Είναι ένας από τους μεγαλύτερους δρομείς μεσαίων αποστάσεων στην ιστορία και σίγουρα ο σπουδαιότερους στη δεκαετία του ’90. Ο Γουΐλσον Κίπκετερ, με τα τρία Παγκόσμια πρωταθλήματα και τα δύο Ολυμπιακά μετάλλια, παραμένει προσιτός, αποτελώντας έναν πραγματικό Αθλητή-Πρότυπο.
Στη Σιγκαπούρη, όπου βρίσκεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε, αφού ο Δανός δρομέας μίλησε στη WEB TV του www.sport-fm.gr.
Αποστολή στη Σιγκαπούρη, Νικόλας Ακτύπης
Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που έγινε στο στάδιο «Bishan» για την έναρξη των αγωνισμάτων στίβου και γυμναστικής, οι Έλληνες δημοσιογράφοι είχαμε την τύχη να τον συναντήσουμε από κοντά.
Δείτε τη συνέντευξη του Γουΐλσον Κίπκετερ κάνοντας κλικ εδώ.
«Αυτοί οι Αγώνες θα δώσουν την ευκαιρία στα νέα παιδιά να μάθουν πολλά πράγματα γύρω από τον αθλητισμό. Για τις διοργανώσεις, τα Μέσα, τα πάντα. Κυριότερα όμως έχουν έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Γνωρίζουν άλλους ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Από εδώ μπορούν τα παιδιά να ασχοληθούν με όλο το φάσμα, ίσως δεν γίνουν όλοι πρωταθλητές, ίσως όμως βοηθηθούν και γίνουν προπονητές ή δημοσιογράφοι», δήλωσε αρχικά.
Στη συνέχεια ο πολιτογραφημένος Δανός, αλλά Κενυάτης στην καταγωγή δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στη σημασία των Αγώνων για τους «δικούς» του ανθρώπους.
«Πολλοί νεαροί αθλητές από την Αφρική έχουν έτσι τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς. Είναι και πάλι το κομμάτι της Παιδείας. Μαθαίνεις πράγματα. Να σχεδιάζεις μπροστά, να γνωρίσεις τελικά, καλύτερα τον ίδιο σου τον εαυτό. Εδώ θα συναντήσουν άλλα παιδιά από την Ασία ή την Ωκεανία. Ο καθένας θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους».
Στο τέλος, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Κίπκετερ δεν έκρυψε την αγάπη που κουβαλά για την Ελλάδα. Άλλωστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο που ήταν το τελευταίο της καριέρας του.
«Έχω αγωνιστεί τρεις φορές στην Ελλάδα και γνωρίζω πολλούς αθλητές από τη χώρα σας. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Από την Ελλάδα ξεκίνησαν τα πάντα σχετικά με τον αθλητισμό. Οι Έλληνες είναι οι πρόγονοι του Ολυμπιακού Κινήματος και είναι υπέροχο να βλέπουν τώρα τους απογόνους να συμμετέχουν σε μια τέτοια διοργάνωση, εδώ στη Σιγκαπούρη. Έχω όμορφες αναμνήσεις από τη χώρα σας. Εκεί στέφθηκα Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 1997 και κέρδισα μετάλλιο το 2004, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Έχω ωραίες αναμνήσεις από τους ανθρώπους εκεί. Μόνο και μόνο που πάτησα στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας ήταν σπουδαίο. Καταλαβαίνεις αμέσως ότι από εκεί ξεκίνησε η Ιστορία, όλο αυτό που μας ενώνει σήμερα».
Νωρίτερα, στο στάδιο «Bishan» ο Γουΐλσον Κίπκετερ παραβρέθηκε σε συνέντευξη Τύπου προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Στο πάνελ συμμετείχαν ακόμα ο Γιάνι Τάνσκανεν, πρωταθλητής της γυμναστικής και Αθλητής-Πρότυπο των Αγώνων, ο Τίμοθι Τσενγκ, νεαρός αθλητής από τη Σιγκαπούρη, η Σλάβα Κορν, Media Comission President της FIG, η «επόμενη Ισινμπάγεβα» όπως αποκαλείται, Αντζέλικα Μπένγκστον, η οποία έχει τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών στο επί κοντώ στις μικρές κατηγορίες και αναφέρθηκε στην ευκαιρία που της δίνεται να γνωρίσει από κοντά το ίνδαλμά της.
Τέλος, το «παρών» έδωσε και ο Γιάννης Νικολάου, Communications Manager της IAAF, τον οποίο ευχαριστούμε, όχι μόνο για τη μετάφραση αλλά και τη γενικότερη βοήθεια που μας παρείχε.
«Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι στη Σιγκαπούρη. Έχω τρέξει αμέτρητα χιλιόμετρα στη ζωή μου και μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει για τους νεαρούς αθλητές η παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα μπορέσω να τους μεταφέρω τις δικές μου εμπειρίες. Όλα τα σπορ είναι καλά, δεν έχει σημασία ποιο θα επιλέξει κανείς. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό, χρειάζεται να υπάρχει Παιδεία και Πολιτισμός. Το να κερδίσεις σε έναν αγώνα δεν σημαίνει ότι είσαι πρωταθλητής, πρέπει να έχεις και άλλα στοιχεία. Με αυτό που επιχειρούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο, όμως αυτές τις μέρες θα δείξουμε ότι είναι εφικτό ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι θα σκέφτονται και θα ενεργούν με γνώμονα το γεγονός ότι ο αθλητισμός πρέπει να συνυπάρχει με τον Πολιτισμό και την Παιδεία για έναν καλύτερο κόσμο», ήταν η τοποθέτηση του Κίπκετερ, ο οποίος στη συνέχεια έκανε και μια παράκληση εκ μέρους των αθλητών, προς τους δημοσιογράφους.
«Μην κάνετε στους νέους αυτό που μου κάνατε κι εμένα μετά από κάθε κούρσα. Μην τρέχετε αμέσως για να πάρετε μια δήλωση, ρωτώντας: ''πώς νιώθετε τώρα; Πώς λες να νιώθω; Θέλω να πάρω μια ανάσα!''»
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.