Την δική της θέση για τον τετραετή αποκλεισμό της από την αγωνιστική δράστη λόγω ντόπινγκ, έδωσε μέσω του νομικού της εκπροσώπου, Γιάννη Μαρακάκη, η Ειρήνη Κοκκιναρίου.
Η πρωταθλήτρια του στίβου στις μεσαίες αποστάσεις, παρέθεσε χρονικά τα δεδομένα, και στάθηκε στην προσφυγή της IAAF στο CAS, όπου δεν κατέστη δυνατό να παραστεί και παρουσιάσει τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία λόγω οικονομικού προβλήματος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του νομικού εκπροσώπου της Ειρήνης Κοκκιναρίου
«Τον Σεπτέμβριο του 2011, η ΙΑΑF ερεύνησε το αιματολογικό προφίλ της Ειρήνης Κοκκιναρίου ως ύποπτο. Επικαλείτο αυξομειώσεις στα αιματολογικά της, οι οποίες ήταν απολύτως φυσιολογικές για αθλήτρια μεγάλων αποστάσεων. Όταν κλήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 από την IAAF να δώσει εξηγήσεις, η αθλήτρια τοποθετήθηκε απολύτως τεκμηριωμένα, ενώ δεν έκρινε σκόπιμο να παραστεί με δικηγόρο.
Απέστειλε μάλιστα, όλες τις αιματολογικές εξετάσεις και προφίλ, του οποίου οι επικαλούμενες φυσιολογικές αυξομειώσεις ήταν συνέπεια τριών παραγόντων, αφενός της διαρκούς προπόνησης σε υψόμετρο και της χρήσης τέντας υποξίας και αφετέρου της προσβολής της από τον ιό Η1Ν1 και ενός σοβαρού τραυματισμού που υπέστη. Οι παράγοντες αυτοί σε περίοδο είτε προπόνησης, είτε αγώνων δεν μπορεί να αφήσουν αμετάβλητους τους δείκτες των αιματολογικών.
Η IAAF λοιπόν, επαναλαμβάνω αυθαίρετα και ατεκμηρίωτα, επικαλούμενη τη γνώμη μιας τριμελούς επιτροπής ειδικών (τα στοιχεία των οποίων δεν γνωρίζουμε) σύμφωνα με το νέο κώδικα αντιντόπινγκ, δεν εξέτασε καν τα πραγματικά περιστατικά, παρερμήνευσε πλήρως τους περισσότερους από τους ισχυρισμούς της αθλήτριας, αγνόησε τις πραγματογνωμοσύνες ειδικών βιολόγων και αιματολόγων, και απέστειλε έτοιμη την επιβολή (Νοέμβριος 2011) 4 ετών αποκλεισμού της με σαφή οδηγία προς τον ΣΕΓΑΣ να την επιβάλει.
Ο ΣΕΓΑΣ δικαίως δεν δέχθηκε την ντιρεκτίβα, αδίκως ωστόσο επέβαλε δύο χρόνια ποινής. Λέμε αδίκως διότι η επικαλούμενη ανομοιογένεια του προφίλ της ήταν αστήρικτη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Οι τιμές των αιματολογικών της ήταν απολύτως συμβατές με αυτές μιας αθλήτριας μεγάλων αποστάσεων και αυτό αποδείχτηκε με επίσημες τοποθετήσεις ειδικών ιατρών.
Δεδομένης της πρωτοφανούς αυθαιρεσίας της IAAF, η οποία επικαλούμενη τις νέες διατάξεις αντιντόπινγκ ισχυρίζεται ότι μπορεί να επιβάλει ποινές ακόμη και με υποψία, πριν ένα χρόνο η κα. Κοκκιναρίου προσέφυγε στο αρμόδιο να δικάσει την υπόθεσή της, ΑΣΕΑΔ. Θυμίζω ότι μέχρι τις αρχές του 2012 αρμόδιο δικαστήριο ήταν το ΑΣΕΑΔ. Αρμοδίως λοιπόν, δικάζει και δικαίως πάλι μειώνει την ποινή της κας Κοκκιναρίου από δύο χρόνια σε ένα χρόνο, αδίκως όμως δεν την απαλλάσσει, μη δυνάμενο προφανώς να παρεκκλίνει πολύ της απόφασης του ΣΕΓΑΣ.
Συνεπώς η ισχύουσα και αναγνωρισμένη από την Ελληνική Πολιτεία απόφαση, έστω και αν είναι άδικη, είναι αυτή του ΑΣΕΑΔ, που επέβαλε στην αθλήτρια ποινή μονοετούς αποκλεισμού, ποινή την οποία έχει ήδη εκτίσει. Η IAAF αρνούμενη να δεχθεί την πραγματικότητα, προσπάθησε επίμονα και επανειλημμένα να πλησιάσει (δια μέσου του δρ. Ντολλέ) και εμένα προσωπικά, αλλά και την αθλήτρια με σκοπό στο πλαίσιο εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης να μειώσει την ποινή της αθλήτριας στο ελάχιστο, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσπούσε προφανώς παραδοχή χρήσης από την αθλήτρια!!!
Ενοχλημένος από αυτή την προσέγγιση έλαβα εντολή από την αθλήτρια να ενημερώσω επισήμως τον κ. Ντολλέ ότι σε περίπτωση που δεν σταματήσουν αυτή τη φαρσοκωμωδία των κατασκευασμένων κατηγοριών η κα. Κοκκιναρίου θα ασκήσει αγωγές και μηνύσεις κατά όλων των εμπλεκομένων αιτούμενη αποζημίωση για τη ζημία που υφίσταται.
Αμέσως μετά και φοβούμενη η ΙΑΑF ότι θα δημιουργηθεί κακό προηγούμενο, με άρνηση αθλητή και ομοσπονδίας να εφαρμόσουν την εντολή της, προσέφυγε στο CAS. Θυμίζω ότι το CAS είναι όργανο διαιτησίας και ο διαιτητής επιλέγεται κοινώς και από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη. Εν προκειμένω λοιπόν, όταν ο πρόεδρος του CAS απευθύνθηκε στην αθλήτρια για να ρωτήσει αν επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία διαιτησίας, ενημερώνοντάς την παράλληλα για τα δικαστικά έξοδα, η αθλήτρια εύλογα απάντησε ότι αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα δυσθεώρητα κόστη, μίας κατά τα άλλα απλής διαδικασία διαιτησίας.
Η IAAF λοιπόν, έχοντας κυριολεκτικά και το «μαχαίρι και το καρπούζι», αγνοώντας κάθε έννοια δικαίου, προχώρησε σε εκδίκαση μίας διαιτητικής διαδικασίας, χωρίς την αθλήτρια. Δικάζοντάς την ερήμην. Υπογραμμίζω μάλιστα, ότι η κα. Κοκκιναρίου όχι μόνο δεν μετέβη ποτέ στη Λωζάννη, αλλά δεν υπέβαλε ποτέ οποιοδήποτε φάκελο, σχετικό υπόμνημα και εν γένει όλα τα ιατρικά παραστατικά και πραγματογνωμοσύνες, που αποδεικνύουν δίχως άλλο ότι ουδέποτε είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών ή απαγορευμένης μεθόδου. Σημειώνω δε ότι ακόμη και σήμερα η IAAF και οι ειδικοί της αδυνατούν να προσδιορίσουν τι ακριβώς δήθεν χρησιμοποίησε η κα. Κοκκιναρίου, δηλαδή, ποια ουσία ή μέθοδο ώστε να στοιχειοθετείται αυτό για το οποίο την κατηγορούν. Παρά λοιπόν, δίχως προηγούμενα αοριστία και ανυπαρξία αποδείξεων η IAAF έσπευσε να ανακοινώσει μια απόφαση, η οποία ελήφθη ερήμην της θιγόμενης αθλήτριας, γνωρίζοντας εξαρχής ότι θα ήταν πρακτικά αδύνατον η κα. Κοκκιναρίου να παραστεί στο CAS και να ανταπεξέλθει σε αυτά τα έξοδα.
Σήμερα έχουμε λοιπόν, δημοσιευμένες στην Ελλάδα δύο αποφάσεις που αφορούν την κα. Κοκκιναρίου, μία που αποτελεί προϊόν πραγματικής δίκης, όπου η αθλήτρια ακούστηκε και τεκμηριωμένα υπέβαλε τους ισχυρισμούς της και της επεβλήθη ποινή ενός έτους, ποινή την οποία έχει ήδη εκτίσει (ΑΣΕΑΔ) και μια άλλη, η οποία εκδόθηκε ερήμην της σε μια άλλη χώρα, δίχως ποτέ να της δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθεί απέναντι στους αστήρικτους ισχυρισμούς της IAAF. Τα συμπεράσματα δικά σας…
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της κ. Ειρήνης Κοκκιναρίου,
Ιωάννης Μαρακάκης»
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.