Για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν οι Έλληνες αθλητές, προκειμένου η χώρα να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε όλα τα αθλήματα μίλησε ο Στέφανος Παπαρούνας στον ΣΠΟΡ FM 94,6, λίγο μετά την επιστροφή του απ' το Παγκόσμιο Κύπελλο καταδύσεων που διεξήχθη στο Ρίο.
Μετά από σειρά μεγάλων επιτυχιών, ο 26χρονος πρωταθλητής έμεινε εκτός Ολυμπιακών αγώνων, αφού παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί απ' την πολιτική ηγεσία, δεν υπήρχαν κατάλληλες εγκαταστάσεις, προκειμένου να προπονηθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα να ταξιδέψει στο Ρίο μετά από μόλις 10 μέρες προετοιμασία.
Μετά απ' όλα αυτά, ο Στέφανος Παπαρούνας δεν μάσησε τα λόγια του. Μίλησε για το τέλος που σκέφτεται να βάλει στην καριέρα του, λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ενώ κατηγόρησε ευθέως το γενικό γραμματέα αθλητισμού και τον υφυπουργό αθλητισμό για υποσχέσεις που δεν ικανοποιήθηκαν.
Αναλυτικά, όσα είπε στους Αλεξάνδρα Αξενίδου, Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου και Μάνο Ζερβάκη:
Για το ότι δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες: «Έκανα προετοιμασία δέκα μέρες. Σ’ αυτό το διάστημα δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι. Δεν γίνεται με ευλογίες απ’ τον Θεό να πάρεις την πρόκριση. Πρέπει να κάνεις προπόνηση».
Για την κατάσταση που επικρατεί στον εξοπλισμό του καταδυτηρίου του Αγίου Κοσμά: «Ο Άγιος Κοσμάς έχει κλείσει. Έγινε ένα ατύχημα με έναν αθλητή πέρυσι, είχε σπάσει ένας βατήρας. Ήρθε τότε ο κ. Ανδριανός και είπε ότι το καταδυτήριο θα επισκευαστεί. Από τότε δεν έχει γίνει τίποτα. Το καταδυτήριο λειτουργεί ως πισίνα για όλα τα σπορ του υγρού στίβου, αλλά όχι γι’ αυτό που φτιάχτηκε. Δεν έχω άλλη υπομονή, ούτε περιμένω κάτι. Δεν θέλω να κρύβομαι, ξέρω καλά ότι απέτυχα. Δεν ανέχομαι, όμως, από κανέναν, ούτε απ’ τον κ. Συναδινό, να λέει ψέματα. Πρόσφατα είπε ότι ο βατήρας φτιάχτηκε και πως όλα είναι μια χαρά. Παραμυθιάζει τον κόσμο. Δεν μ’ αρέσει να με κοροϊδεύουν. Είμαι ο μοναδικός που απάντησε σ’ αυτό το σχόλιο. Δεν μπορείς να δηλώνεις δημόσια κάτι που δεν έχει γίνει.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν ήξερε ότι έχουμε θαλάσσια σύνορα. Έτσι και ο Συναδινός βλέπει ότι όλα είναι καλά. Δεν βλέπει ότι τα στάδια είναι αποθήκες, τα κολυμβητήρια είναι βούρκος με χλώριο και οι αθλητές είναι εξαθλιωμένοι. Πιστεύει ότι όλα είναι ρόδινα και ωραία. Δεν είναι μόνο οι καταδύσεις, είναι όλα τα σπορ. Επισκέφθηκα πρόσφατα στάδιο που προπονούνται αθλητές ενόργανης γυμναστικής και είχε οκτώ βαθμούς.
Δεν έχω πρόβλημα να με διαψεύσει, δεν έχω πρόβλημα να το συζητήσουμε δημόσια. Ας συναντηθούμε στον Άγιο Κοσμά, να δούμε μαζί ποια είναι η πραγματικότητα. Δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με κανέναν. Όταν επέστρεψα από το Ρίο, είχα έντονο διάλογο με την ομοσπονδία. Τους είπα τα παράπονα μου, μου έδειξαν διάφορα έγγραφα που έστειλαν στην ΓΓΑ και στον Άγιο Κοσμά, και μου είπαν πως αδιαφορεί η Πολιτεία. Είναι γνωστό και το πρόβλημα του πόλο, που δεν βρίσκει κολυμβητήριο για να γίνει το Final-4».
Για το πόσο συχνά αλλάζει ο εξοπλισμός των καταδυτηρίων: «Είναι ένα άθλημα που είναι δύσκολο και μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο. Οι βατήρες σε όλη την Ελλάδα, εκτός της Θεσσαλονίκης, είναι πάνω από 12 ετών. Οι οδηγίες από τις εταιρίες κατασκευής είναι ότι πρέπει να αλλάζουν κάθε τέσσερα χρόνια, αλλιώς γίνονται επικίνδυνοι. Αν κάποιος δεν το πιστεύει, ή με θεωρεί εμπαθή, μπορούμε να λύσουμε κάθε απορία, επικοινωνώντας με την εταιρεία. Οι σανίδες δεν φτιάχνονται, αλλά αλλάζονται».
Για το αν υπάρχουν καταδυτήρια να καλύψουν τις ανάγκες των αθλητών: «Δεν υπάρχουν πολλά. Ο μοναδικός αθλητής της Εθνικής ανδρών είμαι εγώ. Αν δηλώσω ότι σταματάω τον πρωταθλητισμό θα σταματήσει να υφίσταται Εθνική ανδρών. Υπάρχουν παιδιά που ακολουθούν, όμως είναι 15-16 ετών».
Για το αν θα συνεχίσει τον πρωταθλητισμό: «Αυτή τη στιγμή έχω κάποια προβλήματα υγείας. Μέχρι τώρα δεν έδινα σημασία, αλλά αυτή τη φορά θα ακολουθήσω τις οδηγίες των γιατρών. Φέτος που δεν τους άκουσα, δεν κέρδισα τίποτα. Θα κάνω ό,τι μου πουν, δεν έχω άλλη επιλογή πλέον. Λυπάμαι αν χρειαστεί να σταματήσω κάτι που κάνω 21 χρόνια».
Για το αν μπορεί το άθλημα, υπό αυτές τις συνθήκες, να προσεγγίσει νέα παιδιά: «Υπάρχουν παιδιά που έρχονται στις εγκαταστάσεις για προπονήσεις, αλλά είναι τόσο μικρός ο χώρος και τόσο λίγη η διαφήμιση, που είναι καταδικασμένο το άθλημα να σβήσει».
Για το κόστος που υπάρχει για την ανακατασκευή του καταδυτηρίου: «Όταν είχε γίνει το ατύχημα είχε βγει ένα μπάτζετ γύρω στα 40.000 ευρώ. Για να γίνει ένα σωστό καταδυτήριο, όμως, που θα βγάλει την επόμενη γενιά πρωταθλητών, χρειάζονται γύρω τα 100.000 ευρώ».
Για το αν έχει απογοητευτεί απ’ όλη αυτή την κατάσταση: «Δεν είμαι απογοητευμένος απ’ το ίδιο άθλημα. Έχει φέρει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην Ελλάδα, χωρίς ποτέ να είναι γνωστό. Αρχικά ο Αλέξανδρος Μάνος, μετά ο Μιχάλης Φαφαλής και μετά εγώ πήραμε τις καταδύσεις απ’ τον πάτο και φτάσαμε σε τελικούς, αλλά και να υπάρχει ελληνική παρουσία σε κάθε Ολυμπιάδα. Περιμέναμε κάτι χωρίς να έχουμε τίποτα. Ο κόσμος νομίζει ότι είμαστε επαγγελματίες και παίρνουμε εκατομμύρια, ενώ αντίθετα αντιμετωπίζουμε περιφρόνηση. Με όλα αυτά που βλέπω έχει σβήσει η φλόγα μέσα μου. Συνεχίζω από συνήθεια».
Για το αν σκέφτεται να ασχοληθεί με ακαδημίες: «Θέλω να ασχοληθώ, αλλά τι να πεις σε ένα παιδί που έχει ταλέντο; Ότι μπορείς να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής, αλλά δεν μπορεί να το καταφέρει στην Ελλάδα; Θα χάσει χρόνια απ’ τη ζωή του προσπαθώντας».
Για το αν ο ίδιος πιστεύει ότι έχασε χρόνια: «Πιστεύω απ’ το 2013 και μετά έχασα το χρόνο μου. Λυπάμαι που έχασα χρόνο σε υποσχέσεις που έδωσαν αυτοί που θα έρθουν να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί σου, επειδή πήρες ένα μετάλλιο και θα σε ξεχάσουν. Αν έφτανα να πάρω ένα μετάλλιο δεν θα έβγαινα φωτογραφία μαζί τους, αλλά θα τους προσέβαλα άσχημα. Δεν θα έδινα ποτέ το χέρι μου σε ανθρώπους που δεν βοήθησαν αθλητή να πάρει μετάλλιο. Έμαθα να έχω αξιοπρέπεια και ήθος».
Για τις θυσίες που έχει κάνει για τον πρωταθλητισμό: «Έχω αφήσει τις σπουδές μου σίγουρα. Δεν κατάφερα να τα συνδυάσω. Τα συγχαρητήρια, τα μπράβο και τα μετάλλια, όμως, πρέπει να πάνε στους γονείς μου. Με τις πλάτες τους έφτασα εδώ που έφτασα. όχι με τη βοήθεια υπουργών και όλων όσων έρχονται να συγχαρούν μετά από κάθε αγώνα. Και αυτή την στιγμή οι ζημιωμένοι κυριολεκτικά είναι οι γονείς μου. Εγώ έχω μάθει να προσπαθώ. Οι γονείς μου, μου λένε να συνεχίσω να κάνω αυτό που μου αρέσει. Αλλά εγώ δεν αισθάνομαι ωραία να συνεχίσω και να μην μπορώ να ζήσω. Είμαι πια 26 χρονών».
Για το τι θα άλλαζε ο ίδιος αν γινόταν υπουργός: «Ο Άγιος Κοσμάς δεν είναι το κατάλληλο καταδυτήριο. Δεν έχει γυμναστήριο, είναι ένα μπλε κουτί αυτή τη στιγμή. Στην Αθήνα υπάρχει μόνο το ΟΑΚΑ. Πριν δεν μας το έδιναν, αλλά μετά το ατύχημα τους έπιασε ο πόνος -για να μην γίνουν μηνύσεις- και μας έδωσαν το ΟΑΚΑ για προπονήσεις. Βρίσκονται σε μια θέση και δεν παράγουν έργο. Δεν με ενδιαφέρουν τα λεφτά που παίρνουν, αλλά το έργο που δεν κάνουν. Όλα καταστρέφονται. Το χειρότερο απ’ όλα είναι οι αθλητές που ξέρουν τι περνούν και πάνε σ’ αυτούς και τους ευχαριστούν. Βλέπω Ολυμπιονίκες που δεν είναι στην ενεργό δράση, αλλά αντιπροσωπεύουν τον πρωταθλητισμό και δεν μιλούν γι’ αυτό που γίνεται. Ούτε για τα πριν που δεν έχουν δοθεί, ούτε για τις επιβραβεύσεις. Τις επιβραβεύσεις, πλέον, τις ονομάζουν προνόμια. Αν ήταν προνόμια θα δινόταν σε αθλητές που δεν κάνουν τίποτα. Αν τερματίσεις τελευταίος σε μια διοργάνωση δεν θα μπεις στο πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις, αλλά αν πάρεις μια καλή θέση, αυτομάτως κερδίζεις κάποια πράγματα. Το να μπεις στο πανεπιστήμιο δεν είναι προνόμιο, είναι επιβράβευση. Το ότι τα κατήργησαν δείχνει ότι δεν θέλουν να υπάρχει πρωταθλητισμός στην Ελλάδα».
Για το αν το ΟΑΚΑ είναι ο κατάλληλος χώρος για προπονήσεις: «Το ΟΑΚΑ έχει τις προϋποθέσεις, αλλά δεν έχουμε ώρες, αφού φιλοξενεί και σωματεία. Άλλωστε, η άδεια που βγήκε πρόσφατα δεν είναι για καταδύσεις. Αυτό είναι γελοίο. Ο κύριος Κοντονής πρόσφατα ζήτησε εξηγήσεις απ’ τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για την κατάσταση που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις. Οι υπάλληλοι του ΟΑΚΑ, που προσπαθούν να το δουλέψουν όσο καλύτερα γίνεται, απάντησαν πως έχει να πάρει επιχορήγηση πέντε χρόνια. Φυσικά σ’ αυτό δεν υπήρχε απάντηση, αλλά σιωπή».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.