Μπορεί τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού να ανέστειλαν επ’αόριστον κάθε αγωνιστική δράση, παρ’ όλα αυτά ο Στέφανος Ντουσκος δεν το βάζει εύκολα κάτω. Με όπλο του την ατσάλινη υπομονή και τη δύναμη της θέλησης του διεκδικεί τον επόμενο αθλητικό του στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την δεύτερη Ολυμπιακή πρόκριση της καριέρας του.
Σε μια σπάνια συνέντευξη, στο rowit.gr, ο Έλληνας πρωταθλητής περιγράφει την “μοναχική” αλλά πετυχημένη του πορεία στο σκιφ. Παράλληλα, αναφέρεται τις θυσίες που χρειάστηκε να κάνει την περίοδο που αγωνιζόταν στην ελαφριά κατηγορία, ώστε να ανταπεξέλθει. Μεταξύ των άλλων, καταθέτει τη γνώμη του για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και στέλνει ένα θετικό μήνυμα για τον αγώνα κατά του κορωνοϊού.
«Ήθελα να αλλάξω παραστάσεις»
Αναφερόμενος στα πρώτα του βήματα στον αθλητισμό, ο Στέφανος Ντούσκος αφηγείται: «Αρχικά ασχολήθηκα με τον στίβο, από την τετάρτη δημοτικού μέχρι τη δευτέρα γυμνασίου. Την επόμενη χρονιά, ξεκίνησα την κωπηλασία. Eίχαν έρθει κάποιοι προπονητές στο σχολείο μου για να επιλέξουν ορισμένα παιδιά. Επομένως, ένα από αυτά ήμουν κι εγώ. Ήθελα να αλλάξω παραστάσεις, γι’ αυτό δέχτηκα να κάνω μια προσπάθεια στο άθλημα αυτό. Εξάλλου, δεν είχα κάτι να χάσω. Σταδιακά άρχισε να μου αρέσει, άλλωστε η προπόνηση ήταν πολύ καλή».
«Το 2017 αποφάσισα να κάνω μια παύση»
Ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου, ο Έλληνας πρωταθλητής μας μιλά για τα πληρώματα που συνέθεσε από το Ρίο κι έπειτα: «Μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (αγωνίστηκε σε τετράκωπο ελ. βαρών μαζί με τους: Γιάννη Πέτρου, Σπύρο Γιάνναρο, Παναγιώτη Μαγδανή), έγινα πλήρωμα ξανά με τον Πέτρου, αυτή τη φορά σε δίκωπο ελ. βαρών. Ήμασταν πολύ γρήγοροι. Μάλιστα, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ23 του Ρότερνταμ της Ολλανδίας κατακτήσαμε το ασημένιο μετάλλιο. Όμως, με είχε ενημερώσει εξ αρχής ότι την επόμενη χρονιά θα σταματούσε», και προσθέτει: «Το 2017, έχοντας πλέον κάνει τη μετάβαση μου στη βαριά κατηγορία κατέβηκα μόνο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών σε τετράκωπο (μαζί με τους: Απoστόλη και Άγγελο Γιαννατζή και Νίνο Νικολαΐδη). Στη συνέχεια δοκίμασα να γίνω πλήρωμα με τον Γιάννη Καλανδαρίδη σε δίκωπο. Προσπαθήσαμε αρκετά, παρ’ όλα αυτά, τα τραβήγματα μας δεν ταίριαζαν ιδιαίτερα. Οπότε αποφάσισα να κάνω μια παύση».
«Αδύνατο να πέσω ξανά στην ελαφριά κατηγορία»
Συνεχίζοντας τον συλλογισμό του, υπογραμμίζει: «Μέσω δικής μου παρότρυνσης, την επόμενη σεζόν κάναμε ξανά μια απόπειρα με τον Πέτρου, στη βαριά κατηγορία πλέον. Ωστόσο, από ένα διάστημα και μετά δεν μπορούσε να συνεχίσει. Η αλήθεια είναι ότι, μετά από αυτό προσπάθησα να ξαναπέσω στην ελαφριά κατηγορία. Έγινα πλήρωμα με το Νίνο Νικολαΐδη σε διπλό σκιφ. Αν και έκανα σκληρή προσπάθεια για μερικούς μήνες, δεν κατάφερα να φτάσω στα κιλά που έπρεπε. Κατάφερα να πέσω μέχρι τα 73-74. Προσπάθησε κι εκείνος να με καλύψει όσο μπορούσε, αλλά μου ήταν αδύνατο να φτάσω έστω μέχρι τα 71 κιλά».
«Στη συνεχεία, επανερχόμενος στη βαριά κατηγορία ,αγωνίστηκα με τον Χρήστο Στεργιάκα στους Μεσογειακούς Αγώνες που έγιναν στη Ταραγόνα της Ισπανίας και κατακτήσαμε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ. Έπειτα, έλαβα με τον Σπύρο Καλέντζη μια τέταρτη θέση σε δίκωπο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ23 του Πόζναν της Πολωνίας. Λίγο καιρό αργότερα έγινα και πάλι πλήρωμα με τον Στεργιάκα. Μάλιστα, αγωνιστήκαμε και στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 στο Μπρεστ της Λευκορωσίας, κατακτώντας ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ. Παρ’ όλα αυτά, τον χειμώνα σταμάτησε κι εκείνος. Μετέπειτα, δημιούργησα ξανά ένα πλήρωμα με τον Καλέντζη και αγωνιστήκαμε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Λουκέρνης σε διπλό σκιφ. Όμως, στη πορεία έπρεπε να χωριστούν οι δρόμοι μας για να συμμετάσχω στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ23 της Σαρασότα, στο σκιφ», καταλήγει.
«Στο σκιφ εξαρτώνται όλα από εσένα»
Πίσω στο σήμερα, το αστέρι της FISA για τον Μήνα Μάρτιο επισημαίνει: «Εν ολίγοις, τα πήγα καλά στο σκιφ, επομένως αποφάσισα να συνεχίσω σε αυτό το αγώνισμα. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το πιο δύσκολο, διότι έχει περισσότερες απαιτήσεις. Εξαρτώνται όλα αποκλειστικά από εσένα. Αντιθέτως το πλήρωμα μπορεί να σε στηρίξει, μπορεί να σε καλύψει στο κάθε σου λάθος», και διαπιστώνει: «Δόξα τω Θεώ πήγαν όλα μια χαρά σε αυτή την πρώτη μου χρονιά στο σκιφ».
«Ζοριζόμουν αρκετά για να χάσω κιλά»
Σε δεύτερη φάση, ο Έλληνας ολυμπιονίκης κάνει λόγο για τη περίοδο που αγωνιζόταν στην ελαφριά κατηγορία: «Εκείνο το διάστημα ζοριζόμουν αρκετά ώστε να χάσω κιλά. Τα κανονικά μου ήταν γύρω στα 76-77 και έπρεπε να πέσω γύρω στα 69-70. Έκανα μεγάλη προσπάθεια για να το καταφέρω, κυρίως όταν συμμετείχα στους Ολυμπιακούς. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι πίναμε ελάχιστο νερό και τρώγαμε μια φορά την ημέρα, μόνο πρωινό. Επομένως, μασούσαμε συνεχώς τσίχλες για να ξεγελάσουμε τη πείνα μας…».
«Έχω κάνει αρκετές δύσκολες κούρσες»
Ερωτηθείς για το ποια είναι η πιο δύσκολη κούρσα στην οποία έχει συμμετάσχει, ο Στέφανος Ντούσκος απαντάει: «Η αλήθεια είναι ότι έχω κάνει αρκετές δύσκολες κούρσες. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο μια. Μια από αυτές ήταν η προλυμπιακή Ρεγκάτα της Λουκέρνης στην οποία διεκδικήσαμε με την ελαφριά τετράκωπο (αγωνιζόμενος μαζί με τους Γιάννη Πέτρου, Σπύρο Γιάνναρο και Θωμά Καραμήτρο) την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Ήμασταν πρώτοι, αλλά στα τελευταία μέτρα ξεμείναμε από δυνάμεις και μας πέρασαν οι Ρώσοι και οι Γερμανοί».
«Ακόμη ένας αγώνας ο οποίος μου έχει μείνει χαραγμένος στο μυαλό είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ρότερνταμ στο οποίο πήρα το ασημένιο μετάλλιο με τον Γιάννη (Πέτρου). Εκείνη την ημέρα έβρεχε καταρρακτωδώς και μέχρι να δοθεί το σήμα της εκκίνησης ανέβασα πυρετό, το ένιωθα. Ο οργανισμός μου ήταν τόσο εξουθενωμένος που μετά από αυτό δεν βγάζαμε βάρκα για μερικές μέρες».
«Έδωσα όλο μου το “είναι” στη Σαρασότα»
Ακολούθως, συμπληρώνει: «Μια ακόμη στιγμή της καριέρας μου η οποία μου έχει μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό είναι η κούρσα του τελικού στο σκιφ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κ23 της Σαρασότα, όπου βγήκα δεύτερος. Έδωσα όλο μου το “είναι”. Όμως, έβγαλε κόντρα αέρα και γι’ αυτό στα τελευταία μέτρα έχασα τον έλεγχο και χτύπησα σε κάποια μπαλάκια, που οριοθετούν τις διαδρομές. Δεν ήξερα καν σε ποια θέση τερμάτισα. Βγήκα έξω στον τερματισμό, ανήμπορος να περπατήσω από το γαλακτικό οξύ».
«Τον Πέτρου τον νιώθω σαν αδερφό μου»
Παράλληλα, ο πρωταθλητής του ΝΟΙ πλέκει το εγκώμιο του καλού του φίλου και συνοδοιπόρου σε αρκετές επιτυχίες, Γιάννη Πέτρου: «Ο Γιάννης είναι πολύ καλός παιδί, τον νιώθω σαν αδερφό μου. Εξάλλου, έχουμε περάσει πάρα πολλά μαζί. Εκείνος ήταν άλλωστε το πρώτο πλήρωμα με το οποίο αγωνίστηκα ποτέ σε διεθνή διοργάνωση. Πιο συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2014 είχαμε πάρει μέρος στη Διεθνή Ρεγκάτα του Πιεντιλούκο της Ιταλίας».
«Ο Ποστιλιόνε είναι ένας από τους καλύτερους»
Μεταξύ των άλλων, ο 6ος ολυμπιονίκης του Ρίο τονίζει τη συμβολή του Τζάνι Ποστιλιόνε στη μέχρι στιγμής πορεία του: «Κατά τη άποψη μου ο Τζάνι είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές στο κόσμο. Βέβαια, ο καθένας έχει και τα καλά του και τα κακά του. Η μέθοδος που ακολουθεί είναι αυτή που βοήθησε όχι μόνο στη δική μου αθλητική εξέλιξη, αλλά και σε πολλούς ακόμη αθλητές. Βέβαια, όταν κάνεις προπόνηση πρωί- απόγευμα για οχτώ ώρες υπάρχει και λίγη γκρίνια. Όταν όμως έρχεται η ώρα της κούρσας και είσαι αρκετά προετοιμασμένος καταλαβαίνεις ότι άξιζε ο κόπος».
«Η υγεία είναι πάνω απ’ όλα»
Κατόπιν, ο Στέφανος Ντούσκος εκφράζει τη γνώμη του για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το 2021, η οποία προέκυψε λόγω της πανδημίας του κορωνοιού: «Σίγουρα δεν με χαροποίησε ιδιαίτερα αυτήν η απόφαση. Είμαι ο μεγαλύτερος στην εθνική ομάδα και βρίσκομαι σε τροχιά Ολυμπιακών Αγώνων για δεύτερη φορά στη καριέρα μου. Όταν το έμαθα ένιωσα ότι, όλη η προπόνηση και ο ιδρώτας που έριξα για να πετύχω τον στόχο μου πήγαν στράφι. Ωστόσο, η απόφαση της ΔΟΕ ήταν απολύτως σωστή. Πάρθηκε για το κοινό καλό. Η υγεία είναι πάνω απ’ όλα».
«Πρέπει να σκεφτώ και το μέλλον μου»
Συγχρόνως, διατυπώνει την εξής άποψη: «Όπως και να έχει, θα προσπαθήσω και αυτή τη χρονιά. Μετά σκοπεύω να ασχοληθώ με τη σχολή μου. Είμαι γραμμένος στην Ιατρική των Ιωαννίνων, όμως αυτά τα χρόνια την πάγωνα συνεχώς λόγω εθνικής. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να συνδυαστούν οι σπουδές με τον πρωταθλητισμό. Η κωπηλασία δεν μου αποφέρει χρήματα, μιας και η πολιτεία δεν μας στηρίζει επαρκώς. Άρα πρέπει να σκεφτώ και το μέλλον μου».
«Μακάρι να πάνε όλα καλά»
Κλείνοντας, ο Στέφανος Ντούσκος στέλνει το δικό του μήνυμα για τη μάχη κατά του κορωνοϊού: «Ελπίζω όλος ο κόσμος να προσέχει όσο περισσότερο μπορεί. Όσον αφορά τους υπολοίπους αθλητές, ελπίζω να προσπαθήσουν να κάνουν προπόνηση στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις εξόδους τους. Αν θέλουν να πάνε για τρέξιμο θα ήταν καλό να επιλέξουν ένα μέρος χωρίς συνωστισμό. Μακάρι να πάνε όλα καλά και να ξεπεραστεί αυτός ο ιός όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ελπίζω το καλοκαίρι να έχει τελειώσει αυτή η υπόθεση, ώστε να αρχίσει ξανά η αγωνιστική δράση».
Πηγή: Rowit.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.