Απορρίφθηκε η έφεση που άσκησαν στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS) ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου ζητώντας την άρση της προσωρινής απαγόρευσης συμμετοχής σε αγώνες, ωσότου εκδοθεί η οριστική απόφαση. Οι δύο Έλληνες σπρίντερ είναι από τον Απρίλιο του 2005 τιμωρημένοι από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) μετά την απουσία τους από προγραμματισμένους ελέγχους ντόπινγκ εν όψει της συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Η τελεσίδικη και μη εφέσιμη απόφαση για την τύχη των δύο αθλητών αναμένεται μετά την εκδίκαση της υπόθεσης που ξεκινά στις 26 και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, ενώ στο μεταξύ αμφότεροι δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες.
Πρόεδρος του δικαστηρίου θα είναι ο Αυστραλός Ουάλας Σάλιβαν, που θα αντικαταστήσει τον Καναδό Ιβ Φορτιέ. Ο τελευταίος είχε παραιτηθεί στις 14 Φεβρουαρίου μετά το αίτημα εξαίρεσης που είχε καταθέσει ο δικηγόρος του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου. Ο νομικός εκπρόσωπος των Ελλήνων απέδειξε πως ο κ.Φορτιέ συνδέεται επαγγελματικά με τον Στέφαν Ντρίμερ ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στην WADA (Παγκόσμια Υπηρεσία κατά του Ντόπινγκ) και ήταν μέλος του πάνελ το οποίο ασχολήθηκε με την υπόθεση των δύο Ελλήνων αθλητών. Η εκδίκαση της υπόθεσης τότε είχε μετατεθεί για τις 22 Φεβρουαρίου, ωστόσο το CAS θεώρησε πως οι μόλις 48 ώρες που είχε στη διάθεσή της για την εξέταση της υπόθεσης δεν επαρκούσαν.
Τα άλλα δύο μέλη του συμβουλίου είναι ο Βρετανός Πίτερ Λίβερ, τον οποίο επέλεξε η IAAF και ο Αμερικανός Κρίστοφερ Κάμπελ, που επελέγη από τους δύο αθλητές.
Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νομικός σύμβουλος των δύο αθλητών, Γρηγόρης Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στην απόφαση του δικαστηρίου τονίζοντας ότι δεν ήταν ομόφωνη, ενώ ουσιαστικά το CAS δήλωσε αναρμόδιο να αποφασίσει για το θέμα. Παράλληλα το CAS προτρέπει για την επίλυση του θέματος της διαθεσιμότητας, την προσφυγή σε εθνικά δικαστήρια για την διεκδίκηση αποζημιώσεων.
«Πριν από 12 μήνες είχαμε καταθέσει την αίτηση για να κηρυχθεί η διαθεσιμότητα παράνομη και καταχρηστική. Το δικαστήριο όπως τονίζει και στο σκεπτικό της απόφασής του, με πλειοψηφία 2-1 και όχι ομόφωνα ως είθισται, έκρινε εαυτόν αναρμόδιο για να αποφασίσει για το θέμα της διαθεσιμότητας με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα να παραμένει σε ισχύ μέχρι και την τελική απόφαση, η οποία αναμένεται, σύμφωνα με την γνώμη μου γύρω στον Αύγουστο του 2006. Η απόφαση μάλιστα προτρέπει, για το θέμα τελικής επίλυσης της διαθεσιμότητας, προσφυγή στα εθνικά δικαστήρια, όχι απαραίτητα τα ελληνικά, με κύριο σκοπό την καταβολή αποζημιώσεων. Συνεπάγεται ότι το θέμα της διαθεσιμότητας συνεχίζεται, καθώς και με την σύμφωνη γνώμη του CAS πάντα, η νομική του ανάλυση είναι πολύπλοκη. Η ουσία πάντως είναι ότι ο Κώστας και η Κατερίνα παραμένουν εκτός αγώνων επί 16 μήνες και 2 εβδομάδες, παρότι νομικά, δικαστικά και ουσιαστικά είναι αθώοι», επεσήμανε σχετικά ο κ Ιωαννίδης.
Υπενθυμίζεται πως οι δύο αθλητές κατηγορούνται για:
*Παρακώλυση ελέγχου ντόπινγκ και μη εμφάνιση (non show) σε ελέγχους στο Τελ Αβίβ, το Σικάγο (όπου είχε δηλώσει πως θα βρίσκεται) και την Αθήνα (την παραμονή των Αγώνων).
*Ψευδή αναφορά στις αρχές για το περιβόητο δηλωθέν τροχαίο ατύχημα της 12ης Αυγούστου.
*Ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή.
Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.