Στα 60 μέτρα με εμπόδια των γυναικών και στα 60 μέτρα των ανδρών είχαμε τις σημαντικότερες εκπλήξεις στους σαββατιάτικους τελικούς του 15ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου του Σόποτ.
Στην πρώτη απόσταση, η Αμερικανίδα Νία Αλι, κάτοχος της δεύτερης καλύτερης φετινής επίδοσης στον κόσμο, νίκησε την κορυφαία φέτος και την τελευταία τριετία στα εμπόδια, την Αυστραλέζα Σάλι Πίρσον, τερματίζοντας με 7.80 στην κούρσα, ήτοι ισοφάρισε τη δική της δεύτερη καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο και ατομικό ρεκόρ, αφήνοντας τη «χρυσή» Ολυμπιονίκη δεύτερη με 7.85 και τρίτη τη Βρετανίδα Τίφανι Πόρτερ με 7.86, την καλύτερή της φετινή επίδοση.
Στη δεύτερη απόσταση, ο Βρετανός Ρίτσαρντ Κίλτι πήρε την πρώτη θέση ανάμεσα στα φαβορί, τερματίζοντος την τελευταία στιγμή οριακά μπροστά με 6.49, που αποτελεί ατομική του επίδοση. Ο Αμερικανός Μάρβιν Μπρέισι ήταν δεύτερος με 6.51 και ο Φέμι Ογκουνόντε από το Κατάρ τρίτος με 6.52.
Στη σφαιροβολία γυναικών, η μόνιμη νικήτρια από το 2007 σε όλες τις διοργανώσεις του ανοιχτού, η Νεοζηλανδη Βαλερί Ανταμς, έφτασε στην τρίτη συνεχόμενη επιτυχία της σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού, ρίχνοντας 20.67 στην πέμπτη της προσπάθεια, έχοντας από το 20.06 στην πρώτη της βολή το προβάδισμα από όλες τις υπόλοιπες και σημειώνοντας την κορυφαία φετινή επίδοση στον κόσμο, αφήνοντας στην ιστορία το 20.05 της Γερμανίδας Κριστίνα Σβάνιτζ από τις 2 Φλεβάρη. Η τελευταία ήταν δεύτερη με 19.94, ενώ τρίτη ήταν η Κινέζα Λιγιάο Γκονγκ με 19.24, που αποτελεί την καλύτερή της φετινή της επίδοση.
Στο τριπλούν γυναικών, κυριάρχησε η εκ των φαβορί μεν, η Ρωσίδα Εκατερίνα Κόνεβα, που νίκησε οριακά, όμως, με 14.46 με τη δεύτερή της προσπάθεια, την κορυφαία της τελευταία τριετία, την Ουκρανή Όλγα Σαλαντούχα, που πήδηξε ένα εκατοστό πιο κάτω (14.45) στην τέταρτή της προσπάθεια. Τρίτη ήταν η Τζαμαϊκανή Κίμπερλι Γουίλιαμς με 14.39, που αποτελεί την καλύτερή της φετινή επίδοση.
Η καλύτερη από πέρυσι σε όλες τις διοργανώσεις ανοιχτού και κλειστού στα 1.500 μέτρα, η Σουηδέζα Αμπέμπα Αρεγκάουι, δικαίωσε τις προσδοκίες και μετά το πρώτο μισό της απόστασης, χάθηκε από τις αντιπάλους της, τερματίζοντας σε 4.00.61. Ετσι, έγινε η πρώτη Ευρωπαία από το 2006 στη Μόσχα που κερδίζει την απόσταση μετά τη Ρωσίδα Γιούλια Σιζένκο. Δεύτερη ήταν η Αιθιοπέζα Αξουμαβίτ Εμπαγέ με 4.07.12, που αποτελεί ατομικό της ρεκόρ, ενώ τρίτη ήταν η Καναδέζα Νικόλ Σιφουέντες με 4.07.61, που αποτελεί εθνικό ρεκόρ.
Μια από τις μεγαλύτερες μάχες όλων των εποχών στο ύψος ανέδειξε νικήτριες στα 2 μέτρα τη Ρωσίδα Μαρία Κούτσινα και την Πολωνέζα Καμίλα Λιτσβίνκο (εθνικό ρεκόρ), που είχαν τα ίδια άλματα, αλλά απέτυχαν στα 2.02, όπως και η Ισπανίδα Ρουθ Μπεϊτία, που, όμως, πέρασε με τη δεύτερη τα 2 μέτρα, σε αντίθεση με τις προαναφερόμενες, οι οποίες τα πέρασαν με την πρώτη, και τερμάτισε τρίτη, φτάνοντας στα πέντε μετάλλια σε διοργανώσεις κλειστού, ενώ σημείωσε την καλύτερη φετινή της επίδοση.
Η καλύτερη φέτος στον κόσμο στα 400 μέτρα γυναικών, η Αμερικανίδα Φραντσένα ΜακΚόρορι, δικαίωσε τον τίτλο του φαβορί και πήρε την πρώτη θέση, ξεφεύγοντας μετά το πρώτο 200άρι και σημειώνοντας χρόνο 51.12. Δεύτερη ήταν η Τζαμαϊκανή Καλίν Σπένσερ με 51.54, που αποτελεί ατομικό της ρεκόρ και τρίτη ήταν η Μπαχαμέζα Σόνι Μίλερ με 52.06.
Ο Αγιανλέχ Σουλεϊμάν από το Τζιμπουτί έκανε τη μίνι έκπληξη στα 1.500 μέτρα των ανδρών και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, τερματίζοντας με ένα εκπληκτικό σπριντ στα τελευταία μέτρα σε 3.37.52. Ο Αιθίοπας Αμάν Βότε τερμάτισε δεύτερος με 3.38.08, ενώ τρίτος ήταν ο Μαροκινός Αμπνταλαατί Ιγκουιντέρ με 3.38.21.
Τα σάρωσε όλα στο πέρασμά του στα 400 μέτρα ο Πάβελ Μάσλακ. Ο Τσέχος σταρ, μετά τα χρυσά σε Ευρωπαϊκό ανοιχτού και κλειστού, έφτασε και στον παγκόσμιο τίτλο, αφήνοντας εκτός χρυσού Αμερικανούς και Μπαχαμέζους με χρόνο 45.24, που αποτελεί εθνικό ρεκόρ. Δεύτερος ήταν ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, ο Μπαχαμέζος Κρις Μπράουν με 45.58, ήτοι ατομικό του ρεκόρ και τρίτος ο Αμερικανός Κάιλ Κλίμονς με 45.74.
Ο Μάσλακ γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος μετά από το 1991 που παίρνει χρυσό στη διοργάνωση μετά τον Βρετανό Ντάνιελ Κέινς, ενώ έγινε ο δεύτερος ταχύτερος όλων των εποχών στη "γηραιά ήπειρο", μετά το 45.05 του Γερμανού Τόμας Σένλεμπε από τις 5 Φλεβάρη του 1998, όπως και ο 14ος όλων των εποχών παγκοσμίως.
Λίγο έλειψε να σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ στο έπταθλο ο Αστον Ιτον. Ο Αμερικανός υπερπρωταθλητής, «χρυσός» Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής ανοιχτού στο δέκαθλο, συγκέντρωσε 933 βαθμούς στα 1.000 μέτρα, το τελευταίο αγώνισμα στο πρόγραμμα, ενώ ήθελε 946 βαθμούς, όμως οι 6.632 βαθμοί που συγκέντρωσε ήταν αρκετοί για να σημειώσει την κορυφαία φετινή επίδοση, παίρνοντας το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό στη διοργάνωση μετά το 2012 στην Πόλη.
Ετσι, δεν κατάφερε να καταρρίψει τους δικούς του 6.645 βαθμούς, όμως άφησε στο παρελθόν τους 6.242 βαθμούς του Ολλανδού Εελκο Σιντνικολάας από τις 16 Φλεβάρη στο Απελντορν, σημειώνοντας, βέβαια, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Ο Λευκορώσος Αντρέι Κραουτσάνκα ήταν δεύτερος με 6.303 βαθμούς, που αποτελούν εθνικό ρεκόρ, ενώ ο Βέλγος Τόμας Φαν Ντερ Πλάετσεν ήταν τρίτος με 6.259 βαθμούς, που αποτελούν, επίσης, εθνικό ρεκόρ.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.