Υπάρχει ένα βίντεο των ΝΥΤ σύμφωνα με το οποίο, ο Γιουσέιν Μπόλτ είναι ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον κόσμο. Στο εικονικό αυτό οπτικό ντοκουμέντο τρέχουν τρεις θρύλοι της ταχύτητας, ο Καρλ Λιούις, ο Τζέσε Όουενς και ο Μπολτ σε μία κούρσα.
Εάν έτρεχαν όλοι μαζί σύμφωνα με το βίντεο πρώτος θα τερμάτιζε ο Μπολτ ενώ η διαφορά στην ταχύτητα των σημερινών σπρίντερ με τους παλιότερους είναι 3 δευτερόλεπτα.
Αυτός είναι ο Γιουσέιν Μπολτ, ένας εθνικός ήρωας της Τζαμάικα, ο αθλητής που έδωσε μεγαλειώδεις διαστάσεις στο σπριντ και έχει στο «παλμαρέ» του οκτώ χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και δεκάδες διακρίσεις σε Παγκόσμια πρωταθλήματα.
Στους αγώνες του Λονδίνου αποχαιρέτησε το φανατικό κοινό που τον επευφημούσε όρθιο, παρά την ατυχία του, αφού έχασε πρώτα από τον Γκάτλιν, ενώ τραυματισμένος στην τελευταία κούρσα της ζωής του δε μπόρεσε να τερματίσει λόγω τραυματισμού. Παρόλα αυτά, καθώς απογοητευμένος αποχωρούσε οι 60.000 θεατές αποχαιρετούσαν όρθιοι τον αθλητή που χάρισε μεγάλες συγκινήσεις και αδιανόητα ρεκόρ.
Λίγες ημέρες πριν από τους αγώνες του Λονδίνου, ο σταρ του αθλητισμού απηύθυνε έκκληση στους αθλητές να μείνουν μακριά από τον εύκολο δρόμο των αναβολικών. «Αυτό που θέλω να καταλάβουν είναι πως έχουμε πρόβλημα με το ντόπινγκ... αν συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο το άθλημα θα πεθάνει... ελπίζω να το καταλαβαίνουν» είπε. «Αντιθέτως, αν οι αθλητές αφοσιωθούν στους αγώνες τους και ευχαριστούν το κοινό με τις επιδόσεις τους τότε το μέλλον θα είναι λαμπρό και γεμάτο νέα αστέρια».
Ο Μπολτ δεν είναι μόνο σταρ στα στάδια και τους αγώνες. Η προσωπική του ζωή, οι ξέφρενες νύχτες με τα πιο όμορφα κορίτσια του κόσμου, τα συμβόλαια με τις μεγάλες εταιρείες που έχει υπογράψει τον φέρνουν στην πρώτη θέση των εκατομμυριούχων αθλητών. Γεννημένος επιχειρηματίας με brand name το όνομα και την αθλητική του φήμη, ο Μπολτ, είναι ο μόνος αθλητής του στίβου που φιγουράρει στη λίστα Forbes με τους εκατομμυριούχους αθλητές, ο μοναδικός εκπρόσωπος του στίβου επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι είναι και ο μοναδικός σταρ στο άθλημα του.
Ο Μπολτ είναι ο μόνος αθλητής ο οποίος ανακοινώνοντας την αποχώρησή του υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Puma μέχρι το 2025. Αλλά δεν είναι μόνο η εταιρεία αθλητικών στην ατζέντα του. Ο Μπολτ έχει δέκα χορηγούς, ανάμεσά τους μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ιαπωνίας, η All Nippon Airways μέχρι το 2020, προκειμένου ο Μπολτ να βοηθήσει στην προώθηση των Αγώνων του Τόκιο. Οι υπόλοιποι χορηγοί του είναι η Gatorade, Digicell, Regupol, Hublot, Virgin Media, Nissan, Optus και Celcom.
Ένας αθλητής γεννιέται
Ο Μπολτ γεννήθηκε στο Τρελόνι της Τζαμάικα το 1986 και ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο και το κρίκετ παίζοντας στους δρόμους μαζί με τον αδερφό του. Στα 14 του χρόνια ο προπονητής της ομάδας κρίκετ του σχολείου παρατήρησε την μεγάλη ταχύτητα του Μπολτ και του πρότεινε να ασχοληθεί με τον στίβο. Ο παλιός δρομέας Πάμπλο ΜακΝέιλ και ο Ντουέιν Τζάρετ ήταν εκείνοι που ανέλαβαν να τον προπονήσουν και κάπως έτσι ξεκίνησε τη μεγάλη καριέρα του.
Ένα μόλις χρόνο αργότερα σε ηλικία 15 ετών, ο Μπολτ άρχισε να δίνει τους πρώτους του αγώνες. Τα πρώτα μετάλλια και οι προσωπικές διακρίσεις σε τοπικό επίπεδο άρχισαν να έρχονται αμέσως. Το 2001 συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας. Μπορεί να πήγε με τον τίτλο του φαβορί, αλλά δεν κατάφερε να περάσει ούτε στον τελικό.
Ο Μπολτ συνεχίζει να εκπροσωπεί τη Τζαμάικα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων το οποίο έγινε στο Κίνγκστον. Εκεί ο Μπολτ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και έγινε ο νεαρότερος αθλητής με αυτή την επίδοση. Ένα χρόνο αργότερα επανέλαβε τον θρίαμβό του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων αυτή τη φορά με τον Μάικλ Τζόνσον να μιλά με τα καλύτερα λόγια για εκείνον.
Ο Μπολτ και οι νίκες του στην Ελλάδα
Στα 18 του φτάνει στους Ολυμπιακούς της Αθήνας με την ομάδα της Τζαμάικα στην Αθήνα για του Ολυμπιακούς έχοντας μάλιστα υψηλές βλέψεις. Για μία ακόμα φορά όμως δεν τα κατάφερε. Ένας τραυματισμός του στέρησε έναν καλό χρόνο και αποκλείστηκε από τον πρώτο προκριματικό γύρο. Παρά την αποτυχία του στους Ολυμπιακούς αρκετά Πανεπιστήμια από την Αμερική του πρόσφεραν υποτροφίες, ωστόσο εκείνος παρέμεινε στην Τζαμάικα. Ένα χρόνο αργότερα συμφώνησε με τον Γκλεν Μιλς ο οποίος ανέλαβε να τον προπονεί.
Η επαγγελματική του καριέρα στο στίβο ξεκινά. Στην Αθήνα πάλι, το 2006, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της IAAF που έγινε στο ΟΑΚΑ ο Μπολτ ανέβηκε για πρώτη φορά στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία των ανδρών τερματίζοντας με χρόνο 19.96 στα 200μ. Ο Μπολτ αποφασίζει να τρέξει στα 100μ. Και με τον προπονητή του αποφάσισαν να δηλώσουν συμμετοχή στα 23α Βαρδινογιάννεια. Έτσι, στο Ρέθυμνο ο Μπολτ έτρεξε για πρώτη φορά σε επίπεδο ανδρών στα 100μ και με χρόνο 10.03 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Λίγο αργότερα, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οσάκα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. και βοήθησε ώστε να σπάσει η χώρα του το εθνικό ρεκόρ στα 4Χ100. Στην πέμπτη κούρσα της ζωής του στα 100 μέτρα ο Μπολτ κάνει παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 9.72.
Ο κυρίαρχος του στίβου
Το Πεκίνο και οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν μια γλυκιά και πικρή ιστορία για τον Μπολτ. Πέρασε περπατώντας στα προκριματικά των 100μ. και στον τελικό παρότι και πάλι περπάτησε έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 9.69. Στα 200μ. έκανε και εκεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 19.30 παρά το γεγονός ότι είχε κόντρα άνεμο για να κλείσει ο θρίαμβος του με τη σκυταλοδρομία 4Χ100 (σ.σ. ένα μετάλλιο που αργότερα έχασε λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ του Νέστα Κάρτερ).
Το Παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα έχει κατέβει στο 9.58 από το Παγκόσμιο του Βερολίνου το 2009. Το ίδιο και αυτό στα 200 μέτρα όπου στην ίδια διοργάνωση ο Μπολτ σταμάτησε τα χρονόμετρα στα 19.19.
Με εξαίρεση τον αποκλεισμό του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2011 λόγω άκυρης εκκίνησης όπου αλλού έχει κατέβει να αγωνιστεί το χρυσό μετάλλιο τον περίμενε στον τερματισμό. Ο Μπολτ θριαμβεύει και στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου με 9.63 στα 100μ. και με 19.32 στα 200μ. κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, ακολουθεί η νίκη του στα 100 και στα 200 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μόσχα, στο Ριο όπου κέρδισε με 9.81 τα 100μ., ήταν πρώτος δια περιπάτου με 19.78 στα 200 και τελείωσε τη σκυταλοδρομία των 4Χ100 όντας ο τελευταίος της ομάδας της Τζαμάικα. Παρόλα αυτά, στο Ρίο έκανε τους πιο αργούς του χρόνους σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Μπολτ, στο Λονδίνο έζησε στιγμές λατρείας. Στο Ολυμπιακό στάδιο του Λονδίνου έγινε το μεγαλύτερο πάρτι Τζαμαϊκανών κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου. Για να τον επευφημήσουν αλλά και για να τον στηρίξουν καθώς όπως είπε «τα πράγματα για μένα ήταν πολύ δύσκολα μετά το θάνατο του φίλου μου». Ο φίλος του και ασημένιος ολυμπιονίκης του ύψους στο Πεκίνο, Ζερμέιν Μέισον, τον Απρίλιο του 2017 βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν επέστρεφε με τη μοτοσυκλέτα του μετά από πάρτι στο Κίνγκστον Τζαμάικα στο οποίο ήταν μαζί με τον Μπολτ.
Στο τελευταίο κατοστάρι του σε μεγάλη διοργάνωση, ο Γιουσέιν Μπολτ δεν ήταν ο πιο γρήγορος του τελικού. Δεν ήταν καν ο δεύτερος πιο γρήγορος. Ο Τζαμαϊκανός περιορίστηκε στην 3η θέση και στο πρώτο χάλκινο μετάλλιο στην καριέρα του. Ο νικητής Γκάτλιν γονάτισε και... προσκύνησε τον Τζαμαϊκανό, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τα εύσημα και όταν σηκώθηκε, οι δυο σπουδαίοι αθλητές και άσπονδοι εχθροί μέχρι πρότινος αγκαλιάστηκαν.
Τα πράγματα όμως ήταν ακόμα χειρότερα για τον θρύλο τον σπριντ στην τελευταία του κούρσα η οποία ήταν η σκυταλοδρομία 4Χ100. Ήθελε όσο τίποτα άλλο να οδηγήσει τη χώρα του σε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο. Ο 31χρονος πήρε τελευταίος τη σκυτάλη από τον Μπλέικ, αλλά με το που ξεκίνησε να ανεβάζει στροφές ένιωσε έντονους πόνους στο πίσω μέρος του αριστερού του ποδιού και σωριάστηκε στο κουλουάρ. Ο μυικός αυτός τραυματισμός τού στέρησε την ευκαιρία να γράψει ακόμα μια χρυσή σελίδα στην καριέρα του, καθώς δεν μπόρεσε ποτέ να ολοκληρώσει την τελευταία του κούρσα. Φανερά απογοητευμένος ο Μπολτ σηκώθηκε και πήγε στα αποδυτήρια χειροκροτώντας προς το μέρος του κόσμου που τον αποθέωνε.
Πηγή: thetoc.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.