Ο Παναγιώτης Γκιώνης βρίσκεται στον τελικό του Champions League στο πινγκ πονγκ με την Μπορούσια και μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 για τα απίστευτα συναισθήματα που δημιούργησε η νίκη που έφερε την ομάδα του μια ανάσα απ’ την κατάκτηση της κούπας.
Ο Έλληνας πρωταθλητής μίλησε για την ατμόσφαιρα των τελικών κόντρα στην Όρεμπουργκ, ενώ σχολίασε το γενικότερα επίπεδο του αθλήματος στην Ελλάδα. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει και αναγκάζει τους αθλητές να βάζουν λεφτά απ’ την τσέπη τους για να συμμετέχουν σε μεγάλες διοργανώσεις.
Αναλυτικά όσα είπε ο Παναγιώτης Γκιώνης στο ΣΠΟΡ FM 94,6 στην εκπομπή «Playball» με τους Μάνο Ζερβάκη, Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου και Αλεξάνδρα Αξενίδου:
Για τον τελικό Τσάμπιονς Λιγκ: «Είναι τρομερή εμπειρία. Κάτι ανεπανάληπτο. Παίξαμε μπροστά σε 1700 άτομα. Όλος ο κόσμος περίμενε πως και πως αυτό το παιχνίδι. Ήταν μια μεγάλη γιορτή για το άθλημα, με παιχνίδια πολύ υψηλού επιπέδου. Ήταν απίστευτο το συναίσθημα στο τέλος του ματς».
Για τη συνέχεια των τελικών: «Το παιχνίδι είναι πολύ εύθραυστο ακόμα. Έχουμε καταφέρει δυο ανατροπές φέτος, όμως μπορεί να κάνει το ίδιο και ο αντίπαλος. Όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες, τα παιχνίδια είναι ανοιχτά. Πάμε για τη νίκη, όχι για να καλύψουμε το σκορ».
Για το επίπεδο του αθλήματος στη Γερμανία: «Είναι τελείως διαφορετικά. Έχουμε πολλούς χορηγούς, δυνατές εταιρίας. Στην Μπορούσια, ας πούμε, είναι χορηγός μια ασφαλιστική που είναι υπερδύναμη στην Γερμανία. Υπάρχει αρκετός κόσμος που ασχολείται, όχι μόνο για την ομάδα μας. Υπάρχουν ομάδες για ΑΜΕΑ, βετεράνους κλπ που τρέχουν με τον ίδιο τρόπο».
Για το πώς κατάλαβε ότι μπορεί να γίνει επαγγελματίας παίκτης του πινγκ πονγκ: «Παίζω από 9 χρονών. Τα τελευταία χρόνια το είδα πιο ζεστά, επαγγελματικά. Έχω τελειώσει και οδοντιατρική. Όταν πήρα μεταγραφή στη Γαλλία έβγαζα κάποια λεφτά, όμως ήθελα να ασχοληθώ με την οδοντιατρική. Οι ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας μου έδωσαν ώθηση και άρχισα να βελτιώνομαι. Όσο μεγάλωνα έβλεπα ότι υπάρχει μεγαλύτερη βελτίωση, με αποκορύφωμα το ευρωπαϊκό που πήρα την τρίτη θέση».
Για το πόσο θα αγωνίζεται ακόμα σε υψηλό επίπεδο: «Δεν το ξέρει κανείς αυτό. Ευελπιστώ τρία τέσσερα χρόνια ακόμα να αντέξω. Όσο μεγαλώνεις βλέπεις πόσο αντέχει το σώμα και το μυαλό σου. Όταν παίζεις σε ομάδα με υψηλούς στόχους υπάρχει άγχος και πίεση και πρέπει να υπολογίζεις τα πάντα, για να μπορείς να τα διαχειριστείς. Το πιο βασικό βέβαια είναι να μην υπάρχουν τραυματισμοί».
Για το τι θα συμβούλευε έναν νέο παίκτη που θα ήθελε να αγωνιστεί επαγγελματικά: « Στην Ελλάδα βλέπω ότι υπάρχουν πολλά ταλέντα. Θα συμβούλευα όλα τα παιδιά ο πρώτος τους στόχος να είναι το διάβασμα. Να εξασφαλίσουν το μέλλον τους και από κει και πέρα με σωστή διαχείριση θα μπορούν να κάνουν αυτά που θέλουν. Στην ηλικία των 18-19 μπορεί να φύγει στο εξωτερικό να προπονείται με καλύτερους αθλητές και να βελτιωθεί γρηγορότερα. Εξαρτάται απ’ τον καθένα, τις δυνατότητες και την όρεξη που έχει. Φυσικά χρειάζεται και τύχη. Πολλά ταλέντα έχουν χαθεί λόγω τραυματισμών».
Για το τι χρειάζεται ένας αθλητής για να ξεχωρίσει: «Στις προπονήσεις δουλεύουμε πολύ ό,τι χρειάζεται στα περισσότερα αθλήματα, δηλαδή φυσική κατάσταση, έκρηξη και ταχύτητα. Κάνουμε στίβο, βάρη… Το σημαντικότερο όμως είναι πως χρειάζεται συγκέντρωση και ψυχραιμία. Η ψυχολογία είναι το βασικότερο στο πινγκ πονγκ, αυτή κρίνει το νικητή. Υπάρχουν πολλοί αθλητές που δεν μπορούν να γίνουν καλύτεροι, γι’ αυτόν τον λόγο».
Για το ότι αναγκάζονται να βάζουν αθλητές απ’ την τσέπη τους χρήματα για να συμμετάσχουν σε μεγάλες διοργανώσεις: «Έχουμε βγάλει τα εισιτήρια για να πάμε στην Κίνα. Θα μας δώσει η Ομοσπονδία σχεδόν τα 2/3 του ποσού. Όλη η χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες, είναι λογικό να επηρεάζεται και η ομοσπονδία. Όσο μπορούμε κι εμείς θέλουμε να μείνουμε στις διοργανώσεις. Κάνουμε κάποιες συμφωνίες και δίνουμε το παρών. Απ’ ότι ξέρω πολλά αθλήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οφείλουμε κι εμείς να βάζουμε λίγο νερό στο κρασί μας».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.