Στίβος

Να 'ναι καλά και η Πηγή

Με την Πηγή Δεβετζή να πρωταγωνιστεί στο ΟΑΚΑ και την Κυριακή σώζοντας την παρτίδα για την ελληνική αποστολή, ολοκληρώθηκε το 10ο Παγκόσμιο Κύπελλο στίβου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, μετά από τη δεύτερη θέση που κατέλαβε το απόγευμα του Σαββάτου στο τριπλούν, κατάφερε να διακριθεί στο μήκος καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με άλμα 6.64μ. και κερδίζοντας το πιο δυνατό χειροκρότημα των φιλάθλων. Χωρίς ιδιαίτερες επιδόσεις η δεύτερη μέρα της διοργάνωσης με τους Έλληνες αθλητές να μην βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση. Στην τελική κατάταξη, η ομάδα της Ευρώπης ήταν η νικήτρια στους άνδρες με 140 βαθμούς ενώ η ομάδα της Ρωσίας η νικήτρια στις γυναίκες με 137 βαθμούς. Και στις δύο κατηγορίες η Ελλάδα κατετάγη 9η, στους άνδρες με 44β. και στις γυναίκες με 60,5β.

Με την Πηγή Δεβετζή να πρωταγωνιστεί στο ΟΑΚΑ και την Κυριακή σώζοντας την παρτίδα για την ελληνική αποστολή, ολοκληρώθηκε το 10ο Παγκόσμιο Κύπελλο στίβου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, μετά από τη δεύτερη θέση που κατέλαβε το απόγευμα του Σαββάτου στο τριπλούν, κατάφερε να διακριθεί στο μήκος καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με άλμα 6.64μ. και κερδίζοντας το πιο δυνατό χειροκρότημα των φιλάθλων. Χωρίς ιδιαίτερες επιδόσεις η δεύτερη μέρα της διοργάνωσης με τους Έλληνες αθλητές να μην βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση. Στην τελική κατάταξη, η ομάδα της Ευρώπης ήταν η νικήτρια στους άνδρες με 140 βαθμούς ενώ η ομάδα της Ρωσίας η νικήτρια στις γυναίκες με 137 βαθμούς. Και στις δύο κατηγορίες η Ελλάδα κατετάγη 9η, στους άνδρες με 44β. και στις γυναίκες με 60,5β.

Η Χρυσοπηγή Δεβετζή κατάφερε να πλασαριστεί και στο μήκος στην πρώτη τριάδα του 10ου Παγκοσμίου Κυπέλλου στίβου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατετάγη τρίτη με άλμα στα 6.64μ. (στην τρίτη προσπάθεια), ενώ έκανε επίσης 6.55μ. στη δεύτερη και δύο άκυρα. Νικήτρια του μήκους ήταν η Ρωσίδα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λιουντμίλα Κολτσάνοβα, με 6.78μ., και δεύτερη η Ναϊντέ Γκόμες από την Πορτογαλία με 6.68μ.

Στον ακοντισμό, ο Γιώργος Ήλτσιος κατετάγη πέμπτος με 75.74, επίδοση που πέτυχε στην τρίτη προσπάθειά του. Νικητής του αγωνίσματος ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης Αντρέας Θόρκιλντσεν από τη Νορβηγία με βολή στα 87.17μ.

Ικανοποιητική εμφάνιση έκανε ο Τάσος Γκούσης στα 200μ. ανδρών, ο οποίος τερμάτισε έκτος με 20.69 σε μία γρήγορη κούρσα, όπου ο Αμερικανός Ουάλας Σπίρμον πήρε την πρωτιά με 19.87, επίδοση που αποτελεί και ρεκόρ αγώνων. Στην γρήγορη κούρσα των 100μ. γυναικών, η Φλώρα Ρεντούμη τερμάτισε έβδομη στα 100μ. εμπόδια με χρόνο 13.23, δύο δέκατα του δευτερολέπτου μακριά από την καλύτερη φετινή επίδοσή της. Η Τζαμαϊκανή Μπριγκίτε Φόστερ-Χίλτον πήρε τη νίκη με 12.67.

Στο ύψος γυναικών, η Περσεφόνη Χατζηνάκου πέρασε το 1.83μ. και κατετάγη έβδομη. Νικήτρια αναδείχθηκε η Ρωσίδα Ελενα Σλεσαρένκο, μετά από μεγάλη μάχη με την Βελγίδα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τία Ελεμπό (αμφότερες πέρασαν το 1.97μ. με τη δεύτερη, αλλά η Ρωσίδα είχε λιγότερες αποτυχημένες στο σύνολο).

Έβδομη τερμάτισε και η Μαρία Πρωτόπαππα στα 5.000μ. με 15:49.50, μένοντας όμως αρκετά μακριά από το πανελλήνιο ρεκόρ (15:04.03). Η Μεσερέτ Ντεφάρ από την Αιθιοπία έτρεχε μόνη της με αντίπαλο το χρονόμετρο, πετυχαίνοντας παράλληλα ρεκόρ αγώνων με 14:39.11.

Ο Κώστας Ζαλαγκίτης μηδενίστηκε αφού δεν μπόρεσε να βρει καθόλου τα «πατήματά» του στο τριπλούν, κάνοντας τέσσερα άκυρα άλματα. Ο Ουόλτερ Ντέιβις από τις ΗΠΑ πήρε την πρώτη θέση με 17.54, με δεύτερο τον Βραζιλιάνο Ζαντέλ Γκρεγκόριο και τρίτο τον Ρουμάνο Μαριάν Οπρέα, που έκανε μόνο τις δύο πρώτες προσπάθειές του και μετά σταμάτησε.

Ο Θεόπιστος Μαυρίδης με χρόνο 13.96 πήρε την όγδοη θέση στα 110μ. εμπόδια, που αποδείχθηκε η κούρσα της ημέρας. Έγινε μεγάλη μάχη ανάμεσα στον Ολυμπιονίκη της Ατλάντα Αλεν Τζόνσον και τον Ολυμπιονίκη της Αθήνας και εδώ και δύο μήνες κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ, Ξιανγκ Λιου. Ο Αμερικανός αξιοποίησε την εξαιρετική του εκκίνηση και πήρε τη νίκη με 12.96, που είναι η κορυφαία επίδοση για φέτος στον κόσμο, ενώ ο Κινέζος με 13.03 έμεινε δεύτερος.

Στα 200μ. γυναικών, η Χαρούλα Μπουντά έτρεξε σε 23.52 και κατετάγη όγδοη, ενώ η Σάνια Ρίτσαρντς από τις ΗΠΑ με 22.23 νίκησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Κιμ Γκεβέρτ (22.72) και πήρε τη δεύτερη νίκη της στη διοργάνωση, μετά τα 400μ. Στο επί κοντώ, ο Σταύρος Κουρουπάκης με 5.40 πήρε την όγδοη θέση, ξεπερνώντας το Ρώσο Ντμίτρι Σταροντούμπτσεφ, που έμεινε στα 5.20μ., αν και είχε φετινό 5.65. Νικητής ήταν ο Αυστραλός Στίβεν Χούκερ με 5.80μ.

Όγδοη κατετάγη και η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου στη σφυροβολία με βολή στα 65.22 στην τέταρτη προσπάθειά της, που ήταν και η μοναδική της έγκυρη. Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, Καμίλα Σκολιμόβσκα από την Πολωνία, έκανε την έκπληξη και με 75.29 πήρε τη νίκη, αφήνοντας δεύτερη (74.44) τη Ρωσίδα κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ, Τατιάνα Λισένκο. Ίδια «γεύση» και θέση και για τον Στέφανο Κώνστα στη δισκοβολία, με καλύτερη βολή στα 58.17. Ο Ρώσος Πισάλνικοφ είχε την ίδια επίδοση, αλλά κατετάγη έβδομος με καλύτερη δεύτερη βολή (58.13 έναντι 57.63 του Ελληνα πρωταθλητή). Ο Ολυμπιονίκης Λιθουανός Βιργκίλιους Αλέκνα δεν είχε κανένα πρόβλημα να πάρει την πρώτη θέση για λογαριασμό της ευρωπαϊκής ομάδας, με 67.19.

Οι υπόλοιποι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν στα αγωνίσματα της Κυριακής δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την ένατη και τελευταία θέση. Η Ειρήνη Τερζόγλου έμεινε στα 16.32μ. στη σφαιροβολία, όπου νίκησε η Νεοζηλανδή Βάλερι Βίλι με 19.87. Η Ειρήνη Κοκκιναρίου δεν μπόρεσε καθόλου να ακολουθήσει το ρυθμό στα 3.000μ. στιπλ και έκανε 10:35.78, τη στιγμή που η πρωταθλήτρια Ευρώπης Αλέσια Τουράβα από τη Λευκορωσία έκοβε πρώτη το νήμα με 9:29.10. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών, ο Αλέξανδρος Λίτσης έμεινε και αυτός πολύ πίσω και τερμάτισε σε 9:10.83, ενώ ο Σαϊφ Σααΐντ Σαχίν από το Κατάρ έκανε το νταμπλ (είχε νικήσει χθες στα 5.000μ.) και πήρε τη νίκη με 8:19.09, που είναι ρεκόρ αγώνων, μπροστά από τον Κενυάτη Πολ Κόετς. Ανάλογη και η εικόνα στα 3.000μ. ανδρών, με τον Αλέξανδρο Φράγκο να τερματίζει σε 8:17.30, ενώ ο Αυστραλός Κρεγκ Μότραμ έκανε την έκπληξη και με ρεκόρ αγώνων (7:32.19) νίκησε τον Αιθίοπα Κενενίσα Μπεκέλε. Την ένατη θέση πήραν επίσης η Καλλιόπη Αστροπεκάκη στα 1.500μ. με 4:40.68 και ο Ευθύμιος Παπαδόπουλος στα 800μ. με 1:49.45. Νικητές αντίστοιχα η Μαριάμ Γιουσούφ Τζαμάλ από το Μπουρούντι με 4:00.84 (ρεκόρ αγώνων) και ο συμπατριώτης της Γιουσέφ Σαάντ Καμέλ με 1:44.98.

Το πρόγραμμα του 10ου Παγκοσμίου Κυπέλλου ολοκληρώθηκε με τις δύο σκυταλοδρομίες 4Χ400μ., όπου η γυναικεία ομάδα τερμάτισε έβδομη και η ανδρική ένατη. Οι Χριστίνα Χαντζή, Στέλλα Δημόγλου, Αλένα-Μαρία Πάντη και Δήμητρα Ντόβα σηείωσαν χρόνο 3:35.79 και ξεπέρασαν τις ομάδες της Ωκεανίας και της Ασίας. Αντίθετα, οι Στέλιος Δημότσιος, Παντελής Μελαχροινούδης, Γιώργος Ντούπης και Δημήτρης Ρέγας δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την τελευταία θέση, με χρόνο 3:09.68. Τη νίκη στις γυναίκες πήρε η ομάδα της Αμερικής, αποτελούμενη από τις Σερίκα Γουίλιαμς, Τονίκ Γουίλιαμς-Ντάρλινγκ, Κριστίν Αμερτιλ και Νοβλίν Γουίλιαμς, με 3:19.84 (καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο) και στους άνδρες οι ΗΠΑ (Τζαμέλ Ασλεϊ, Ντέρικ Μπριου, ΛαΣον Μέριτ και Νταρόλντ Ουίλιαμσον) με 3:00.11.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ-ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ 2ης ΗΜΕΡΑΣ

ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ ΔΕΒΕΤΖΗ (Μήκος): «Πάντα όταν αγωνίζομαι σε αυτό το στάδιο ζω στιγμές Ολυμπιακών Αγώνων. Το ευχαριστήθηκα τόσο πολύ που πρώτη φορά αγωνίστηκα δύο σερί μέρες και παρακαλούσα να υπήρχαν κι άλλα άλματα. Μπορούσα και καλύτερη επίδοση πάντως. Με μία δεύτερη και μία τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο τελείωσα ιδανικά τη χρονιά, ενώ παράλληλα έβαλα μία υποθήκη για το μέλλον».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΤΣΙΟΣ (Ακοντισμός): «Ήμουν καλά σήμερα και μπορούσα να ρίξω περισσότερο. Ίσως έπαιξε ρόλο το άγχος της μεγάλης διοργάνωσης και το γεγονός ότι ρίχνουμε μόνο τέσσερις βολές. Ήταν ωραία όμως. Πιστεύω του χρόνου να ανέβω λίγο και να ξεπεράσω τα 80μ.».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Σφυροβολία): «Δεν είχα άγχος, αλλά δεν γυρνούσα καλά στη βαλβίδα. Αισθανόμουν δυνατή και στενοχωρήθηκα πολύ για τον κόσμο, αλλά και γιατί ήθελα να τελειώσω με μία καλή επίδοση τη φετινή χρονιά».

ΦΛΩΡΑ ΡΕΝΤΟΥΜΗ (100μ. εμπόδια): «Ήθελα να κλείσω τη χρονιά λίγο καλύτερα, με ένα χρόνο γύρω στα 13 δευτερόλεπτα. Από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν μία μέτρια κούρσα. Δεν φταίει ούτε η εποχή, ούτε η κούραση, εγώ φταίω».

ΘΕΟΠΙΣΤΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ: «Οι υπόλοιποι έφυγαν πολύ στην αρχή και μετά δεν μπόρεσα ν΄ανέβω και να τρέξω όσο μπορούσα. Έκανα 12.88 στο Βαλκανικό και περίμενα κάτι καλύτερο σήμερα. Του χρόνου θα κυνηγήσω το πανελλήνιο ρεκόρ».

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΚΚΙΝΑΡΙΟΥ (3.000μ. στιπλ): «Για μένα οι αγώνες αυτοί ήταν μία πολύ σημαντική εμπειρία. Η χρονιά μου πήγε πολύ καλά, με καλές επιδόσεις. Οι δύο τελευταίοι αγώνες δεν πήγαν τόσο καλά, γιατί η σεζόν ήταν πολύ μεγάλη για μένα και υπήρχε κούραση. Πέτυχα τους στόχους μου με μόνη βοήθεια τον προπονητή και τους γονείς μου».

ΕΙΡΗΝΗ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ (Σφαιροβολία): «Περίμενα κάτι πολύ καλύτερο. Δεν ξέρω τι έφταιξε σήμερα, γιατί είχα προετοιμαστεί ειδικά γι΄αυτό τον αγώνα και ήμουν πεπεισμένη ότι θα έκανα την καλύτερη εμφάνιση της χρονιάς. Τουλάχιστον χάρηκα τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Θέλω να φτάσω σε υψηλά επίπεδα και να μπορώ να συμμετέχω με άλλες αξιώσεις σε μεγάλους αγώνες».

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΛΑΓΚΙΤΗΣ (Τριπλούν): «Είχα κάνει μόνο δύο αγώνες, το πανελλήνιο και το Ευρωπαϊκό, και δεν είχα άλματα στα πόδια μου. Είχα πρόβλημα στο ισχίο και δεν έκανα προπόνηση εδώ κι ένα μήνα, για να ξεκουραστώ και να μπορώ σήμερα να πηδήξω χωρίς να πονάω».

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ (Δισκοβολία): «Ήθελα να βγει κάτι καλό στο Ευρωπαϊκό του Γκέτεμποργκ. Δεν έγινε και το περίμενα εδώ. Δεν είμαι ικανοποιημένος από την επίδοση, αλλά όπως κύλησε ο αγώνας, με εκνεύρισε το γεγονός ότι κρίθηκε στον πόντο. Θα μπορούσα να ήμουν έκτος, αλλά βγήκα όγδοος».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΙΤΣΗΣ (3.000μ. στιπλ): «Μου έδωσε φτερά η συμμετοχή μου σε έναν τόσο μεγάλο αγώνα. Να περιμένετε από εδώ και πέρα μεγάλα πράγματα από μένα. Θα δουλέψω τα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να προκριθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

ΧΑΡΟΥΛΑ ΜΠΟΥΝΤΑ (200μ.): «Ήθελα μία καλύτερη κούρσα. Ίσως φταίει ο διάδρομος (σ.σ. πρώτος). Ήμουν άτυχη φέτος γιατί είχα πολλούς τραυματισμούς. Θα ήθελα να είχα κάνει καλύτερη προπόνηση. Πάντως ευχαριστήθηκα τη συμμετοχή μου».

ΚΑΜΙΛΑ ΣΚΟΛΙΜΟΒΣΚΑ (Πολωνία, Σφυροβολία): «Φοβόμουν πολύ τη Λισένκο, η οποία ρίχνει σταθερά πάνω από τα 76μ., αλλά προφανώς ήταν κουρασμένη. Ήθελα όλη τη χρονιά μία βολή στα 75μ. και την πέτυχα στον τελευταίο αγώνα. Δεν περίμενα τόσο καλό αποτέλεσμα, καθώς πριν μερικές μέρες ήμουν άρρωστη. Τα 30.000 δολάρια (σ.σ. το ποσό που παίρνει η νικήτρια) είναι πολλά χρήματα για μία σφυροβόλο. Δεν καλούμαστε στα μίτινγκ, γιατί το αγώνισμά μας θεωρείται επικίνδυνο».

ΜΠΡΙΓΚΙΤΕ ΦΟΣΤΕΡ-ΧΙΛΤΟΝ (Τζαμάικα, 100μ. εμπόδια): «Πέρασα μία χρονιά με πολύ άγχος κι έτσι σήμερα είπα στον εαυτό μου, "δεν έχεις τίποτα να χάσεις, είναι ο τελευταίος αγώνας. Τεχνικά ήταν μία από τις καλύτερες κούρσες μου φέτος».

ΣΑΪΦ ΣΑΑΪΝΤ ΣΑΧΙΝ (Κατάρ, 3.000μ. στιπλ): «Η πρώτη μου σκέψη ήταν να μείνω πίσω και να παρακολουθώ το ρυθμό. Αυτό που ήθελα ήταν η νίκη και οι εννέα πόντοι για την Ασία. Δεν ήμουν κουρασμένος από χθες (σ.σ. στα 5.000μ.) και είμαι πολύ ικανοποιημένος που πέτυχα όλους τους στόχους μου».

ΟΥΟΛΤΕΡ ΝΤΕΙΒΙΣ (ΗΠΑ, Τριπλούν): «Το θετικό είναι ότι όλα μου τα άλματα σήμερα ήταν καλά. Ήθελα να κλείσω τη χρονιά με την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο και τώρα θέλω να ξεκουραστώ. Έρχεται καινούρια σεζόν και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».

ΑΛΕΣΙΑ ΤΟΥΡΑΒΑ (Λευκορωσία, 3.000μ. στιπλ): «Είχα κάποια προβλήματα στα πόδια μετά τον τελικό των γκραν πρι και η προπόνησή μου την τελευταία εβδομάδα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Πήρα όμως την πρώτη θέση κι αυτό είναι το πλέον σημαντικό».

ΑΛΕΝ ΤΖΟΝΣΟΝ (ΗΠΑ, 110μ. εμπόδια): «Ήταν μία πολύ ξεχωριστή νίκη για μένα, απέναντι στους καλύτερους αθλητές του κόσμου. Είδα χθες ότι ο στίβος είναι πολύ γρήγορος και προσπάθησα να κάνω καλή εκκίνηση. Ο χρόνος είναι καταπληκτικός, είμαι παραπάνω από ικανοποιημένος».

ΞΙΑΝΓΚ ΛΙΟΥ (Κίνα, 110μ. εμπόδια): «Ο αφέτης ήταν πολύ γρήγορος».

ΒΙΡΓΚΙΛΙΟΥΣ ΑΛΕΚΝΑ (Λιθουανία, Δισκοβολία): «Είμαι ικανοποιημένος από τη νίκη, αλλά όχι από την εμφάνισή μου. Είναι όμως τέλος της χρονιάς και είμαι κάπως κουρασμένος. Μ΄ αρέσει το χρώμα του χρυσού και θέλω πάντα να κερδίζω. Το πέτυχα ξανά».

ΒΑΛΕΡΙ ΒΙΛΙ (Νέα Ζηλανδία, Σφαιροβολία): «Χαίρομαι πολύ για τη νίκη μου σε αυτό το στάδιο. Το πιο σημαντικό είναι ότι έδωσα εννέα βαθμούς στην Ωκεανία».

ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΥΚΕΡ (Αυστραλία, Επί κοντώ): «Είμαι πραγματικά πολύ ικανοποιημένος από το πώς πήγε η φετινή χρονιά. Ήμουν πνευματικά κουρασμένος και μετά βίας μπόρεσα να περάσω τα 5.80μ.».

ΛΙΟΥΝΤΜΙΛΑ ΚΟΛΤΣΑΝΟΒΑ (Ρωσία, Μήκος): «Είμαστε στο τέλος της σεζόν και είναι λογικό όλοι οι αθλητές να είναι κουρασμένοι. Είμαι ικανοποιημένη από τη νίκη και την εμφάνισή μου. Στη χώρα μου υπάρχει πολλή πίεση και δεν ξέρω τι θα μπορέσω να κάνω στον επόμενο αγώνα».

ΜΑΡΙΑΜ ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΤΖΑΜΑΛ (Μπορούντι, 1.500μ.): «Αισθανόμουν καλά και μπόρεσα να πάρω τη σωστή θέση. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, δεν φοβάμαι καμία αντίπαλο. Τώρα θα ξεκουραστώ για μία εβδομάδα και μετά θα πάω στις ΗΠΑ, για να κάνω προετοιμασία για τους Ασιατικούς Αγώνες».

ΓΙΟΥΣΕΦ ΣΑΑΝΤ ΚΑΜΕΛ (Μπουρούντι, 800μ.): «Ήταν σπουδαία κούρσα. Σε τέτοιες διοργανώσεις οποιοσδήποτε μπορεί να νικήσει. Είμαι πολύ χαρούμενος για τη νίκη μου και τώρα μπορώ να ξεκινήσω την προετοιμασία μου για τους Ασιατικούς Αγώνες, που θα γίνουν τον Δεκέμβριο στη Ντόχα».

ΜΕΣΕΡΕΤ ΝΤΕΦΑΡ (Αιθιοπία, 5.000μ.): «Ήθελα σήμερα να επιχειρήσω να σπάσω το παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά ήταν δύσκολο γιατί έτρεχα μόνη μου. Αν είχα κάποιον "λαγό", νομίζω ότι θα τα κατάφερνα».

ΟΥΑΛΑΣ ΣΠΙΡΜΟΝ (ΗΠΑ, 200μ.): «Είχα πει ότι ήθελα να κλείσω τη χρονιά με μία καλή επίδοση και το έκανα εδώ στην Αθήνα. Παρά τον κακό καιρό, είμαι πολύ ευχαριστημένος με το 19.87.»

ΕΛΕΝΑ ΣΛΕΣΑΡΕΝΚΟ (Ρωσία, Ύψος): «Η Ελλάδα ήταν μία χρυσή στιγμή στην καριέρα μου, αφού εδώ αισθάνθηκα την ευφορία του "χρυσού" Ολυμπιονίκη. Αυτή η χώρα με κάνει ευτυχισμένοι, ενώ οι Έλληνες κάνουν πάντα υψηλού επιπέδου διοργανώσεις».

Τα αποτελέσματα της Κυριακής:

ΑΝΔΡΕΣ

Τριπλούν

1. Γουόλτερ Ντέιβις (ΗΠΑ) 17.54


2. Ζαντέλ Γκρεγκόριο (Αμερική/Βραζιλία) 17.41


3. Μαριάν Οπρέα (Ευρώπη/Ρουμανία) 17.05


4. Γιανξί Λι (Ασία/Κίνα) 16.87


5. Ντάνιλ Μπουρκένια (Ρωσία) 16.84


6. Ταρίκ Μπουγκταϊμπ (Αφρική/Μαρόκο) 16.57


7. Ζουλιέν Καπέκ (Γαλλία) 16.56


8. Αλγουϊν Τζόουνς (Ωκεανία/Αυστραλία) 16.42

-. Κώστας Ζαλαγκίτης (ΕΛΛΑΔΑ) Ακυρώθηκε

110μ. εμπόδια

1. Αλεν Τζόνσον (ΗΠΑ) 12.96(ρ.α)


2. Ξιάνγκ Λιου (Ασία/Κίνα) 13.03


3. Ντάιρον Ρόμπλες (Αμερική/Κούβα) 13.06


4. Στάνισλαβς Ολίαρς (Ευρώπη/Λετονία) 13.15


5. Σεντρίκ Λαβάν (Γαλλία) 13.56


6. Ιγκόρ Περεμότα (Ρωσία) 13.57


7. Τζέιμς Μόρτιμερ (Ωκεανία/Νέα Ζηλανδία) 13.94


8. Θεόπιστος Μαυρίδης (ΕΛΛΑΔΑ) 13.96


9. Αϊμέν Μπεν Αχμέντ (Αφρική/Τυνησία) 14.08

Δισκοβολία

1. Βιργίλιους Αλέκνα (Ευρώπη/Λιθουανία) 67.19


2. Εχσάν Χανταντί (Ασία/Ιράν) 62.60


3. Ίαν Γουάλτζ (ΗΠΑ) 62.12


4. Ομάρ Αχμέντ Ελ Γκαζαλί (Αφρική/Αίγυπτος) 61.50


5. Σκοτ Μάρτιν (Ωκεανία/Αυστραλία) 60.93


6. Ζαν Κλοντ Ρετέλ (Γαλλία) 58.18


7. Μπογκντάν Πιστσαλνίκοβ (Ρωσία) 58.17


8. Στέφανος Κώνστας (ΕΛΛΑΔΑ) 58.17


9. Τζέισον Τανκς (Αμερική/Καναδάς) 56.92

3.000μ. στιπλ

1. Σαϊφ Σααϊντ Σαχίν (Ασία/Κατάρ) 8:19.09(ρ.α)


2. Πολ Κιπσίελε Κόετς (Αφρική/Κένια) 8:19.37


3. Μπουαμπνταλάχ Ταχρί (Γαλλία) 8:29.06


4. Γιούκα Κεσκισάλο (Ευρώπη/Φινλανδία) 8:29.42


5. Γιουσέφ Αμπντί (Ωκεανία/Αυστραλία) 8:36.13


6. Πάβελ Ποτάποβιτς (Ρωσία) 8:38.95


7. Στιβ Σλάτερι (ΗΠΑ) 8:43.15


8. Φερνάντο Αλεξ Φερνάντες (Αμερική/Βραζιλία) 8:51.33


9. Αλέξανδρος Λίτσης (ΕΛΛΑΔΑ) 9:10.83

3.000μ.

1. Κρέιγκ Μότραμ (Ωκεανία/Αυστραλία) 7:32.19(ρ.α/ηπείρου)


2. Κενενίσα Μπεκέλε (Αφρική/Αιθιοπία) 7:36.25


3. Ντρις Μααζουζί (Γαλλία) 7:47.80


4. Κέβιν Σάλιβαν (Αμερική/Καναδάς) 7:47.99


5. Ανταμ Γκούτσερ (ΗΠΑ) 7:48.15


6. Χέσους Εσπάνια (Ευρώπη/Ισπανία) 7:50.09


7. Σεργκέι Ιβάνοβ (Ρωσία) 7:52.80


8. Τάρεκ Μουμπάρακ Ταχέρ (Ασία/Μπαχρέιν) 8:03.70

9. Τάσος Φράγκος (ΕΛΛΑΔΑ) 8:17.30

Επί κοντώ

1. Στίβεν Χούκερ (Ωκεανία/Αυστραλία) 5.80


2. Νταϊτσί Σαβάνο (Ασία/Ιαπωνία) 5.70


3. Ζερμάν Κιαραβίλιο (Αμερική/Αργεντινή) 5.70


4. Ρομέν Μεσνίλ (Γαλλία) 5.60


5. Ρας Μπάλερ (ΗΠΑ) 5.50


5. Αλεξάντρ Αβερμπουκ (Ευρώπη/Ισραήλ) 5.50


5. Οκερτ Μπριτς (Αφρική/Ν.Αφρική) 5.50


8. Σταύρος Κουρουπάκης (ΕΛΛΑΔΑ) 5.40


9. Ντμίτρι Σταροντούμπτσεβ (Ρωσία) 5.20

200μ.

1. Γουάλας Σπίρμον (ΗΠΑ) 19.87(ρ.α)


2. Ούσαϊν Μπολτ (Αμερική/Τζαμάικα) 19.96


3. Σίνγκο Σουετσούγκου (Ασία/Ιαπωνία) 20.30


4. Φράνσις Ομπικβέλου (Ευρώπη/Πορτογαλία) 20.36


5. Πάτρικ Τζόνσον (Ωκεανία/Αυστραλία) 20.52


6. Τάσος Γκούσης (ΕΛΛΑΔΑ) 20.69


7. Ιβάν Τέπλιχ (Ρωσία) 20.94


8. Στέφαν Μπάκλαντ (Αφρική/Μαυρίκιος) 20.96


9. Μανουέλ Ρεϊνέρ (Γαλλία) 21.87

800μ.

1. Γιουσέφ Σαάντ Καμέλ (Ασία/Μπαχρέιν) 1:44.98


2. Μπραμ Σομ (Ευρώπη/Ολλανδία) 1:45.13


3. Μπουλαενί Μουλαουντζί (Αφρική/Ν.Αφρική) 1:45.14


4. Γκάρι Ριντ (Αμερική/Καναδάς) 1:45.54


5. Ντμίτρι Μπογκντάνοβ (Ρωσία) 1:46.31


6. Κάντεβις Ρόμπινσον (ΗΠΑ) 1:46.45


7. Φλοράν Λακάς (Γαλλία) 1:47.30


8. Τζέισον Στιούαρτ (Ωκεανία/Νέα Ζηλανδία) 1:49.01


9. Ευθύμιος Παπαδόπουλος (ΕΛΛΑΔΑ) 1:49.45

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Σφυροβολία

1. Καμίλα Σκολιμόβσκα (Πολωνία) 75.29(ρ.α)


2. Τατιάνα Λισένκο (Ρωσία) 74.44


3. Γίπσι Μορένο (Αμερική/Κούβα) 73.99


4. Γενξίου Ζανγκ (Ασία/Κίνα) 71.19


5. Μαρία Σμαλιάτσκοβα (Ευρώπη/Λευκορωσία) 68.93


6. Έριν Γκίλεραθ (ΗΠΑ) 67.39


7. Μπρουκ Κρούγκερ-Μπίλετ (Ωκεανία/Αυστραλία) 65.92


8. Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου (ΕΛΛΑΔΑ) 65.22


9. Μάρβα Χουσεϊν (Αφρική/Αίγυπτος) 60.23

100μ. εμπόδια

1. Μπρίτζιτ Φόστερ-Χίλτον (Αμερική/Τζαμάικα) 12.67


2. Σουζάνα Καλούρ (Ευρώπη/Σουηδία) 12.77


3. Βιρτζίνια Πάουελ (ΗΠΑ) 12.90


4. Σάλι ΜακΛέλαν (Ωκεανία/Αυστραλία) 12.95


5. Αουρέλια Τριβιάνσκα (Πολωνία) 12.97


6. Αλεξάντρα Αντόνοβα (Ρωσία) 13.12


7. Φλώρα Ρεντούμη (ΕΛΛΑΔΑ) 13.23


8. Τόιν Αουγκούστους (Αφρική/Νιγηρία) 13.27


9. Γιουν Φενγκ (Ασία/Κίνα) 13.32

Σφαιροβολία

1. Βάλερι Βίλι (Ωκεανία/Νέα Ζηλανδία) 19.87


2. Όλγκα Ριαμπίνκινα (Ρωσία) 19.54


3. Γιουμιλέιντι Κούμπα (Αμερική/Κούβα) 19.12


4. Ναταλία Χορένκο (Ευρώπη/Λευκορωσία) 19.06


5. Λινγκ Λι (Ασία/Κίνα) 19.05


6. Τζίλιαν Καμαρένα (Αμερική) 18.43


7. Κριστίνα Ζαμπάβσκα (Πολωνία) 17.74


8. Βίβιαν Τσουκουεμέκα (Αφρική/Νιγηρία) 17.72


9. Ειρήνη Τερζόγλου (ΕΛΛΑΔΑ) 16.32

3.000μ. στιπλ


1. Αλέσια Τουράβα (Ευρώπη/Λευκορωσία) 9:29.10(ρ.α)


2. Τζερούτο Κίπτουμ (Αφρική/Κένια) 9:31.44


3. Βιολέτα Γιανόβσκα (Πολωνία) 9:35.08


4. Βικτόρια Μίτσελ (Ωκεανία/Αυστραλία) 9:36.34


5. Τατιάνα Πέτροβα (Ρωσία) 9:36.50


6. Κορένε Χιντς (Αμερική/Τζαμάικα) 9:47.86


7. Λίζα Γκάλαβιζ (ΗΠΑ) 9:49.32


8. Μινόρι Χαγιακάρι (Ασία/Ιαπωνία) 9:49.49


9. Ειρήνη Κοκκιναρίου (ΕΛΛΑΔΑ) 10:35.78

200μ.

1. Σάνια Ρίτσαρντς (ΗΠΑ) 22.23


2. Κιμ Γκεβέρτ (Ευρώπη/Βέλγιο) 22.72


3. Βίντα Ανίμ (Αφρική/Γκάνα) 22.81


4. Γιουλία Γκούσινα (Ρωσία) 22.96


5. Μόνικα Μπεϊνάρ (Πολωνία) 23.21


6. Γκουζέλ Κουμπίεβα (Ασία/Ουζμπεκιστάν) 23.34


7. Σίντονι Μόδερσιλ (Αμερική/Νησιά Καϊμάν) 23.50


8. Χαρούλα Μπουντά (ΕΛΛΑΔΑ) 23.52


9. Μέλανι Κλίμπεργκ (Ωκεανία/Αυστραλία) 23.86

Ύψος


1. Ελενα Σλεσαρένκο (Ρωσία) 1.97


2. Τία Ελεμπό (Ευρώπη/Βέλγιο) 1.97


3. Αμι Άκαφ (ΗΠΑ) 1.94


3. Μαρίνα Αϊτοβα (Ασία/Καζακστάν) 1.94


5. Νίκολ Φόρεστερ (Αμερική/Καναδάς) 1.94


6. Αννα Κσοκ (Πολωνία) 1.87


7. Περσεφόνη Χατζηνάκου (ΕΛΛΑΔΑ) 1.83


8. Ρενέ Βαν Ντερ Μέρβε (Αφρική/Ν.Αφρική) 1.83


9. Αντζελα ΜακΚι (Ωκεανία/Νέα Ζηλανδία) 1.79

Μήκος

1. Λιουντμίλα Κολτσάνοβα (Ρωσία) 6.78

2. Νάιντε Γκόμες (Ευρώπη/Πορτογαλία) 6.68

3. Χρυσοπηγή Δεβετζή (ΕΛΛΑΔΑ) 6.64

4. Μπρόνγουιν Τόμπσον (Ωκεανία/Αυστραλία) 6.63

5. Μαλγκορζάτα Τριμπάνσκα (Πολωνία) 6.41

6. Ρόουζ Ρίτσμοντ (ΗΠΑ) 6.38

7. Κέιλα Κόστα (Αμερική/Βραζιλία) 6.33

8. Ολγκα Ριπάκοβα (Ασία/Καζακστάν) 6.21

9. Ζοζεφίν Μπαργκά-Μπικιέ (Αφρική/Καμερούν) 5.87

βαθμολογίες:

ΑΝΔΡΕΣ

1. Ευρώπη 140 βαθμοί
2. ΗΠΑ 136
3. Αφρική 116
4. Ασία 110
5. Αμερική 104
6. Ρωσία 89
7. Γαλλία 79
8. Ωκεανία 78
9. Ελλάδα 44

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

1. Ρωσία 137 βαθμοί
2. Ευρώπη 128
3. Αμερική 117
4. ΗΠΑ 101,5
5. Πολωνία 97
6. Αφρική 96,5
7. Ασία 85,5
8. Ωκεανία 73
9. Ελλάδα 60,5

Αναλυτικά, οι νικήτριες ομάδες σε όλες τις διοργανώσεις:

ΕΤΟΣ ΠΟΛΗ (ΧΩΡΑ) ΑΝΔΡΕΣ (ΒΑΘΜΟΙ) ΓΥΝΑΙΚΕΣ(ΒΑΘΜΟΙ)

1977 Ντίσελντορφ (Γερμανία) Αν.Γερμανία (127) Ευρώπη (109)
1979 Μόντρεαλ (Καναδάς) ΗΠΑ (119) Αν.Γερμανία (107)
1981 Ρώμη (Ιταλία) Ευρώπη (147) Αν.Γερμανία (120,5)
1985 Καμπέρα (Αυστραλία) ΗΠΑ (123) Αν.Γερμανία (121)
1989 Βαρκελώνη (Ισπανία) ΗΠΑ (133) Αν.Γερμανία (124)
1992 Αβάνα (Κούβα) Αφρική (115) Ενωμένη ομάδα (102)
1994 Λονδίνο (Βρετανία) Αφρική (116) Ευρώπη (111)
1998 Γιοχάνεσμπουργκ (Ν.Αφρική) Αφρική (110) ΗΠΑ (96)
2002 Μαδρίτη (Ισπανία) Αφρική (134) Ρωσία (126)
2006 Αθήνα (Ελλάδα) Ευρώπη (140) Ρωσία (137)

Επιμέλεια: Πένυ Ροντογιάννη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x