Στίβος

Άννα Βερούλη: Μια εκ των κορυφαίων

Σαν σήμερα, το 1982 η Άννα Βερούλη κατέκτησε την πρώτη θέση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου της Αθήνας και χάρισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στην ιστορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Η Άννα Βερούλη αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες αθλήτριες του ακοντισμού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ίδια κατάφερε να απογειώσει τον ακοντισμό και γενικότερα τον γυναικείο αθλητισμό.

Η πρώτη της επαφή με τον ακοντισμό ήταν στα 14 της χρόνια, όπου και τότε συνειδητοποίησε την αγάπη της για τον αθλητισμό που την ώθησε στο να ασχοληθεί και επαγγελματικά. Το 1982 όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς της Αθήνας, με επίδοση 70.02 και αυτή αποτέλεσε ίσως μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην αθλητική της καριέρα.

Βέβαια, η νίκη αυτή έχει και μια παραπάνω αξία καθώς το μετάλλιο αυτό ήταν και το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στην ιστορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του στίβου. Ένα χρόνο μετά, η Ελληνίδα αθλήτρια συμμετείχε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που έλαβε μέρος στο Ελσίνκι, όπου εκεί με βολή στα 65.72 μέτρα, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου και πανηγύρισε άλλο ένα μετάλλιο.



Το 1984, ακολούθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Λος Άντζελες. Εκεί, η Άννα Βερούλη σίγουρα αποτελούσε μια από τις μεγάλες μας ελπίδες αφού τα προηγούμενα χρονιά είχε εξαιρετικές εμφανίσεις στις διοργανώσεις. Παρ’ όλα αυτά, η διάκριση που οι περισσότεροι περίμεναν δεν ήρθε. Η Ελληνίδα ακοντίστρια, βρέθηκε να έχει κάνει χρήση της απαγορευμένης ουσίας ναδρολόνη και έτσι αποκλείστηκε από την κορυφαία διοργάνωση.

Βέβαια, η ίδια είχε είδη αποκλειστεί στον προκριματικό γύρο, σημειώνοντας επίδοση 58.62 και έτσι ούτως η άλλως δεν θα είχε την δυνατότητα να συνεχίσει την πορεία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Άννα Βερούλη συμμετείχε άλλες δύο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1988 στην Σεούλ και το 1992 στην Βαρκελώνη. Παρόλο όμως που η Ελληνίδα αθλήτρια είχε όλα τα φόντα για να κερδίσει ένα μετάλλιο, η ίδια δεν τα κατάφερε και παρέμεινε εκτός βάθρου και τις δύο φορές, σημειώνοντας επιδόσεις 57.60 και 59.56 αντίστοιχα.

Η Άννα Βερούλη, μπορεί να μην κατάφερε να σημειώσει κάποια διάκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, οι επιτυχίες της όμως και η αγωνιστική της παρουσία μόνο φτωχή δεν είναι καθώς συμμετείχε από πανελλήνια πρωταθλήματα, μέχρι ευρωπαϊκά, παγκόσμια και βαλκανικά ενώ στην κατοχή της έχει 118 μετάλλια στο σύνολο.

Κάποιες από τις πιο σημαντικές τις διακρίσεις συνοπτικά:

Μεσογειακοί Αγώνες
Καζαμπλάνκα 1983: Χρυσό μετάλλιο
Λατάκεια 1987: Αημένιο μετάλλιο
Αθήνα 1991: Χρυσό μετάλλιο

Βαλκανικοί Αγώνες
1988: Χρυσό μετάλλιο
1989: Χρυσό μετάλλιο
1990: Χρυσό μετάλλιο
1992: Ασημένιο μετάλλιο

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου
1984, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992: 7 χρυσά μετάλλια

Η τεράστια αγωνιστική της καριέρα, δεν θα μπορούσε όμως να μην αναγνωριστεί και από τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε. Ο Δήμος Καβάλας αποφάσισε προς τιμήν της να δώσει το όνομα της στο στάδιο ποδοσφαίρου που βρίσκεται στον αστικό ιστό της πόλης. Έτσι, το στάδιο ονομάστηκε «Βερούλειο» και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο του νομού με χωρητικότητα περίπου 5000 θεατών.

Η Άννα Βερούλη αποσύρθηκε από τον αθλητισμό στα 36 της χρόνια, το 1993. Από τότε και λίγο πριν άρχισε να ασχολείται ενεργά και με την πολιτική, όπου και εκλέχτηκε ως δημοτική σύμβουλος στον δήμο Ηρακλείου Αττικής. Μάλιστα, η ίδια δεν απομακρύνθηκε τελείως από τον χώρο του αθλητισμού, καθώς ανέλαβε την θέση της αντιδημάρχου αθλητισμού. Η Άννα Βερούλη δεν παρέμεινε όμως μόνο εκεί, αλλά μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2002 ψηφίστηκε ως νομαρχιακή σύμβουλος, στην υπερνομαρχία Αθήνας – Πειραιά. Και εκεί όμως, ασχολήθηκε με ζητήματα που αφορούσαν τον αθλητισμό.

Η Άννα Βερούλη εδραιώθηκε στον χώρο της πολιτικής και έτσι το 2010 κατέλαβε και την θέση της δημοτικής συμβούλου στον δήμο Αθηνών μαζί με το ψηφοδέλτιο του Νικήτα Κακλαμάνη. Βέβαια, η ίδια δεν παρέμεινε μόνο στην πολιτική αλλά ασχολήθηκε και με άλλους τομείς, όπως την συγγραφή παραμυθιών, σε συνεργασία με τον άνδρα της Νίκο Μιχαλόπουλο. Συγκεκριμένα, οι δύο τους προτίμησαν να απευθυνθούν περισσότερο σε παιδικό κοινό δημιουργώντας έτσι παιδικά παραμύθια.

Αδιαμφισβήτητα, η Άννα Βερούλη αποτελεί μια από τις κορυφαίες αθλήτριες που πέρασαν από τον Ελληνικό αλλά και από τον παγκόσμιο αθλητισμό. Κατάφερε να γίνει ένα σπουδαίο όνομα στο αγώνισμα του ακοντισμού και να συνδεθεί ακόμα και με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του στίβου και του ακοντισμού.

Επιμέλεια: Αργυρώ Φλώκου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x