Γενικά

Βατσακλής: «Μη χαθεί άλλο ένα ταλέντο…»

Από το μακρινό Χάλμσταντ μάθαινε με αγωνία όλες τις εξελίξεις για την πορεία του Γιάννη Σγουρόπουλου στο Ευρωπαϊκό Τοπ 10 ο Κώστας Βατσακλής.

Από το μακρινό Χάλμσταντ μάθαινε με αγωνία όλες τις εξελίξεις για την πορεία του Γιάννη Σγουρόπουλου στο Ευρωπαϊκό Τοπ 10 ο Κώστας Βατσακλής. Παράλληλα με το δύσκολο έργο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, δίπλα στον Παναγιώτη Γκιώνη, ήταν σε συνεχή επαφή με το Μπουζάου για να μαθαίνει τα πεπραγμένα του αθλητή του κι όποτε χρειαζόταν να δίνει συμβουλές. Στο τέλος των αγώνων και με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, δεν είχε μόνο την ικανοποίηση ότι αποδείχτηκε πολύτιμη η βοήθεια του Κώστα Παπαγεωργίου, τον οποίο πρότεινε στην Ε.Φ.Ο.Επ.Α. για τον προπονητικό ρόλο, αλλά και ότι απέδωσε η δυνατή προετοιμασία του με τον 15άχρονο διεθνή και γενικά η ποιοτική δουλειά, που κάνει μαζί του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τα τελευταία χρόνια.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός επέστρεψε στην Αθήνα χτες το απόγευμα και με εξαντλημένα τα θέματα για τις εμφανίσεις του Σγουρόπουλου στη Ρουμανία τού ζητήθηκε να μιλήσει για τις προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης του Σγουρόπουλου. Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να χαθεί ένα ακόμα ταλέντο στην ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει σκέψη να πάει ο αθλητής στο εξωτερικό και να συνεχίσει το σχολείο παράλληλα με τον πρωταθλητισμό σε ειδικό κέντρο!

«Μιλάγαμε καθημερινά, του επεσήμανα και κάποιες λεπτομέρειες για τα παιχνίδια και από το τέλος της πρώτης ημέρας τού τόνισα ότι αν προσπαθήσει και καταφέρει αυτό για το οποίο είναι ικανός (και το πίστευα ότι είναι ικανός για το μετάλλιο) θα του ανοιχτούν πόρτες ακόμα και για την εθνική ανδρών! Σε συνέχεια αυτού, αποκαλύπτω ότι κοιτάμε μήπως βρούμε λύση να συνδυάσει καλύτερα στο εξωτερικό σχολείο και επιτραπέζια αντισφαίριση, ώστε να μη χαθεί άλλο ένα ταλέντο, όπως στο παρελθόν», δήλωσε αρχικά ο Κώστας Βατσακλής ερωτηθείς αν μπορεί σύντομα ο νεαρός να παίξει και σε ξένο πρωτάθλημα και συνέχισε: «Σίγουρα είναι έτοιμος να παίξει και σε ξένο κλαμπ προηγμένης χώρας στο άθλημα, σε μία πιο χαμηλή κατηγορία. Αν όχι του χρόνου, αγωνιζόμενος Σαββατοκύριακα, τότε όταν τελειώσει το σχολείο. Εδώ όμως μιλάω για την περίπτωση να κάνουμε κάτι πιο οργανωμένο. Στο Χάλμσταντ έκανα κουβέντα για τα προπονητικά κέντρα, που έχει εκεί και δημιουργούν ένα εξαιρετικό συνδυαστικό πακέτο για σχολείο και πρωταθλητισμό! Δέχονται παιδιά κι από άλλες χώρες και τους δίνουν τη δυνατότητα, μαθαίνοντας και τη γλώσσα, να μένουν εκεί, να κάνουν μαθήματα και παράλληλα να προπονούνται και να συμμετέχουν σε ατομικά τουρνουά, σε διασυλλογικά πρωταθλήματα με σουηδικά κλαμπ και φυσικά με τις εθνικές τους ομάδες σε διεθνή όπεν. Ο Αιγύπτιος Ομάρ, που αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι περίπτωση γνωστού αθλητή, ο οποίος ζει στο Χάλμσταντ και πήγε σε αυτό το αθλητικό σχολείο. Έκανα χρήσιμες συζητήσεις στη Σουηδία και θα το μελετήσουμε. Υπάρχουν ωράρια, υπάρχουν γκρουπ αθλητών, κάτι ανάλογο γίνεται με επιτυχία και στο Οχσενχάουζεν της Γερμανίας. Πάντως, να σημειώσω ότι από φέτος ο Γιάννης πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να σχολάει πιο νωρίς και να μπορεί να βγάλει περισσότερες ώρες στην αίθουσα. Με το σχολείο αυτό θα πάει και στο Παγκόσμιο Σχολικό πρωτάθλημα κι έχει μπροστά του μία ακόμα προοπτική. Αν πετύχει εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί μετά ν’ ακολουθήσει άλλη μαθητική σταδιοδρομία και να έχει να κάνει και με ξένη χώρα».

«Θέλει δουλειά σε υποδοχή και σερβίς»
Αναφορικά με τα δυνατά σημεία του αθλητή και εκείνα στα οποία χρειάζεται περισσότερη δουλειά, ο εκλέκτορας των εθνικών ομάδων επισήμανε: «Ο Γιάννης είναι πολύ δυνατό παιδί και σοβαρό στην προπόνηση. Είναι ταλαντούχος, γρήγορος κι έχει πολύ δυνατά χτυπήματα τόσο από το forehand όσο και από το backhand. Θέλει δουλειά όμως, στην πρώτη μπαλιά και περαιτέρω βελτίωση στο σερβίς του για να μπορέσει και στην εφηβική κατηγορία να τους κοιτάξει όλους στα μάτια. Θέλει πολλές ώρες εξάσκησης στην αίθουσα. Δουλεύουμε και στην ψυχολογία του γιατί έχει σκαμπανεβάσματα, κάτι αναμενόμενο για παιδί 15-16 ετών. Ήδη παίζει αντρικό πινγκ πονγκ, όμως στο εξωτερικό πρέπει να βελτιώσει την τεχνική του στο κλειστό παιχνίδι».

Σε ερώτηση αν μπορεί ο Σγουρόπουλος να είναι ανταγωνιστικός διεθνώς κι από τα πρώτα του χρόνια ως έφηβος, ο πρώην διεθνής αθλητής ανέφερε: «Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, που θέλουμε να κερδίσουμε. Μετά από 2-3 χρόνια, που προπονούμαστε καθημερινά μαζί, το μεγάλο στοίχημα είναι να παρουσιαστεί το ίδιο ικανός και ως έφηβος σ’ έναν ορίζοντα 2ετίας-3ετίας. Στη Ρουμανία νίκησε πολλούς τοπ αθλητές, που επίσης είναι 15 ετών και από αυτή τη σεζόν θα τους έχει αντιπάλους και στην εφηβική κατηγορία. Αυτά τα αποτελέσματα ακολουθούν τους αθλητές και στις μεγαλύτερες ηλικίες και μετράνε όταν συνεχίζονται οι αναμετρήσεις μεταξύ των ίδιων παικτών. Ο Γιάννης είναι κοντά στους εφήβους. Έχει κερδίσει τον Τσέχο Πολάνσκι για παράδειγμα, ο οποίος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα απέκλεισε τον Αυστριακό Φέγκερλ, που αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο ομαδικό. Είναι κοντά, αλλά μπορεί να πάει και μακριά, όπως έχει φανεί στο παρελθόν, ακόμα και με πρωταθλητές της δικής μου γενιάς. Υπήρχε και τότε πολύ ταλέντο, κάναμε αξιόλογες νίκες όταν ήμασταν σε νεαρή ηλικία, αλλά δεν υπήρχε συνέχεια. Του Γιάννη βέβαια, είναι διαφορετική περίπτωση γιατί έχει δείξει σταθερότητα με καλά αποτελέσματα στο εξωτερικό, αλλά το σημειώνω για να καταδείξω ότι χρειάζονται διάφορα πράγματα, ασταμάτητη προσπάθεια και πολλές ώρες προπόνησης για να διατηρηθείς, μεγαλώνοντας, σε πολύ καλό επίπεδο».

Τράβηγμα ο Γκιώνης
Σε μαγνητική τομογραφία στο μεταξύ, υποβλήθηκε ο Παναγιώτης Γκιώνης μετά τον τραυματισμό του στο Παγκόσμιο Κύπελλο και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Δεν έχει θλάση, αλλά τράβηγμα στον προσαγωγό, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα καθυστερήσει η επιστροφή του στη δράση. Δεν θα προπονείται πάντως, για τρεις ημέρες και συνεχίζει την εντατική θεραπεία. Στη Γερμανία δεν πήγε για την αποψινή αγωνιστική δραστηριότητα της Μπορούσια στο πρωτάθλημα (ντέρμπι με τη Σααρμπρίκεν).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x