Γενικά

Αυγενάκης: «Δεν είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε φιλάθλους στα γήπεδα»

Διαβάστε τις δηλώσεις του Λευτέρη Αυγενάκη...

Απαισιόδοξος για το θέμα της διεξαγωγής αναμετρήσεων με φιλάθλους στα γήπεδα δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Δεν μπορώ να πω ότι έχω αισιόδοξα μηνύματα σε ό,τι αφορά την ημερομηνία, έχω καλά μηνύματα σε ό,τι αφορά την ωριμότητα των εμπλεκομένων, για τον τρόπο που συζητούν. Αυτό με βοηθά να πω ότι μόλις δούμε να υπάρξει μία κάμψη στην καμπύλη της εξέλιξης του κορονοϊού, θα μπορέσουμε να βάλουμε σε εξέλιξη το σχέδιο μας», ανέφερε ο υφυπουργός αθλητισμού στο Team FM και πρόσθεσε:

«Δεν μπορώ, όμως, τώρα να σας πω ότι είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε φιλάθλους στις κερκίδες», κατέληξε.

Αναλυτικά όσα είπε στον Team FM 102:

Το νέο Νομοσχέδιο:

Δεν έχει τόσο σημασία τι λέω εγώ, αλλά τι λένε όλοι οι εμπλεκόμενοι. Τι λένε οι Ολυμπιονίκες, οι κορυφαίοι αθλητές μας, παράγοντες, γονείς, αθλητές, προπονητές, άνθρωποι δηλαδή που αποτελούν την αθλητική οικογένεια της χώρας μας, πλην ελαχίστων. Αυτοί είναι οι παράγοντες οι διοικητικοί, που για μία μακρά περίοδο βρίσκονται στο ίδιο μέρος, στα ίδια πόστα, με τις ίδιες αρμοδιότητες και με μια αυξημένη αντίληψη ιδιοκτησίας στις ομοσπονδίας και τους αθλητές. Αυτοί έχουν ενοχληθεί. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία είναι χαρούμενη και αντιλαμβάνεται ότι μπαίνει μία τάξη στον χώρο του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας μας.

Έχουμε 49 αθλητικές Ομοσπονδίες στην Ελλάδα. Μαζί και οι Ομοσπονδίες των ατόμων με αναπηρία. Στην Ελλάδα όλοι οι προκάτοχοι μου γνώριζαν μέχρι τον αριθμό των Ομοσπονδιών, τίποτα παραπάνω. Η κάθε εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη αυτών των διοικήσεων ήταν μία διαδικασία αστεία, για όλους εμάς που έχουμε μια εμπειρία από εκλογικές μάχες. Και ήταν αστεία γιατί ποτέ δεν υπήρξαν εκλογικοί κατάλογοι, παρά μόνο εμφανίζονταν την τελευταία στιγμή, ποτέ δεν υπήρξε επίσημη καταγραφή αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων. Τώρα όλα αυτά αποτελούν παρελθόν, γιατί πλέον στη χώρα μας λειτουργεί το μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Κι επειδή είχα ακούσει πάρα πολλά όταν το ανακοινώσαμε και το ενεργοποιήσαμε, την Πέμπτη παρέδωσα τον πλήρη κατάλογο και τη διεύθυνση που μπορεί ο κάθε πολίτης, γονέας, χορηγός, αθλητής, υποψήφιος, εν δυνάμει υποψήφιος, να δει τον αριθμό των σωματείων που έχει κάθε ομοσπονδία. Έτσι, έχουμε 5200 προεγγραφές ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων σε όλες τις ομοσπονδίες, εκ των οποίων τα 2800 έχουν ολοκληρώσει και τους φακέλους τους. Αυτοί θα αποτελέσουν και τον εκλογικό κατάλογο. Αυτά τα ενεργά, τα νόμιμα σωματεία, που έχουν αναγνώριση και είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο, θα αποτελέσουν τον εκλογικό κατάλογο, ο οποίος θα είναι γνωστός σε όλους, χωρίς καμία διάκριση. Να η διαφάνεια, να η τάξη.

Η στρατηγική μας ήταν πολύ συγκεκριμένη. Είναι πως θα ενισχύσουμε τα ερασιτεχνικά σωματεία και πώς θα ενισχύσουμε τους αθλητές. Έτσι λοιπόν φτιάξαμε το μητρώο δηλαδή ενισχύουμε την φωνή του νόμιμου ερασιτεχνικού σωματείου. Θα καταβάλουμε και 12 εκατομμύρια ευρώ μερικές εβδομάδες για ενίσχυση στα ενεργά νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας μας και για τους αθλητές κάνουμε μία πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα που όμως για τα Ευρωπαϊκά είναι αυτονόητο. Δώσαμε δικαίωμα στους αθλητές όχι μόνο να συμμετέχουν στις διοικήσεις των ομοσπονδιών τους αλλά να συμμετέχουν και με δικαίωμα ψήφου. Είπαμε επίσης ότι θα ακολουθήσουμε και το μητρώο των προπονητών, με σκοπό να ολοκληρώσουμε την εξαιρετικά δύσκολη δουλειά.

Και επίσης έχουμε δεσμευτεί να υπάρχει πρόβλεψη για συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο εκπροσώπου από τους προπονητές, ώστε να υπάρχει μία συνολική συζήτηση και ενημέρωση από όλες τις πλευρές των εμπλεκομένων με το άθλημα. Είναι ένα μεγάλο χαμόγελο, γιατί μία φωτεινή ημέρα ξεκινάει με αυτό το Νομοσχέδιο.

Τις διαφωνίες ως προς την προσέγγισή του και το Νομοσχέδιο:

Σε ό,τι αφορά τα επίμαχα άρθρα, για το όριο ηλικίας που έγινε αποδεκτό και ειδικά για το όριο των θητειών, είχαμε ακόμα και τώρα αντιδράσεις, ότι δηλαδή δεν θα ψηφιστεί. Όλα απαντήθηκαν επαρκέστατα στην συζήτηση της Ολομέλειας και τις επιτροπές. Εμείς νομοθετούμε, κρινόμαστε γι’ αυτό. Κρινόμαστε επίσης και από το νομικό συμβούλιο της Βουλής, του οποίου οι εκθέσεις είναι απολύτως ξεκάθαρες, δεν αφήνουν κανένα υπονοούμενο ή αστερίσκο. Αλλά ακόμα και αν κάποιοι πιστεύουν ακόμα ότι ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός, έχουν κάθε δικαίωμα να αναζητήσουν την αντισυνταγματικότητά του νόμου αυτού στα δικαστήρια. Είναι δικαίωμα καθενός και δεν έχω το δικαίωμα να το εμποδίσω. Ωστόσο, δεν θα εμποδίσει κι εμάς κανένας να βάλουμε κανόνες στον χώρο του αθλητισμού και επιτέλους να υπάρξει αυτή η πολυπόθητη ανανέωση.

Και να σας πω και μία αλήθεια; Δεν θα είχα καμία διάθεση να μπω στη διαδικασία των ορίων ηλικίας αν υπήρχε πραγματική διάθεση για ανανέωση στο χώρο των αθλητικών ομοσπονδιών. Για παράδειγμα, δεν νοείται στο μπάσκετ, να έχουμε για 30-40 χρόνια την ίδια διοίκηση με τον ίδιο πρόεδρο με μια νοοτροπία, που σέβομαι και εκτιμώ την προσφορά του κ. Βασιλακόπουλου, αλλά θα έπρεπε κι εκείνος να προστατεύσει τον εαυτό του και να πει ως εδώ. Έχοντας κάνει μία πορεία αξιέπαινη, αλλά τα τελευταία χρονιά έχει βαλτώσει. Και δεν είναι δυνατόν να έχουν χαθεί τρεις και τέσσερις γενιές κορυφαίων παικτών του μπάσκετ, να μην έχει καταφέρει κανένας να αναμειχθεί με τα διοικητικά πράγματα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, και να λέμε ότι όλα είναι περίφημα. Ε, δεν είναι περίφημα.

Θα σας αναφέρω κι ένα μήνυμα που έλαβα από έναν εκπρόσωπο σωματείου: «Είναι η πρώτη φορά που δε νιώθω καφενείο. Κάναμε τα χαρτιά μας και σήμερα γραφτήκαμε στο μητρώο. Και νιώθω εκπρόσωπος ενός νόμιμου σωματείου και όχι ένα καφενείου, όπως δεκάδες άλλα». Με αυτό θέλω να σας δείξω την ψυχολογία που αναπτύσσεται στο χώρο από τις υγιείς δυνάμεις, που καταλαβαίνουν ότι κάτι μπαίνει στη σειρά. Επίσης, όσες αθλητικές εγκαταστάσεις φιλοξενούν ερασιτεχνικά σωματεία, έχουν ένα εξάμηνο περιθώριο να τακτοποιήσουν την αθλητική τους αναγνώριση, διαφορετικά δεν θα μπορούν να φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις.

Ή όσα σωματεία δεν έχουν αθλητική αναγνώριση δεν θα μπορούν να παίζουν σε τελικές φάσεις πανελλήνιων πρωταθλημάτων. Γιατί έχουμε περιπτώσεις που κατέληγαν στους τελικούς και στη συνέχεια δεν μπορούσαν να πάρουν τα μόρια τα παιδιά αυτά, με αποτέλεσμα να έχουν περιπτώσεις δράματος σε πολλές οικογένειες, όπου γονέας δεν γνώριζε ότι το σωματείο που έστειλε το παιδί του δεν είχε αθλητική αναγνώριση, κατέληγε στους τελικούς, έπαιρνε τη διάκριση, αλλά δεν μπορούσε να πάρει τα μόρια.

Τους φιλάθλους στα γήπεδα:

Δεν μπορώ να πω ότι έχω αισιόδοξα μηνύματα σε ό,τι αφορά την ημερομηνία, έχω καλά μηνύματα σε ό,τι αφορά την ωριμότητα των εμπλεκομένων, για τον τρόπο που συζητούν. Αυτό με βοηθά να πω ότι μόλις δούμε να υπάρξει μία κάμψη στην καμπύλη της εξέλιξης του κορονοϊού, θα μπορέσουμε να βάλουμε σε εξέλιξη το σχέδιο μας. Δεν μπορώ, όμως, τώρα να σας πω ότι είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε φιλάθλους στις κερκίδες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x