Ευχαριστημένος από την γεμάτη καριέρα του αλλά δυσαρεστημένος από την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους του ελληνικού χάντμπολ εμφανίστηκε ο Νίκος Γραμματικός, μιλώντας στους σπουδαστές του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ την Τετάρτη. Παράλληλα, ο τεχνικός των Βριλησσίων και εκ των κορυφαίων παικτών που έχει αναδείξει η ελληνική χειροσφαίριση, συνέκρινε την κατάσταση του αθλήματος στη χώρα μας με την αντίστοιχη του εξωτερικού.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο 41χρονος τεχνικός και Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, στη συνέντευξή του στο Κ.Α.Ρ.:
Για το άθλημα της καρδιάς του στην Ελλάδα
«Το χάντμπολ είναι ένα άθλημα συναρπαστικό που βασίζεται στην ομαδικότητα, το οποίο ωστόσο δε χαίρει της προβολής που θα έπρεπε στη χώρα μας. Δεν ανήκει στην κατηγορία των καθαρά επαγγελματικών αθλημάτων, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην έλλειψη των χορηγών που θα το προβάλλουν».
Πρόβλημα η έλλειψη υποδομών
«Η χώρα μας στερείται πάρα πολύ σε υποδομές για το άθλημα της χειροσφαίρισης. Υπάρχουν κλειστά στα οποία φιλοξενούνται οι εντός έδρας αναμετρήσεις, ακόμα και δέκα (!) ομάδων. Ένα στοιχείο που κάνει τη χώρα μας να στερείται σε υποδομές στο χάντμπολ, είναι το γεγονός πως τα ο αγωνιστικός χώρος σε αυτό το άθλημα, έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από τον αντίστοιχο σε μπάσκετ και ακόμα περισσότερο στο βόλεϊ. Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πως στο άθλημά μας χρησιμοποιούμε ειδική κόλλα στα παπούτσια, στοιχείο που αποτρέπει συλλόγους που χρησιμοποιούν τα κλειστά για άλλα αθλήματα, να μας τα παρέχουν για το δικό μας».
Η πραγματικότητα εντός και εκτός συνόρων
«Στην Ελλάδα, το μπάτζετ των περισσοτέρων ομάδων, κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρω πως μία ομάδα που παλεύει να μην υποβιβαστεί, έχει μπάτζετ κοντά στα 100.000 ευρώ. Δύο ή τρεις είναι μόνο οι ομάδες που έχουν μεγάλο μπάτζετ, ας πούμε πάνω από 500.000 ευρώ, την ώρα που στη Γερμανία, υπήρχε παίκτης (Καράμπατιτς), ο οποίος πληρωνόταν 1.000.000 ευρώ ετησίως. Στα παραδοσιακά δυνατά πρωταθλήματα πάντως, δηλαδή της Γαλλίας και της Γερμανίας, τα μπάτζετ των μετρίων ομάδων βρίσκεται μεταξύ των 3 και των 4 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει τη διαφορά με το δικό μας πρωτάθλημα».
Αποχώρηση την πλέον κατάλληλη στιγμή
«Δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα όταν σταμάτησα την καριέρα μου ως παίκτης, για να ασχοληθώ με τα της προπονητικής. Η αποχώρησή μου δεν ήρθε ούτε νωρίς, ούτε αργά, ήρθε ακριβώς τη στιγμή που ήθελα. Ένιωθα πως είχα αδειάσει, ειδικά μετά την Ολυμπιάδα της Αθήνας, όταν και πήρα μεταγραφή για την ελβετική Βίντερτουρ».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.