Στίβος

Η «τσαρίνα» των... αιθέρων

Αν και μόλις 23 χρονών η Έλενα Ισινμπάγιεβα είναι η κορυφαία άλτρια επί κοντώ και το ξέρει. Τι κάνει για αυτό; Φροντίζει κάθε χρόνο να πηδάει ψηλότερα, σπάζοντας τα ρεκόρ που η ίδια έχει κάνει μέχρι τώρα στην καριέρα της. Και πραγματικά είναι πολλά στον αριθμό.

Αν και μόλις 23 χρονών η Έλενα Ισινμπάγιεβα είναι η κορυφαία άλτρια επί κοντώ και το ξέρει. Τι κάνει για αυτό; Φροντίζει κάθε χρόνο να πηδάει ψηλότερα, σπάζοντας τα ρεκόρ που η ίδια έχει κάνει μέχρι τώρα στην καριέρα της. Και πραγματικά είναι πολλά στον αριθμό.

Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή… Η Έλενα γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1982 στην βορειότερη πόλη του Καυκάσου. Το Βόλγκραντ. Από μικρή ασχολήθηκε με το άλμα επί κοντώ, αν και τα πρώτα της άλματα δεν έδειχναν ότι θα έχει μία τόσο θεαματική εξέλιξη.
Το 1998 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων του Ανεσί, που ήταν και η πρώτη μεγάλη της διοργάνωση. Εκεί, η Ισινμπάγιεβα πήδηξε 4.00 μέτρα, επίδοση όμως που την άφησε 10 εκατοστά μακριά από το βάθρο.
Μία χρονιά μετά, η 17χρονη τότε άλτρια συμμετείχε στο Παγκόσμιο των νέων όπου έδωσε την πρώτη της «παράσταση», κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 4.10.
Το 2000 και πάλι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα των εφήβων ήταν και πάλι «χρυσή» με άλμα στα 4.20, αφήνοντας πίσω της την Γερμανίδα Ανίκα Μπέκερ. Την ίδια χρονιά συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, βλέποντας την Στέισι Ντραγκίλα να παίρνει το χρυσό μετάλλιο.
Ένα χρόνο αργότερα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων, η Ισινμπάγιεβα έκανε το μεγάλο άλμα στα 4.40 που της έδωσε το χρυσό μετάλλιο. Παράλληλα, με την εμφάνισή της αυτή έδειξε ότι με τον καιρό θα είναι έτοιμη να κάνει μεγάλα πράγματα.
Η Έλενα συνέχισε να βελτιώνεται και το 2002 έδωσε την πρώτη της σκληρή μάχη για το χρυσό μετάλλιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου. Ωστόσο, αν και ξεπέρασε τον εαυτό της, έμεινε τελικά στην 2η θέση με άλμα στα 4.55, βλέποντας την συμπατριώτισσά της Σβετλάνα Φεοφάνοβα να κατακτά το χρυσό μετάλλιο με πέντε εκατοστά διαφορά. Την ίδια χρονιά πάντως, θριάμβευσε στις εγχώριες διοργανώσεις, κατακτώντας το χρυσό τόσο στο πρωτάθλημα ανοικτού στίβου, όσο και σε αυτό του κλειστού.

Αυτό όμως δεν της ήταν αρκετό. Η Έλενα ήθελε να πάει πιο ψηλά και έδειξε να έχει και άλλα περιθώρια βελτίωσης. Το 2003 ήταν μία πολύ καλή χρονιά στην καριέρα της. Ξεκίνησε με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23, ξεπερνώντας τα 4.65. Αν και φαινόταν απίστευτο η Ρωσίδα άλτρια κατάφερε να βελτιώσει την προσωπική της επίδοση κατά 17 εκατοστά. Συγκεκριμένα, στο μίτινγκ του Γκέιτσχεντ στην Αγγλία, πραγματοποίησε άλμα στα 4.82, επίδοση που αποτέλεσε νέο Παγκόσμιο ρεκόρ. Την ίδια χρονιά ήρθε πρώτη στο εθνικό της πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Ωστόσο δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Παρισιού, όπου έμεινε στην 3η θέση πίσω από τις Φεοφάνοβα και Μπέκερ. Παράλληλα, πήρε και το ασημένιο μετάλλιο στο πρωτάθλημα ανοικτού της Ρωσίας.
Το 2004 ήταν η χρονιά «σταθμός» για την Έλενα Ισινμπάγιεβα. Η 22χρονη αθλήτρια έκανε πραγματικά ότι ήθελε «μιλώντας» στο κοντάρι. Στο μίτινγκ του Ντόνετσκ η Ισινμπάγιεβα κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 4.83. Ωστόσο, δε σταμάτησε εκεί και κατέκτησε και το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, «εκτινάσσοντας» το παγκόσμιο ρεκόρ στα 4.86. Η μεγάλη Στέισι Ντραγκίλα έμεινε 2η, ενώ 3η ήταν η Φεοφάνοβα.
Η επιστροφή της στον… τόπο του πρώτου «εγκλήματος» δε θα μπορούσε να την αφήσει ασυγκίνητη και η Έλενα κάνει νέο Παγκόσμιο ρεκόρ στον τόπο που το πραγματοποίησε για πρώτη φορά. Το Γκέιτσχεντ της Αγγλίας. Η Ισινμπάγιεβα με άλμα στα 4.87 «πετάει» πάνω από κάθε προσδοκία.
Η χαρά της όμως κράτησε μόλις μία εβδομάδα, αφού η κατά δύο χρόνια μεγαλύτερή της Φεοφάνοβα κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ μία εβδομάδα αργότερα με 4.88, στα «Βαρδινογιάννεια». Στις 25 Ιουλίου και την τελευταία μεγάλη πρόβα πριν τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, η Έλενα παίρνει την «εκδίκησή» της και γίνεται και πάλι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ με άλμα στα 4.89, στο μίτινγκ του Μπέρμιγχαμ. Και πάλι όμως δεν της ήταν αρκετό, αφού πέντε μέρες αργότερα, στο Κρίσταλ Πάλας έκανε άλμα στα 4.90 (!) δείχνοντας ότι οι Αγώνες θα ήταν παράσταση για έναν ρόλο.

Το άλμα επί κοντώ ήταν το αγώνισμα που περίμεναν όλοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το ΟΑΚΑ είχε βάλει τα «καλά» του και ήταν εκείνο το βράδυ γεμάτο. Όλα τα άλλα αγωνίσματα είχαν τελειώσει και περίπου 75.000 θεατές παρακολουθούσαν με αγωνία το επί κοντώ. Η Ισινμπάγιεβα είχε ήδη ισοφαρίσει το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ. Ωστόσο, η Φεοφάνοβα δεν κατάφερε να ξεπεράσει και αυτή το 4.90, βλέποντας την συμπατριώτισσά της να κατακτά το χρυσό μετάλλιο. Για την Έλενα όμως και αυτό δεν ήταν αρκετό. Όπως όλοι ήθελαν έδωσε τη δική της παράσταση. Έβαλε τον πήχη στα 4.91 και πέταξε στον ελληνικό ουρανό για ένα νέο Παγκόσμιο ρεκόρ και απόλαυσε το standing ovation από το ελληνικό κοινό.
Yπέροχη σκηνή που έμεινε αξέχαστη στα εκατομμύρια των θεατών εκείνο το βράδι, τα γλυκόλογα που ψιθύριζε η Ελενα στο κοντάρι της λίγο πριν απογειωθεί…
Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς καταθέτει τα διαπιστευτήρια της για μία ακόμη φορά με άλμα στα 4.92 στο μίτινγκ των Βρυξελλών για ένα ακόμη Παγκόσμιο ρεκόρ.
Το 2005 ξεκινάει για αυτήν με ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά κλειστού στίβου αυτή τη φορά. Με 4.89 κατακτάει το χρυσό μετάλλιο στο μίτινγκ του Λιβίν, στη Γαλλία. Ακολουθούν και κάποια άλλα μίτινγκ, με την Έλενα να πιάνει τα 4.90 το Μάρτιο στη Μαδρίτη. Εκεί πήγε να κάνει και το πρωτόγνωρο τοποθετώντας τον πήχη στα 5.00 (!) μέτρα, ωστόσο φάνηκε ότι δεν «είχε» το ύψος.

Και φυσικά επειδή το Παγκόσμιο ρεκόρ είχε μείνει στάσιμο για αρκετούς… μήνες, η Νο1 αθλήτρια στον κόσμο αποφάσισε να το «σπάσει» για μία ακόμη φορά. Τόπος; Η Λωζάννη της Ελβετίας. Στο μίτινγκ ανοικτού στίβου η «μεγάλη» Έλενα πραγματοποιεί την μεγαλύτερη «πτήση» στην καριέρα της και με 4.93 κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Η ίδια μάλιστα σε δηλώσεις της τόνισε ότι ήταν κάτι που περίμενε, μιας και ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Για την ίδια έπεται συνέχεια.

Το παλμαρέ της Ισινμπάγιεβα:
- Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο εφήβων της Πολωνίας, το 1999
- Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο νέων του Σαντιάγκο, το 2000
- Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων του Γκροσέτο, το 2001
- Ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου, χρυσό μετάλλιο στο πρωτάθλημα κλειστού και ανοικτού στίβου της Ρωσίας, το 2002.
- Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Παρισιού, χάλκινο μετάλλιο στο πρωτάθλημα ανοικτού της Ρωσίας, χρυσό μετάλλιο στο πρωτάθλημα κλειστού της Ρωσίας, χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 23 στην Πολωνία, το 2003.
- Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004

Επιμέλεια: Μπάμπης Πουλούτσης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x