sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Σεντρίκ Μπακαμπού: Το νέο «διαμάντι» της Βιγιαρεάλ! (pics/video)

Ο Σεντρίκ Μπακαμπού της Βιγιαρεάλ «κλείνει» σήμερα 25 χρόνια ζωής και το sporfm.gr σας παρουσιάζει την... καταστροφική «τορπίλη» του «κίτρινου υποβρυχίου».

Αυτή που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως «μανούλα» στο «πάρε-δώσε» κορυφαίων επιθετικών είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης (Φερνάντο Τόρες, Σέρχιο Αγουέρο, Ντιέγκο Φορλάν, Ρανταμέλ Φαλκάο, Ντιέγκο Κόστα, Μάριο Μάντζουκιτς και Αντουάν Γκριεζμάν), όμως και η Βιγιαρεάλ, δεν πάει πίσω.

Από το «Μαδριγάλ» έχουν περάσει κατά καιρούς μεγάλοι «γκολτζήδες»: από τον Φορλάν που αργότερα μεταπήδησε στην Ατλέτικο, στον Νιχάτ Καχβετσί, τον Τζουσέπε Ρόσι και εσχάτως τον Λουτσιάνο Βιέτο, που πήρε και αυτός τον δρόμο προς το «Βιθέντε Καλδερόν».

Μετά την αποχώρηση του Αργεντινού, η Βιγιαρεάλ φαίνεται πως έχει βρει τον επιθετικό που θα «τραβήξει το κουπί» στο σκοράρισμα. Αυτός, ακούει στο όνομά Σεντρίκ Μπακαμπού και το sporfm.gr σας παρουσιάζει τον εορτάζων (γίνεται 25 ετών) Κονγκολέζο επιθετικό.

Γράφει ο Μάρκος Κατριτζιδάκης

Είναι ψηλός (1.83 μέτρα), δυνατός, ταχύς, χρησιμοποιεί με την ίδια ευχέρεια και τα δύο πόδια, αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, «χώνεται» και παλεύει για όλες τις φάσεις, μην αφήνοντας καμιά να πάει χαμένη.

Ο Σεντρίκ Μπακαμπού είναι ο παίκτης -και εδώ ταιριάζει η φράση κλισέ- που κάθε προπονητής θα ήθελε στην ομάδα του. Μπορεί ο γεννημένος στη Γαλλία αλλά διεθνής με το Κονγκό επιθετικός να είναι ακόμα ακατέργαστο ποδοσφαιρικό «διαμάντι», αποτελεί αδιαμφισβήτητα όμως τον κορυφαίο rookie της φετινής Primera Division.

Ο Μπακαμπού γεννήθηκε (σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια) και μεγάλωσε στη Βιτρί-σουρ-Σεΐν του Βαλ-ντε-Μαρν, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην τοπική Ίβρι, σε ηλικία 9 ετών. Έξι χρόνια αργότερα, μετακινήθηκε ανατολικότερα, στην πόλη του Μοντμπελιάρντ και τον παλαιότερο σύλλογο στη Γαλλία, την Σοσό.

Τον Μάιο του 2010 ήταν ο κορυφαίος της ομάδας νέων στο Κύπελλο Γκαμπαρντέλα (σκόραρε δις στον ημιτελικό κόντρα στη Ναντ, πέτυχε το γκολ της ομάδας του στον τελικό και ευστόχησε στο πέναλτι που ανέλαβε, όμως η ομάδα του ηττήθηκε 4-3 στη «ρωσική ρουλέτα» από την Μετς) και το καλοκαίρι συμμετείχε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας, υπό τις οδηγίες του Φρανσίς Ζιλότ.

inner

Η σεζόν 2010-11 ήταν η πρώτη του σε επαγγελματικό επίπεδο. Έκανε το ντεμπούτο του στις 7 Αυγούστου του 2010, στο εναρκτήριο ματς του πρωταθλήματος, αγωνιζόμενος για 7 λεπτά στην εντός έδρας νίκη επί της Αρλ. Τον επόμενο μήνα υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο, διάρκειας τριών χρόνων. Μέσα στη χρονιά έπαιξε ακόμα 153' στη Ligue 1 και 47' στο Κύπελλο, έχοντας και κάποιες συμμετοχές με τη δεύτερη ομάδα.

Την επόμενη χρονιά πήρε περισσότερο χρόνο από τον Μεχμέντ Μπαζντάρεβιτς (απολύθηκε τον Μάρτιο) και τον Έρικ Χέλι, αγωνιζόμενος συνολικά 951' και σκοράροντας τρία γκολ: Κόντρα στην Λιλ στις 17 Σεπτεμβρίου, στην Τουλούζ την 1η Οκτωβρίου και την Λοριάν στις 28 Ιανουαρίου.

Η σεζόν 2012-13 ήταν αυτή της καθιέρωσης στα «λιονταράκια», με τον Μπακαμπού να περνά από το δεξί «φτερό» στο κέντρο της επίθεσης, να πετυχαίνει 11 γκολ, να μοιράζει μια ασίστ σε 38 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και να ανακηρύσσεται κορυφαίος νέος παίκτης του πρωταθλήματος, από τους προπονητές της Ligue 1.

Η νέα αγωνιστική περίοδος ξεκίνησε με αρκετές φιλοδοξίες για την Σοσό, εκτιλύχθηκε όμως σε «εφιάλτη» (άλλαξε τρεις προπονητές λόγω των κακών αποτελεσμάτων), καθώς το τέλος τη βρήκε να παίρνει το δρόμο για τη δεύτερη κατηγορία. Ο Μπακαμπού ήταν ο μοναδικός διασωθείς από το «ναυάγιο» της ομάδας (7 γκολ και 2 ασίστ στο πρωτάθλημα) και κατάφερε να «εξαργυρώσει» τις καλές του εμφανίσεις με μια ακριβή μεταγραφή στην Μπούρσασπορ.

Την 1η Σεπτεμβρίου του '14, ο τουρκικός σύλλογος ανακοίνωσε την απόκτηση του ταλαντούχου επιθετικού, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας με ετήσιες αποδοχές κοντά στα 800.000 ευρώ. Η υποβιβασμένη Σοσό. έβαλε στα ταμεία της 1.8 εκατ. ευρώ.

inner

Ο Μπακαμπού έκανε το ντεμπούτο του στην Super Lig δώδεκα μέρες αργότερα κόντρα στην Γκεντσλερμπιρλιγκί και πέτυχε τα πρώτα του γκολ με τους «πράσινους κροκόδειλους» στις 19 Οκτωβρίου, στην εντός έδρας ισοπαλία με την Εσκισεχίρσπορ (2-2). Την επόμενη, 7η αγωνιστική, πέτυχε το πρώτο του χατ-τρικ σε επαγγελματικό επίπεδο, στην άνετη εκτός έδρας νίκη επί της Μπαλικέσιρσπορ, με σκορ 5-0.

Ολοκλήρωσε την πρώτη -και μοναδική του- σεζόν στην Τουρκία με 13 γκολ και 5 ασίστ σε 27 ματς στο πρωτάθλημα και 8 γκολ (πρώτος σκόρερ) και 2 ασίστ σε 12 ματς στο Κύπελλο, όπου η Μπούρσασπορ έφθασε μέχρι τον τελικό, αλλά ηττήθηκε 3-2 από την Γαλατασαράι.

Τελευταίο του ματς, στον τελικό του Super Cup στις 8 Αυγούστου απέναντι στην νταμπλούχα Γαλατασαράι, με τον Μπακαμπού να αγωνίζεται σε όλη τη διάρκεια αλλά να μη μπορεί να αποτρέψει την ήττα από την ανώτερη «τσιμπ μπομ», που επικράτησε 1-0 χάρη σε γκολ του MVP Γιασίν Οζτέκιν.

Έντεκα μέρες αργότερα, ο Κονγκολέζος φορ ανακοινώθηκε από την Βιγιαρεάλ, με το «κίτρινο υποβρύχιο» να προσφέρει 7.5 εκατ. ευρώ στους Τούρκους και πενταετές συμβόλαιο στον ποδοσφαιριστή, που έκανε το ντεμπούτο του μόλις πέντε μέρες αργότερα, στην ισοπαλία με την Ρεάλ Μπέτις.

Τα πρώτα γκολ δεν άργησαν να έρθουν και την επόμενη αγωνιστική ο Μπακαμπού χάρισε τη νίκη στη νέα του ομάδα, σκοράροντας δύο γκολ (στο 87' και το 90') στη νίκη 3-1 επί της Εσπανιόλ. Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 17 Σεπτέμβρη συμμετείχε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, το ντεμπούτο του όμως συνοδεύτηκε με ήττα, στην έδρα της Ραπίντ Βιέννης.

inner

Ο Σεντρίκ Μπακαμπού άρχισε σιγά-σιγά να προσαρμόζεται και να παίρνει ρόλο στο σύστημα του Μαρσελίνιο, άφησε πίσω του έναν τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε τον Οκτώβριο και έκτοτε αποτελεί τον πιο σταθερό σε απόδοση και -πιθανότατα- σε ποιότητα παίκτη της Βιγιαρεάλ.

Το αποδεικνύουν, άλλωστε, οι επιδόσεις του: Έχει πετύχει ακόμα 10 γκολ (και 4 ασίστ) στην Primera Division, 7 στο Europa League (2ος σκόρερ μαζί με τον Ομπαμεγιάνγκ, πίσω μόνο από τον Άριτζ Αντούριθ) και 1 στο Κύπελλο, με την Βιγιαρεάλ να έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει την 4η θέση στο πρωτάθλημα και να έχει πάρει προβάδισμα για πρόκριση στα ημιτελικά του Europa League, μετά το 2-1 επί της Σπάρτα Πράγας.

O Μπακαμπού, ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής κόντρα στους Τσέχους: Πέτυχε και τα δύο γκολ της ομάδας του (3', 63'), έφθασε τα 6 σε 5 εντός έδρας ματς, με τα 19 γκολ ισοφάρισε από τώρα την περσινή επίδοση του πρώτου σκόρερ της ομάδας, Λουτσιάνο Βιέτο, ενώ το τέρμα που πέτυχε στα 127' δευτερόλεπτα, ήταν το γρηγορότερο που έχει πετύχει ποδοσφαιριστής της Βιγιαρεάλ σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, μετά τις 5 Νοεμβρίου του 2009 και το γκολ του Ρόμπερτ Πιρές στο δεύτερο λεπτό του αγώνα με την Λάτσιο.

inner

Επίσης, έγινε ο πρώτος που σκοράρει 2+ γκολ σε τρία ματς του Europa League την ίδια σεζόν (με Ντινάμο Μινσκ, Μπάγερ Λεβερκούζεν και Σπάρτα) μετά τον Ρανταμέλ Φαλκάο την περίοδο 2011-12, ενώ έχει 5 γκολ περισσότερα από όσα ο δεύτερος (Σολδάδο με 8) και ο τρίτος (Σοριάνο με 7) σκόρερ της Βιγιαρεάλ μαζί!

Ο γεννημένος στη Γαλλία αλλά διεθνής Κονγκολέζος επιθετικός (οι γονείς του έχουν καταγωγή από τον Κονγκό, ο ίδιος εκπροσώπησε τις μικρές εθνικές της Γαλλίας αλλά πέρυσι δέχθηκε την κλήση από τη χώρα της Αφρικής) αποτελεί το σημείο αναφοράς της φετινής Βιγιαρεάλ, το επιθετικό πλάνο της ομάδας είναι προσαρμοσμένο πάνω του και ο Μαρθελίνο μπορεί να νιώθει και νιώθει απόλυτα δικαιωμένος για την επιλογή του.

Απολαύστε τον εν δράσει...











Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x