Από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, η Τσενγκντού της Κίνας συγκεντρώνει περισσότερους από 250 αθλητές για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ομαδικού πινγκ πονγκ, οι οποίοι είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα για διακρίσεις και να προσφέρουν νέες συγκινήσεις.
Θα ‘λεγε μάλιστα, κάποιος ότι έλειψε για τέσσερα χρόνια η κορυφαία διοργάνωση ομαδικού χαρακτήρα, γιατί εξαιτίας των συνεπειών του κορωνοϊού δεν κατέστη ποτέ δυνατό να γίνει το αντίστοιχο Πρωτάθλημα του 2020 στη Νότιο Κορέα. Τίθεται και φέτος φυσικά το… διαχρονικό ερώτημα αν κάποια χώρα μπορεί να «σπάσει» την κυριαρχία της Κίνας, αλλά το στενάχωρο και πλέον σημαντικό για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση είναι ότι μετά από δεκαετίες δεν θα έχει εκπροσώπηση σε αυτό το μεγάλο ραντεβού.
Τα γαλανόλευκα χρώματα έμειναν έξω από τα συνολικά 12 «εισιτήρια» συμμετοχής που μπορούσε να έχει η «γηραιά» ήπειρος, διότι δεν είχαν καλή θέση στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομαδικού, όπως και στην παγκόσμια κατάταξη ομαδικού.
Την Τετάρτη έγινε και η κλήρωση της πρώτης φάσης, όπου οι 32 ομάδες ανδρών και οι 28 γυναικών χωρίστηκαν σε επτά και έξι γκρουπ αντίστοιχα.
Για πρώτη φορά από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002, η Κίνα υποδέχτηκε αθλητές σε elite διοργάνωση. Μάλιστα, σε ένα αυστηρό και κλειστό σύστημα λόγω της πανδημίας covid-19 φρόντισε, ώστε οι αθλητές να φτάσουν στο Τσενγκντού με ειδικά ναυλωμένες πτήσεις από τη διεθνή ομοσπονδία του αθλήματος.
Επιπλέον, οι αθλητές θα ελέγχονται τακτικά για κορωνοϊό, ενώ θα διαχωρίζονται από τον γενικό πληθυσμό. Αυτό το σύστημα εξασφάλισε την επιτυχή διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022 και αναμένεται να δημιουργήσει συναρπαστικό και ασφαλή ανταγωνισμό στα τραπέζια.
«Είναι υπέροχο που θα μπορέσουμε να παίξουμε σε αυτό το Πρωτάθλημα, ακόμη κι αν οι περιορισμοί είναι μεγάλοι», σχολίασε ο Σουηδός διεθνής, Κρίστιαν Κάρλσον.
«Οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν πόσο ενθουσιασμένοι είμαστε που παρακολουθούμε τις καλύτερες ομάδες επιτραπέζιας αντισφαίρισης του κόσμου να συμμετέχουν στο Τσενκντού», δήλωσε η Σουηδέζα πρόεδρος της ITTF, Πέτρα Σέρλινγκ. «Τα πιο θετικά νέα χθες ήταν ότι όλοι οι συμμετέχοντες βγήκαν αρνητικοί. Πρέπει να δοθούν εύσημα στους διοργανωτές που έχουν προσφέρει σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον και ελπίζουμε σε ένα άψογο αθλητικό γεγονός».
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξάγεται σε δύο στάδια, το αρχικό σε γκρουπ και με τρόπο διεξαγωγής το round robin και το δεύτερο σε «νοκ άουτ» ταμπλό, όπου θα βρίσκονται οι ομάδες των χάλκινων μεταλλίων.
Το event στο «High Technology Zone Sports Center» θα μεταδοθεί για πρώτη φορά στην κινεζική αγορά σε 4K ανάλυση. Τα Broadcasts στο World Championships θα είναι διαθέσιμα σε 120 χώρες, που θα μπορούν να παίρνουν live τη δράση. Επίσης, όλα τα αποτελέσματα και οι πληροφορίες για το Πρωτάθλημα θα βρίσκονται στο website των αγώνων. Η κινεζική πόλη είναι πέντε ώρες μπροστά από την Ελλάδα. Το αγωνιστικό πρόγραμμα αρχίζει την Παρασκευή στις 10:00 τοπική ώρα.
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Κίνα είναι πρώτο φαβορί σε άνδρες και γυναίκες. Και στις δύο κατηγορίες, μάλιστα, έτυχε να βρεθεί στο ίδιο γκρουπ με τις Ηνωμένες Πολιτείες πενήντα χρόνια μετά από την περίφημη διπλωματία του πινγκ πονγκ όταν η ομάδα της Κίνας προσγειώθηκε στο Ντιτρόιτ…
Δεύτερο φαβορί στους άνδρες είναι η Γερμανία, η οποία, για διαφορετικούς λόγους, δεν έχει στη σύνθεση κανέναν από τους Τίμο Μπολ, Ντιμίτρι Οβτσάροφ, Πάτρικ Φρανζίσκα κι εμφανίζει επικεφαλής τον Κιου Ντανγκ, ενώ στις γυναίκες είναι νούμερο 2 η Ιαπωνία, με την οποία θα ντεμπουτάρουν σε παγκόσμιο πρωτάθλημα οι Χίνα Χαγιάτα, Μίγιου Κιχάρα και Μίγιου Ναγκασάκι.
Θ’ αγωνιστούν πολλοί ακόμα δυνατοί νεαροί παίκτες και ο κόσμος περιμένει να δει σε τι κατάσταση θα παρουσιαστούν, όπως τα αδέρφια Λεμπρούν από τη Γαλλία (Φέλιξ και Αλέξις), ο Σουηδός Τρουλς Μέρεγκαρντ, η Αιγύπτια Χάνα Γκόντα, ο Ρουμάνος Έντουαρντ Ιονέσκου κ.α.
Η κλήρωση των γκρουπ ανέδειξε τα ακόλουθα γκρουπ:
Ομαδικό ανδρών:
Γκρουπ 1: Κίνα, Σλοβενία, Ηνωμένες Πολιτείες, Πουέρτο Ρίκο, Ταϊλάνδη
Γκρουπ 2: Γερμανία, Γαλλία, Ινδία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν
Γκρουπ 3: Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Ρουμανία, Ιράν, Ουγγαρία
Γκρουπ 4: Δημοκρατία της Κορέας, Αίγυπτος, Τσεχία, Καναδάς, Σαουδική Αραβία
Γκρουπ 5: Σουηδία, Αγγλία, Αυστραλία, Πολωνία
Γκρουπ 6: Βραζιλία, Πορτογαλία, Δανία, Σλοβακία
Γκρουπ 7: Κινεζική Ταϊπέι, Κροατία, Βέλγιο, Σιγκαπούρη
Ομαδικό γυναικών:
Γκρουπ 1: Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Πουέρτο Ρίκο, Καναδάς, Μαλαισία
Γκρουπ 2: Ιαπωνία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουζμπεκιστάν
Γκρουπ 3: Χονγκ Κονγκ, Βραζιλία, Γαλλία, Ιταλία, Νότια Αφρική
Γκρουπ 4: Δημοκρατία της Κορέας, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Λουξεμβούργο, Ιράν
Γκρουπ 5: Γερμανία, Αίγυπτος, Ινδία, Τσεχία
Γκρουπ 6: Ρουμανία, Κινεζική Ταϊπέι, Σουηδία, Πορτογαλία
Στη διαδικασία της κλήρωσης και στα δύο αγωνίσματα οι εθνικές ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία στην παγκόσμια κατάταξη τέθηκαν επικεφαλής σε κάθε έναν από τους επτά και έξι ομίλους αντίστοιχα. Συνολικά, 16 εθνικές ομάδες, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, προκρίνονται στη φάση των «νοκ άουτ» αγώνων, η οποία αρχίζει την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.