Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία η απόφαση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον αρμόδιο αθλητικό οργανισμό και την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας, να επιτραπεί, δηλαδή, σε πέντε παλιούς προπονητές στίβου να συνεχίσουν να εργάζονται στο αντικείμενό τους, παρά την ομολογία τους για συμμετοχή στο συστηματικό ντόπινγκ που εφάρμοζε το καθεστώς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε προπονητές, οι οποίοι παραδέχθηκαν γραπτώς την εμπλοκή τους στην υπόθεση, ενώ ζήτησαν και δημόσια συγγνώμη από τους αθλητές-θύματα του ντόπινγκ, των οποίων την υγεία έβλαψαν, είναι οι Ράινερ Πότελ (άλματα, σύνθετα), Γκέρχαρντ Μπέτγκερ (δισκοβολία), Μαρία Ρίτσελ (ακοντισμός), Κλάους Σνάιντερ (σφαίρα) και Κλάους Μπάαρκ (σύνθετα).
«Η απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής αποτελεί μια πολιτική διαστρέβλωση της υπόθεσης, ενώ ταυτόχρονα είναι δυσφημιστική για τα θύματα του οργανωμένου και συστηματικού ντόπινγκ στην πρώην Ανατολική Γερμανία», σχολίασε ένας από τους αθλητές, "θύματα" του τότε καθεστώτος.
Ο Γερμανός επιστήμονας και ενεργό στέλεχος κατά του ντόπινγκ, Βέρνερ Φράνκε, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή, με την απόφασή της αυτή, δείχνει ότι θέλει να «φορτώσει» την υπόθεση ντόπινγκ στην πρώην Ανατολική Γερμανία, ενώ ο Βίνφριντ Χέρμαν, του κόμματος των Πρασίνων, επισήμανε ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, το οποίο είναι υπεύθυνο στη χώρα για τον αθλητισμό, άφησε τους συγκεκριμένους προπονητές να αναλάβουν και πάλι αθλητές τη δεκαετία του 1990, στην ενοποιημένη, πλέον, Γερμανία.
Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Γερμανίας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα ότι οι πέντε προπονητές υποστήριξαν τις αρχές κατά του ντόπινγκ στον αθλητισμό, από τότε που ανέλαβαν να εργαστούν στον καλσικό αθλητισμό, μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε πως ήταν καιρός να επέλθει μία τακτοποίηση του θέματος, σχεδόν 19 χρόνια μετά τη γερμανική ενοποίηση.
Θύματα του συστηματικού ντόπινγκ απαίτησαν και έλαβαν αποζημιώσεις από το κράτος τα προηγούμενα χρόνια. Όμως το ντόπινγκ δε "ξεριζώνεται" και τόσο εύκολα, αφού εξακολουθεί να απασχολεί τη γερμανική κοινωνία. Τελευταίο κρούσμα, το οποίο έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ στη Γερμανία, είναι η περίπτωση του προπονητή του διάθλου, Φρανκ Ούλριχ, που κατηγορείται ότι χορηγούσε απαγορευμένες ουσίες σε αθλητές, με τον τελευταίο να διακηρύσσει την αθωότητά του.
Επιμέλεια: Χρήστος Κυριαζής
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.