Γενικά

Καπράλος: «Η ΕΟΕ δεν πήρε τίποτα για την παραχώρηση του “Γ. Καραϊσκάκης”»

Κανένα αντάλλαγμα, για την παραχώρηση του «Γ. Καραϊσκάκης» δεν πήρε η ΕΟΕ, παρά τα όσα είχαν συμφωνηθεί με την ΓΓΑ, όπως τόνισε ο Σπύρος Καπράλος, ο οποίος ήταν καλεσμένος στον ΣΠΟΡ FM 94.6.

Για τον δρόμο των Ελλήνων αθλητών προς τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο και την μέχρι τώρα θητεία του στην Όλυμπιακή Επιτροπή μίλησε ο Σπύρος Καπράλος, ο οποίος βρέθηκε για μια περίπου ώρα καλεσμένος στο ΣΠΟΡ FM 94,6.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ αναφέρθηκε στα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, στις επιχορηγήσει των ομοσπονδιών και τα προνόμια των αθλητών, αλλά κι στην υπόθεση του «Γ. Καραϊσκάκης», αναφέροντας πως η ΕΟΕ δεν πήρε ως αντάλλαγμα τίποτα για την παραχώρησή τους, παρά τα όσα είχαν συμφωνηθεί με την ΓΓΑ για να της το παραχωρήσει.

Αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή «Playball» με τους Μάνο Ζερβάκη, Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου και Αλεξάνδρα Αξενίδου:

Για το τις διακρίσεις που προβλέπει ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο: «Είμαι πολύ πιο αισιόδοξος απ’ όσο ήμουν στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Πολλοί το έχουν εξασφαλίσει ήδη, εννιά μήνες πριν τους αγώνες και αρκετοί μπορούν αν διεκδικήσουν ακόμα και μετάλλιο».

Για το αν πιστεύει πως θα καταφέρουν να προετοιμαστούν σωστά οι αθλητές με τις υπάρχουσες συνθήκες: «Αυτή είναι η επιδίωξη όλων μας. Οι αθλητές μας είναι ήρωες. Αν δούμε πως προετοιμάζονται οι αθλητές σε άλλες χώρες μας πιάνει θλίψη. Η πολιτεία έχει να επενδύσει σε αθλητικές εγκαταστάσεις απ’ το 2004. Σε πολλά αθλήματα έχουν αλλάξει τα όργανα βάσει κανονισμών και δεν έχουν αντικατασταθεί. Η Ολυμπιακή Επιτροπή και οι ομοσπονδίες κάνουν ό,τι μπορούν για να τους ενισχύσουν, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Έχουμε επιτυχίες σε πολλά διαφορετικά αθλήματα και ευελπιστούμε πως θα έχουμε τα μετάλλια που θα φέρουν χαρά και θα τους κάνουν να ξεχάσουν την ταλαιπωρία που τράβηξαν».

Για τις εγκαταστάσεις: «Οι εγκαταστάσεις είναι μεγάλο πρόβλημα. Για παράδειγμα πολλά απ’ τα κολυμβητήρια είναι κλειστά, επειδή δεν έχουν πετρέλαιο, ή δεν έχουν συντηρηθεί. Πολλοί κολυμβητές της Εθνικής ή η ομάδα πόλο τρέχουν απ’ το ένα κολυμβητήριο στο άλλο. Σήμερα συζήτησα με δύο αθλητές που ψάχνουν ένα κολυμβητήριο για δύο ώρες τη μέρα και δεν βρίσκουν».

Για φορείς που βάζουν εμπόδια: «Θέλω να πιστεύω πως θα καταλάβουν, έστω και τελευταία στιγμή, πως θα είναι ντροπή για τη χώρα που μπαίνει πρώτη στους αγώνες, να μη διεκδικεί τίποτα. Πιστεύω πως όλοι θα κάνουν απ’ την πλευρά τους αυτό που χρειάζεται. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους αθλητές, Δίνοντάς τους χρήματα για να προπονηθούν, άδειες απ’ τις μονάδες που υπηρετούν και σύντομα θα ανακοινωθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Για την επίσκεψη στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα: «Ήταν συγκλονιστικό. Οι πρόσφυγες που είναι στον Ελαιώνα εναλλάσσονται, ψάχνοντας σε κάποιο άλλο μέρος της Ευρώπης καλύτερες συνθήκες ζωής. Πριν από ένα μήνα, όταν είδαμε αυτές τις φριχτές σκηνές με τους πρόσφυγες που προσπαθούσαν να έρθουν στα ελληνικά νησιά θέλαμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Όταν μάθαμε ότι βρίσκονται στον Ελαιώνα θέλαμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε. Η κυρία του υπουργείου εξωτερικών που βρίσκεται εκεί, μας είπε τι χρειάζονται, δηλαδή είδη αναψυχής, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης. Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα για να τους ενισχύσουμε αθλητικά και στην συνέχεια η ΔΟΕ μας ενίσχυσε οικονομικά. Αυτή ήταν η πρώτη φάση, παραδώσαμε τέσσερα γηπεδάκια μπάσκετ, 600 παπούτσια και αντιανεμικά, μπάλες και αυτό θα γίνεται σε όσους έρχονται. Μας έδωσε μεγάλη χαρά, αλλά κυρίως ακόμα μεγαλύτερη χαρά βλέπαμε στα μάτια των παιδιών, που ήρθαν στη χώρα μας επειδή χρειάστηκε να φύγουν απ’ την δική τους για να επιβιώσουν. Οι Έλληνες έχουν παρελθόν στην προσφυγιά, γι’ αυτό δείχνουν ευαισθησία σε τέτοια γεγονότα».

Για τους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες του Μπακού: «Η Ευρώπη ήταν η μοναδική ήπειρος που δεν είχε τέτοιους αγώνες. Είναι κακή η συγκυρία, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, αλλά ο αθλητισμός της Ευρώπης- ενώ κυριαρχούσε- φαίνεται να έχει πέσει, βάσει του ποσοστού των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ίσως είναι ή έλλειψη αυτών τον αγώνων. Γι’ αυτό θεσπίστηκαν φέτος. Δεν επιβαρύνθηκαν οικονομικά οι αποστολές, αντιθέτως είχαν οικονομικά οφέλη. Επιπλέον, δοκιμάστηκαν αθλήματα, για αν διεκδικήσουν την είσοδο στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Ήταν καταπληκτικοί οι αγώνες. Τρομερή εμπειρία για όσους πήγαν. Υπήρχε πολιτική βούληση να γίνουν αγώνες επιπέδου ολυμπιακών αγώνων. Η Δυτική Ευρώπη δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για αν διοργανωθεί ξανά. Υπάρχουν όμως δύο πόλεις στην Ανατολική Ευρώπη που ενδιαφέρονται».

Για τα προνόμια που δεν δόθηκαν στους αθλητές που πέτυχαν διακρίσεις στο Μπακού: «Ερμηνεύοντας τον αθλητικό νόμο στάθηκαν στο ότι μιλάει για πανευρωπαϊκούς αγώνες, και δεν έδωσαν το προνόμια για τους Ευρωπαϊκούς αγώνες. Αυτή ήταν η διαφορά και γι’ αυτό δεν ήθελαν να δώσουν στους αθλητές τα προνόμια. Είναι άδικο. Ελπίζω η πολιτεία να αναθεωρήσει».

Για τα κίνητρα που έχουν ερασιτέχνες αθλητές: «Τα κίνητρα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι το πιο σημαντικό. Αφιερώνονται πολλές ώρες σε προπονήσεις απ’ τους αθλητές και δεν έχουν τον χρόνο να μελετούν. Είναι θεμιτό η πολιτεία να τους δώσει κίνητρα για να βοηθηθούν να μπουν στο πανεπιστήμιο, όπου θέλουν. Αν αυτοί οι αθλητές είναι “κούτσουρα” θα τους αποβάλει το σύστημα. Αν είναι καλοί ας έχουν την δυνατότητα να επιβιώσουν και μετά τον αθλητισμό. Ελπίζω τα κίνητρα αυτά να συνεχίσουν να δίνονται με το νέο αθλητικό νόμο. Είχαν αφαιρεθεί και παλιότερα, όμως αναθεώρησαν. Δεν μιλάμε για χρήματα, αλλά για προνόμια σε ερασιτέχνες αθλητές, προκειμένου ν συνεχίσουν μετά τη ζωή τους».

Για το αν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Σταύρο Κοντονή: «Ο υφυπουργός έχει δείξει πως έχει κατανόηση. Ελπίζω να μην έχει κακούς συμβούλους από πίσω».

Για την προσπάθεια να βγει η πάλη απ’ το Ολυμπιακό πρόγραμμα: «Μας εξέπληξε δυσάρεστα. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας ώστε ν μείνει αυτό το άθλημα, γιατί για εμάς έχει να κάνει με την βάση των Ολυμπιακών αγώνων. Πρέπει να γίνει κατανοητό, πως σήμερα η ΔΟΕ κοιτάζει να βάλει στο πρόγραμμα αθλήματα που έχουν θεαματικότητα και απήχηση στους νέους. Όλα τα αθλήματα πρέπει να εκσυγχρονίζονται να γίνονται θεαματικά και να είναι συνεχώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».

Για τα αθλήματα παραλίας: «Η ΔΟΕ έχει έναν προγραμματισμό για τους Ολυμπιακούς αγώνες, που περιλαμβάνει για παράδειγμα 10.500 αθλητές. Το πώς θα κατανεμηθούν οι θέσεις εξαρτάται απ’ τις διεθνείς ομοσπονδίες και τους οργανωτές των αγώνων. Το Τόκιο για παράδειγμα είπε να μπουν πέντε νέα αθλήματα στο πρόγραμμα, με συγκεκριμένο αριθμό αθλητών. Το εξετάζουν οι διεθνείς ομοσπονδίες, για να αποφασιστεί ποια αθλήματα θα είναι στο πρόγραμμα το 2020. Κάθε ομοσπονδία προσπαθεί να βάλει δικά της αγωνίσματα. Συνεχώς θα υπάρχουν ανακατατάξεις. Τα αθλήματα παραλίας είναι κάτι καινούριο που φαίνεται να είμαστε καλοί και το εξετάζουμε».

Για το αν οι Ολυμπιακού αγώνες έχουν μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα: «Είναι η εύκολη λύση να κατηγορούμε τους ολυμπιακούς αγώνες. Ναι, θα μπορούσαν να είχαν ξοδευτεί πολύ λιγότερα χρήματα, αν δεν υπερβάλαμε σε θέματα κατασκευών. Δόθηκε όμως η δυνατότητα να γίνουν έργα υποδομής που δίνουν καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις, ειδικά τα συγκοινωνιακά στην Αθήνα, που είναι πολύ σημαντικά για τον τουρισμό. Ναι, έγιναν σπατάλες για τις μόνιμες εγκαταστάσεις, γι’ αυτό η ΔΟΕ σταμάτησε τις κατασκευές που είναι μόνιμες. Θεωρώ πως είναι απόλυτα θετικό το πρόσημο, αν τα βάλεις στη ζυγαριά. Αν πεις ότι το κόστος των αγώνων ήταν 8 δις, μπροστά στο δημόσιο χρέος που έφτασε τα 300 δις ευρώ είναι τίποτα, ενώ παράλληλα έγιναν πράγματα που έμειναν στην Ελλάδα. Ζήσαμε μια διαφορετική Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Δεν ευθύνονται οι Ολυμπιακοί αγώνες για το ότι δεν αξιοποιήθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά το πλάνο που έλειπε».

Για το τι κέρδισε η ΕΟΕ απ’ την παραχώρηση του γηπέδου Καραϊσκάκη στην ΓΓΑ: «Δυστυχώς, με θλίψη σας λέω πως Η ΕΟΕ δεν πήρε τίποτα για να δώσει το Καραϊσκάκη στην ΓΓΑ. Ήταν στο πρόγραμμα να δοθούν στην ΕΟΕ άλλοι αθλητικοί χώροι για να στεγαστούν αθλήματα, όμως ο στίβος, όμως τελικά δεν υπήρξε αντάλλαγμα. Όταν επιστρέψει μετά από 50 χρόνια το Καραϊσκάκη στην πολιτεία, θα πρέπει να επιστρέψει στην ΕΟΕ. Η Ολυμπιακή επιτροπή θα αποφασίσει αν θα το νοικιάσει ξανά, βάσει νόμου».

Για το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Ρίο»: «Σίγουρα δεν θα υπήρχαν τόσοι πολλοί με την πρόκριση, αν δεν υπήρχε αυτό το πρόγραμμα. Πήγε ακόμα καλύτερα απ’ όσο περίμενα όταν ξεκίνησε. Το πρόγραμμα έγινε για να βοηθηθούν οι αθλητές, να έρθουν σε επαφή με τους χορηγούς. Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν απ’ τον επιχειρηματικό χώρο κατάλαβαν πως τα χρήματα θα πήγαιναν για καλό. Μη ξεχνάμε ότι προσπάθειες των παραγόντων είναι σε εθελοντική βάση. Ξεκινήσαμε από το χώρο της δουλειάς μου, τα ναυτιλιακά και επεκταθήκαμε. 57 αθλητές βοηθήθηκαν για να βρουν τα χρήματα που χρειάζονταν για την προετοιμασία τους. Για να βρεθούν οι χορηγοί, οι αθλητές μας έστειλαν το ποσό που θα χρειαστούν για να φτάσουν στους Ολυμπιακούς. Δημιουργήθηκε μια λίστα με όλους τους αθλητές που την έδινα στους επιχειρηματίες και αυτοί επέλεγαν ανάλογα με το ποσό που μπορούσαν να διαθέσουν. Πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με τον αθλητισμό βοήθησαν, επειδή είδαν ανθρώπους να ενδιαφέρονται για την προσπάθειά τους. Η επιτυχία του προγράμματος θα είναι να μην απογοητευτούν οι χορηγοί και να φύγουν απ’ τον αθλητισμό. Αν καταφέρουμε να τους κρατήσουμε κοντά μας, θα είναι μεγάλη επιτυχία για τον αθλητισμό».

Για τις επιχορηγήσεις: «Η χώρα μας ξοδεύει για τον αθλητισμό λίγα χρήματα συγκριτικά με άλλες χώρες, βάσει ΑΕΠ. Αυτό θα το πληρώσουμε μελλοντικά. Λένε πως για κάθε ευρώ που ξοδεύεται στον αθλητισμό γλιτώνεις επτά ευρώ απ’ την δημόσια υγεία. Πλέον έχουν καταλάβει όλοι οι άνθρωποι πως ο αθλητισμός βοηθάει την υγεία τους και ασχολούνται πολλοί. Από την άλλη, η πολιτεία μειώνει συνεχώς τα χρήματα που δίνει στον αθλητισμό. Τα περισσότερα χρήματα ξοδεύονται σε λειτουργικά έξοδα και τα υπόλοιπα φτάνουν στους αθλητές. Η λύση είναι να αναλάβει η πολιτεία τα λειτουργικά κόστη. Και να εξυγιανθούν οι ομοσπονδίες, φυσικά, που έκαναν αλόγιστες σπατάλες. Να μην πηγαίνουν τα λεφτά σε ταξίδια παραγόντων και τέτοια πράγματα, αλλά στους αθλητές. Πλέον χορηγός είναι ο γονιός του αθλητή».

Για τις συγχωνεύσεις των ομοσπονδιών: «Υπάρχει αθλητικός νόμος για την ύπαρξη ομοσπονδιών. Πιστεύω πως πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Αν υπάρχουν αθλήματα να καλλιεργούνται, χωρίς να είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να τα χρηματοδοτεί. Θεωρώ τρελό αθλήματα να έχουν βρει στέγη σε ομοσπονδίες που δεν έχουν καμία σχέση. Πρέπει να επανεξεταστεί αυτό το ζήτημα. Γίνεται μια προσπάθεια, με αντικειμενικά κριτήρια να δίνονται οι ετήσιες επιχορηγήσεις, γιατί πάντα οι ομοσπονδίες κοντράρονται μεταξύ τους. Η ΕΟΕ λειτουργεί ως σύμβουλος του κράτους, προκειμένου να πάρει όσο το δυνατόν πιο σωστές αποφάσεις, επειδή έχουμε από ένα μέλος κάθε αθλήματος στο συμβούλιο».

Για όσα έχει βιώσει στη θητεία του και τι θέλει να κάνει ακόμα: «Η προσπάθειά μας είναι να βοηθήσουμε κυρίως τους έλληνες αθλητές. Στόχος, ειδικά σε τέτοιες δύσκολες περιόδους, είναι να δώσουμε στον αθλητή τη βοήθεια που δεν μπορεί να του δώσει η ομοσπονδία του. Η ΔΟΕ έχει δώσει πολλές υποτροφίες. Γι’ αυτό τα παιδιά συνεχίζουν να μας χαρίζουν επιτυχίες. Δεν βρίσκετε περίεργο ότι αθλητές, παρά την οικονομική κρίση συνεχίζουν να φέρνουν επιτυχίες; Εμείς βρισκόμαστε στο πλευρό τους, έχοντας τη στήριξη της ΔΟΕ».

Για το ντόπιγνκ: «Πρέπει να τιμωρούνται υποδειγματικά και οι αθλητές, οι προπονητές αλλά κυρίως οι διακινητές των παράνομων ουσιών. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία ενός αθλητή. Πρέπει να υπάρχει γρήγορη απόδοση της δικαιοσύνης και φυλάκιση».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x