Σκληρή κριτική για τη «φοβισμένη» και «ανεξήγητη» αντίδραση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) για πλήρη αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς του Ρίο κάνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Ενωσης των Εθνικών Οργανισμών κατά του ντόπινγκ (iNADO), Τζόζεφ ντε Πένσιερ.
Ενόψει της επικείμενης δεύτερης έκθεσης του WADA περί κρατικού συστήματος ντόπινγκ των Ρώσων, ο Καναδός ειδικός στην καταπολέμηση των αναβολικών στον αθλητισμό δηλώνει ότι θα είναι ευκαιρία για τη ΔΟΕ να διορθώσει τη στάση της που «μάλλον διόγκωσε το πρόβλημα αντί να το επιλύσει». Για την Ελλάδα λέει ότι δυστυχώς έχει μείνει πολύ πίσω στους ελέγχους ντόπινγκ και ότι το ΕΣΚΑΝ έχει αρνηθεί να ενταχθεί στη διεθνή ένωση, που προσβλέπει τουλάχιστον σε μια συνεργασία με την ελληνική αρχή καταπολέμησης των αναβολικών.
Η iNADO είναι το όργανο συντονισμού και κοινής εκπροσώπησης των μεγαλύτερων εθνικών οργανισμών κατά του ντόπινγκ στον κόσμο, περιλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας κ.λπ. Είναι σε στενή συνεργασία με τον WADA, αφού αυτός έχει την επιστασία των ελέγχων που διενεργούν στις χώρες τους οι εθνικοί οργανισμοί, υπό την υψηλή εποπτεία των διεθνών ομοσπονδιών κάθε αθλήματος.
Πλέον η ΔΟΕ προτείνει να αναλάβει ένα νέο όργανο μέσα στον WADA την παγκόσμια διενέργεια ελέγχων, χωρίς την παρέμβαση των διεθνών ομοσπονδιών, για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της ποιότητας των ελέγχων. «Αυτό θα ενισχύσει τον ρόλο των εθνικών οργανισμών, εφόσον, όπως ζητούμε εμείς, (ο WADA) στραφεί στους κυριότερους εθνικούς οργανισμούς για ανεξάρτητους από τις ομοσπονδίες ελέγχους.
Αυτοί διαθέτουν και την εξειδίκευση και την πρόθεση να συνεργαστούν με τους συναδέλφους τους από τις διεθνείς ομοσπονδίες, ενώ θα είναι πολύ ταχύτερη διαδικασία από το να φτιάξεις έναν οργανισμό εκ του μηδενός» λέει ο κ. ντε Πένσιερ. Κι αυτή η ανεξαρτησία θα είναι πολύτιμη για το σύστημα του αντιντόπινγκ, που είναι πάντα υπό την πίεση των ομοσπονδιών για τις οποίες κάθε θετικό δείγμα αποτελεί αρνητική δημοσιότητα. Σε λίγες μέρες αναμένεται το δεύτερο πόρισμα Μακλάρεν, από την εξέλιξη της ανεξάρτητης έρευνας του WADA σχετικά με το συστηματικό ντόπινγκ Ρώσων αθλητών που οδήγησε στον αποκλεισμό του ρωσικού στίβου από διεθνείς διοργανώσεις, καθώς και πολλών άλλων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και όλης της ρωσικής αποστολής από τους Παραολυμπιακούς. Η δεύτερη έκθεση αναμένεται να ενισχύσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν την κρατική συμμετοχή ή και οργάνωση του συστήματος χορήγησης αναβολικών και συγκάλυψής του και ο κ. ντε Πένσιερ θεωρεί ότι αποτελεί ευκαιρία για τη ΔΟΕ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αποφυγή του αποκλεισμού της Ρωσίας εξ ολοκλήρου από το Ρίο. «Οταν προκύψουν πρόσθετα στοιχεία από την επόμενη έκθεση Μακλάρεν, ελπίζουμε ότι η ΔΟΕ θα επανεξετάσει τη θέση της (ή την απουσία θέσης). Εμείς θεωρούμε ότι η αντίδραση της ΔΟΕ ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή ήταν πολύ πιο σθεναρή και ευθεία και η απόφασή της παρέμεινε ισχυρή κατά τις εκδικάσεις από το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο [CAS], τα ελβετικά και τα γερμανικά δικαστήρια. Εν συγκρίσει, η αντίδραση της ΔΟΕ φαίνεται υπερβολικά φοβισμένη και ανεξήγητη. Αυτή η αντίδραση το μόνο που πέτυχε ήταν να αυξήσει την αμφισβήτηση αντί να την αντιμετωπίσει επιτυχώς», τονίζει ο ντε Πένσιερ.
Ερωτηθείς μάλιστα εάν η απόφαση της ΔΟΕ υπαγορεύθηκε από πολιτικές σκοπιμότητες, ο Καναδός παράγοντας δεν σπεύδει να αρνηθεί κάτι τέτοιο, επιλέγοντας απλώς να πει ότι δεν μπορεί να μιλήσει για τη ΔΟΕ.
Προσθέτει όμως ότι «η Ρωσία δεν θα γίνει ποτέ ξανά δεκτή στον διεθνή αθλητισμό αν δεν αποκτήσει αξιόπιστο εθνικό οργανισμό κατά του ντόπινγκ. Θέλουμε να καλωσορίσουμε ξανά τους Ρώσους αθλητές σε όλα τα διεθνή σπορ και όχι απλώς να τους ανεχθούμε».
Η iNADO αριθμεί 59 εθνικές επιτροπές κατά του ντόπινγκ, όχι όμως και την ελληνική αρχή, το ΕΣΚΑΝ. Ο κ. ντε Πένσιερ απευθύνει μέσω της «Κ» έκκληση για συνεργασία με το ΕΣΚΑΝ, λέγοντας ότι αν και στο παρελθόν η ελληνική αρχή είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει τις προσπάθειες της διεθνούς ένωσης, τα κέρδη από την ένταξή του θα είναι πολλαπλά: «Τα μέλη μας μοιράζονται τις βέλτιστες πρακτικές, έχουν πρόσβαση στην κορυφαία εξειδίκευση και τη συνεχή εκπαίδευση και πολλές άλλες υπηρεσίες που οδηγούν σε βελτιωμένα εθνικά προγράμματα, καθώς και εξοικονόμηση δαπανών εφαρμόζοντας δοκιμασμένες λύσεις. Κι η Ελλάδα έχει πέσει πίσω από πολλές ευρωπαϊκές χώρες στους ελέγχους, ενώ το 2014 δεν έκανε ούτε έναν έλεγχο αίματος» προσθέτει ο Καναδός παράγοντας που μετρά ήδη 28 χρόνια στην καταπολέμηση των αναβολικών.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.