Η χάλκινη επικοντίστρια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ελσίνκι, Νικόλ Κυριακοπούλου, μιλάει για την πορεία της, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όσον αφορά την προετοιμασία της και την στάση μίας αδιάφορης Πολιτείας απέναντι στον Ελληνικό στίβο.
Τόνισε πως ο νόμος δεν προβλέπει καμία διευκόλυνση για τους αθλητές που εργάζονται, τονίζοντας πως η ίδια χάνει περίπου τις μισές προπονήσεις της.
Αναλυτικά η συνέντευξη στο «iFitnessbook.com»:
Από πότε ξεκίνησες να αθλήσε και πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με τον στίβο και το επί κοντό. Υπήρχαν κάποιες επιρροές από τον κύκλο σου που σε ώθησαν να καταπιαστείς με το άθλημα;
«Ξεκίνησα τον αθλητισμό όταν ήμουν 7 χρονών όπου ασχολήθηκα για 4 χρόνια με την Ενόργανη Γυμναστική. Στα 11 επέλεξα τον στίβο και αφού δοκίμασα διάφορα αγωνίσματα, τελικά με κέρδισε το επί κοντώ».
Ξεκίνησες ως μεγάλη ελπίδα του ελληνικού στίβου και με την έως τώρα πορεία σου δικαιώνεις τις προσδοκίες. Πόσο εύκολο είναι το πέρασμα από «ελπιδοφόρα» σε «καταξιωμένη» αθλήτρια; Τι χρειάζεται για να μην καείς στην πορεία;
«Να έχεις κοντά σου έναν...πυροσβέστη. Σοβαρά όμως, για να φτάσει ψηλά κάποιος σε οτιδήποτε και αν κάνει, χρειάζεται να δουλεύει σκληρά και να μην παίρνουν τα μυαλά του αέρα με τι πρώτες επιτυχίες».
Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ελσίνκι κατέκτησες την τρίτη θέση στο επί κοντώ. Μάλιστα, μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχες συνειδητοποιήσει ότι έπαιρνες μετάλλιο. Τι θυμάσαι τώρα, μερικούς μήνες αργότερα, από εκείνες τις στιγμές;
«Θυμάμαι ότι έβρεχε και κρύωνα, όμως ήμουν τόσο συγκεντρωμένη στον αγώνα μου (εννοώ στο να εκτελέσω σωστά την κάθε μου προσπάθεια) που πραγματικά δεν είχα αντιληφθεί ότι ήμουν μέσα στα μετάλλια. Το κατάλαβα από τις αντιδράσεις των φίλων μου στη κερκίδα όταν πέρασα το 4.60μ».
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν κατάφερες να προκριθείς στον τελικό του επί κοντώ και είχες το θάρρος της γνώμης σου, τονίζοντας τις ευθύνες τις πολιτείας για τα κακώς κείμενα του ελληνικού αθλητισμού. Έχεις διαπιστώσει αλλαγές από τότε;
«Κάθε φέτος και χειρότερα. Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Ο νόμος δεν προβλέπει καμία διευκόλυνση για τους αθλητές υψηλού επιπέδου που εργάζονται να τυγχάνουν οποιεσδήποτε διευκολύνσεις. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορώ (εγώ τουλάχιστον) να γυμνάζομαι έτσι όπως θα έπρεπε. Χάνω περίπου το 50% των προπονήσεών μου φέτος».
Αγωνίζεσαι σε μία εποχή όπου στο αγώνισμά σου μεσουρανεί η Ρωσίδα Γέλενα Ισινμπάγεβα. Θεωρείς ότι υπάρχουν αθλήτριες που μπορούν να την εκθρονίσουν, όπως έγινε και στο Λονδίνο;
«Πιστεύω ότι υπάρχουν αθλήτριες που μπορούν να κερδίσουν την Ισινμπάγιεβα. Άλλωστε φάνηκε περίτρανα αυτό στο Λονδίνο».
Πώς είναι σχεδιασμένο το πρόγραμμα διατροφής σου και προπόνησης;
«Όπως σας είπα η προπόνηση φέτος έχει πάει πολύ άσχημα. Κάνουμε μπαλώματα και ο Θεός βοηθός».
Για ποιό λόγο θα παρότρυνες μία νέα αθλήτρια να ασχοληθεί με το επί κοντό. Υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές σωματότυπος, επιτάχυνση, ευλυγισία που πρέπει να κατέχει για να προχωρήσει στο επί κοντό μία νέα αθλήτρια ή αυτά με τον καιρό και την προπόνηση κατακτώνται;
«Το επί κοντώ θέλει ειδικές συνθήκες για να ασχοληθεί κάποιος αθλητής, όπως για παράδειγμα κλειστό γυμναστήριο (με θέρμανση...) και ειδικά μηχανήματα, εκτός βέβαια από τα κοντάρια που κοστίζουν. Αν αυτά ξεπεραστούν τότε η ενασχόληση στο παρελθόν με την Ενόργανη βοηθάει πολύ στην τεχνική και όπως πολύ σωστά είπες η ευλυγισία, η δύναμη, η ταχύτητα κλπ θα αποκτηθούν με την προπόνηση. Η σωστή διατροφή και πολύς χρόνος για προπονήσεις δεν παζαρεύονται».
Ποιοι είναι οι επόμενοι αγωνιστικοί στόχοι σου; Πού πιστεύεις ότι μπορείς να φτάσεις;
«Προσπαθώ να κάνω την προπόνησή μου και δεν σκέφτομαι μελλοντικούς αγωνιστικούς στόχους. Την υγειά μας να έχουμε και κάποιος να μας λύσει τα παραπάνω προβλήματα που σας ανέφερα».
Ποιά είναι τα fitness tips που θα έδινες για μία άριστη φυσική κατάσταση;
«Σωστή διατροφή, να πίνετε πολλά νερά και βέβαια ένα σωστό πρόγραμμα άσκησης που όμως να εκτελείται συστηματικά τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα».
Πηγή: iFitnessbook.com
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.