πυγμαχίας Ακρόπολις, επέστρεψε στο δοξασμένο στάδιο έπειτα από δεκαετίες και χάρη σε πρωτοβουλία του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, Χάρη Μαριόλη.
Οι αγώνες έγιναν μέσα σε κλίμα συγκίνησης, δέους και υπερηφάνειας και διαγωνίστηκαν 200 αθλητές από 15 χώρες, με την Ελληνική αποστολή να πραγματοποιεί φανταστικές εμφανίσεις και να κατακτά συνολικά 12 μετάλλια. Πέντε χρυσά, τρία ασημένια και τέσσερα χάλκινα.
Οι Ελληνίδες αθλήτριες έκαναν το απόλυτο στα χρυσά μετάλλια, αφού είχαμε το 4 στα 4. Η Χρυσούλα Πλέα στην κατηγορία των 52 κιλών, η Αντωνία Γιαννακοπούλου στα 57κ., η Μαρινέλα Τσάνι στα 60κ., και η Όλγα Παπαδάτου στα 63κ. σήκωσαν την ελληνική σημαία ψηλά στο Καλλιμάρμαρο κερδίζοντας τις αντιπάλους τους στον τελικό, αλλά και το χειροκρότημα του κοινού.
Όσον αφορά τους άνδρες, ο Κωνσταντίνος Βασιλειάδης κρέμασε το χρυσό μετάλλιο στο στήθος στην κατηγορία των 76 κιλών, ενώ ο Ζαχαρίας Κούβαρης που δεν αγωνίστηκε στον τελικό των 86κ. λόγω τραυματισμού πήρε το ασημένιο μετάλλιο, όπως επίσης ο Θοδωρής Ριτζάκης στα 71κ. και ο Τσαουσίδης Θεοχάρης στα 89κ. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Ηρακλής Κορελίδης (54κ.), Κωνσταντίνος Καλογερίδης (60κ.), Στέλιος Κυρσανίδης (63,5κ.) και Νικηφόρος Ρουσσάκης (86κ.).
Για πρώτη φορά μετά το 1975 στο Παναθηναϊκό στάδιο, ένα μοναδικό στολίδι παγκοσμίως, έγινε μία διεθνής πυγμαχική διοργάνωση, σε μια φαντασμαγορική γιορτή όπου ο αθλητισμός συνάντησε την τέχνη.
Με την ολοκλήρωση των αγώνων, ακολούθησε μια φαντασμαγορική τελετή λήξης, με βραβεύσεις Ολυμπιονικών, πολιτικών, παλαίμαχων προπονητών και άλλων προσωπικοτήτων της Πυγμαχίας που με τη δράση του προώθησαν το ιδρυτικό των Ολυμπιακών Αγώνων άθλημα. Δόθηκαν στους αθλητές τα βραβεία Ολύμπια και στη συνέχεια σπουδαίοι καλλιτέχνες ανέβηκαν στη σκηνή.
Ο ισχυρός άνδρας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, Χάρης Μαριόλης, μετά την ολοκλήρωση των αγώνων μίλησε με μεγάλη συγκίνηση για το Διεθνές Κύπελλο Ακρόπολις, αναφέροντας: «Με μεγάλη συγκίνηση, απόλυτο σεβασμό και βαθιά υπερηφάνεια σας καλοσωρίζω στην αυλαία, όπου αναπόφευκτα η χαρά για όσα ζήσαμε, διαδέχεται τη λύπη. Για όσα αποχαιρετούμε, αλλά και την πίστη πως ακόμα πιο σπουδαίες και μοναδικές εμπειρίες βρίσκονται μπροστά μας. Οσα φάνταζαν ανέφικτα και αδύνατα, όπως να επιστρέψει μετά από δεκαετίες ο αθλητισμός στο Καλλιμάρμαρο, αποδείξαμε πως με ομαδικότητα, σκληρή δουλειά, ψυχική δύναμη, πειθαρχία, πείσμα, υπομονή, επιμονή και προσήλωση στο στόχο, αλλά πάνω από όλα πίστη στη σημαία και στο Θεό, καθώς και σε όλα όσα επιττάσει και εμπνέει ο ελληνικός μας πολιτισμός, μπορούν να γίνουν δυνατά. Το καμπανάκι χτύπησε ξανά για πρώτη φορά μετά το 1975, εδώ που ο Ζάππας αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή παρακολουθήσαμε εξαιρετικούς αγώνες και διαπιστώσαμε το άριστο επίπεδο της πυγμαχίας σε παγκόσμια διάσταση. Αναμφισβήτητα, νιώσαμε υπερηφάνεια για τις διακρίσεις και την απόδοση της ελληνικής αποστολής. Θα ήθελα να εγγυηθώ πως από την τιμητική θέση του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας θα εργαστώ ακόμα πιο σκληρά για να βρεθεί στη μοναδική θέση που έχει σημασία, αυτή της καρδιάς όλων των Ελλήνων. ».
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης έκανε βράβευση για τα Ολύμπια και συνεχάρη τον πρόεδρος της Ε.Ο.Π. για την πρωτοβουλία του, λέγοντας: «Συγχαίρω τον πρόεδρο της ελληνικής ομοσπονδίας της πυγμαχίας, Χάρη Μαριόλη, για την πρωτοβουλία του που δείχνει ότι ήταν επιτυχημένη. Μπράβο σου πρόεδρε, όλα χρειάζονται θάρρος και το είχες. Δηλώνουμε παρών γιατί πιστεύουμε στον αθλητισμό και επενδύουμε σε αυτόν. Έχουμε δώσει μαζί με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, μεγάλους αγώνες για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τις αθλητικές υποδομές. Επενδύουμε στον αθλητισμό στην Αττική μας. Πιστεύουμε στον θεματικό τουρισμό και στην άθληση και το ευ αγωνίζεσθαι. Αγαπητέ πρόεδρε εσύ και το Δ.Σ. δείξατε ήδη μετά απο 27 χρόνια τον δρόμο που πρέπει να γίνει, του χρόνου περισσότεροι αθλητές, περισσότερες χώρες. Αξίζει αυτό το άθλημα, το αξίζει η Αττική μας και η Ελλάδα. Του χρόνου όλοι εδώ ραντεβού. Συγχαρητήρια».
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είχε συμμετοχές καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως οι Φωτεινή Δάρρα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Πέτρος Ίμβριος, Ιφιγένεια, πιάνο Γιώργος Παπαχριστούδης, βιολί Νίκος Χατζόπουλος. Υπήρηξε αφιέρωμα στο μεγάλο μας συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, που παραχώρησε αφιλοκερδώς στη διοργάνωση τα δικαιώματα χρήσης όλων των δημιουργιών του, με ερμηνευτή τον Ανδρέα Χατζηανδρέου, πλαισιωμένο από τη χορωδία υπό τη διεύθυνση του Μάκη Ψαραδέλλη.
Η διοργάνωση ήταν ενταγμένη στην Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα και στηρίζει το έργο της Κιβωτού του Κόσμου του πατρός Αντωνίου. Παράλληλα έγινε και διεθνής καμπάνια για την διάσωση του αθλήματος της πυγμαχίας, ως αναπόσπαστου πυλώνα του Ολυμπιακού Ιδεώδους, καθώς ενδεχομένως να αφαιρεθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το πρόγραμμα επιμελήθηκε και παρουσίασε η δημοσιογράφος και event manager Γεωργία Μπιτάκου.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.