Στίβος

Σπουδαία τιμή για την Ελλάδα

Τιμώμενη χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων "Πεκίνο 2008" ανακύρηξε την Ελλάδα ο Κινέζος υπουργός Πολιτισμού, κ. Σουν Ζιασένγκ. Η συμφωνία επετεύχθει το μεσημέρι στο γεύμα εργασίας, που είχε παραθέσει ο κ. Ζιασένγκ στην αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού κα Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, μετά από μία πολύ θερμή υποδοχή και τα καλύτερα λόγια για την εξαιρετική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Τιμώμενη χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων "Πεκίνο 2008" ανακύρηξε την Ελλάδα ο Κινέζος υπουργός Πολιτισμού, κ. Σουν Ζιασένγκ. Η συμφωνία επετεύχθει το μεσημέρι στο γεύμα εργασίας, που είχε παραθέσει ο κ. Ζιασένγκ στην αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού κα Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, μετά από μία πολύ θερμή υποδοχή και τα καλύτερα λόγια για την εξαιρετική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Εκεί, η κα Πετραλιά είχε την ευκαιρία να διατυπώσει ενδιαφέρουσες πολιτιστικές προτάσεις της Ελλάδας, που έπεισαν τον Κινέζο υπουργό να ανακηρύξει τη χώρα μας ως , κατ' αποκλειστικότητα, τιμώμενη χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων "Πεκίνο 2008". Το γεγονός είναι ιδιαίτερης σημασίας και για τις δυο χώρες, καθώς μέσα από αυτήν την πολιτιστική σύμπραξη σηματοδοτείται μία νέα εποχή στις διμερείς πολιτιστικές σχέσεις, με βάση τις αξίες, τα ιδεώδη του Ολυμπισμού και τη διάδοσή τους. Ετσι, σύντομα μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων της χώρας μας θα εξεταστούν με την Κίνα στο άμεσο μέλλον και θα αποτυπωθούν κατά την επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, για να υπογραφούν όπως απαιτεί το Πρωτόκολλο από τους αρχηγούς των δύο κυβερνήσεων.

"Η συμφωνία είναι πολύ σημαντική και θα δώσει μία ιδιαίτερη έμφαση και υπόσταση στη μεγάλη Ολυμπιακή γέφυρα που χτίζουμε ανάμεσα στην Αθήνα και στο Πεκίνο", επισήμανε η κα Πετραλιά. "Θα είναι μία χρονιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, με πάρα πολλές εκδηλώσεις. Ηδη, συμφωνήσαμε μία μεγάλη έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Πεκίνου, με θέμα τον Ολυμπιακό Πολιτισμό, πρόσθεσε η ίδια".

"Ο Ολυμπιακός Πολιτισμός, όπως εξήγησε, είναι μία φιλοσοφία, αλλά και μία πραγματικότητα πλέον σε αυτή μας τη σχέση ανάμεσα στην Αθήνα, μητέρα των Ολυμπιακών Αγώνων και στο Πεκίνο που παραλαμβάνει από την Αθήνα με πολύ σεβασμό και αγάπη την ολυμπιακή σκυτάλη".

"Με την επίσκεψη της κας Πετραλιά στο Πεκίνο ανοίγουμε μία νέα σελίδα της συνεργασίας μας στον τομέα του Πολιτισμού των δύο χωρών μας" τόνισε με ικανοποίηση ο κ. Ζιασένγκ εξηγώντας ότι οι Κινέζοι αγαπάνε το Ολυμπιακό πνεύμα. Και πρόσθεσε: "Με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το πνεύμα της Ολυμπιάδας θα εξαπλωθεί σε όλη την Κίνα. Επειδή η Ελλάδα είναι η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι προτεραιότητα για μας να δανειστούμε τις σοφίες της. Είναι φυσικό ότι το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι το πνεύμα του ελληνικού πολιτισμού, γι' αυτό το λόγο το 2008 είναι η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου αλλά ταυτόχρονα και του ελληνικού Πολιτισμού".

Δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού στην Κίνα, η σημερινή σφραγίστηκε από πολλές και σημαντικές συναντήσεις και επιτυχίες μέσω των οποίων αρχίζει να αναπτύσσεται μία νέα σχέση στην ιστορία των δύο χωρών. Μεγάλο βήμα υπήρξε επίσης η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας των δύο χωρών που ορίζει τη σύσταση μιας Κοινής Επιτροπής Ολυμπιακών Συνεργασιών, η οποία είχε αποφασιστεί στην Αθήνα και υπεγράφη σήμερα στο Πεκίνο μέσα σε μία ιδιαίτερα εγκάρδια ατμόσφαιρα και μία λαμπρή υποδοχή από τον υπουργό Αθλητισμού, κ. Λιου Πενγκ και την κα Πετραλιά.

Αυτή είναι μια ευτυχής ιστορική στιγμή, επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η Ολυμπιακή γέφυρα που χτίζεται ανάμεσα στην Αθήνα και το Πεκίνο με την Ελλάδα και την Κίνα ως χώρες που είναι κοιτίδες του Δυτικού και του Ανατολικού Πολιτισμού αντίστοιχα.

Οι αξίες του Ολυμπισμού είναι αναλοίωτες και συγκινούν το λαό της Κίνας όπως και τον ελληνικό, πρόσθεσε η κα Πετραλιά, εξηγώντας ότι η εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά τις δυσκολίες, είναι τεράστια, αξίζει τον κόπο να βιωθεί ως πρόκληση και μεγάλη ευκαιρία.

Τη μεγάλη σπουδαιότητα του μνημονίου και τις συνεργασίες με την Ελλάδα, επισήμανε και ο υπουργός Αθλητισμού της Κίνας εξηγώντας ότι μέσω αυτού αποδεικνύεται και η σημασία που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. "Πήραμε την πολύτιμη εμπειρία σας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και καταλάβαμε το μεγαλείο του Πολιτισμού σας" είπε ο ίδιος.

Εποικοδομητικές συζητήσεις σήμερα είχε επίσης η κα Πετραλιά με τον αντιπρόεδρο της BOCOG, κ. Λιου Τζινγκμιν και άλλα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων "Πεκίνο 2008", όπως και τους αρμοδίους για τα θέματα της Ολυμπιακής εκεχειρίας και λαμπαδηδρομίας.

Ειδικότερα στα δυο αυτά θέματα ζητήθηκε από την κα Πετραλιά η βασική συμβολή της στο θέμα της διοργάνωσης και των πρακτικών λεπτομερειών.

Επίσης σημαντική ήταν και η συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού με τον υπουργό Παιδείας της Κίνας, Ζου Ζι, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα τόνισε τη μεγάλη εκτίμηση του πλανήτη, γι' αυτό και η Κίνα θα ήθελε να μάθει από τη χώρα μας.

Η κα Πετραλιά από τη μεριά της τόνισε ότι οι αξίες και τα ιδανικά του Ολυμπισμού, οι έννοιες της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών, διδάσκονται γεγονός που προωθεί η Ελλάδα στα σχολεία με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για να γίνουν Πολιτισμός του μέλλοντος. Γιατί, εντέλει, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 είναι ένα παράθυρο για την Κίνα στον κόσμο, όπως είπε η υπουργός, αλλά γίνονται ταυτόχρονα και ένα παράθυρο για την Ελλάδα στην Ανατολή και τον πλανήτη μέσω του Ολυμπισμού και της τεχνογνωσίας που απέκτησε με την οικοδόμηση μίας γέφυρας Πυολιτισμού ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή.

Επιμέλεια: Χριστίνα Σγούρα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x