Αθώοι κρίθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ οι Κεντέρης και Θάνου, για τα γεγονότα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι δύο αθλητές απαλλάχθηκαν με ψήφους 4 υπέρ και 1 κατά. Δεν στοιχειοθετήθηκε κατηγορία για την απουσία τους από έλεγχο για απαγορευμένες ουσίες. Με τετραετή αποκλεισμό τιμωρήθηκε ο Χρήστος Τζέκος, που όμως αθωώθηκε για τις κατηγορίες περί ντόπινγκ. "Δικαιωθήκαμε", τόνισε ο Γρηγόρης Ιωαννίδης. Εντονη αντίδραση της IAAF.
Αθώοι κρίθηκαν από την Δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ με ψήφους 4-1 οι Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου, που κατηγορήθηκαν από την Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου για άρνηση ελέγχου ντόπινγκ και τρία «non show» σε Τελ Αβίβ, Σικάγο και Αθήνα. Αντίθετα, με τους δύο Έλληνες σπρίντερ η πενταμελής Επιτροπή έκρινε με ψήφους 5-0, ότι ο πρώην προπονητής τους, Χρήστος Τζέκος έχει την ολοκληρωτική ευθύνη για ότι συνέβη την 12η Αυγούστου του 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και για ότι έχει να κάνει με τα τρία «non show», με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με 4ετή αποκλεισμό.
«Είναι σεβαστές οι αποφάσεις της Δικαστικής Επιτροπής. Εμένα αυτό που με ενδιέφερε ήταν να μην έχουν πρόβλημα τα παιδιά. Αφού δεν έχουν είναι πολύ καλά. Κάποιος έπρεπε να πληρώσει για αυτή την υπόθεση και αυτός ήμουν εγώ», δήλωσε ο Χρήστος Τζέκος αμέσως μετά την απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής.
Από εδώ και πέρα, το λόγο έχει η IAAF, η οποία αν δεχτεί την απόφαση του ΣΕΓΑΣ, θα αθωώσει οριστικά τους Έλληνες αθλητές. Διαφορετικά, θα παραπέμψει την υπόθεση στο Ανώτατο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λοζάνης.
Η Δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής και εν συνέχεια έδωσε σε φάκελο την απόφασή της για τους τρεις αρνητικούς πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστή. Αμέσως μετά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας συνεδρίασε και βγαίνοντας από τα γραφεία της Λεωφόρου Συγγρού, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Παναγόπουλος αποκάλυψε τις θέσεις και τις αποφάσεις που πήραν ενώ σε σχετική ερώτηση έκανε την εξής δήλωση: «Οποιοδήποτε σχόλιο, από όπου και αν προέρχεται χωρίς να έχει προηγουμένως προσεκτικά αναγνώσει το πλήρες σκεπτικό της απόφασης για την υπόθεση του Κώστα Κεντέρη, της Κατερίνας Θάνου και του Χρήστου Τζέκου, είναι τουλάχιστον επιπόλαιο».
Αναλυτικά οι θέσεις για Κεντέρη-Θάνου-Τζέκο:
Για Κώστα Κεντέρη:
«Δεν στοιχειοθετείται η άρνηση το απόγευμα της 12ης Αυγούστου, αφού αποδείχθηκε ότι ο Κώστας Κεντέρης δεν ενημερώθηκε για να περάσει από έλεγχο ντόπινγκ. Σε ό,τι αφορά τα τρία "non show", ο Κεντέρης είχε ενημερώσει έγκαιρα την IAAF, ότι είχε φύγει από το Σικάγο και είχε μεταβεί στην Γερμανία για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις. Η Διεθνής Ομοσπονδίας μάλιστα επιβεβαίωσε αυτό το γεγονός με σχετική επιστολή της. Η παροχή προθεσμίας μίας ώρας δεν προβλέπεται στους κανονισμούς της IAAF, της ΔΟΕ και του WADA. Στο έντυπο που μοιράστηκε λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αναφερόταν ότι η προθεσμία μίας ώρας ισχύει όταν ο αθλητής βρεθεί και υπογράψει. Η προθεσμία που έπρεπε να δοθεί είναι 12 ωρών».
Για Κατερίνα Θάνου:
«Για τον έλεγχο της Αθήνας ισχύουν όσα αναφέρθηκαν και για τον Κώστα Κεντέρη. Η Θάνου ποτέ δεν βρέθηκε στο δωμάτιό της. Οπότε δεν υπάρχει άρνηση από την πλευρά της Κατερίνας Θάνου και τρίτο non show».
Για Χρήστο Τζέκο:
«Η Κατηγορία για συναλλαγή και εμπορία απαγορευμένων ουσιών δεν στοιχειοθετείται. Στην Επιτροπή δεν προσκομίστηκε κανένα στοιχείο, το οποίο να αποδεικνύει αυτή την κατηγορία. Οσο για την προσπάθεια αλλοίωσης διαδικασίας ντόπινγκ η Επιτροπή έκρινε ότι η κατηγορία στοιχειοθετείται. Αποδείχθηκε ότι ο κ. Τζέκος δήλωσε το Τελ Αβίβ και το Σικάγο και πως την 12η Αυγούστου ενημερώθηκε από τον αρχιπροπονητή Οδυσσέα Παπατώλη ότι αναζητούνται οι αθλητές του. Αν και προπονητής τους δεν τους ενημέρωσε. Η εκτίμησή της είναι ότι η κατηγορία στοιχειοθετείται».
Αναλυτικά οι αποφάσεις:
Για Κεντέρη - Θάνου:
«Με ψήφους 4-1 η Επιτροπή δεν κρίνει καταδικαστέους τους δύο αθλητές. Ο Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών, Στέλιος Περράκης μειοψήφισε...».
Για Χρήστο Τζέκο:
«Με ψήφους 5-0 η Επιτροπή έκρινε να μην παρίσταται σε διοργανώσεις της IAAF και του ΣΕΓΑΣ για 4 έτη. Η ελάχιστη ποινή που προβλέπεται από την IAAF είναι 2 έτη, αλλά η Δικαστική Επιτροπή επειδή υπάρχει και άλλη παράβαση στο παρελθόν (Ντόρτμουντ - 1999) και επειδή η κατηγορία είναι εξαιρετικά σοβαρή, προτείναμε ποινή 4 ετών, την
οποία αποδέχθηκε το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ».
Επιμέλεια: Χριστίνα Σγούρα
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.