Ο Ερασιτέχνης, μαζί με τους συγγραφείς, παρουσίασε το βιβλίο στην πρώτη προσπάθεια καταγραφής των τίτλων που έχουν κατακτήσει τα τμήματα του "τριφυλλιού" στην ιστορία τους στον ελληνικό αθλητισμό.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μουσείο της Ακρόπολης. Ο εμβληματικός αυτός χώρος δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού η ιστορία του Παναθηναϊκού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Αθήνα. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ένας σύλλογος φιλοξενείται σε αυτό το μουσείο.
«Και χιλιάδες τίτλοι». Πρόκειται για ένα βιβλίο, αποτέλεσμα μεγάλης και λεπτομερούς έρευνας, που πραγματεύεται την ιστορία του Παναθηναϊκού υπό το πρίσμα όλων των τίτλων του σε όλα τα σπορ και σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες από το 1908 και την ίδρυση του συλλόγου ως σήμερα.
Μέσα σε 468 σελίδες, παρουσιάζονται με κάθε τεκμηρίωση 1498 τίτλοι σε 26 αθλήματα, παρουσιάζοντας με αυτό τον τρόπο την πολυαθλητική δραστηριότητα του Παναθηναϊκού.
Στο Μουσείο της Ακρόπολης βρέθηκε πλήθος προσωπικοτήτων από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του συλλόγου. Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους οι Μίμης Δομάζος, Αντώνης Αντωνιάδης, Γιάννης Καλιτζάκης, Χουάν Ραμόν Ρότσα, Κριστόφ Βαζέχα Γιόζεφ Βάντσικ. Ακόμη έδωσαν το παρών εκπρόσωποι ομοσπονδιών, όπως ο Γιάννης Σγουρός από την άρση βαρών και ο Γιώργος Καραμπέτσος από την ΕΟΠΕ, ο Τάκης Μπαλτάκος από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όπως και οι ο Βλάσης Σταθοκωστόπουλος και Άγγελος Φιλιππίδης.
Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου το ΑΣ, Δημήτρη Μπαλτάκου, που σημείωσε ότι ο Παναθηναϊκός είναι συνδεδεμένος με την πόλη της Αθήνας. Ακόμη πρόσθεσε ότι «ο Παναθηναϊκός είναι ο πλέον τροπαιούχος σύλλογος της Ελλάδας, με δεύτερο τον Πανελλήνιο», ενώ ανέφερε ιστορικά στοιχεία για το σύλλογο, όπως το 1920 όταν και απέκτησε το δικό του υπερσύγχρονο γήπεδο για τα δεδομένα της εποχής, αλλά και τον Αντώνη Βρεττό όταν ύψωσε την ελληνική σημαία στο γήπεδο τέσσερις μέρες πριν την απελευθέρωση από την Κατοχή.
Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν πολεμικά κειμήλια του ιδρυτή του Παναθηναϊκού, Γεώργιου Καλαφάτη. Πρόκειται για παράσημα από τους πολέμους στους οποίους συμμετείχε καθώς και το ξίφος του.
Δείτε τα κειμήλια του Γεώργιου Καλαφάτη:
Στην συνέχεια, πήρε το λόγο ο Ανδρέας Οικονόμου που στάθηκε κι εκείνος στην ιστορία του Παναθηναϊκού. «Το 1920 ο Παναθηναϊκός απέκτησε τη δική του Ακρόπολη. Όποιος επιθυμεί να απομακρύνει τον Παναθηναϊκό από τους Αμπελοκήπους δεν του ζητάει απλώς να παραχωρήσει ένα κομμάτι γης, αλλά τη δική του Ακρόπολη».
Ο καθηγητής ιστορίας, Αλέξανδρος Κιτροέφ, σημείωσε ότι το βιβλίο καθίσταται πλήρες από άποψη έρευνας και στοιχείων. «Ο Παναθηναϊκός κατακτά τίτλους στους αγωνιστικούς χώρους».
Ο Αριστείδης Καμάρας σημείωσε ότι η ομάδα που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς του 1920 αποτελούνταν κυρίως από αθλητές του Παναθηναϊκού. «Ο Παναθηναϊκός είναι ένας σύλλογος που κρατάει ψηλά την σημαία της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι».
Ο εκ των συγγραφέων του βιβλίου, Αριστοτέλης Μπενόγλου, σημείωσε σχετικά με το άγχος που έχει ότι: «Είναι το ίδιο με το γκολ του Βαζέχα στο Άμστερνταμ. Κάθε φορά που το βλέπω, νομίζω ότι η μπάλα θα πάει στο δοκάρι. Υπάρχει μια "κίβδηλη" ποδοσφαιρική πραγματικότητα που δημιουργήθηκε το 1996 και δεν αφήνει τον Παναθηναϊκό να επιστρέψει στη φυσική του θέση. Διάφοροι "παραχαράκτες" της ιστορίας προσπαθούν να τον ρίξουν από το "θρόνο" του».
Πρώτος τιμήθηκε ο Χρήστος Ιακώβου, πρώην αθλητής και προπονητής της άρσης βαρών που παρέλαβε το βραβείο του από το γενικό γραμματέα του συλλόγου, Ηλία Μιχαλαριά.
Στη συνέχεια, βραβεύτηκε ο Ζαχαρίας Πυτιχούτης για το αήττητο του 1964. Μαζί του βραβεύτηκε και ο κύριος Στέφανος, ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους οπαδούς του «τριφυλλιού», ο οποίος μάλιστα ήταν εκείνος που είχε δώσει από την εξέδρα τη σημαία του Παναθηναϊκού στον Πυτιχούτη, όταν έκανε το γύρο του θριάμβου στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
Δείτε τη συγκινιτική βράβευση στο Ζαχαρία Πυτιχούτη:
Ξεχωριστή αναφορά έγινε στους Βαγγέλη Πανάκη και Ανδρέα Βγενόπουλο που "έφυγαν" από τη ζωή.
Ο Πέτρος Πομώνης βράβευσε τους Μαίρη Λομβάρδου και Ανδρέα Ζώτο από την κολύμβηση, ενώ βραβείο παρέλαβε και ο Αριστείδης Καμάρας για το γκολ που σημείωσε στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971 κόντρα τον Ερυθρό Αστέρα στην πορεία μέχρι τον τελικό του Γουέμπλεϊ. Τον πρώην ποδοσφαιριστή βράβευσε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη.
Βράβευση και για τον Γιάννη Διακογιάννη, που περιέγραψε το γκολ, αλλά ο θρυλικός δημοσιογράφος δεν κατάφερε να δώσει το "παρών", λόγω υγείας.
Ο Αριστοτέλης Μπενόγλου τίμησε τους Άρη και Χρήστο Καραγιώργο, πρώην αθλητές του βάδην, ενώ ο Τάσος Στεφάνου έδωσε βραβείο στους Απόστολο Κόντο και Τάκη Κορωναίο. Βραβείο παρέλαβαν και οι Φραγκίσκος Αλβέρτης και Δημήτρης Διαμαντίδης που ήταν απόντες, λόγω υποχρεώσεων.
Τιμήθηκαν ακόμη ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος, προπονητής της ομάδας βόλεϊ ανδρών μαζί με το γιο του, Χαράλαμπο, ο νυν αρχηγός της ομάδας, Σωτήρης Πανταλέων και η πρώην αρχηγός του γυναικείου τμήματος, Ξανθή Μυλωνά, που απουσίασε.
Στη συνέχεια, παρέλαβαν βραβείο και ο Δημήτρης Σαραβάκος, που δεν κατάφερε να δώσει το "παρών", αλλά και ο Κριστόφ Βαζέχα με τον Γιόζεφ Βάντσικ. Τέλος, τιμήθηκε ο προπονητής πυγμαχίας του συλλόγου, Γιάννης Αϊδινιώτης.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον κόσμο στην αίθουσα του μουσείου, να τραγουδά με μία φωνή τον ύμνο του Παναθηναϊκού.
Τη βραδιά παρουσίασε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαϊμάκης.
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.