Στίβος

Ντιάκ: «Γιατί όχι και Έλληνας πρόεδρος στην IAAF;»

Για όλους και για όλα μίλησε στη «SportDay» ο πρόεδρος της IAAF, Λαμίν Ντιάκ. Από τα σχέδια που έχει μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία της παγκόσμιας ομοσπονδίας κλασικού αθλητισμού, για τη διάδοχη κατάσταση και το πόσο ικανοί είναι ο Μπούμπκα και ο Κόε να αναλάβουν τα ηνία, για τα χρήματα που... πέφτουν στον παγκόσμιο στίβο αλλά και για το ντόπινγκ. Πέρα όμως από τα επαγγελματικά, ο 74χρονος Σενεγαλέζος παράγοντας μίλησε για την οικογένειά του και τα 15 παιδιά που έχει αποκτήσει, για τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της ελληνικής ομοσπονδίας στίβου, Βασίλη Σεβαστή, αλλά και το πόσο πιθανό είναι να δούμε κάποια μέρα στη θέση του προέδρου της IAAF Έλληνα παράγοντα

Για όλους και για όλα μίλησε στη «SportDay» ο πρόεδρος της IAAF, Λαμίν Ντιάκ. Από τα σχέδια που έχει μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία της παγκόσμιας ομοσπονδίας κλασικού αθλητισμού, για τη διάδοχη κατάσταση και το πόσο ικανοί είναι ο Μπούμπκα και ο Κόε να αναλάβουν τα ηνία, για τα χρήματα που... πέφτουν στον παγκόσμιο στίβο αλλά και για το ντόπινγκ. Πέρα όμως από τα επαγγελματικά, ο 74χρονος Σενεγαλέζος παράγοντας μίλησε για την οικογένειά του και τα 15 παιδιά που έχει αποκτήσει, για τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της ελληνικής ομοσπονδίας στίβου, Βασίλη Σεβαστή, αλλά και το πόσο πιθανό είναι να δούμε κάποια μέρα στη θέση του προέδρου της IAAF Έλληνα παράγοντα. Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

•Μετά την επανεκλογή σας μπορείτε να μας πείτε τα πλάνα σας για την ανάπτυξη του στίβου;

«Αυτό που θέλουμε είναι να προοδεύσει ο στίβος στα σχολεία. Αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Έχουμε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα το οποίο βρίσκει σύμφωνες τις ομοσπονδίες των χωρών σε αυτόν τον τομέα. Είναι ο μεγάλος μας στόχος και θέλουμε να τον κάνουμε πραγματικότητα. Έχουμε κάποια πλάνα για την ανάπτυξη των αθλητών που έχουμε τώρα στη διάθεσή μας. Αυτά έχουν να κάνουν με τους αγώνες που έχουμε υπό την εποπτεία μας. Τώρα έχουμε τα Γκόλντεν Λιγκ, τα Σούπερ Γκραν Πρι και τα Γκραν Πρι, τα οποία δίνουν αγωνιστικές ευκαιρίες στους αθλητές. Έχουμε ένα πολύ καλό καλεντάρι που μπορεί να σταθεί ικανό σε συνδυασμό και με τα εθνικά πρωταθλήματα των χωρών για να αναπτυχθεί ο στίβος όπως πρέπει».

•Στον οικονομικό τομέα η διεθνής ομοσπονδία στίβου είναι σε καλό επίπεδο;

«Υπάρχει οικονομική ασφάλεια στην IAAF. Μπορούμε να τροφοδοτήσουμε 212 ομοσπονδίες και μοιράζουμε 47,2 εκατομμύρια ευρώ. Μια ημέρα θα βρεθούμε να επαναδιαπραγματευτούμε τα πολύ μεγάλα συμβόλαια με τους χορηγούς που φτάνουν στο τέλος. Προς το παρόν είμαστε "καθισμένοι" πάνω σε 63,8 εκατομμύρια ευρώ».

•Επιβάλλονται αλλαγές στον στίβο;

«Χρειάζεται παγκοσμιοποίηση διατηρώντας το θέαμα χωρίς να το μεταλλάξουμε. Έχω ακούσει τα πάντα. Μου προτείνουν κόντρες ένας εναντίον ενός στα σπριντ. Να μη δεχόμαστε πλέον τους "λαγούς" για να καταρριφθούν τα ρεκόρ. Να μειωθούν σε ορισμένα αγωνίσματα οι προσπάθειες από έξι σε τέσσερις. Γιατί όχι; Αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ ποτέ μια μετάλλαξη του αθλήματός μας».

•Ο Σεργκέι Μπούμπκα, ο Σεμπάστιαν Κόε και ορισμένοι ακόμα πρώην αθλητές κάνουν τα πρώτα τους βήματα για την εμπλοκή τους στη διοίκηση της IAAF. Πιστεύετε ότι κάποιοι από αυτούς μπορούν να σας διαδεχθούν στην προεδρία;

«Εάν έχουν τις ικανότητες, είναι πιθανόν. Είναι αρκετοί ακόμα που θέλουν και έχουν τις ικανότητες να με διαδεχθούν. Όμως η θέση του προέδρου χρειάζεται πολλή και μεθοδική δουλειά. Το γεγονός ότι δύο πρώην αθλητές είναι αυτή τη στιγμή αντιπρόεδροι στην IAAF δεν σημαίνει ότι θα γίνουν και πρόεδροι. Πρέπει να αποδείξεις πολλά για να σε εμπιστευτούν για τη θέση του προέδρου. Οι δύο συγκεκριμένοι άνθρωποι ήταν κορυφαίοι αθλητές, είχαν καλή καριέρα εκτός και εντός αθλητισμού. Για εμένα δεν είναι πρόβλημα να υποδείξω έναν από τους δύο για επόμενο πρόεδρο της IAAF, αλλά θα πρέπει στη θητεία τους ως αντιπρόεδροι να παράγουν το απαραίτητο έργο. Θα υπάρχει ένας φυσικός διάδοχος και θα του δώσω εγώ το χρίσμα, αλλά σε τρία χρόνια».

•Τι πρόκειται να αλλάξει στη σειρά των Γκόλντεν Λιγκ την επόμενη σεζόν;

«Τη σεζόν 2008-09 δεν θα αλλάξει κάτι. Είναι μια σειρά αγώνων που έχει λειτουργήσει πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια. Από το 2009 και μετά, αν είναι αναγκαίο, θα γίνουν κάποιες συζητήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των Γκόλντεν Λιγκ. Ίσως θα κάνουμε ένα άνοιγμα εκτός Ευρώπης και πιθανότατα να τα επεκτείνουμε. Μέχρι τώρα υπάρχουν 24 χώρες που ενδιαφέρονται για τα 6 Γκόλντεν Λιγκ. Στη συγκεκριμένη σειρά αγώνων μετέχουν οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου και έχουν υπογράψει συμβόλαια με τα οποία εγγυώνται την παρουσία τους».

•Πιστεύετε ότι τα χρήματα σπρώχνουν τους αθλητές στο ντόπινγκ;

«Υπάρχει ντόπινγκ. Υπάρχει πολύ. Πάντα υπήρχε πολύ. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Υπήρχαν πάντα "κλέφτες", αλλά αυτό που με απογοητεύει περισσότερο είναι ότι ένας τύπος, όπως ο Βίκτορ Κόντε ο οποίος χορήγησε απαγορευμένες ουσίες σε πολλούς Αμερικανούς αθλητές, διατείνεται ότι οι αθλητές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς το ντόπινγκ και ότι στο Σίδνεϊ οι μισοί από τους 10.000 αθλητές ήταν ντοπαρισμένοι. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό το πρόβλημα είμαστε έτοιμοι να το ελέγξουμε νομικά, γιατί πλέον οι κυβερνήσεις είναι με το μέρος μας. Υπήρχαν κάποια εμπόδια, αλλά τα αντιμετωπίσαμε. Με την WADA και την UNESCO νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

•Ο Ασάφα Πάουελ είχε ζητήσει από διοργανωτές μίτινγκ 100.000 δολάρια για να αγωνιστεί. Αυτά τα χρήματα δεν τα παίρνει ούτε ένας αναπληρωματικός ποδοσφαιριστής...

«Η καριέρα ενός αθλητή είναι πολύ πιο σύντομη από ενός ποδοσφαιριστή».

•Οι επιδόσεις πρέπει πάντα να προοδεύουν;

«Πρέπει να παραδεχθούμε και να σεβαστούμε τα ανθρώπινα όρια. Αυτό επιβάλλει η φύση. Πριν από 50 χρόνια έκανα στο μήκος 7,63 μ. και μπορούσα να κάνω 8 μ., αλλά ποτέ δεν τα έκανα. Τα έβαζα με τον εαυτό μου, αλλά πλέον δεν το κάνω. Τώρα πλέον όχι, γιατί μου εξήγησαν τον λόγο για τον οποίο δεν έφτασα ποτέ σε αυτό το επίπεδο».

•Οι ΗΠΑ έχουν δυνατό στίβο, αλλά η αγορά της χώρας δεν στηρίζει πολύ τον κλασικό αθλητισμό. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για την IAAF;

«Είναι μια ιδιαίτερη υπόθεση. Αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα η αλήθεια είναι ότι το προβάλλει πολύ περισσότερα το αμερικανικό δίκτυο και αυτό είναι πολύ θετικό. Οι ΗΠΑ έχουν δυνατό στίβο και παίρνουν περισσότερο από το 25% των χρυσών μεταλλίων στον στίβο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παρ' όλα αυτά, για παράδειγμα, οι τελετές απονομής μεταλλίων δεν τους απασχολούν, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι αμερικανικές πόλεις δεν δείχνουν ενδιαφέρον για ανάληψη διοργανώσεων. Είμαστε σε καλό δρόμο για να διοργανώσουμε στη συγκεκριμένη χώρα διεθνή μίτινγκ, όπως Γκόλντεν Λιγκ».

•Πόσο μακριά είναι η ημέρα που η Αφρική θα αναλάβει τη διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος; Έχετε κάποιο πλάνο γι' αυτό;

«Πιστεύω ότι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015 θα είναι σε θέση δύο αφρικανικές χώρες να διεκδικήσουν τη διοργάνωση. Θα είναι μεγάλη κίνηση αυτή και σίγουρα θα βοηθήσει τον αθλητισμό σε αυτή την ήπειρο».

•Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβει τη διοργάνωση του τελικού των Γκραν Πρι του 2008. Είναι σε καλό δρόμο η συνεργασία αυτή;

«Είναι γεγονός. Είμαστε σύμφωνοι σε αυτό. Η Στουτγκάρδη είχε ορισμένα προβλήματα. Η συγκεκριμένη διοργάνωση πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη. Από την άλλη σκεφτόμαστε ότι οι αθλητές θα βρίσκονται στην Κίνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρέπει να βρούμε μια λύση έτσι ώστε να ταλαιπωρηθούν όσο το δυνατόν λιγότερο. Υπάρχει το ενδιαφέρον από την Ελλάδα, είναι γεγονός, αλλά δεν έχουμε προχωρήσει σε συζητήσεις για να αποφασίσουμε σε ποια πόλη και όλα τα υπόλοιπα».

•Πώς ένας άνθρωπος που είναι πατέρας 15 παιδιών βρίσκει χρόνο για την οικογένειά του, την ώρα που είναι πρόεδρος μιας εκ των μεγαλύτερων ομοσπονδιών του κόσμου;

«Είμαι πολύ οργανωτικός άνθρωπος (σ.σ. γέλια). Τα παιδιά μου έχουν φτιάξει τη ζωή τους και τις δικές τους οικογένειες και πλέον είναι δύσκολο να τα βλέπω καθημερινά. Όμως βλεπόμαστε αρκετά συχνά. Μετά το 2011, όταν θα αποσυρθώ, θα έχω αρκετό χρόνο να αφιερώσω στα εγγόνια μου».

•Πριν από 43 χρόνια ήσασταν προπονητής ποδοσφαίρου. Σας αρέσει ακόμα να βλέπετε ποδόσφαιρο; Ποια είναι η αγαπημένη σας ομάδα;

«Μερικές φορές που βρίσκω χρόνο παρακολουθώ στην τηλεόραση. Αν είναι καλό το παιχνίδι, συνεχίζω να το βλέπω. Αν όμως θεωρώ ότι είναι βαρετό, αλλάζω κανάλι. Ήμουν ποδοσφαιριστής, ήμουν προπονητής. Ορισμένες φορές, όταν έχω χρόνο, πηγαίνω και βλέπω τη Μονακό γιατί τα γραφεία της IAAF είναι αρκετά κοντά στο στάδιο».

•Είσαστε στον αθλητικό κόσμο για περίπου μισό αιώνα. Ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο που έχετε συναντήσει;

«Έχω γνωρίσει πολλούς από τους οποίους προσπάθησα να πάρω πράγματα. Ένας από αυτούς ήταν ο πρόεδρος Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ».

•Μπορείτε να μου πείτε το πιο σημαντικά πράγμα που θέλετε να κάνετε πριν φύγετε από τη θέση του προέδρου;

«Το όνειρό μου είναι να δω και πάλι τον στίβο να αναπτύσσεται στα σχολεία. Μέχρι τώρα στα σχολεία έχουν θέση το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ. Δεν έχω τίποτα με όλα τα παραπάνω αθλήματα. Έπαιζα ποδόσφαιρο και βόλεϊ. Τα παιδιά όμως πρέπει να μάθουν να τρέχουν, να κάνουν άλματα και ρίψεις από τις μικρές ηλικίες για να έχουν τις υποδομές. Αυτό είναι το μυστικό για να προοδεύσει ο αθλητισμός. Έχω ταξιδέψει πολύ, έχω συναντήσει και έχω συζητήσει με πολλούς ανθρώπους και οι περισσότεροι έχουν την ίδια άποψη. Είναι θέμα σωστής εκπαίδευσης. Στην Τζαμάικα κάνουν εξαιρετικούς σχολικούς αγώνες. Για την ακρίβεια, οι θεατές είναι πολύ περισσότεροι στο σχολικό πρωτάθλημα από ό,τι στο κανονικό τους πρωτάθλημα. Δεν είναι τυχαίο που βγαίνουν συνέχεια ταλέντα από αυτή τη χώρα».

•Πιστεύετε ότι μπορεί κάποια στιγμή να βρεθεί κάποιος Έλληνας παράγοντας στη θέση σας;

«Γιατί όχι; Εγώ είμαι από τη Σενεγάλη και είμαι πρόεδρος της IAAF. Ξέρεις πού βρίσκεται η Σενεγάλη στον χάρτη; Η Ελλάδα είναι πολύ πιο γνωστή».

•Πώς είναι οι σχέσεις σας με τον πρόεδρο της ελληνικής ομοσπονδίας στίβου, Βασίλη Σεβαστή;

«Καλές. Πολύ καλές. Αν εξαιρέσεις ότι δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα πολύ καλά. Όμως είναι καλός φίλος, ήταν πολύ καλός αθλητής και αυτό σημαίνει ότι γνωρίζει τον αθλητισμό».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x