Γενικά

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομαδικού: Αποκλείστηκε από τη συνέχεια η Εθνική πινγκ πονγκ γυναικών

Κυνήγησε όλες τις ελπίδες της από τη θέση του αουτσάιντερ η Εθνική πινγκ πονγκ γυναικών, αλλά δεν μπόρεσε να φτάσει στην υπέρβαση της πρόκρισης στη 16άδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ομαδικού.

Στην καθοριστική τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης στο Μάλμε, η Εθνική πινγκ πονγκ γυναικών πάλεψε την Τρίτη κόντρα στην Ισπανία με όλες τις δυνάμεις της, αλλά έχασε 3-1 σετ κι έμεινε στην τρίτη θέση του όγδοου γκρουπ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ομαδικού.

Κόντρα σε ομάδα που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δύο αθλήτριες κινεζικής καταγωγής, ισοφάρισε προσωρινά σε 1-1, αργότερα είχε τη δυνατότητα με την Κωνσταντίνα Παρίδη να περάσει μπροστά στο σκορ, ενώ έβγαλε απαιτήσεις και στο φινάλε με την Κατερίνα Τόλιου.

Η τελευταία έφερε το επί μέρους θετικό αποτέλεσμα, ενώ στη μοναδική της συμμετοχή στη διοργάνωση στάθηκε πολύ καλά κι η Ιωάννα Γερασιμάτου. Εξαιτίας ενός απρόοπτου προβλήματος τα κορίτσια δεν είχαν στο κοουτσάρισμα τον προπονητή τους Γιώργο Καρύτσα και στον πάγκο κάθισε ο ομοσπονδιακός των ανδρών, Κώστας Βατσακλής.

Ο εκλέκτορας της Εθνικής γυναικών δεν μπόρεσε να βρεθεί στο γυμναστήριο γιατί τη Δευτέρα είχε ένα ατύχημα, αφού του γύρισε το γόνατο και πήγε στο νοσοκομείο. Έβγαλε ακτινογραφίες, οι οποίες, ευτυχώς, δεν έδειξαν κάποιο σπάσιμο, αλλά το πόδι πρήστηκε, οι γιατροί το έδεσαν κι ο ομοσπονδιακός προπονητής έπρεπε να μείνει στο ξενοδοχείο. Με την επιστροφή στην Αθήνα, θα μεταβεί για νέες εξετάσεις.

Στον καθοριστικό για τη δεύτερη προνομιούχο θέση αγώνα, η ελληνική τριάδα είχε αλλαγή συγκριτικά με την πρεμιέρα απέναντι στη Σουηδία. Χρησιμοποιήθηκε η Ιωάννα Γερασιμάτου αντί της Μαλαματένιας Παπαδημητρίου και, μάλιστα, άρχισε το ματς με την ομάδα μας να παίρνει το Β στην κλήρωση.

Η 22χρονη αριστερόχειρας (που δεν είναι αξιολογημένη στο διεθνές ranking list τον τελευταίο καιρό) είχε αγώνα, που πρώτα απ’ όλα σήμαινε πολύτιμη εμπειρία, καθώς αντιμετώπισε τη Μαρία Ξιάο που φιγουράρει στο νούμερο 17 της Ευρώπης. Έχασε φυσιολογικά με 3-0 σετ, όμως έκανε τόσο καλή εμφάνιση που βρέθηκε κοντά στο να πάρει ένα τουλάχιστον σετ.

Η σημερινή πρωταθλήτρια Ελλάδας πίεσε με τα κομπίνα-λάστιχα, που έχει και στις δύο πλευρές («δοντάκια») κι έβαλε πολλές μπάλες, αιφνιδιάζοντας αρκετές φορές. Το «παράσημό» της ήταν ότι διεκδίκησε κάτι ουσιαστικό και στα τρία σετ, μάλιστα στο τρίτο είχε σετ μπολ κι άλλο ένα έληξε με οριακή διαφορά.

Από τη θέση 1 μπήκε ακολούθως στο τραπέζι η Κατερίνα Τόλιου, νούμερο 41 τον Σεπτέμβριο στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Αντιμετώπισε μία άλλη κινεζικής καταγωγής Ισπανίδα, τη Σοφία Σουάν Ζανγκ (Νο 46), κι ήξερε ότι είχε αυξημένες πιθανότητες για τη νίκη.Όχι μόνο γιατί δεν υστερούσε ποιοτικά, αλλά και γιατί είχε εντοπίσει τα τρωτά σημεία της αντιπάλου της απέναντι στην άμυνα από το ματς της Δευτέρας με αντίπαλο τη Μπέργκστρομ (που έχει το ίδιο στυλ παιχνιδιού με την Τόλιου).

Πράγματι, η Τόλιου είχε διάρκεια, είχε συνέπεια στις άμυνες και καλές επιλεγμένες επιθέσεις και πήρε τον έλεγχο του αγώνα. Κυρίως είχε δυνατή ψυχολογία και αυτό φάνηκε και στο δεύτερο σετ, που το πήρε στην παράταση, αλλά και στο τέταρτο όταν είχε προηγηθεί εύκολα η μείωση του σκορ από τη Ζανγκ. Με θαυμάσιο αγωνιστικό πρόσωπο η Τόλιου πέτυχε αξιοσημείωτη νίκη με 3-1 σετ κι ισοφάρισε για την Ελλάδα.

Η Κωνσταντίνα Παρίδη (Νο 206) αγωνίστηκε στη θέση 3 αυτή τη φορά σε μία κίνηση τακτικής και συνάντησε τη γηγενή Ισπανίδα Μαρία Μπερθόζα (Νο 169). Το ηθικό όλης της ομάδας ήταν ψηλά, η αντίπαλος ήταν απολύτως στα μέτρα της πρωταθλήτριας Ελλάδας του 2022 κι αυτό φάνηκε και στην πράξη.

Με επιθέσεις από το forehand και το backhand έλεγξε την κατάσταση, ενώ, από την άλλη πλευρά, η Ισπανίδα πίεζε με παιχνίδι κοντά στο τραπέζι. Η Παρίδη έχασε μικρό προβάδισμα στο πρώτο σετ για το 0-1 κι ακόμα πιο σκληρή ήταν η συνέχεια όταν «λύγισε» στην παράταση.

Το τρίτο σετ το πήρε εκείνη στην παράταση και στο τέταρτο έχασε κάποιες κρίσιμες επιθέσεις για να πάρει το πάνω χέρι η Μπερθόζα, η έμπειρη διεθνής μας μείωσε προσωρινά στον πόντο, αλλά δεν κατάφερε κάτι ουσιαστικό.

Στο τέταρτο επί μέρους ματς η Τόλιου αναμετρήθηκε με την Ξιάο. Αριστερόχειρας κι αυτή, όπως κι η Ζανγκ, αλλά πιο σταθερή και με περισσότερα ατού στο παιχνίδι της. Χωρίς άγχος η πρωταθλήτριά μας ήθελε να κυνηγήσει την έκπληξη και ήξερε ότι, πρώτα απ’ όλα, έπρεπε να κινηθεί σε υψηλά στάνταρ απόδοσης.

Πράγματι, κατάφερε να παρουσιαστεί δυνατή και σε αυτόν τον αγώνα άσχετα αν ηττήθηκε με 3-0 σετ. Άρχισε με 5-3 μπροστά, στο δεύτερο σετ είχε δύο ευκαιρίες να ισοφαρίσει με 10-9 και 11-10, ενώ στο τρίτο απέκτησε μικρό προβάδισμα και το είδε να «εξατμίζεται».


Αναλυτικά, η εξέλιξη του αγώνα Ισπανία-Ελλάδα 3-1:
Μαρία Ξιάο-Ιωάννα Γερασιμάτου 3-0 (11-7, 11-9, 13-11)
Σοφία Σουάν Ζανγκ-Κατερίνα Τόλιου 1-3 (6-11, 11-13, 11-2, 6-11)
Μαρία Μπερθόζα-Κωνσταντίνα Παρίδη 3-1 (11-8, 16-14, 10-12, 11-7)
Ξιάο-Τόλιου 3-0 (11-7, 13-11, 11-7)


Η Σουηδία κατέκτησε την πρωτιά στο όγδοο γκρουπ με 4 βαθμούς. Στο ταμπλό των «16» την ακολούθησε η Ισπανία με 3 βαθμούς. Αναπληρωματική της Ισπανίας είναι η Γιάνα Ριέρα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x