Καλές εμφανίσεις αλλά και ρεκόρ ο απολογισμός του Σαββάτου στο 10ο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ. Οι περίπου 40.000 φίλαθλοι που επέλεξαν να παρακολουθήσουν από κοντά την γιορτή του κλασικού αθλητισμού το Σάββατο χειροκρότησαν τους αθλητές και των πέντε ηπείρων. Οι Έλληνες αθλητές μέχρι στιγμής έχουν σημειώσει καλές επιδόσεις με την Πηγή Δεβετζή στο τριπλούν να ξεχωρίζει. Η Ελληνίδα κατετάγη 2η θέση με 15.04μ., μη μπορώντας και πάλι να νικήσει τη Ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα (15.13μ.). Το κοινό αποθέωσε την κούρσα των 400μ. γυναικών με τη συμμετοχή της Φανής Χαλκιάς που όμως δεν τα κατάφερε και κατέλαβε την 5η θέση με 50.94. Τη νίκη στο αγώνισμα πήρε η Αμερικανίδα Σάνια Ρίτσαρντς που βρέθηκε σε εκπληκτική μέρα, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση στον κόσμο με χρόνο 48.70. Την απουσία του Περικλή Ιακωβάκη εκμεταλλεύτηκε ο Αμερικανός Κέρον Κλέμεντ που «έκοψε» πρώτος το νήμα στα 400μ. με εμπόδια με 48.12. Εκπληκτική κούρσα με πανελλήνιο ρεκόρ στα 400μ. από τον Δημήτρη Ρέγα με επίδοση 45.11.
ΤΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ
Υπό την παρουσία περίπου 40.000 φιλάθλων έγινε η τελετή έναρξης του 10ου Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Ολυμπιακό Στάδιο και με τους ήχους της μπάντας του Δήμου Αθηναίων να διαμορφώνει ένα ξεχωριστό κλίμα στην ήδη υπάρχουσα ατμόσφαιρα. Οι σημαίες των πέντε ηπείρων αλλά και των χωρών που μετέχουν παρέλασαν στον αγωνιστικό χώρο.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, κήρυξε την έναρξη των αγώνων, λέγοντας: «Καλωσορίζω στην Ελλάδα τους νεαρούς αθλητές από όλο τον κόσμο, που έχουν έρθει στην Ελλάδα από τις πέντε ηπείρους. Καλωσορίζω τους καλύτερους αθλητές στίβου από όλο τον κόσμο. Αθλητές που θα προσπαθήσουν να φέρουν δόξα και τιμή στις χώρες τους και τις ηπείρους τους, σε μια διοργάνωση, που προάγει τα ιδανικά της συναδέλφοσης και της φιλίας των λαών. Σαν διοργανώτρια χώρα, έχουμε δώσει τον καλύτερο που μπορούμε, ώστε αθλητές και προσκεκλημένοι να συναντήσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Το διήμερο, θα ζήσουμε στιγμές που μόνο ο κλασικός αθλητισμός, που γεννήθηκε από αυτή τη χώρα, μπορεί να μας προσφέρει. Ευχαριστώ την Οργανωτική Επιτροπή και όλους όσους στήριξαν την προσπάθεια αυτή. Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στη συνεισφορά των κ. Σεβαστή και Κυριακού. Εξαιρετικές ευχαριστίες στον κ. Λαμίν Ντιάκ για την αμέριστη εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας και την εξαιρετική συνεργασία με όλους μας. Εύχομαι καλή επιτυχία στους αθλητές, ευχάριστη διαμονή και ασφαλή επιστροφή στις χώρες τους και τους παρακαλώ όταν θα γυρίσουν στην πατρίδα τους να γίνουν οι ίδιοι πρεσβευτές του Ολυμπιακού ιδεώδες. Με αυτές τις σκέψεις, κηρύσσω την έναρξη των αγώνων του 10ου Παγκοσμίου Κυπέλλου στίβου της IAAF».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπνδίας Στίβου, Λαμίν Ντιάκ τόνισε: «Είμαι χαρούμενος που σας καλωσορίζω, σήμερα εδώ στην Ελλάδα, με αφορμή το 10ο παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου, στη χώρα όπου έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη του αθλητισμού. Το διήμερο αυτό, θα βρεθούν στην Ελλάδα αθλητές από τις πέντε ηπείρους όπου με πάθος θα προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τις ομάδες τους».
Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, που τόνισε: «Εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Στίβου, καλωσορίζω και πάλι εδώ στη χώρα μας και στο Ολυμπιακό Στάδιο τις ομάδες των πέντε ηπείρων και των τριών ισχυρότερων κρατών του κόσμου στον κλαισκό αθλητισμό. Ιδιαίτερη τιμή αποτελεί αφενός η ανάθεση από την IAAF, στην ομοσπονδία μας, στη χώρα μας, αυτής της μεγάλης διοργάνωσης της σημαντικότερης της χρονιάς για το στίβο, αφετέρου η συμμετοχή των αθλητών μας που θα δώσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους αγώνες. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους και να νικήσουν οι καλύτεροι, τόσο στα ατομικά, όσο και στα ομαδικά».
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
Η Πηγή Δεβετζή έκανε πολύ καλή εμφάνιση στο τριπλούν γυναικών καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στο τριπλούν. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έκανε άλμα 15.04μ. στην πρώτη της προσπάθεια, αλλά δεν κατάφερε και πάλι να κερδίσει τη μάχη από τη Ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα, που με 15.13μ. (στο δεύτερο άλμα της) πήρε τη νίκη ενώ σημείωσε και ρεκόρ αγώνων. Η Δεβετζή είχε και 15.02 στην τέταρτη και τελευταία προσπάθειά της, ενώ οι άλλες δύο ήταν άκυρες.
Η σφυροβολία ανδρών ήταν το αγώνισμα με το οποίο άνοιξε η αυλαία του 10ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου κατέλαβε την πέμπτη θέση με βολή στα 74.13μ. στη δεύτερη προσπάθειά του. Νικητής ήταν ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης της Αθήνας, ο Ιάπωνας Κότζι Μουροφούσι, με επίδοση 82.01.
Στα 400μ. εμπόδια ανδρών, ο Μηνάς Αλοζίδης, που αντικατέστησε την τελευταία στιγμή τον Περικλή Ιακωβάκη, κατετάγη όγδοος με 51.12. Την νίκη σε αυτό το αγώνισμα πήρε ο Αμερικανός Κέρον Κλέμεντ, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την απουσία του πρωταθλητή Ευρώπης, σημείωσε 48.12. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών, η Χριστίνα Χαντζή κατετάγη όγδοη με επίδοση 56.35, που είναι φετινό της ρεκόρ. Νικήτρια αναδείχθηκε η Ρωσίδα Γιούλια Πετσόνκινα-Νόσοβα με 53.88.
Στην όγδοη θέση τερμάτισε και η Μαρία Πρωτόππαπα στα 3.000μ. γυναικών με 9:00.15, που είναι η καλύτερη φετινή της επίδοση. Η Τιρουνές Ντιμπάμπα από την Αιθιοπία έδωσε τους εννέα βαθμούς της νίκης στην Αφρική, σημειώνοντας παράληλλα ρεκόρ αγώνων με 8:33.78.
Στη δισκοβολία γυναικών, η Αρετή Αμπατζή δεν μπόρεσε να αποφύγει την ένατη και τελευταία θέση, με επίδοση 53.66 στην πρώτη προσπάθεια, περίπου έξι μέτρα κάτω από την καλύτερη φετινή της (59.85). Η Γερμανίδα Φράνκα Ντιτς που ήταν και το φαβορί, πήρε άνετα την πρώτη θέση με 66.07.
Τελευταίος έμεινε και ο Ανδρέας Αναστασόπουλος στη σφαιροβολία ανδρών, με επίδοση 17.06μ. στη δεύτερη προσπάθειά του, που ήταν και η μοναδική έγκυρη. Ο Γερμανός Ραλφ Μπάρτελς με 20.67 πήρε εντυπωσιακά τη νίκη από τον Αμερικανό Ριζ Χόφα (20.60).
Στα 400μ. γυναικών, η Φανή Χαλκιά δεν τα κατάφερε και έμεινε στην 5η θέση, αφού η Αμερικανίδα Σάνια Ρίτσαρντς ήταν σε εξαιρετική μέρα και με επίδοση 48.70 κατέλαβε την πρώτη θέση, σημειώνοντας παράλληλα την καλύτερη επίδοση στον κόσμο.
Φοβερή και η κούρσα των 400μ. αντρών, όπου ο Δημήτρης Ρέγας κατέλαβε την τρίτη θέση με επίδοση 45.11 και συνέτριψε το πανελλήνιο ρεκόρ που κρατούσε ο Τάσος Γκούσης με 45.57, από τις 27 Ιουλίου 2003 στον Πύργο. Νικητής του αγωνίσματος ήταν ο Αμερικανός ΛαΣον Μέριτ με 44.54.
Στα 100μ. γυναικών η Γεωργία Κοκλώνη τερμάτισε έκτη με 11.40. ενώ η Τζαμαϊκανή Σερόν Σίμπσον πέρασε σαν ''άνεμος'' όλες τις υπόλοιπες αθλήτριες και πήρε με διαφορά την πρώτη θέση με 10.97. Αντίθετα, η πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Βελγίδα Κιμ Γκεβέρτ, έμεινε στην τέταρτη με 11.24. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών, ο Τάσος Γκούσης κατετάγη ένατος με 10.34, ενώ θριάμβευσε ο Αμερικανός Τάισον Γκέι με 9.88.
Ο Δημήτρης Συρράκος με άλμα στα 2.20μ. κατέλαβε την πέμπτη θέση στο ύψος, όπου πρώτευσε ο Τσέχος Τόμας Γιάνκου με 2.28μ. Ο Παναγιώτης Οικονόμου έμεινε στην ένατη και τελευταία θέση των 1.500μ. με χρόνο 3:59.00. Σε μία πολύ αργή κούρσα, ο Κενυάτης Αλεξ Κιπτσιρτσίρ με δυνατό φίνις πήρε τη νίκη με 3:52.60
Στο μήκος, ο Λούης Τσάτουμας στάθηκε άτυχος, αφού τραυματίστηκε και δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις προσπάθειες του. Τέλος, στις δύο "μικρές" σκυταλοδρομίες 4Χ100μ. που έκλεισαν το πρόγραμμα του Σαββάτου, η εθνική γυναικών τερμάτισε έβδομη και η ανδρική ομάδα όγδοη. Οι Χαρούλα Μπουντά, Ζωή Νεραντζίδου, Ελευθερία Κομπίδου και Γεωργία Κοκλώνη πέτυχαν χρόνο 44.29 και άφησαν πίσω τους την ομάδα της Ευρώπης, που έκανε πολύ κακές αλλαγές αλλά και τις ΗΠΑ που ακυρώθηκαν. Η ανδρική ομάδα με τους Γιάννη Πολίτη, Ανδρέα Καραγιάννη, Αριστείδη Πετρίδη και Παναγιώτη Σαρρή έκανε 39.84, μπροστά από την ομάδα της Αμερικής που δεν τερμάτισε, αφήνοντας ανεκμετάλλευτη την παρουσία στις τάξεις της του Ασάφα Πάουελ. Στις γυναίκες, η ομάδα που εκπροσώπησε την αμερικανική ήπειρο, με δύο Τζαμαϊκανές (Αλίν Μπέιλι, Σερόν Σίμπσον), τη Ντέμπι Φέργκιουσον από τις Μπαχάμες και τη Σιντονί Μάδερσιλ από τα Νησιά Κέιμαν, πήρε την πρώτη θέση με 42.26, που είναι η καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο. Στους άνδρες, η ομάδα των ΗΠΑ με τους Κάαρον Κόνραϊτ, Ουάλας Σπίρμον, Τάισον Γκέι και Τζέισον Σμουτς ήταν εντυπωσιακή και πλησίασε το παγκόσμιο ρεκόρ (37.40, επίσης από τις ΗΠΑ, στους Ολυμπιακούς της Βαρκελόνης το 1992 και στο Παγκόσμιο της Στουτγκάρδης το 1993). Τελικά, πήραν την πρώτη θέση με χρόνο 37.59, που είναι ρεκόρ αγώνων και η καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ - ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ 1Η ΜΕΡΑ:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΓΑΣ (400μ.): «Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που ήρθε στο στάδιο και με βοήθησε πολύ. Ήθελα να κάνω μία αξιοπρεπή εμφάνιση. Ήρθε το ρεκόρ και ήταν ό,τι καλύτερο. Δεν το περίμενα, γιατί η εποχή είναι περίεργη. Μπήκα στην τελική ευθεία με πολλές δυνάμεις. Ο κόσμος μου έδωσε φτερά. Τώρα θέλω να ξεκουραστώ και εύχομαι του χρόνου να είμαι καλύτερος».
ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ ΔΕΒΕΤΖΗ (Τριπλούν): «Έχει καταντήσει παιχνίδι αυτό με τα κορίτσια. Προσπαθώ να κάνω ένα μεγάλο άλμα, αλλά έρχεται η Τατιάνα (σ.σ. Λεμπέντεβα) και μου παίρνει την πρώτη θέση. Είμαστε όλες φίλες, αλλά προσπαθούμε να κερδίσουμε. Έκανα καλό αγώνα. Ο κόσμος μου έδωσε δύναμη και με βοήθησε πολύ. Ευχαριστήθηκα τον αγώνα και ήρθαν στη μνήμη μου οι αξέχαστες στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Επιπλέον, είμαι πολύ χαρούμενη γιατί είχα δύο άλματα πάνω από τα 15 μέτρα».
ΦΑΝΗ ΧΑΛΚΙΑ (400μ.): «Ήταν μία κούρσα περισσότερο για να την ευχαριστηθώ. Ετρεξα στα 400μ. γιατί ήθελα να δώσω το «παρών» στους αγώνες και να ευχαριστήσω τον κόσμο. Εκανα το καλύτερο και θέλω να ευχαριστήσω όσους ήρθαν στο στάδιο. Θα αποφασίσουμε αύριο το πρωί αν θα τρέξω και στη σκυταλοδρομία».
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΚΛΩΝΗ (100μ.): «Δεν ήταν επιλογή μου να τρέξω εδώ, έτρεξα αναγκαστικά. Τελείωσα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα από τα μέσα Αυγούστου και μετά ήθελα να πάω διακοπές. Σήμερα πλησίασα όσο πιο κοντά μπορούσα στο ατομικό μου ρεκόρ. Για τέλος της σεζόν, δεν είναι άσχημα. Γενικά είμαι ευχαριστημένη από τη φετινή χρονιά αφού, αν και άλλαξα προπονητή, κατάφερα να πετύχω ατομικό ρεκόρ. Ελπίζω του χρόνου να πάω καλύτερα».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Σφυροβολία): «Το σημαντικότερο είναι ότι δίνεται η ευκαιρία στους Έλληνες φιλάθλους να δουν πολύ μεγάλους αγώνες. Χάρηκα που ήρθε κόσμος τόσο νωρίς, παρ΄ ότι ώρα έναρξης αναγραφόταν 17:30 (σ.σ. η σφυροβολία άρχισε στις 16:30), και αγωνίστηκα γι΄ αυτό τον κόσμο. Τώρα έχουμε ένα μήνα ξεκούρασης και ανασυγκρότησης και ξεκινάμε την προετοιμασία για το Παγκόσμιο της Οσάκα».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΝΤΖΗ (400μ. εμπόδια): «Επιτέλους στο τέλος της χρονιάς, πέτυχα την επίδοση που ήθελα και είμαι ευχαριστημένη. Όλο αυτό τον καιρό ήθελα κάτω από 56.50, ήμουν καλά στην υγεία μου και έκανα αυτή την καλή επίδοση εδώ στην Αθήνα».
ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ (3.000μ.): «Ο κόσμος είναι απίστευτος. Φώναζε συνεχώς το όνομά μου. Είναι το τέλος της σεζόν, η κούραση είναι φοβερή. Έκανα την προσπάθειά μου αλλά ήθελα κάτι καλύτερο».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΡΑΚΟΣ (Υψος): «Είναι πολύ ωραία η ατμόσφαιρα. Παρά την κούραση, χάρηκα πολύ τον αγώνα μου και προσπάθησαν να κάνω το καλύτερο που μπορούσα».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΚΑΦΙΔΑ (Επί κοντώ): «Έσωσα τη χρονιά. Ήμουν καλά και μου άρεσε που είδα το στάδιο γεμάτο. Αν έκανα έναν απολογισμό, θα έλεγα ότι είμαι ευχαριστημένη, σίγουρα όμως μπορούσα και καλύτερα. Μου στοίχισε πάντως το άλμα στα 4.30μ., λόγω έλλειψης αγώνων και ουσιαστικής προπόνησης».
ΑΡΕΤΗ ΑΜΠΑΤΖΗ (Δισκοβολία): «Μου έμεινε η συμμετοχή σε έναν πολύ ωραίο αγώνα. Είμαι ευχαριστημένη που πήρα μέρος».
ΤΑΤΙΑΝΑ ΛΕΜΠΕΝΤΕΒΑ (Ρωσία, Τριπλούν): «Περίμενα σκληρή μάχη με τη Δεβετζή και την Αλντάμα και έκανα ειδική προετοιμασία για τους αγώνες, αν και ήμουν πολύ κουρασμένη. Μετά το πρώτο καλό άλμα, ήξερα ότι μπορώ να πάω πιο μακριά, όμως η τεχνική μου δεν ήταν πολύ καλή σήμερα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο, που ήταν πολύ φιλικός απέναντί μου».
ΚΟΤΖΙ ΜΟΥΡΟΦΟΥΣΙ (Ιαπωνία/Σφυροβολία): «Η Αθήνα είναι η αγαπημένη μου πόλη. Ήμουν εδώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997, στους Ολυμπιακούς του 2004 και τώρα πέτυχα εδώ την καλύτερη φετινή μου επίδοση».
ΚΕΡΟΝ ΚΛΕΜΕΝΤ (ΗΠΑ, 400μ. εμπόδια): «Είμαι πολύ χαρούμενος από την πρώτη θέση και τους εννέα βαθμούς που έδωσα στις ΗΠΑ. Έτρεξα πολύ καλά και είμαι πολύ ικανοποιημένος».
ΦΡΑΝΚΑ ΝΤΙΤΣ (Γερμανία, Δισκοβολία): «Εκπροσωπώ την Ευρώπη και θέλω η Ευρώπη να πάρει την πρώτη θέση. Ήταν ο τελευταίος μου αγώνας για φέτος, όμως κατάφερα να σημειώσω τη δεύτερη καλύτερη φετινή μου επίδοση. Αν και οι άλλες κοπέλες δεν σημείωσαν καλές επιδόσεις, είχα το νου μου, γιατί κάποιες από αυτές έχουν ατομικά ρεκόρ στα 66μ.».
ΓΙΟΥΛΙΑ ΠΕΤΣΟΝΚΙΝΑ (Ρωσία, 400μ. εμπόδια): «Ήταν μία πολύ δύσκολη νίκη, γιατί δεν έχω ούτε πολλές προπονήσεις, ούτε πολλούς αγώνες στα πόδια μου».
ΑΛΕΞ ΚΙΠΤΣΙΡΤΣΙΡ (Κένυα, 1.500μ.): «Είναι διαφορετικό όταν τρέχεις και κερδίζεις για την ήπειρό σου, την Αφρική, και όχι μόνο για την Κένυα. Είχα μία πολύ καλή χρονιά, με πολλές νίκες. Επόμενος στόχος μου είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οσάκα».
ΛΑΣΟΝ ΜΕΡΙΤ (ΗΠΑ, 400μ.): «Σήμερα κατάλαβα πώς αισθάνθηκαν όσοι συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο κόσμος ήταν φοβερός και με βοήθησε πολύ. Στρατηγική μου ήταν να έχω έναν πολύ γρήγορο ρυθμό στα πρώτα 200 μέτρα. Ήταν μία δύσκολη κούρσα, γιατί έτρεχα στην πρώτη διαδρομή».
ΡΑΛΦ ΜΠΑΡΤΕΛΣ (Γερμανία, Σφαιροβολία): «Ήμουν πολύ τυχερός φέτος. Κέρδισα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για δύο εκατοστά και το Παγκόσμιο Κύπελλο για επτά εκατοστά. Νομίζω ότι ο Θεός με συμπαθεί!».
ΕΛΕΝΑ ΙΣΙΝΜΠΑΓΕΒΑ (Ρωσία, Επί κοντώ): «Ο κόσμος με εκπλήσσει κάθε φορά που έρχομαι στην Αθήνα. Μου δείχνει μεγάλη αγάπη κι εγώ τους το ανταποδίδω με μεγάλες προσπάθειες. Αυτή τη φορά πέρασα τα 4.60μ., που είναι ρεκόρ αγώνων. Έχω αλλάξει κάποια πράγματα στην τεχνική μου και δυσκολεύομαι λίγο».
ΤΟΜΑΣ ΓΙΑΝΚΟΥ (Τσεχία, Ύψους): «Πίστευα ότι ο αγώνας θα ήταν δύσκολος, αλλά αυτό δεν συνέβη. Με τα λεφτά που κέρδισα από την πρώτη θέση ελπίζω να αγοράσω καινούριο εξοπλισμό καταδύσεων. Ελπίζω να πάω στην Αίγυπτο με την κοπέλα μου για καταδύσεις».
ΣΤΕΦΙ ΝΕΡΙΟΥΣ (Γερμανία, Ακοντισμός): «Φέτος οι περισσότερες βολές μου ήταν μεταξύ 64-65 μέτρων. Του χρόνου θέλω να ρίξω περισσότερο και να έχω κάποιες προσπάθειες γύρω στα 68 μέτρα. Χαίρομαι που ολοκλήρωσα τη φετινή σεζόν στην Αθήνα».
ΣΑΝΙΑ ΡΙΤΣΑΡΝΤΣ: «Δεν μπορώ να πιστέψω το ρεκόρ που έκανα. Θέλω να κάνω πάντα το καλύτερο για τη χώρα μου. Θα τρέξω άλλη μία κούρσα και στη συνέχεια θα είναι καιρός για διακοπές».
ΖΟΥΛΙΑ ΚΑΛΑΤΑΓΙΟΥΝΤ (Κούβα, 800μ.): «Ήταν άλλη μία πολύ σημαντική νίκη στην καριέρα μου. Δεν είμαι ευχαριστημένη από το χρόνο, αλλά το σημαντικό είναι ότι νίκησα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν η τελευταία μου κούρσα για φέτος, τώρα θέλω να ξεκουραστώ».
ΣΑΙΦ ΣΑΑΕΕΝΤ ΣΑΧΕΕΝ (Κατάρ, 5.000μ.): «Δεν έχει σημασία ο χρόνος, αλλά η νίκη. Ηθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να νικήσω τον Κενενίσα Μπεκέλε, αλλά αποσύρθηκε πριν τον αγώνα. Θα τρέξω και στα στιπλ αύριο. Σκέφτομαι το νταμπλ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του χρόνου, οπότε θα είναι ένα είδος πρόβας».
Την 1η ημέρα του 10ου Παγκοσμίου Κυπέλλου στίβου σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
ΑΝΔΡΕΣ
Σφυροβολία
1. Κόζι Μουροφούσι (Ασία/Ιαπωνία) 82.01
2. Ιβάν Τιχόν (Ευρώπη/Λευκορωσία) 80.00
3. Ιλια Κονοβάλοφ (Ρωσία) 77.14
4. Α.Τζ. Κρούγκερ (ΗΠΑ) 75.53
5. Αλέξανδρος Παπαδημητρίου (ΕΛΛΑΔΑ) 74.13
6. Τζέιμς Στέισι (Αμερική/Καναδάς) 74.04
7. Κρις Χάρμσι (Αφρική/Ν.Αφρική) 73.94
8. Στιούαρτ Ρέντελ (Ωκεανία/Αυστραλία) 71.99
9. Κριστόφ Επαλέ (Γαλλία) 71.43
Σφαιροβολία
1. Ραλφ Μπάρτελς (Ευρώπη/Γερμανία) 20.67
2. Ρίσε Χόφα (ΗΠΑ) 20.60
3. Πάβελ Σόφιν (Ρωσία) 20.45
4. Σκοτ Μάρτιν (Ωκεανία/Αυστραλία) 20.25
5. Ντόριαν Σκοτ (Αμερική/Τζαμάικα) 20.21
6. Γκαετάν Μπουκί (Γαλλία) 19.40
7. Νάβπριτ Σινγκ (Ασία/Ινδία) 18.43
8. Γιασέρ Ιμπραϊμ Φαράγκ (Αφρική/Αίγυπτος) 18.23
9. Ανδρέας Αναστασόπουλος (ΕΛΛΑΔΑ) 17.06
400μ. εμπόδια
1. Κέρον Κλέμεντ (ΗΠΑ) 48.12
2. Λ.Τζ. Βαν Ζιλ (Αφρική/Ν.Αφρική) 48.35
3. Μάρεκ Πλάβγκο (Ευρώπη/Πολωνία) 48.76
4. Κέμελ Τόμπσον (Αμερική/Τζαμάικα) 48.80
5. Ναμάν Κεϊτά (Γαλλία) 49.53
6. Αλεξάντρ Ντερεβιάγκιν (Ρωσία) 49.83
7. Τρίσταν Τόμας (Ωκεανία/Αυστραλία) 50.00
8. Μηνάς Αλοζίδης (ΕΛΛΑΔΑ) 51.12
9. Γιεβγένι Μελεσένκο (Ασία/Καζακστάν) 51.55
Ύψος
1. Τόμας Γιάνκου (Ευρώπη/Τσεχία) 2.28
2. Αντρέι Σίλνοφ (Ρωσία) 2.24
3. Τόρα Χάρις (ΗΠΑ) 2.24
4. Καμπέλο Κγκοσιεμάνγκ (Αφρική/Μποτσουάνα) 2.20
5. Δημήτρης Συρράκος (ΕΛΛΑΔΑ) 2.20
6. Ζεσέ Ντε Λίμα (Αμερική/Βραζιλία) 2.15
7. Μουσταφά Ραϊφάκ (Γαλλία) 2.10
8. Λιαμ Τζαμέλ-Πάεζ (Ωκεανία/Αυστραλία) 2.05
9. Χαϊκιάνγκ Χουάνγκ (Ασία/Κίνα) -
1.500μ.
1. Αλεξ Κίπτσιρτσιρ (Αφρική/Κένια) 3:52.60
2. Ιβάν Χέσκο (Ευρώπη/Ουκρανία) 3:53.33
3. Νίκολας Γουίλις (Ωκεανία/Νέα Ζηλανδία) 3:54.76
4. Γκάμπριελ Τζένινγκς (ΗΠΑ) 3:55.09
5. Ραμίλ Αριτκούλοβ (Ρωσία) 3:55.11
6. Νάθαν Μπράνεν (Αμερική/Καναδάς) 3:55.16
7. Αμπντουλραχμάν Σουλεϊμάν (Ασία/Κατάρ) 3:55.67
8. Μαχιεντίν Μεκισί-Μπεναμπάντ (Γαλλία) 3:55.89
9. Πανγιώτης Οικονόμου (ΕΛΛΑΔΑ) 3:59.00
100μ.
1. Τίσον Γκέι (ΗΠΑ) 9.88
2. Φράνσις Ομπικβέλου (Ευρώπη/Πορτογαλία) 10.09
3. Μαρκ Μπαρνς (Αμερική/Τρίνινταντ) 10.14
4. Οτσένα Εμεντόλου (Αφρική/Νιγηρία) 10.14
5. Ρονάλντ Πονιόν (Γαλλία) 10.17
6. Γιαόζου Γιανγκ (Ασία/Κίνα) 10.21
7. Αντρέι Γιεπίσιν (Ρωσία) 10.27
8. Πάτρικ Τζόνσον (Ωκεανία/Αυστραλία) 10.28
9. Τάσος Γκούσης (ΕΛΛΑΔΑ) 10.34
400μ.
1. ΛαΣάουν Μπέριτ (ΗΠΑ) 44.54
2. Γκάρι Κικάγια (Αφρική/Λ.Δ.Κονγκό) 44.66
3. Δημήτρης Ρέγας (ΕΛΛΑΔΑ) 45.11(π.ρ)
4. Αλεϊν Φρανσίκ (Αμερική/Γρενάδα) 45.30
5. Ντάνιελ Νταμπρόβσκι (Ευρώπη/Πολωνία) 45.61
6. Βλάντισλαβ Φρολόβ (Ρωσία) 45.76
7. Μαρκ Ρακίλ (Γαλλία) 46.26
8. Κλίντον Χιλ (Ωκεανία/Αυστραλία) 46.41
9. Ρόχαν Πράντιπ Κουμαρά (Ασία/Σρι Λάνκα) 47.35
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Δισκοβολία
1. Φράνκα Ντιτς (Ευρώπη/Γερμανία) 66.07
2. Αρέθα Τάρμοντ (ΗΠΑ) 61.83
3. Αϊμίν Σονγκ (Ασία/Κίνα) 61.47
4. Ντάρια Πιτσαλνίκοβα (Ρωσία) 61.39
5. Βιολέτα Ποτέπα (Πολωνία) 60.82
6. Ντάνι Σάμουελς (Ωκεανία/Αυστραλία) 59.68
7. Γιάνια Φεράλες (Αμερική/Κούβα) 58.93
8. Ελίζνα Ναούντε (Αφρική/Ν.Αφρική) 56.11
9. Αρετή Αμπατζή (ΕΛΛΑΔΑ) 53.66
Τριπλούν
1. Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία) 15.13(ρ.α)
2. Χρυσοπηγή Δεβετζή (ΕΛΛΑΔΑ) 15.04
3. Γιαμίλε Αλντάμα (Αφρική/Σουδάν) 14.78
4. Τρέσια Σμιθ (Αμερική/Τζαμάικα) 14.64
5. Αναστασία Γιουράβλεβα (Ασία/Ουζμπεκιστάν) 14.54
6. Όλια Σαλαντούχα (Ευρώπη/Ουκρανία) 14.16
7. Σάνι Μαρκς (ΗΠΑ) 13.79
8. Αλεξάντρα Φίλα (Πολωνία) 13.34
9. Λίντα Άλεν (Ωκεανία/Αυστραλία) 12.95
400μ. εμπόδια
1. Γιούλια Νόσοβα-Πετσόνκινα (Ρωσία) 53.88
2. Λασίνα Ντέμους (ΗΠΑ) 54.06
3. Αννα Γέσιεν (Πολωνία) 54.48
4. Τατιάνα Τέρεστσουκ-Αντίποβα (Ευρώπη/Ουκρανία) 54.55
5. Ντάιμι Πέρνια (Αμερική/Κούβα) 54.60
6. Ξιαοξιάο Χουάνγκ (Ασία/Κίνα) 55.06
7. Τζάνετ Γουίεναντ (Αφρική/Ν.Αφρική) 56.31
8. Χριστίνα Χαντζή (ΕΛΛΑΔΑ) 56.35
9. Λόριν Μπόντεν (Ωκεανία/Αυστραλία) 58.22
3.000μ.
1. Τίρουνες Ντίμπαμπα(Αφρική/Αιθιοπία) 8:33.78(ρ.α)
2. Λίντια Τσιογιέκα (Πολωνία) 8:39.69
3. Κάρα Γκούσερ (ΗΠΑ) 8:41.42
4. Ελόις Γουέλινγκς (Ωκεανία/Αυστραλία) 8:41.78
5. Καγιόκο Φουκούσι (Ασία/Ιαπωνία) 8:44.58
6. Κριστίνα Παπ (Ευρώπη/Ουγγαρία) 8:51.15
7. Γιουλία Τσιζένκο (Ρωσία) 8:59.67
8. Μαρία Πρωτόπαππα (ΕΛΛΑΔΑ) 9:00.15
9. Μέγκαν Μέτκαλφ (Αμερική/Καναδάς) 9:04.90
100μ.
1. Σέρον Σίμπσον (Αμερική/Τζαμάικα) 10.97
2. Τόρι Έντουαρντς (ΗΠΑ) 11.19
3. Βίντα Ανίμ (Αφρική/Γκάνα) 11.21
4. Κιμ Γκεβέρτ (Ευρώπη/Βέλγιο) 11.24
5. Γιούλια Γκούσινα (Ρωσία) 11.39
6. Γεωργία Κοκλώνη (ΕΛΛΑΔΑ) 11.40
7. Γκούζελ Κουμπίεβα (Ασία/Ουζμπεκιστάν) 11.43
8. Σάλι ΜακΛέλαν (Ωκεανία/Αυστραλία) 11.44
9. Ντάρια Ονίσκο (Πολωνία) 11.49
400μ.
1. Σάνια Ρίτσαρντς (ΗΠΑ) 48.70
2. Βάνια Σταμπόλοβα (Ευρώπη/Βουλγαρία) 50.09
3. Νόβλεν Ουίλιαμς (Αμερική/Τζαμάικα) 50.24
4. Τατιάνα Βεσκούροβα (Ρωσία) 50.50
5. Φανή Χαλκιά (ΕΛΛΑΔΑ) 50.94
6. Αμί Μπακέ Τιάμ (Αφρική/Σενεγάλη) 51.39
7. Όλγκα Τερέσκοβα (Ασία/Καζακστάν) 52.57
8. Γκράζνια Πρόκοπεκ (Πολωνία) 53.29
9. Ρόζμαρι Χέιγουορντ (Ωκεανία/Αυστραλία) 54.01
Οι βαθμολογίες έχουν ως εξής:
ΑΝΔΡΕΣ
1. Ευρώπη 76 βαθμοί
2. ΗΠΑ 74
3. Αφρική 61
4. Αμερική 50
5. Ρωσία 50
6. Ασία 44
7. Γαλλία 35
8. Ωκεανία 32
9. Ελλάδα 25
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
1. Αμερική 65 βαθμοί
2. Ρωσία 65
3. Ευρώπη 60
4. Αφρική 57
5. ΗΠΑ 49
6. Πολωνία 47
7. Ασία 42
8. Ελλάδα 35
9. Ωκεανία 26
Το πρόγραμμα και οι ελληνικές συμμετοχές της 2ης ημέρας :
ΩΡΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ
16:15 Σφυροβολία (Γ) Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου
17:35 Τριπλούν (Α) Κώστας Ζαλαγκίτης
17:45 Δισκοβολία (Α) Στέφανος Κώνστας
17:50 Επί κοντώ (Α) Σταύρος Κουρουπάκης
17:55 Σφαιροβολία (Α) Ανδρέας Αναστασόπουλος
18:00 100μ. εμπόδια (Γ) Φλώρα Ρεντούμη
18:10 110μ. εμπόδια (Α) Θεόπιστος Μαυρίδης
18:25 3.000μ. στιπλ (Γ) Ειρήνη Κοκκιναρίου
18:30 Ύψος (Γ) Περσεφόνη Χατζηνάκου
18:45 3.000μ. στιπλ (Α) Αλέξανδρος Λίτσης
19:00 3.000μ. (Α) Τάσος Φράγκος
19:15 Μήκος (Γ) Χρυσοπηγή Δεβετζή
19:20 200μ. (Γ) Χαρούλα Μπουντά
19:25 Ακοντισμός (Α) Γιώργος Ήλτσιος
19:30 200μ. (Α) Τάσος Γκούσης
19:40 1.500μ. (Γ) Καλλιόπη Αστροπεκάκη
19:50 800μ. (Α) Ευθύμιος Παπαδόπουλος
20:00 5.000μ. (Γ) Μαρία Πρωτόπαππα
20:30 4Χ400μ. (Γ) Αλένα Μαρία Πάντη, Στέλλα Δημόγλου,
Χαρούλα Μπουντά, Δήμητρα Ντόβα
20:40 4Χ400μ. (Α) Στέλιος Δημότσιος, Γιώργος Ντούπης,
Παντελής Μελαχροινούδης, Δημήτρης Γράβαλος
Επιμέλεια: Πένυ Ροντογιάννη
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.